Semih AYDIN – Göksel BAŞARAN

Bursa’da 20 yıldır düzenle­nen uluslararası nitelikteki Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, 13 yıldır gerçekleştirilen Sac İşleme Teknolojileri Fuarı ve 19 yıldır düzenlenen Otomasyon Fuarı’nı tek çaltı altında buluşturan BUMATECH – Bursa Makine Tekno­lojileri fuarı 25 ülkeden 378 firma ve firma temsilcisinin katılı­mıyla gerçekleşti. Robotik sistemlerden 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılara, fiber optik lazer kesim makinele­rinden CNC tezgahlara kadar son teknoloji inovasyon ürünlerinin sergilendiği fuara ziyaretçilerin ilgisi de yoğun oldu.

Ahmet ÖZKAYAN

Ermaksan YKB Vkl. ve Gen. Md.

Sektörün gücünü ortaya koyuyor

Sektörün en önemli buluşma nokta­larından biri olan BUMATECH, bu yıl yine dünyanın dört bir yanından binlerce ziyaretçiyi ve sektör temsilcisini bir araya getirdi.

Her geçen yıl fuara ilginin daha çok arttığını gözlemliyoruz. Bu durum gelecek adına oldukça sevindirici.

Fuar, Türk makine sektörünün vizyonunu, geldiği noktayı ve globaldeki rekabetçi gücünü net bir şekilde ortaya koyu­yor. Ermaksan olarak fuar süresince hem mevcut müşterileri­mizle yeniden buluşma fırsatı yakaladık hem de potansiyel müşterilerle geleceğe yönelik önemli iş birliklerini görüşme imkanı bulduk.

Ziyaretçilerimizin Ermaksan’a gösterdiği ilgi ve teveccüh bizleri son derece mutlu etti. Bu vesileyle tüm ziyaretçileri­mize bir kez daha teşekkür ederiz.

Makine imalat sektöründeki son teknolojilerin sergilendiği BUMATECH Fuarı’nın, tüm katılımcılar açısından verimli geç­tiğini düşünüyorum.

Makine üreticileri olarak her fırsatta ‘yerli ve milli makine’ vurgu yapıyoruz. Türk makine sektörü sahip olduğu üretim yetkinliği ve potansiyel ile dünyada önemli bir konumda. An­cak daha iyisini de yapabilecek potansiyeldeyiz. Bunun için teknoloji geliştirmeye, tasarıma odaklanarak, Ar-Ge’ye yatı­rım yaparak, dünyadaki değişime ayak uydurmalıyız.

Ermaksan olarak, bu noktada tamamen yüksek teknoloji geliştirme ve katma değerli üretim anlayışı ile ilerleyerek, ül­kemizin geleceğine katkı sağlamaya odaklanıyoruz.

Bu yöndeki çalışmalarımız da kararlı bir şekilde devam edecek.

Engin ÇETİNER

Beka-Mak YK Başkanı

Avrupa’da durgunluk yaşanacak

Yılın son fuarı BUMATECH ile birlikte, bu yılki fuar maratonumuzu Türki­ye’de bitiriyoruz. Fuarın ikinci gününden itibaren yabancıların yoğunluğunun artması hareket getirdi. Firma olarak otomas­yon sistemlerine geçtik. Yeni makinemiz robot sistemleri ile bir­likte çalışmakta. Yeni bir uygulamamız var. Çıkan parçaları mo­bil olarak işlenecek tezgahlara götüren, mobil robotumuz mevcut. Bunlar geleceğin karanlık fabrikalarında çalışacak sis­temler. Bu makinemizi ilk olarak Almanya’daki EuroBLECH Fuarı’nda sergiledik. Orada yabancıların makinemize büyük il­gisi vardı. BUMATECH Fuarı’nda da bu ilgi devam etti.

2022 yılı firmamız açısından oldukça yoğun geçti. Geçen yıla göre işlerimizde yüzde 50 artış oldu. Avrupa’da işlerin yavaşla­ması, pandemiden dolayı imalatçıların çalışmaması nedeniyle dünyadaki ilgi ülkemiz üzerine yoğunlaştı. Bu yüzden sadece biz değil, ülkemizdeki diğer imalatçılar da yoğun bir şekilde ça­lışıyor. Önümüzdeki yıl için yeni yatırım hedeflerimiz var. İn­şaatımız sürüyor, yerimizi büyütüyoruz. Makine yatırımı ger­çekleştireceğiz. Kapasitemizi yüzde 40 artırmayı planlıyoruz. Ancak en büyük endişemiz Avrupa’nın resesyona girmesi. Fa­kat Avrupa dışındaki pazarlar çok iyi gidiyor. Özellikle ABD, Uzak Doğu pazarları çok iyi gidiyor. Afrika’da bir hareketlenme var. Orta Doğu pazarında biraz yavaşlama var ama Suudi Ara­bistan’ın ülkemize uyguladığı boykotun kalkmasıyla birlikte bu ülkeyle olan ticaretimiz hız kazandı. Bu bağlamda önümüz­deki yıl Avrupa’nın biraz sakin ancak diğer bölgelerin hareketli geçeceğini düşünüyorum.

Orhan ER

ERFAB ve ERBEND YKB

Çeşitlilik ve teknoloji sergiledik

Yıl sonu düzenlenen bu fuara herkes beklentilerle ve ciddi hazırlıklarla geldi. Fuarın beklentileri karşıladığını ümit ediyorum.

