Bursa firmalarından Anuga çıkarması
Dünyanın en büyük ve en önemli gıda ticaret fuarlarından Anuga, gıda endüstri dünyasının devlerini bir araya getirirken Bursa’dan 20 firma fuara katılarak ürünlerini sergiledi.

Dünyanın en köklü ve kapsamlı fuarları arasında yer alan ve Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen Anuga Gıda ve İçecek Fuarı, 100 yılı aşkın süredir gıda endüstrisini tek çatı altında buluşturuyor. Bu yıl “Sürdürülebilir Büyüme” teması ile düzenlenen fuarda 118 ülkeden 8 bine yakın katılımcı yer alırken Bursa’dan 20 firma katıldı.
Unlu mamullerden dondurulmuş gıdaya, et ve süt ürünlerinden organik gıda ve içeceklere kadar gıda sektörünün tüm bileşenlerinin yer aldığı fuarda Türkiye 400’e yakın firma ile temsil ediliyor. Katılımcı sayılarına göre Türkiye bu yıl ev sahibi Almanya, İtalya ve İspanya ile birlikte en büyük 4 ülke arasında yer alıyor.
Murat Bayizit
BTSO Meclis Başkan Yardımcısı
Fuarda sürdürülebilirlik ön planda
Anuga, dünya gıda endüstrisinin kalbinin attığı bir yer. Fuarda genel olarak etnik gıdaların öne çıktığını, sürdürülebilirlik ve daha az kimyasalın kullanıldığı doğal ürünlerin trend haline geldiğini gördük. Yine son yıllarda vegan ve bitkisel protein bazlı ürünlerin çok ön planda olduğunu görüyoruz.
Daha çok şekersiz ürünler revaçta. Sağlık açısından trendler öncelikli gidiyor. Dünyada sadece bizim ürettiğimiz veya üstünlüğümüzün olduğu ürünlere sahibiz. Bu ürünlerde fasoncu üretim anlayışından uzaklaşıp markalaşmaya yönelirsek dünyada çok daha rekabetçi olabiliriz. Bunun için BTSO olarak çok ciddi çalışmalar içerisindeyiz.
İbrahim Özhan
Bursa TB Yönetim Kurulu Başkan Yrd.
Fuarda yeni nesil tüketim alışkanlıklarıyla birlikte sürdürülebilir, organik ve katma değerli ürün ve üretimin ön plana çıktığını gördük. Fuarın, katılımcı firmaların sektörlerinin uluslararası ticaretteki konumlarını gözlemleyebilmeleri adına son derece faydalı geçtiğini, firmalara farklı bir bakış açısı ve vizyon kazandırdığını düşünüyorum. Firmalarımız açısından yurt dışı pazar paylarını artırma, yeni hedef pazarlara ulaşma, rakiplerini daha yakından tanıma, yeni nesil ürünler ve teknolojiler hakkında bilgi edinme anlamında iyi geçtiğini söyleyebilirim.
Hidamet ASA
Marmarabirlik YKB
Geleceğimiz ihracattadır
Marmarabirlik bünyesinde salamura başta olmak üzere, yağlı seleden kuru seleye, yeşil zeytinin her çeşidinden, doğal fermantasyon yönetimiyle olgunlaştırılmış çekirdeksiz Gemlik tipi zeytine kadar 380 barkodlu ürünü sergiledik. Ürünlerimizi 62 ülkeye gönderiyoruz ve zeytin satış miktarımızın yüzde 25’i ihraç ediliyor. Geçen yıl 21 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik, bu yıl bu rakamı 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz.
Pazar payımızı da sürekli olarak artırıyoruz. Marmarabirlik ürünleri; Almanya, Rusya, Özbekistan, Hollanda, İsviçre, Avustralya, Ermenistan, Gürcistan ve Kırım’ın ulusal zincir marketlerinde olmak üzere, birçok ülkede ulusal zincir mağazalarının raflarında yer almaktaktadır.
