Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonrası elde ettiğimiz ürünleri patent tescili alarak koruruz. Bu konuda daha sık başvuru yapan firmalar bu sürecin meşakkatli ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu bilirler. Maalesef ülkemizde de pek çok ülkede olduğu gibi patent başvurusu yapmaktan tescile kadar geçen süreç beklenenin oldukça üstünde. Yeni başvuru sahipleri fikirlerinin yazılıp hemen başvuru yapılacağını ve başvuru yapılınca da artık onlara ait olacağını düşünebiliyorlar. Oysaki patent başvuru öncesinde bile çizimlerin yapılması, tarifnamenin yazılması, ön benzerlik araştırmasının yapılması nerdeyse 1 haftayı buluyor. Belgenin gelmesi ise 4-6 yıl arasında değişebiliyor.

Üzerine yatırım yapılan ürünü piyasa sunmak, ticarileştirmek için başvuru sahipleri haklı olarak bir an önce adım atmak istiyorlar. Özellikle kendi üretme gücü olmayan buluş sahipleri, buluşlarını yatırımcılara tanıtmak ve destek alabilmek, bazen de tescili onlara satabilmek için bir an önce tescil belgesini almak isterler. Takdir edersiniz ki hiçbir yatırımcı da tescil alınıp alınmayacağı belli olmayan bir buluş için para ödemek istemez. Bu yüzden hem buluşçu hem yatırımcı sürecin bir an önce tamamlanmasını bekler. Biz patent ofisleri de keza onlarla beraber bu sürecin hızlıca tamamlanması için daha sıkı takip yaparak belgeye bağlanması için çabalarız.

Başvuru sayılarının artmış olması patent başvuru süreçlerindeki araştırma ve inceleme raporunun çıkmasında yoğunluk oluşturmaktadır, kurum personelinin bu konudaki nitelikli personelinin az olması, bu alanda görev yapan uzman sayısının az olması da 1 bazen 2 yılı bulan rapor beklemeyi de beraberinde getirir.

Bu sürelerin uzun olması buluş sahibi açısından bazı sıkıntılar yaratır.

Belgenin alınması 4-6 yıl arasında olduğunda 20 yıllık patent tescili koruma süresinden geriye 16-14 yıl kadar bir süre kalmış olur. Bu süre sonrasında uzatılamayan bir süredir.

Ayrıca yatırılması gereken yıllık ücretler, tescil henüz alınmamış olmasına rağmen ödenmeye devam edilir. Belge alınmadan ödenen ücretler buluşçu için bir külfet oluşturabilir.

Eğer farklı ülkelerde de başvuru yapılmak isteniyorsa ilk başvuru tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde farklı ülkelere başvuru yapmak gerekir. Bu da yine daha sonucu henüz belli olmayan bir başvurunun bölgesel genişlemesi için karar almakta zorluk yaratabilir

Süreçler uzun olmakla beraber bir nebzede olsa süreci hızlandırmak adına patent ofislerinin üzerine düşen görevler vardır.

Patent dosyasının hazırlanması 1 hafta 10 günü bulabilir. Bu sürecin hızlanması için teknik çizimlerin hazır olması ve tarifnamenin geri gelip zaman kaybı olmaması için tarifname hazırlama deneyimine sahip biri tarafından hazırlanması önemlidir.

Araştırma ve inceleme ücretlerinin başvuru aşamasında ödenmesi süreci hızlandıran bir etki yaratır. Başvuru yapıldığında ve tarifnamede de bir eksiklik olmadığında başvuru hemen araştırma aşamasına geçecektir. Tarifnamede benzer buluşların ve başvuruya konu buluşun avantajlarının yazılması araştırma raporunun gelmesini hızlandıracağı gibi, olumlu rapor alma ihtimalini de arttırır.

Araştırma raporunun olumsuz gelmesi durumunda 3 ay cevap verme hakkı tanınır. Araştırma raporunun gerçekçi yorumlanması ve ona göre uzman bir kişi tarafından ve en kısa sürede cevap verilmesi başvurunun inceleme aşamasına daha hızlı geçmesini sağlayacaktır. Araştırma raporunun olumlu gelmesi süreci başlı başına hızlandıran bir durumdur. Bu yüzden tarifnamenin doğru yazılması ve benzer buluşların tespit edilerek tarifnameye eklenmesi sürecin hızını etkileyen en önemli şeydir.

Bir patent başvurusu yaptığımızda sabırla beklememiz ve süreci takip etmemiz, ona göre planlama yapmamız çok daha rahatlatıcı olur. Bununla beraber sürecin doğru yürütülmesinin belge alımını hızlandıracağı da unutulmamalıdır. İyi haftalar.