Şu anda piyasada bir tedirginlik var. Seçim sürecinin getir­diği bir belirsizlik var. Gelecek dönemin daha umutlu ve iyi olacağını düşünüyorum.

BUMATECH, tanınan bir fuar haline geldi. Bunu geçen yıl­lardan da biliyoruz. Özellikle Rusya’dan, Balkan ülkelerinden ve Orta Doğu’dan önemli sayıda ziyaretçi geliyor.

Fuarda, 5 eksen, yüksek teknolojili lazer makinelerimiz var. Bunlar otomatik yükleme ve boşaltma yapabiliyor. Ayrıca ince saclarda CNC cakalarımızı robot entegre sistemlerle do­nattık. Bunu da müşterilerimize sunduk. Bunun yanında 11 eksen, servo boru bükme makinelerimizi fuarda sergiledik. Tüm bunlarla birlikte Almanya’nın en ileri teknolojisi olan sac doğrultma makinesi Köhler’i fuarda müşterilerimizin be­ğenisine sunduk. Çeşitlilik ve teknolojik açıdan hem imalat yönünden hem de ithalat yönünden verimli makineleri BU­MATECH’te sergiledik.

Alper KÖRÜSTAN

Nukon YKB Vekili

BUMATECH’le sektörümüz büyüyecek

BUMATECH Fuarı, bu yıl da beklentilerimiz dahilinde ol­dukça verimli geçti. Firma olarak bu fuarda yer almak­tan ve fuarın gelişimine katkı koymaktan gurur duyuyoruz. Biz bu fuarda kendimizi ev sahibi olarak görüyoruz. Çünkü BUMATECH Fuarı’nın büyüdükçe Bursa makine sektörüne sağladığı katkının artacağına da inanıyoruz.

Bursa, Türkiye makine sektörünün en önemli üreticilerine ev sahipliği yapıyor. Üreticilerle birebir temas kurmak isteyen yurt içi ve yurt dışı müşteriler de bu yüzden BUMATECH Fua­rı’nı ziyaret etmeyi tercih ediyor. Bu sektörümüzdeki firmalar için büyük bir avantaj.

Nukon olarak Ar-Ge’nin önemine inanıyoruz. Bu kap­samda sürekli yenilik ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yeni ürünler ortaya koymak için çalışıyoruz. Müşterilerimize son teknolojiye sahip, inovatif, akıllı ve çevreci makineler sun­mak istiyoruz. Fuarda da bu kapsamda imal ettiğimiz maki­neleri ziyaretçilerle buluşturduk.

BUMATECH’te fiber lazer makinelerimizi, otomasyon sis­temlerimizi, plazma kesim, oksijen makinelerimizi görücüye çıkardık. Özellikle 20 kw lineer fiber lazerimizi, açılı kesim ya­pabilen boru kesme makinelerimiz ve de yeni üretmeye baş­ladığımız abkantlar dünyanın dört bir yanından gelen ziya­retçilerden büyük ilgi gördü.

Firma olarak başarılı bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Yeni yıla da yeni hedeflerle giriyoruz. Önümüzde yıl TEKNO­SAB’daki yeni fabrikamıza taşınmayı planlıyoruz. Böylece hem üretimimizi hem de iç ve dış pazarlardaki payımızı artır­mayı hedefliyoruz. Ayrıca yeni fabrikamızla birlikte istihda­mımızı da yaklaşık iki kat artırarak ülke ve kent ekonomisine katkı sağlamayı istiyoruz.

Erdem ALTINTAŞ

LoyalMak YK Başkanı

Zirve yılı

Fuar, beklentilerimiz dahilinde verimli bir şekilde geçti. Hem yabancı hem de yerli ziyaretçi sayısı bizleri memnun etti. Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden fuara gelen oldu. Yurt dışından da ağırlıklı olarak İsrail, İran, Mısır ve Balkan ülkelerinden gelen ziyaretçiler oldu.

Yeni makinelerimizi fuarda sergileme fırsatı yakaladık.

Bu sene ürettiğimiz CNC fiber boru kesim makinesini BUMATECH Fuarı’nda ziyaretçilerimizin beğenisine sunduk.

Bunun yanında yeni, tescilli lazer makinelerimizi sergiledik. BUMATECH, özellikle son iki yıldır metal işleme sektöründe ülkemizin en iyi fuarı.

Fuarın önümüzdeki yıllarda daha da iyi olacağını düşünüyoruz.

2022 bizler için zirve yılı oldu. 2023’te de daha iyi olacağını temenni ediyoruz. Yeni yıldan beklentilerimiz büyük.

Serdar SAĞLAM

Yavuzlar Dişli YKB. Yrd.

İki farklı ürün grubuyla fuardaydık

BUMATECH Fuarı’na geçen yıl katıldık ve memnun kaldık. Bu yüzden bu yıl ki fuara da katılım sağladık. Bu yıl fuara iki ürün grubumuzla katılım gerçekleştirdik.

Bunlardan biri dişli imalatı diğeri ise YDS Technology markasıyla imal ettiğimiz sert kesim makineleri. Fuara dünyanın dört bir yanından ziyaretçi geldi. BUMATECH’in verimli bir fuar olduğunu geçtiğimiz yıllarda da görmüştük. Bu yıl da aynı verimle geçti.

