Londra‘da bakır fiyatları, Çin yuanının zayıflamasıyla yaklaşık iki haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Londra Metal Borsası‘nda (LME) üç ay vadeli bakır, yüzde 0,4 düşüşle 8.834 dolar/tona geriledi.

Kontrat seans başında yüzde 0,7 kadar düşerek 13 Mart‘tan bu yana en düşük seviye olan 8.810 dolara geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası‘nda (SHFE) Mayıs ayı bakır kontratı, yüzde 0,8 düşüşle 71.890 yuan/tona (9.960,8 dolar) geriledi.

Seansın başında 15 Mart‘tan bu yana en düşük seviye olan 71.720 yuana kadar düştü.

Çin yuanı, yurt içinde para politikasının gevşetilmesi ve doların güçlenmesiyle değer kaybetti.

Bakır aynı zamanda LME onaylı depolardaki stokların 29 Şubat‘tan bu yana en yüksek seviye olan 117.900 tona ulaşmasıyla da baskı altında kaldı.

Demir cevheri vadeli işlemleri, Çin‘de daha fazla parasal genişlemeye ilişkin yenilenen beklentilerin yanı sıra bazı çelik üreticilerinin karlılıklarının artmasıyla birlikte bir haftanın zirve seviyesini aştı. Dalian Emtia Borsası‘nda (DCE) Mayıs ayı vadeli demir cevheri, sabah işlemlerini yüzde 1,69 artışla 841 yuan/ton (116,83 dolar) ile 11 Mart‘tan bu yana en yüksek seviyesinde tamamladı.

Singapur Borsası‘nda Nisan vadeli demir cevheri, Fed‘in bu yıl için üç faiz indirimi öngörüsünü sürdürmesinin ardından artan risk iştahının da etkisiyle yüzde 3,29 artışla 109,2 dolar/tona yükseldi.

Vadeli işlemler, gün içinde 110,5 dolar/ton ile 11 Mart‘tan bu yana en güçlü seviyesine ulaştı.

Çin Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada, bankaların zorunlu karşılık oranlarında ek indirimler uygulamak için yeterli para politikası esnekliği bulunduğunu söyledi ve piyasanın ekonomiyi desteklemeye yönelik önlemlerin daha da hafifletilmesine yönelik beklentilerini güçlendirdi.

Analistler çelik üreticileri arasındaki marjların son zamanlarda iyileştiğine dikkat çekerek bunun da fabrikaları hammadde stoklamaya teşvik edebileceğini kaydetti. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası‘nda inşaat demiri yüzde 0,92, sıcak haddelenmiş rulo yüzde 0,71 arttı, filmaşin çok az değişiklik gösterirken paslanmaz çelik yüzde 0,62 düştü.