Emtia piyasasında düşüş eğilimi sürüyor. Enflasyon, resesyon ve yüksek faiz ortamına ilişkin endişelerle tahvil faizlerindeki yükseliş devam ediyor. Mevcut risklere Avrupa'daki siyasi belirsizliklerin de eklenmesiyle küresel piyasalarda risk iştahı azalırken, emtia piyasasındaki aşağı yönlü hareket sürüyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), 27 Ekim'deki toplantısında, faizleri 75 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, İngiltere Merkez Bankası'nın gelecek ayki toplantısında 100 baz puanlık faiz artırımına gideceği öngörülüyor.

Çin'deki Kovid-19 kısıtlamaları da emtialar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Analistler, teslimatlarda düşüşler yaşanabileceğine dikkati çekiyor.

Geçen hafta emtia piyasasındaki düşüş eğilimine karşın değerli metallerde yükselişler görüldü.

Altın yüzde 0,9, gümüş yüzde 6,2, platin yüzde 3,8 ve paladyum yüzde 1,5 değer kazandı.

TCMB faizi sabit tuttu TCMB faizi sabit tuttu

Altın, Fed'in "ultra şahin" politikalarına son verebileceği ihtimaliyle yükselirken, paladyumun fiyatı da arza yönelik sıkışıklıklar, Ukrayna'da tansiyonun yükselmesi ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkisiyle arttı.

Baz metallerde satış eğilimi devam etti.

Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,9, alüminyum yüzde 4,4, kurşun yüzde 7,4, nikel yüzde 0,8, çinko yüzde 1,4 azalış kaydetti.

Brent petrol yüzde 1 artarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 23,2 değer kaybetti.

Brent petrol fiyatlarındaki yükselişte, resesyon beklentilerinin talebi frenleyebileceği endişelerine rağmen giderek artan arz daralması endişeleri etkili oldu. Petrolde fiyatlamalar, dünyanın en büyük ithalatçısı Çin'de salgın önlemlerinde yeni gevşeme olacağı beklentisiyle yukarı yönlü ivmelendi.

Ülkelerin doğal gaz tüketimine ilişkin aldıkları önlemler ve depolarında doluluk oranlarındaki yükselişlerle doğal gaz fiyatlarında gerileme yaşandı.

Pamuk yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesini gördü

Tarım emtialarında da geçen hafta sert düşüşler görüldü. Merkez bankalarının "şahin" politikaları tarım emtiaları üzerinde de baskı oluşturuyor.

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 1,4, mısır yüzde 0,9 ve pirinç yüzde 2,2 değer kaybederken, soya fasulyesi yüzde 1,3 değer kazandı.

0,7580 dolarla Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gören pamuk, geçen hafta yüzde 4,5, 1,8620 dolarla Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gören kahve de yüzde 3,9 azalış kaydetti.

Uganda'da kuraklıktan dolayı kahve ihracatının düşmesi de kahve fiyatlarını olumsuz etkileyen faktörlerden biri oldu.

Şeker yüzde 2,5 ve kakao yüzde 3,2 azaldı.