Bu da Marmarabirlik markasına duyulan güveni ve bilinirliğini göstermektedir. Marmarabirlik’in geleceği ihracattadır, onun için dış pazar payını artırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.
Tayfun Kurdal
Kayra Yemek Genel Müdürü
İhracat pazarında büyümeyi hedefliyoruz
Köln Almanya Anuga 2023 Uluslararası Gıda Fuarı’nı, firmanın ihracat hedefleri için önem arz eden sınırlar ötesi anlaşmalar, yeni pazarlar, yeni ürün geliştirme, yeni potansiyel müşterilere ulaşım için dünyanın en önemli ve en büyük gıda fuarı olarak görmekteyiz. Kayfood olarak Dream Sauce ve Fine Gurme markaları ile yerimizi aldık. Almanya, Hollanda ve Belçika’ya yaptığımız ihracatımız hız kesmeden devam ediyor. Birbirinden zengin lezzet yelpazemiz ile ANUGA 2023 Uluslararası Gıda Fuarı’nda Avrupa’nın ve dünyanın birçok ülkesinden standımızı ziyaret eden misafirlerimizle fikir alışverişinde bulunurken; birbirinden zengin lezzet yelpazemiz ile güzel ağırladığımızı düşünüyoruz. Geleceğe yönelik ticari hedeflerimiz için umutluyuz.
Özkan Kamiloğlu
Mevsim Gıda Yönetim Kurulu Başkanı
Dünyada yeniden rekabetçi olmalıyız
Dünya ticaretinde görülen yavaşlama Anuga Fuarı’nı da etkiledi. İnsanlar özellikle pandemiden sonra et, süt ve yumurta gibi temel gıdalara yöneldi, meyve ve meyvelerden oluşan ürünler daha az tüketilir hale geldi. Türkiye’de ise sektör temsilcileri olarak artan maliyetler ve rekabetçi döviz kuru konusunda önemli taleplerimiz var. Dünyada rekabet giderek zorlaşıyor. Bizim mutlaka maliyetleri düşürüp yeniden dünya ile rekabet edebilir duruma gelmemiz lazım. Bunun için mücadele etmeye devam ediyoruz.
Bu fuarda da yeni müşteriler bulabilmek için yerimizi aldık.
Sefer Kılınç
Aroma Genel Müdürü
Yenilikçi ürünlerimiz tanıttık
Sürdürülebilir ve adil bir gıda sistemine giden yolda küresel gıda endüstrisi şu anda dinamik bir değişim yaşıyor. Bu yılın teması olan ‘sürdürülebilir büyüme’ bizim de üzerinde çok mesai harcadığımız, merceğimizde olan bir konu. A-Ge ve inovasyon yatırımlarımızı da bu yönde yapıyoruz. 330 ml’lik karton ambalajda sunarak daha çevreci hale getirdiğimiz Aroma Ömer Duruk Doğal Kaynak suyu bu bakış açımızın güzel örneklerinden biri. Fuar’da tanıttığımız ürünlerimizden biri de bu doğal kaynak suyumuz ile hazırladığımız Sa-de fonksiyonel içecek ailemiz oldu. Bu denli büyük çapta gerçekleşen fuarda ihracat potansiyelimizi arttırmaya yönelik fırsatlar yakalarken sektördeki yeni açılımları takip edebiliyoruz. Dünyanın pek çok yerinden iş ortaklarımız ve potansiyel müşterilerimizle görüşmeler gerçekleştirdik.
Yüksel Aktaş
Hacı Hasan Oğulları YKB
Vizyon kazandıracak tüm fuarlara katılıyoruz
5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Her geçen gün daha ileriye gitmek zorundayız. Dünya ile entegre olarak, ülkemize döviz kazandırmalıyız.
BTSO’nun son yıllarda gıda sektöründeki ihracatçılarımızın önünü açan çalışmalar yapmasını memnuniyetle karşılıyoruz.
ABD, Dubai, Fransa, Rusya sektörümüze vizyon kazandıracak her yere gidiyoruz. Dünya pazarlarına açılmak için ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancıyla çalışmaya devam edeceğiz.