Firma olarak geçtiğimiz yıl üretimimizin yüzde 50’dan fazlasını ihraç etmiştik. Bu yıl da yüzde 55 ihracat hedefini yakalamak üzereyiz. Bu kapsamda önümüzdeki yıl da yüzde 65 ihracat hedefine ulaşacağımızı düşünüyoruz.

BUMATECH’in ve önümüzdeki süreçte hem yurt içi hem de yurt dışında katılacağımız fuarların ihracat hedefimize önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.

Fuarın ilk saatlerinden itibaren ciddi bir ziyaretçi yoğunluğu ile karşılaştık. Müşterilerimizin ilgisinden memnun kaldık.

Ziyaretçilerin yeni makinemize olan ilgisi de bizleri memnun etti. Bu, Türkiye’de ilk defa ve sadece bizim tarafımızdan imal edilen bir makine.

Makinemiz sert kızakları ve lineer milleri çapaksız ve yakmadan kesiyor. Bu ürünün özelliği normal şartlarda kesilemeyen sert malzemeleri, özel bir taş ve sıvı yardımıyla kesebilmesi.

Makinemizi uygun bir fiyatla müşterilerimize sunuyoruz. Bu ürünün benzerleri yurt dışında üretiliyor ancak çok yüksek fiyata satılıyor. Biz de hem bu ürünü yerlileştirerek hem de daha rekabetçi bir fiyata satarak ülke sanayicimize destek oluyoruz.

Turan CESUR

Cesurbend YK Başkanı

Yeni yıldan beklentilerimiz yüksek

Fuar yavaş başlasa da ikinci günden itibaren hareketlilik yaşanmaya başladı. Ancak ziyaretçilerin verimliliği memnun ediciydi.

Yabancı ziyaretçi konusunda bu yılki fuardan çok memnun olmadık. Geçtiğimiz yıllarda daha fazla yabancı ziyaretçimiz oluyordu. Bu yıl biraz daha zayıf oldu.

Fuarda yeni ürünlerimizi sergiledik. 5 eksen CNC boru bükme makinemizi dijitalleşmeye ve Endüstri 4.0’a uygun robotlu sisteme çevirdik. Bu makinemizi ziyaretçilere sunduk.

Dünyada yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen 2022 firmamız için güzel bir yıl oldu. Önümüzdeki yıldan da daha fazla beklentimiz var. 2023 için yeni projelerimiz var. Yeni ürünler çıkarmayı planlıyoruz. Yeni yıldan beklentimiz bu yıla oranla daha fazla olacak.

Bursa, bazı diğer sektörlerde olduğu gibi makinede de bir başkent konumuna geldi. Bursa’da yapılan fuarların makine sektörüne önemli katkısı var.

Özellikle son 6 yıldır bunu daha fazla hissediyoruz. Fuarın bundan sonra da daha iyi olacağını düşünüyorum. Ancak firmalar olarak yetkililerden Bursa’ya yakışır bir fuar alanı bekliyoruz.

Gürkan UZUNLAR

Bölük Makine Genel Müdürü

Yeni yıldan beklentilerimiz yüksek

BUMATECH Fuarı’nda daha çok Rusya ve Orta Doğu’dan ziyaretçilerin geleceğini düşünüyorduk. Firma olarak da onlardan gelen talepleri en doğru şekilde karşılamayı amaçlıyorduk. Bu kapsamda fuarın beklentilerimizi karşıladığını söyleyebilirim.

Fuarda güzel bir yoğunluk vardı. Biz de ziyaretçilere mevcut makinelerimizi sergiledik. Bunun yanında yeni bir 4 toplu silindir makinesi üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu ürünü de önümüzdeki yıl haziran ayında İstanbul’da düzenlenecek fuarda görücüye çıkarmayı hedefliyoruz.

BUMATECH, Bursa makine sektörü için önemli bir fuar. Bursa, makine sektörü için önemli bir şehir olduğundan, fuar da büyük önem arz ediyor.

Fatih SEZGİN

Sezgin Lazer Makine YKB

Türkiye pazarını domine etmek istiyoruz

BUMATECH Fuarı’na geçen yıldan daha iyi hazırlandık. Makinemizde bazı revizyonlar yaptık. Ürünümüzün ikinci versiyonunu çıkardık. Fuarda bunun lansmanını yaptık.

Makinemizin rezenatörünü üç ayrı modelde sunuyoruz. Bu noktada fiyat performans olarak, müşterilerimizin bütçelerine uygun bir şekilde çözüm üretebiliyoruz.

Lasersonic iki yıl önce doğan bir marka. Kendi markamız. Şu anda bizim göz bebeğimiz. Burada lazerle el kaynağı yapıyoruz. Bu konuda parametrik ve ekipman olarak kendimizi sürekli geliştiriyoruz.

Fuar süresince yurt dışından da ziyaretçiler ağırladık. Bununla birlikte daha fuar öncesinde görüştüğümüz yerli müşterilerimizi de standımızda ağırladık.

Sezgin Lazer Makine olarak öncelikli hedefimiz yurt içinde satabildiğimiz kadar ürün satıp, pazarı domine etmek. Bu konuda agresif bir yaklaşım sergiliyoruz. Bunun yanında yurt dışında da bayilik sistemi kurarak ihracatımızı artırmak istiyoruz. Metal makine sektöründe Bursa Türkiye’nin başkenti. Çok güçlü ve çok büyük firmalara ev sahipliği yapıyoruz. Biz de bu büyük firmaların yanında pozisyon almaya çalışıyoruz. Bu önemli firmaların ev sahibi olduğu fuarda yer almak bizim için de önemli fırsatlar barındırıyor.

