GÜNDEM

Otomotiv sektörü vites yükseltti

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracatı yüzde 17,9 artış ile 2,8 milyar dolar oldu. Yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 6,1 artarak 15,3 milyar dolara ulaştı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye ihracatı­nın 16 yıldır üst üste lider sek­törü olan otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracatı geçen sene­nin aynı döneminde göre yüzde 17,9 artış ile 2,8 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alan sektörün aldığı pay ise yüzde 11,8 olarak gerçek­leşti. OİB Yönetim Kurulu Baş­kanı Baran Çelik, bu yılın ilk yarısında otomotiv endüstrisi ih­racatının geçen senenin aynı dö­nemine kıyasla yüzde 6,1 artışla 15,3 milyar dolara ulaştığını ve ocak-haziran döneminde de or­talama aylık ihracatın 2,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söy­ledi. OİB Yönetim Kurulu Baş­kanı Baran Çelik “Otomotiv endüstrisi olarak çip krizi ve enerji maliyetleri gibi birden çok sorunla mücadele etmemize rağ­men haziranda bu yıl aylık baz­daki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı başardık.

Aynı şekilde yılın ilk yarısında da yüzde 6 oranında artış kay­dettik. Otomotiv ihracatımızda artış grafiğinin süreceğine ve yıl sonunda hedefimizi geçeceği­mize inanıyoruz” dedi.

Haziranda en büyük ürün gru­bunu oluşturan tedarik endüstri­sinde yüzde 11 artışla 1 milyar 193 milyon dolar ihracat gerçek­leştirilirken, binek otomobil ihra­catı yüzde 44 artışla 876 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 16 azalışla 381 milyon dolar, oto­büs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 14,5 artışla 142 milyon dolar oldu.