Son birkaç haftadır Gemlik merkezli başlayan deniz salyası, yoğunluğunu ve keskinliğini Çanakkale Boğazı dahil tüm Marmara’da artırdı ve çok büyük bir çevre felaketi ile karşılaşmamıza neden oldu. Her konuda olduğu gibi bu konuyu da hemen siyasallaştırdık; muhalefet iktidarı suçlarken, iktidar kendini savunmaya kalktı, atışmalar, konuşmalar, yazışmalar yine gırla gidiyor.
Bu konuda sorumlu arıyorsanız AYNAYA BAKIN. Karşılaştığımız çevre felaketi son birkaç yılın değil uzun yılların birikiminin sonucudur. Başta belediyeler, sanayi tesisleri, sanayi bölgeleri ve bu bölgede atık üreten her vatandaş; ortaya çıkan bu çevre felaketinden sorumludur. Katkı oranı farklı olsa da atık üreten, yarınını düşünmeyen herkesin bu süreçte sorumluluğu hatta SORUMSUZLUĞU vardır.
Yılların birikimi koca bir iç denizi ne yazık ki SALYA SÜMÜK AĞLATTI. Büyük bir çevre felaketi dilerim insanımız için erken uyarı olur. Bugün denizde ortaya çıkan bu sebep sonuç ilişkisi sadece Marmara Bölgesi’nin değil, tüm ülkemizin hatta tüm insanlığın sorumsuz davranması ve önlem almadan yaşaması sonucudur. Yani, bu sorun bugün bir iç denizde çıktı ama yarın, doğanın herhangi bir tarafında başka bir dışa vurumla tekrar tekrar farklı bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Geçte olsa çalışma grupları, komiteler oluştu, ortaya çıkan bu sorunu bertaraf etmek için uğraşacaklar. Çok sayıda uzman varken, teknik ve teorik çözüm önerilerinde bulunmam yersiz olur ancak daha önceki bazı yazışmalarımda ve konuşmalarımda bahsettiğim şu sözümü tekrarlayacağım; “İnsanlarla olan ilişkilerimizde nasıl karşımızdakinin yerine kendimizi koyup empati yapıyorsak, doğayla olan ilişkilerimizde de kendimizi doğanın yerine koyup bio-empati yapmalıyız”.
Muhtemelen yakında doğa bu sorunu kendisi çözmeye çalışacaktır. Çok daha büyük ve tamir edilemez başka çevre felaketlerine sebep olmamak için herkesi sorumlu davranmaya ve diğerlerini de uyarıp, uyandırmaya davet ediyorum. Çözüm yine bizde…
Milyarlarca yıldır üzerinde bu mavi gezegen üzerinde süren yaşam, insan kendini yok etse de var olmaya devam edecektir. Aklımızı başımıza alalım ve gerçekçi olalım lütfen.
Saygılarımla