Aytekin KOÇ

Atik Endüstriyel YK Başkanı

Yatırımlar Türkiye’ye kayıyor

Güzel bir fuar geçirdik. BUMATECH Fuarı’nın en önemli özelliği ihtisas fuarı olması. BUMATECH için İstanbul’daki MAKTEK Fuarı’ndan sonra ülkemizdeki en önemli endüstriyel fuar diyebiliriz. Fuarda yeni ürünlerimizi sergiledik. Robot kabinlerini ilk defa BUMATECH’te görücüye çıkardık. Bunun yanında daha ekonomik olan ürünlerimizi de ziyaretçilerin beğenisine sunduk. Bu yıl geçen yıla göre daha güzel geçti. 2021 Covid-19’un en yoğun olduğu dönemlerdi. Bu yüzden çok fazla fuar yapılamadı. Bu yüzden 2022 bizim için bir fırsat oldu ve onu da güzel bir şekilde değerlendirdik. Yatırımlar devam ediyor. Ülkemizin ekonomisi hareketli. Özellikle ihracat yoğun bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki yıl için de yeni yatırımlarımız var. Üretim ve satışla ilgili yeni projelerimiz var. Daha fazla fuara katılacağız. Çünkü ürünümüzü en iyi tanıtabildiğimiz yerler fuarlar. Ben genel anlamda 2023 yılının daha verimli geçeceğini düşünüyorum. Şu anda Avrupa’da ve dünyada bir kriz var. Hem savaş ekonomisi hem de enerji krizi ülkemize fırsat olarak yansıyacak. Çin’de yatırımı olan Avrupa ve ABD firmaları Türkiye’ye gelmeye başladı. Bunun büyüyerek süreceğini tahmin ediyorum.

Hasan TORUN

TESLAMAK Kurucu Ortağı

Hedef yurt dışı pazarı

Hareketli bir fuarı geride bıraktık. Bunun sonuçlarının ilerleyen dönemde bize olumlu yansıyacağını umut ediyorum. Fuarda Rusya ve Polonya’dan gelen ziyaretçilerimizle bir araya gelme fırsatı yakaladık.

Firma olarak son model ürünümüz olan 2 metreye 60 ton abkantımızı BUMATECH Fuarı’nda sergiledik. Çok fonksiyonlu bir ürün. Bunun yanında müşterilerimizin taleplerine cevap veren ürünlerimizi de fuarda sergiledik. Bunlarla ilgili güzel geri dönüşler aldık.

TESLAMAK olarak öncelikli hedefimiz yurt dışı piyasasına açılmak. Yurt içinde belirli bir potansiyele ulaştık. Artık yurt dışı pazarlarına da açılmamız lazım. Sadece BUMATECH’te değil İstanbul’daki MAKTEK ve Almanya’daki EuroBLECH fuarlarında da iş bağlantıları kurduk. Bunların önümüzdeki süreçte firmamıza olumlu yansıyacağını ümit ediyorum.

Bursa, sac işleme makineleri sektörünün kalbi. Bu durum sadece Türkiye için değil, dünyada da böyle. Bursa’da çok büyük, sektörün lokomotifi olan firmalar var. Dolayısıyla Bursa’nın yeri ayrı. BUMATECH’te tam anlamıyla Bursa’da olması gereken bir fuar.

Serdar KANLIOĞLU

Surfence Genel Müdürü

Büyüyerek yolumuza devam ediyoruz

Fuar beklentilerimiz dahilinde geçti. BUMATECH Bursa’nın fuarı. Biz de her sene olduğu gibi yine yerimizi aldık. Hem yeni ürünlerimizi hem de standart ürünlerimizi fuarda sergiledik.

Yeni dönemde konveyör altı fence sistemlerine giriş yaptık. Rolling doorlarda yeni sistemlerimizi devreye aldık ve satışa sunduk. Bu ürünlerimiz Togg’da, Ford’da, Beyçelik’te ve diğer hizmet verdiğimiz firmalarda kullanılıyor.

Firma olarak da yoğun bir dönemdeyiz. Hem otomotiv hem de makine sektörlerinde projelerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Başta gururumuz olan Togg projesi olmak üzere Ford ile de çalışmalarımız devam ediyor. Yeni senede de Ford’da, Renault’ta ve Tofaş’taki yeni yatırımlarla beraber otomotiv ve makine sektörlerindeki çalışmalarımızın yoğun bir şekilde devam edeceğini düşünüyorum.

Bu yıl güzel bir ivme yakaladık hem Surfence hem de MGG’de. Çalışan sayımız 100’ün üzerine çıktı. Bunun gururunu yaşıyoruz. Sürekli büyüyerek yolumuza devam ediyoruz. Makine ve otomotiv sektörlerindeki büyümeyle beraber biz de büyüyeceğiz. Tüm hazırlıklarımızı bu minvalde yapıyoruz. Yurt dışında da elektrikli araca geçilmesi yeni projeleri tetikledi. Buradaki yeni projeler bize de olumlu yansıyacak. Enerji kriziyle beraber Avrupa’da demir – çelik fabrikalarının kapanması, buradaki rakiplerimizin lojistik maliyetlerini artırdı. Bu da bizim için bir avantaj oldu. Bu avantajı da en iyi şekilde kullanıp daha güzel projelere imza atmak istiyoruz.

