Semih AYDIN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu, 29 – 30 Ağustos tarihleri arasında Bursa’yı ziyaret etti. 365 oda ve borsa başkanıyla Togg’un Gemlik’teki fabrikasını ziyaret eden Hi­sarcıklıoğlu, BTSO, BTB meclis üyeleriyle isti­şare toplantısı da gerçekleştirdi.

Yoğun bir gündemle 2 gün boyunca Bursa’da çeşitli temaslarda bulunan Hisarcıklıoğlu, ziya­retleri sırasında ekonomiye, iş dünyasına ve gündeme dair önemli mesajlar da verdi.

“En az etkilenen Türk iş dünyası”

Covid – 19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı­nın dünya ekonomisine etkilerine dair değer­lendirmelerde bulunan TOBB Başkanı Hisar­cıklıoğlu, tüm ülkelerin bu gelişmelerden etkilendiğini ancak pandemiden en az etkile­nenin Türk iş dünyası olduğunu söyledi. Bu başarının sebebinin hızlı iletişim olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Atlantik’ten Pasi­fik’e kadar gördüğüm manzara şu: Herkes biz­den daha fazla şikayetçi. Biz şikayetçiyiz de onlar bizden daha fazla şikayetçi. Bu da oda ve borsaların aldığı görevi layıkıyla yaptığı­nın somut bir göstergesi” dedi. Anadolu’nun sanayileşmesinin Bursa’da başladığını anım­satan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 60 yıl önce yarım kalan yerli ve milli otomobil rüyasının da Togg ile Bursa’da gerçeğe dönüştüğünün altını çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Er­doğan liderliğinde bu tarihi girişimin 29 Ekim’de kapılarını açacağını ve fabrikanın resmen üretime geçeceğini dile getiren TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “2023’ün ilk çeyreğinde de yurt içinde satışa geçiyoruz. Yani çok yakında Bursa caddele­rinde hep beraber Togg’u görmeye başlıyo­ruz” diye konuştu.

İhracatçıya ABD çağrısı

Açıklamalarında Türkiye’nin dünyanın en zengin ülkesi ABD’ye çok az ihracat yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bu ülkeye ihracatını denizde bir damla su olarak nitelen­direrek şunları kaydetti:

“2,5 trilyon dolar ithalat yapıyor ABD. Biz bu­rayı ihmal etmişiz, yokuz burada. TOBB olarak 2010 yılında bir proje geliştirdik ve ‘Türkiye’nin ihracatta var olmadığı yerlerde Türk Ticaret Merkezlerinin açılması lazım’ dedik. Projeyi biz hazırladık, sunduk. Kıskançlık... Bizi devre dışı bıraktılar.

Sonuçta Türkiye’ye faydalı olsun dedik ama olmadı. Çünkü fikir babası biziz, çalışan biziz, nasıl çalışılacağını biliyoruz. En sonunda TOBB’a ‘Hadi gel bakalım, sen de kur’ dediler. Chicago’da ilk Türk Ticaret Merkezi’ni açtık. Bu Türk Ticaret Merkezi’nde ne hizmet veriyoruz? Türk Ticaret Merkezi’nde tercümanlık yapıyo­ruz, müşteri buluyoruz, şirket kuruyoruz, avu­katlık yapıyoruz, mali müşavirlik yapıyoruz. Her şeyi bırak montaj yapıyoruz. ABD’de bü­yük bir imkan var. Ticaret yapmak isteyene fır­sat var.”

TOBB Bursa’ya değer katıyor

TOBB’un Bursa’ya kazandırdığı değerler ve gelecek projeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Osmanlı’nın yeniden doğuşunu mümkün kı­lan birinci Mehmet’in armağanı, Yeşil Türbe’yi restore ederek korunmasını sağla­dık. Yine Osmanlı’nın ilk yerleşimlerinden Bursa Cumalıkızık evlerinin restorasyonunu gerçekleştirdik.

Bugüne kadar yaptığımız en büyük okullar­dan birini 50 derslikli Bursa Osmangazi Tür­kiye Odalar ve Borsalar Birliği Anadolu İmam Hatip Lisesini inşa ettik. Şimdi de Bursa oda ve borsalarının talebiyle TOBB olarak yeni bir girişim başlatma kararı aldık. Gemlik, İnegöl, İznik, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhan­gazi ve Yenişehir’de 7 yeni okulu daha Allah nasip ederse yapacağız.

Hisarcıklıoğlu’na hizmet nişanı

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Bursa Şehri Hizmet Nişanı belgesini takdim etti.

GUHEM’e övgü

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa Ticaret Borsası (BTB) ev sahipliğinde Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) düzenlenen organizasyona katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, BTSO öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle hayata geçen GUHEM’e övgü dolu sözler söyledi.

Makine sektörünün duayeni Ali Durmaz anılıyor Makine sektörünün duayeni Ali Durmaz anılıyor

BTB Hizmet Binası ile Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı

BTB Hizmet Binası ile Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisar­cıklıoğlu, BTB’nin çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Törene Cumhurbaşkanlığı Yük­sek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM geçmiş dönem Meclis Başkanı Cemil Çicek, Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ile Mustafa Esgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, bazı belediye başkanları, ilgili kurum müdürleri ve iş insanları katıldı.

Mustafakemalpaşalı iş insanlarıyla istişare

Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu, Mustafakemalpaşa TSO ile Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası meclis üyelerinin sıkıntılarını ve çözüm önerilerini dinledi.

İlkokul inşaatında inceleme

Hisarcıklıoğlu, Karacabey temasları kapsamında Karacabey Ticaret Borsası Cumhuriyet İlkokulu inşaatını da ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Karacabey’de mesleki eğitim atılımı

Bursa ziyaretleri kapsamında ilçelerde de çeşitli temaslarda bulunan Hisarcıklıoğlu, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’nin açılışını yaptı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmadan Karacabey’in tarıma dayalı sanayisiyle ve son dönemde öne çıkan turizmiyle adeta bir çekim merkezi olduğunu dile getirdi.

İlk okulun temeli İznik’e atıldı

TOBB’un 154 ilçeye 154 okul projesi kapsamında yapılacak ilk okulun temeli İznik’te atıldı. Temel atma törenine katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Oda ve borsalarımızın faaliyette olduğu ilçelerimize 154 okul yapma kararı aldık. Ülkemizin geleceğine yatırım yapıyoruz” dedi.

Yenişehir’e küçük sanayi geliyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa ziyaretlerinin sonuncusunu Yenişehir’de gerçekleştirdi. Yesan Yenişehir Küçük Sanayi Sitesi Temel Atma Töreni’ne katılan Hisarcıklıoğlu, “Temelini attığımız sanayi sitesi ile Yenişehir ekonomisine en güzel katkılardan birini daha sağlamış oluyoruz” dedi.