Özellikle 12 Eylül 1980 tarihinden sonra yaşananlar; ülkemizde birçok kişi, aile, dernek, cemiyet, sendika, kurum ve partilerde çok büyük kayıplara, travmalara ve tamiri zor hasarlara sebep oldu. En önemli kaybı ve hasarı ne yazık ki yine gençlerimizde ve insanımızda yaşadık. O dönemde yaşananlar, yasaklar, uygulamalar, yaptırımlar ve yasal uygulamalar insanımızın ve halkımızın çoğunu sindirdi ve insanımız bir dönem ”apolitize oldu” yani politikadan uzak durdu, korktu, tiksindi, güvenmedi. Özellikle de gençler, yüksek eğitimliler ve geleceği inşa etmesi gerekenler uzak durdular. 

Aradan yıllar geçti; bu süreçte partiler kapandı, çatı ve tabela değiştirdiler, yeni partiler kuruldu, iktidar olan bir parti takip eden seçimde yok oldu, olmaya partilerde ilk seçimde iktidar oldu. Fakat halk bu sefer ilginç bir şekilde bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da istemeyerek neredeyse her konuda politize oldu. Yani; lüzumlu lüzumsuz, gerekli gereksiz, siyaset her yerde. Mesela;

-Arkadaş seçerken,

-Eşinizi seçerken, dünürlerinizi belirlerken,

-İşe alırken, işten çıkartırken,

-İş alırken, ihale alırken veya alamazken,

-Atama yaparken,

-Normal işlerinizi kamu ya da özel kurumlarda takip ederken,

-Dernek kurarken, yönetim oluştururken,

-Bağış yaparken,

-İzin, onay alırken,

-İşimizi görmek, yapmak için tanıdık/adam ararken,

-Okuyacağımız, izleyeceğimiz, dinleyeceğimiz medya organını seçerken,

-Kamu hizmetlerini o bölgelerin seçim sonuçlarına göre verirken,

-İnancımızı ve gereklerini yerine getirirken,

-Yasal süreçlerin sonuçlarını beklerken,

-Bu listeyi çok ama çok uzatabilirsiniz.

Benim yurttaşlarımıza önerim; siyaset ve politikanın hayatlarının her aşamasına ve ilişkisine girmelerine izin vermemesidir. 

Günlük hayatınızdan siyaseti çıkartın. 

O zaman göreceksiniz ki; “oh be dünya varmış”, kim hangi partiye oy verirse versin, görüşüşü ne olursa olsun, her görüş ve inanca saygı duymak toplumun üzerinden büyük bir gerginliği alacaktır. 

Unutmayın ki; karşınızda kişi aslında sizsiniz…

Öte yandan, ülkemizi yönetmek ve bize vekil olmak için seçtiklerimizin de hayatın her adımına politikayı sokmamaları, özellikle birbirlerine olan söylem ve davranışlarıyla da örnek olmaları büyük önem taşımaktadır. 

Herkes işine, aşına ve hep beraber ülkemizin geleceğine odaklanırsa hayat daha güzel olacaktır.

Saygılarımla