MGG Makine olarak yeni yerimize taşındık. Surfence olarak da mevcut konumumuzu koruyarak ikinci bir üretim tesisi açtık. Orada da yeni makinelerimiz olacak. Üretimimiz dakikada bir metretül seviyelerine ulaştı. Bu bizim için hayaldi, gerçek oldu. Önümüzdeki dönemde üretimimizi daha da artırmak istiyoruz. İlerleyen süreçte Avrupa ve ABD pazarlarında da daha güçlü bir şekilde yer almayı hedefliyoruz.

İbrahim ALTIPARMAK/ Mesut BARUT

Nümerik Müh. Kurucu Ortakları

Rekabetçi çözümler sunduk

BUMATECH Fuarı’nda birçok yeni teknoloji sergilendi. Firmalar yeni teknolojilerini sergilerken, yapacakları yeni ürünleri de görme fırsatı yakalıyorlar. O yüzden hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin kendilerine bir şey katabilecekleri, fuarı daha doğru kullanabilecekleri verimli bir organizasyon.

Fuarda makine imalatçılarıyla bir araya gelmeyi hedefledik. Firma olarak makine imalatçılarına ihracatta destek sağlayabilecek, onlara ithal makinelerle rekabet etme şansı sunacak çözümler sunuyoruz.

Firma olarak hem metal hem de ahşap işleme sektörlerinde birçok çözümümüz var. BUMATECH de metal sektörüne yönelik bir fuar. Makinelere robot ve kobot entegre edip, bunları insansız bir şekilde proses işleme teknolojisi yaygınlaşıyor. Bu noktada paydaşlarımıza hizmetler sunuyoruz.

Ayrıca metal sektörüne yönelik geliştirdiğimiz birçok yazılımı fuarda firmalara tanıtma fırsatı yakaladık. Boru bükme ve caka makine ara yüzlerini fuarda sergiledik.

2022 yılı beklentilerimizden daha verimli geçti. Hem firmamızın ihracat rakamları arttı hem de sektöre sağladığımız ihracat değerinin arttığını gördük.

2023’te verimli ve doğru bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum. Türkiye makine sanayisinde gelişiyor. Dünya çapında bir düşüş yaşansa da Türkiye bu sektörde üretimini artırarak, dünyaya göre daha az sıkıntıyla bu süreci atlatacaktır.

Ramazan ÇELİK

MTK Teknik Kaplama YKB

Prestij ve markalaşma

Firma olarak fuarlardaki temel amacımız müşteri bulmak değil. Bu tarz etkinliklerde görüşemediğimiz müşterilerle buluşabiliyoruz, çeşitli nedenlerle ziyaret edemediğimiz firma yetkilileri fuarda bizi ziyaret ediyor. Yeni müşteri bulmak için dijital platformları etkin kullanıyoruz. Bu yüzden fuarlar bizim için prestij ve ileriye dönük markalaşma için önem taşıyor.

MTK Teknik Kaplama olarak Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Sürekli ürün ve hizmet geliştirmek adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz bürüne kaplama uygulamasını 2 yıl önce piyasaya çıkarmıştık. Bu uygulama hem renk hem de korozyon olarak büyük ilgi topladı.

BUMATECH Fuarı’nda da S40 proses uygulamamızı müşterilerimize anlattık.

Bununla ilgili de piyasadan olumlu geri dönüşler olmaya başladık. Nitrasyon ve siyah nitrasyonu sanayicimiz zaten biliyor. Bu yüzden biz de daha çok bürüne kaplama ve S40’ın avantajlarını anlatmaya çalıştık. BUMATECH Fuarı firmamız için çok önemli. Firma olarak ihracat gerçekleştirmiyoruz ancak bu fuarda hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin önde gelen makine üreticileriyle bir araya gelme fırsatı yakalıyoruz. Tüm bunlar neticesinde başarılı bir organizasyona imza atan Tüyap’a teşekkür ediyorum. Katılımcı ve ziyaretçi sayısı her zaman beklentilerin üzerinde çıkıyor.

Ali VATANDAŞ

Şahinler Metal Makina Yurt İçi Sat. Md.

Geniş ürün yelpazesi

BUMATECH Fuarı’ndan önce verimli bir MAKTEK Avrasya Fuarı geçirmiştik. Oradaki yoğunluğun BUMATECH’e yansıyacağını düşünüyorduk ve bu beklentilerimiz karşılandı. Güzel bir fuar geçirdik. Siparişler aldık.

Halihazırda dünyanın dört bir yanından markamıza değer gösteren müşterilerimiz var. Onların memnuniyeti ve tavsiyeleri bizler için önemli. Bu müşterilerimizin referansıyla yeni müşteriler de kazanıyoruz.

Şahinler Metal Makina olarak geniş ürün yelpazemizle, birçok sektöre hitap ediyoruz. Firmamızın ana üretim kalemleri arasında silindir kıvırma, profil boru kıvırma, hidrolik kombine makas makineleri gibi ürünler bulunmakta.

Bunlar inşaattan otomotive, imalattan makineye, asansörden ve çelik konstrüksiyona kadar birçok sektörde kullanılıyor. Ürünlerimiz teknolojileriyle kullanıcılarına da büyük kolaylıklar sağlıyor.

Üretim kabiliyetimizin yanında satış sonrası hizmette de iddialıyız. Çünkü sadece makineyi satmak yeterli değil.

