Uluslararası yatırım kuruluşu JP Morgan tarafından hazırlanan raporda dolarda yaşanan yükselişin emtia piyasalarının genelinde sert gerileme yarattığı kaydedildi. Kuruluşun değerlendirmesinde geçen hafta emtia piyasalarından Eylül ayından bu yana en yüksek para çıkışının yaşandığı ifade edildi. Kuruluş, para çıkışının 23 milyar dolar olduğuna ve bu çıkış ile bu yıl emtiaya para girişinin 5 milyar dolara geldiğini kaydetti. JP Morgan, değerlendirmede Mayıs ayında 10 bin doları aşan bakır fiyatının yıl sonunda 7500 dolar seviyelerine inmesinin beklendiğini de vurguladı. Bakır fiyatları, ABD’de Fed yetkililerinin yorumlarının beklenenden daha yakın bir zamanda faiz artırılacağı endişelerini artırmasıyla işlemlerde düşüş yaşadı. Londra Metal Borsası’nda 3 ay vadeli bakır, TSİ’de %1,2 düşerek 9.370 dolar/tondan işlem gördü.


Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Temmuz vadeli bakır kontratı, %0,6 artarak 68.520 yuan/ton (10.578 dolar) ile Londra’daki gece kazancını takip etti. Geçen hafta Fed yetkilisi, ABD’de yüksek enflasyon periyodunun beklenenden daha uzun sürebileceğini belirterek, merkez bankasının ne zaman faizler yükseltmeye başlaması gerektiğine dair görüşlerini öne çekmeye itti. Endonezya’da hükümetin yüksek katma değerli ürünler için kullanılan nikel cevherini optimize etmek için nikel pik demir veya ferronikel üreten dökümhanelerin inşaatını sınırlamayı değerlendirdiği bildirildi. Milletvekilleri, hükümetin bu planı meclis komisyonu ile görüştüğünü belirtti. Madencilik Bakanlığının bir belgesine göre sınırlı yumuşak kaya nikel cevheri rezervleri nedeniyle bu tür tesislerin yapımına kısıtlama getirilmesi gerekli görülmektedir. Meclis komisyonu başkanı Eddy Soeparno belgenin doğru olduğunu teyit etti.


Bir parlamento üyesi bu kısıtlamanın, ferronikel ve nikel pik demir gibi ikinci sınıf dökümhane ürünlerinin ihracatı için düşük katma değer sorunu nedeniyle gerekli olduğunu savundu. LME‘de alüminyum %0,9 düştü, nikel %0,4 arttı.