Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı­ları Birliği (OİB) verilerine göre, Tür­kiye otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar oldu. Oto­motiv endüstrisinin toplam ihracattan al­dığı pay yüzde 12,4 oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Enflasyon sorunu ile birlikte büyümekte olan küresel resesyon riski ve Euro bölge­sinde derinleşen daralmaya rağmen otomo­tiv ihracatımızda artış sürüyor. Ekimde aylık bazda sektörel ihracatta yeniden birinci sı­raya yükseldik. En çok ihracat yine tedarik endüstrisinde kaydedildi. Tedarik endüs­trisi, çekiciler ve otobüs-minibüs-midibüs ih­racatımız çift haneli arttı. Yine Almanya, Belçika ve Rusya’ya yönelik çift haneli artış kaydettik” diye konuştu.

Yılın ocak-ekim dönemindeki 10 aylık oto­motiv endüstrisi ihracatı yaklaşık yüzde 5 artarak 25 milyar dolar olurken, aynı dö­nemde ortalama aylık ihracat 2,5 milyar dolar oldu. Otomotiv, ocak-ekim döneminde ise ülke ihracatında ikinci sırada yer aldı.

Ekimde yine en büyük Pazar olan Alman­ya’ya yüzde 15 artışla 404 milyon USD’lik ih­racat kaydedildi.

Otomotiv endüstrisi sorunlara çözüm bekliyor Otomotiv endüstrisi sorunlara çözüm bekliyor

Birleşik Krallık 285 milyon USD’lik ihracat rakamı ile ikinci büyük pazar olurken, bu ülkeye yönelik geçen yıla göre yüzde 9 artış oldu. Üçüncü büyük pazar Fransa’ya ihracat ise yüzde 12 azalarak 252 milyon USD oldu.