Asıl önemli olan makineyi sattıktan sonra müşterilerinize sağladığınız hizmet oluyor.

Otomotiv tatile çıkıyor Otomotiv tatile çıkıyor

Bu konuda da oldukça başarılıyız.

Başarılı bir 2022 yılını geride bırakmak üzereyiz. Bizim için verimli bir yıl oldu. Yüzde 100 kapasite ile çalıştık.

İç piyasada güçlü bir konumdayız.

Her geçen gün yeni müşterilerimiz artıyor. İhracatta da başarılı performansımız sürüyor.

Firma olarak özsermayeyle çalışan nadir firmalardan biriyiz.

2023 yılında da bu başarılı performansımızın üzerine katmak istiyoruz. Dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de ihracat pazarlarımıza yenilerini katmak ve mevcut pazarlardaki gücümüzü artırmak istiyoruz.

Serdar ALAT

Teknomasyon Kurucusu

Türkiye’de iyi bir konumdayız

Firmamız 1996 yılında kuruldu. 2004 yılından itibaren imalata başladık. Asıl işimiz pnömatik sistemler. Bunun yanında son dönemde makine imalatı işlerimizde yoğun bir şekilde devam ediyor. Kılavuz çekme makineleri üretiyoruz. Bunun yanında özel projeler için özel makineler imal ediyoruz. Manipülatör imalatımız var. Bunun önemli bir kısmını 20’ye yakın ülkeye ihraç ediyoruz. Ciromuzun yüzde 60’ını ihracattan karşılıyoruz.

Bu yıl hem İstanbul’da hem de yurt dışında birçok fuara katıldık. Bu yıl BUMATECH Fuarı’nın geçen senelere göre daha yavaş geçtiğini düşünüyorum. Özellikle geçen yıl yurt dışından daha fazla talep vardı. Ancak satışlara baktığımızda fuarın bizi memnun ettiğini söyleyebilirim.

Bursa makinecileri sektörde önemli bir yere sahip. Sac işleme makinelerinden başlayarak Bursa, Türkiye’de önemli bir makine imalatçısı şehir. Biz bunu sadece yurt için fuarlarda değil yurt dışı fuarlarda da görüyoruz. Hatta Bursa’da olmamız bize büyük avantajlar da sağlıyor. Durmazlar, Baykal gibi büyük üreticilerin Bursa’da olması bizim gibi firmalara hem müşteri bulma bazında hem de ürünü nakliye etme aşamasında önemli katkılar sağlıyor.

Hakan KARSAN

Zigana Vinç YK Başkanı

Bursa bize yeter

Güzel bir fuar geçirdik. Bursa ve Bursa dışından çok sayıda misafirimiz oldu. Ziyaretçiler firmamıza büyük ilgi gösterdi. Ayrıca ziyaretçilerin alım odaklı olması oldukça memnun ediciydi. Zigana Vinç olarak, “Biz Bursa’ya yeteriz, Bursa’da bize yeter” diyoruz. Beklentimiz Türkiye geneli olsa da sadece Bursa’ya hizmet verebilmek kapasite anlamında bizlere yetecektir.

Kaldırma ekipmanları ile ilgili her geçen gün biraz daha iyisini, biraz daha kalitelisini ve modernini üretmeye çalışıyoruz. Ürünlerin montajında kolaylıklar sağlamaya gayret ediyoruz. Bu tarz Ar-Ge çalışmalarıyla yolumuza devam ediyoruz.

BUMATECH Fuarı, Bursa ve Türkiye için büyük bir öneme sahip. Çünkü batıda İstanbul’dan sonra en önemli fuarlardan bir tanesi. İstanbul’dan sonra en ciddi yoğunluğa ve katılıma sahip olan en iyi bir fuar. Zor şartlara rağmen 2022’yi iyi bir şekilde geçirdik. Ancak 2023 yılının zor geçeceğini düşünüyorum.

Bekir COŞKUN

DCB Makina Ortağı

Lazer kaynakta iddialıyız

Yoğun bir fuar oldu ve bundan çok memnunuz. Fuarın açıldığı ilk saatlerden itibaren müşterilerimizden görüşme talepleri geldi. Bunların büyük çoğunluğu yabancı müşterilerdi.

Fuarda 2 kW’lik lazer makinemizin demosunu yaptık. Bu da çok ilgi gördü. Firma olarak lazer kaynak konusunda iddialıyız. Bunun yanında CNC lazer kesim ve boru lazer kesim makinelerimiz de var. 6 kW’den başlıyor, 40 kW’a kadar lazer kesim makineleri satıyoruz. Bu makinelerin tüm satış sonrası servis hizmetlerini de DCB Lazer Makine olarak biz gerçekleştiriyoruz.

BUMATECH Fuarı sayesinde endüstriyel alandaki yeni teknolojileri müşterilerimizle buluşturabiliyoruz. Fuar bu anlamda bize büyük katkı sağlıyor. Ayrıca yabancı müşteriler de Bursa’daki fuara büyük ilgi duymaya başladı. Bu fuarlar sayesinde yabancı müşterilerle tanışma fırsatı yakalıyoruz.

Serkan KARIŞAN

Kozanlı Müh. Üretim Müdürü

Türkiye’de iyi bir konumdayız

Fuardaki ilgiden memnun kaldık. Güzel bir katılım oldu.

