Yeni tarifelere göre elektrikli araçlarını şarj etmek isteyenlerin maliyeti güç ve şarj tipine göre yüzde 110’dan yüzde 130’a kadar arttı. (7.4 kW’a kadar artış yüzde 120, 50 kW’a kadar artış yüzde 130)
Buna göre bir Tesla Model 3’ü yüzde 80’e kadar şarj etmek için eskiden 72 TL gerekirken şu anda sürücülerin 30 dakikalık şarj hizmeti için 177 TL ödenmesi gerekecek. Veya Hyundai Kona’nın ise yüzde 80’lik şarj maliyeti 114 TL’den 260 TL’ye çıktı. Bir Porche Taycan’ı şarj etmek isteyen bir sürücünün maliyeti ise 122,5 TL’den 276,5 TL’ye çıktı.
Biz bunları konuşurken Avrupa’da elektrikli araçların şarj ücretlerinin bedava olmasıyla ilgili yasa tasarısı hazırlandığını duyuyoruz.
Hyundai Kona örneğini ele alırsak yüzde 80 şarj maliyeti 260 TL olmuş. Bu aracın karma menziline 300 km desek yüzde 80’i 240 km eder. Buna göre araç kilometre başına 108 kuruşluk elektrik yakacak. Aracın benzinli versiyonunun karma tüketimini 6 litre kabul edersek mevcut benzin fiyatları ile yaklaşık 95 kuruş yakar.
Bu durumda elektrikli aracın masa üstünde kalan avantajı çevre dostu ve sessiz çalışıyor olması. Özetle maliyet avantajını bugün yarın kaybedecek görünüyor.
Günden güne elektrikli araçlar yaygın olarak kullanılmaya başlayacak ve büyük ihtimalle elektrik zamlanmaya devam edecek ve hesap tersine dönecek.
Çevresel hesaplamalara göre elektrikli araçlar kullanım ömürleri içerisinde fosil yakıtlı araçlardan yüzde 60 daha az enerji kullanıyor ve yüzde 64 daha az karbondioksit salınımına yol açıyor.
Elektrikli araçların yol açtığı zararlı gaz salınımlarının büyük bir kısmı akünün üretimi sırasında meydana geliyor, oysa fosil yakıtlı araçların karbondioksit salınımlarının çok büyük kısmı kullanılmaları esnasında çevreye yayılıyor.
Elektrikli araçların çevre maliyetinin çok daha düşük olduğuna ilişkin kanıtlar giderek artarken bildiğimiz gibi birçok ülke önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde, fosil yakıtlı araç satışlarına tamamen son verilmesini hedefliyor, bunu mümkün kılacak yasal düzenlemeleri de hazırlıyor.

•  Ayrıca merakla beklediğimiz 2022 yılının Elektrikli otomobili seçimi ise önümüzdeki ay içinde belli olacak. Seçilecek adaylar içinde Audi e-tron GT, BMW iX, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5 ve Mercedes-Benz EQS dikkat çekiyor.