Kamil Tolon adını duymuş olmak için ya 60'lı yaşlarda olmak ya da Bursa'nın ekonomi geçmişine çok meraklı olmak gerekiyor. Soğanlı'daki "Tolon Fabarikasının belediye tarafından yıkılması, 1960'ların ünlü "Tolon Çamaşır Makinelerini yeniden hatırlattı.

Dursun EROĞLU
Kamil Tolon, Bursa'da 1948'de ilk sanrifujlu su pompasını, 1950'de Türkiye'nin ilk ev tipi çamaşır makinesini üreten kişi. Bursa'daki Tolon Fabrikası'nda üretilen ilk yerli ve milli çamaşır makinelerini bugün Rahmi Koç Müzesi'nde görmek mümkün. Bursa'daki pek çok evde uzun yıllar bu çamaşır makineleri kullanıldı.
Kamil Tolon, 1970'li yıllarda İzmir'de üretime başladı. Ancak İzmir'de ev tipi değil "sanayi tipi çamaşır makinelerine yöneldi. Şimdi Çiğli Atatürk OSB'deki 10 bin metrekare alanda kurulu fabrikada üretilen sanayi tipi makine ve "çamaşırhaleler dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Zaman içinde "Tolon marka makinelere yıkama, sıkma, kurutmadan sonra, ütüleme işlevleri de eklendi. Türkiye'nin ilk çarşaf, havlu katlama makinesi ve çift silindirili ütü makinesini üretmeyi başaran Tolon'un Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı 3. kuşak olarak Aysun Tolon yapıyor. Soğanlı'daki "Tolon Fabrikası, termal projesi kapsamında belediye tarafından yıkıldı. Belediye yönentimi bu tarihi binanın yeni baştan inşaa edileceğini açıkladı. STK'lar, yıkıma tepki gösterirken, binanın Bursa'da "sanayi müzesi gibi bir işlevle korunması öneriliyor.

Sayı: 1079 - Sayı'nın Kapağı