Firma olarak CNC tezgahların eksen muhafazalarını imal ediyoruz. Bez körükler, teleskobik sac kapaklar gibi çok çeşitli ürün grubuna sahibiz. Her geçen gün üzerine koyarak, Ar-Ge gücümüzü kullanarak ürünlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Dünyadaki rakiplerimizi takip ederek, son teknolojiyi yakalamaya çalışıyoruz. Şu an Türkiye’de de iyi bir konumdayız.

Yurt içinde oldukça geniş bir müşteri portföyümüz var. Bu fuarlar neticesinde yurt dışındaki müşterilerimize yenilerini eklemeyi hedefliyoruz.

BUMATECH, katıldığımız fuarlar arasında iyi bir yere sahip. Hem katılımcı hem de ziyaretçi anlamında dolu dolu bir fuar. Bu yüzden BUMATECH Fuarı’ndan asla vazgeçmiyoruz. Burada olmamız gerektiğine inanıyoruz.

Geçmiş yıllar pandemiden dolayı bir miktar duraklama oldu. Ancak bu yıl firmamız için oldukça güzel geçti. Yılı güzel bir şekilde kapatıyoruz. İşlerin 2023 yılında daha da hızlanacağına inanıyoruz.

Yeni yılda imalata yönelik özel makine yatırımlarımız olacak. Kendimizi geliştirmeye devam edeceğiz.

Cemre TEKELİ

Ce-Tek Nozzle Kurucusu

İhracata açılan kapı oldu

BUMATECH bizim için çok önemli bir fuar. Geçen yıl Bursa’ya taşındım. BUMATECH de ilk fuarımdı. Bu yıl da oldukça verimli bir fuar geçirdik. Aynı şekilde gelecek yıl düzenlenecek fuara da katılmayı düşünüyorum.

Yurt dışından ağırlıklı olarak Orta Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerimiz oldu. Bunun yanında tedarikçi firmalarımızla çok sayıda görüşme gerçekleştirdik. Bu kapsamda BUMATECH’in ziyaretçi açısından diğer fuarlardan daha önde oluğu kanaatindeyim.

Çok çeşitli ürün grubumuz var. Talep doğrultusunda üretim yapıyoruz. Talep gelirse yeni ürünler ortaya çıkıyor. Yerli nozzle üreticisi bir firma olarak 2022 yılında ciddi bir büyüme yakaladık. Bu yıl hem firmamız adına hem de kendi adıma önemli ödüller aldım. Türkiye’nin üretim seviyesi ne kadar ilerlerse bu durum firmamıza da olumlu yansıyor. Önümüzdeki yıl kalıplarımızı ve yerli üretimi artırarak ihracattaki payımızı yükseltmek istiyoruz. Çünkü ihracatımızı ne kadar artırırsak ülkemize döviz girişi o kadar fazla olur ve bu da ülkemize olumlu yansır. BUMATECH, geçen yıl ihracata başlamamıza vesile oldu. Bu yıl da yeni iş bağlantılarıyla yeni müşterilere ulaşmak istiyoruz.

Serkan TURAN

Biel Makine Genel Müdürü

Yüksek lazerli makineye büyük ilgi

Bursa’da çok sayıda makine üreticisi var. Bu yüzden BUMATECH Fuarı hem üreticiler hem de çok sayıda firmanın yer alması açısından önemli bir fuar. Biz de bu önemli fuarda yerimizi aldık. BUMATECH, firmamız açısından İstanbul’daki MAKTEK Fuarı kadar önemli bir konumda.

Fuarda teknolojilerimizi sergiledik. Fuara katılan Bursa firmaları da ev sahibi oldukları için diğer fuarlara göre daha fazla ürün göstermeye çalışıyorlar.

BUMATECH bizim için de önemli olduğu için son teknoloji makinemizi burada sergiledik.,

Fuarda en üst modelimiz olan G Serisi makinemizi görücüye çıkardık. Bu makine 12 kW rezenatör ve güçlü bir gövde yapısına sahip. İvmelenmesi çok iyi. Kramayer olmasına rağmen bu konuda bir lineer makineyi bile geride bırakabilir.

Kesim kalitesi, hassasiyeti ve hızı kullanıcılarını çok memnun ediyor.

Distribütör bir firma olduğumuz için bizim önceliğimiz yurt içi piyasa. Ağırlıklı olarak yurt içi odaklı çalışıyoruz. Ancak İran, Azerbaycan gibi yakın coğrafyamızdaki ülkelere de hizmet vermeye çalışıyoruz.

Kuruluşu çok eskiye dayanan bir firma değiliz ancak bu yılı oldukça verimli geçirdiğimizi söyleyebilirim. Bu yılın veriminin önümüzdeki yıla da yansıyacağını düşünüyoruz.

2022’de özellikle çok sayıda yüksek lazerli makine satışı gerçekleştirdik. İnsanlar teknolojilerimizi, makinelerimizi, kesim kalitemizi ve hassasiyetimizi gördükçe her sene biraz daha ilerliyoruz. Eminim ki yeni yılda çok daha iyi bir konumda olacağız.

Bu yüzden yeni yıldan büyük beklentilerimiz olduğunu söyleyebilirim.

Kadir Alp ALAGÖZ

TŞT Yüzey İşlemleri Ar-Ge Sor.

Ar-Ge çalışmaları sürüyor

Güzel bir fuar geçirdik. Yurt dışı katılımcı sayısı da oldukça fazla. Bu da bizleri memnun eden bir etken oldu. T.Ş.T. olarak yüzey işlemlerin yanında amortisör üretim gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda A’dan Z’ye tüm üretimlerimizi kendi bünyemizde yapıyoruz.

Firma olarak Ar-Ge çalışmalarımız sürekli olarak devam ediyor. Yeni ürünlerimiz devreye giriyor. Bunun yanında projesi tamamlanma aşamasına gelen sertleşme potalarımız kısa sürede aktif edilecek. Böylece kendi bünyemizde ürettiğimiz amortisörlerimizin sertleştirme işlemlerini kendi bünyemizde yapıyoruz.

T.Ş.T. Yüzey İşlemleri olarak karartma diye tabir ettiğimiz oksidasyon işlemlerimiz var. Burada tüm materyallerin ve çeliklerin kaplamasını yapıyoruz. Bu hizmetimize makine sektöründeki firmalardan yoğun ilgi oluyor.

T.Ş.T olarak amortisör üretimi alanında ağırlıklı olarak yurt dışı piyasayla çalışıyoruz. Yüzey işlemlerinde ise yurt içi piyasaya hizmet veriyoruz.

Bu fuarın makine sektörüne ve katılımcı firmalara katkıları çok büyük. Birebir olarak firmaları gezemeyeceğiniz için bir buluşma noktası oluyor.

Eren PİDECİOĞLU

Oktay Holding Pazarlama Müdürü

Yeni ürünümüzde iddialıyız

BUMATECH Fuarı hareketli bir şekilde geçti. Müşterilerimize, hedef kitlemize rahatlıkla ulaşabildiğimiz, ürünlerimizi rahatlıkla sergileyebildiğimiz, birçok ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanından katılım yoğun bir fuar oldu. Bundan çok memnunuz. Fuara çok kaliteli ve dünyaca tanınmış firmalar katıldı.

Oktay Holding olarak Yönetim Kurulu Başkanımız Eren Ertoksöz’ün direktifleri doğrultusunda kendimize hedef olarak ihracatı belirledik. Dış ticaret bizim daha fazla işimize geliyor ve bizim için daha önemli. Fakat yurt içi pazarında da çok güçlüyüz. Halihazırda dünyada 58 ülkeye farklı ürünlerimizle ihracat yapmaktayız.

Fuarda sergilediğimiz yeni ürünler arasında özellikle otomasyon ve otomotiv sektöründe etkili olan robotlar için manyetik sac ayırıcılarımız var. Bu konuda çok iddialıyız. Oktay Holding olarak bulunduğumuz her sektörde lider olduğumuz gibi bu sektörde de lider olacağımıza inanıyorum. 2022 yılı firmamız için bütün bulunduğumuz sektörlerde kalitemiz önde olmak üzere, müşterilerimizin de onay ve tebrikleriyle mükemmel geçti. 2023 hedeflerimiz arasında ise daha çok ihracat yapmak, ülkemize yurt dışında puan kazandırmak ve Oktay Holding olarak bulunduğumuz sektörlerde lider konumda olmak var.

İlker ÜNLÜTÜRK

İl-Tek Şirket Yöneticisi

Yeniliklerimizi tanıttık

2001 yılından itibaren sektörde çalışan biri olarak 2007 yılında firmamı kurdum. Kesici takım satışı yapıyoruz. Makine, otomotiv, medikal, havacılık ve savunma sanayine hizmet eden bir şirketiz. Mühendislik hizmeti veren, profesyonel ve çözüm odaklı olarak müşterilerinin yanında yer alan bir firmayız.

Güzel bir fuar oldu. İlgi ve alakadan oldukça memnun kaldık. İnovasyon bizde hiç durmaz. Yeni ürünler ve yenilikler her zaman devam eder. Fuarda da bunları ziyaretçilerimize tanıttık.

Simtek bir Alman firması ama dünyadaki üretim hattı Türkiye’de. Balıkesir Edremit ve Ürünlü’de iki lokasyonda üretim yapıyoruz. Burada herkesin yaptığı işleri değil de daha özel işlere yöneliyoruz. Simtek kanal açma ve özel kesici üreten bir firma. Bu uzmanlık alanlarında çözüm sunuyoruz. Bu ürünler kanal, diş çekme ve frezeleme gibi birçok alanda kullanılıyor.

2022 yılı firmamız için oldukça iyi geçti. Savunma sanayii ve medikal sektörlerinin daha da ivme kazandığını gördük. Distribütör bir firma olarak en çok insana yatırım yapıyoruz. Daha vasıflı ve kaliteli personele yatırım yapıp, hizmet kalitemizi artırarak firmamızı önümüzdeki yıl daha güzel bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.

Ümit KARAGÜLLE

MTC Metalurji Satış Müdürü

BUMATECH olmazsa olmazımız

Hareketli bir fuar geçirdik. Bu da fuarın ardından işlerin iyi olması anlamına geliyor.

Fuarda video ölçüm cihazı, çekme – kopma test cihazı ve firmaların laboratuvar ekipmanlarıyla ilgili ürünlerimizi sergiledik. Ürünlerimize ve standımıza yoğun bir ilgi oldu. Ağırlıklı olarak yabancı ziyaretçileri ağırladık.

Bursa, makine ve otomotiv şehri olduğu için BUMATECH Fuarı da bizim için olmazsa bir fuar.

2022 yılı firmamız açısından genel olarak iyi geçti. 2023 yılından da umutluyuz