Tüm vatandaşların Milyoner olduğu günler çok da ge­rilerde değil. Şunun şurası 10 küsür sene. Hatırlayın, Genel tuvaletlerde küçük su dökmek için 1 milyon lira verir üstünü almazdı bu millet. Sonra hükümet altı sıfır atınca alım gücü değişmeden 1 milyon lira 1 lira oldu da kâğıt is­rafı önlendi. Arkasından gazeteler birbirinin kopyası gibi çıkıp, tirajlar iyice düşünce, zaten kitap da okunmayan ül­kemizde, kâğıt fabrikaları fazla gelmiş olacak ki satılmaya başlandı. Ancak bir süredir başı boş bırakılan enflasyon, bir türlü düşürülemeyip 1 kg kıyma 400 lira, lira da yeniden pul olup, para basmaya yetişilemeyince, kâğıt ithal, tuvalet kâğıdı da lüks tüketim sayıldı. Anlaşılan bugünlerin hesabı yapılamamıştı.

Şimdiki çaba, dış güçlerin etkisi ile gari­ban duruma düşmüş va­tandaşın yeniden Milyoner yapılması gay­reti. Oy kullananların %52’si bunu anlamış belli. Ancak gerisi hala değişim derdinde. O ta­rihi ve ebedi tavsiyeyi hatırlamakta fayda var. “Biraz sabır emi” Dün bir bugün iki. Bak yeni Hükümet geldi. Belki bir şeyler değişir. “20 sene verdik. Ne yenisi?” diyenler var ama bu haksızlık. Bakan’lar değiş­medi mi? Beklemek lazım bakalım ne yapacaklar. Yine bir ses. “Sayın Cumhurbaşkanı ne derse onu yapacaklar.” Hep öyle olmadı mı? Ön yargılar bitmiyor ancak bu kez garantisi var. Sayın Cumhurbaşkanı “düzelteceğim” de­medi mi? Dediyse yapar bilirsiniz. Sabır.

Ancak bu ara dış güçlerin parası dolar, avro gibilerinin çıkışı moral bozmuyor mu? Sayın Nebati geçen dönem ih­racatçı için iyi demişti ama enflasyon ne olacak? Hani şu altı sıfır atan imza, iki tane daha atamaz mı? Pekâlâ olur ve dolar pat diye 25 kuruş. Arkasından Enflasyon tek hane, pi­yasada bir hareket, bir canlılık. Değme milletin keyfine. Böylece sadece koyduk mutluyuz diyenler ve dışarıda ya­şayan vatandaşlar değil, tüm vatandaşlar mutlu olabilir in­şallah. Denemeye değer yani. İhracatçı, ithalatçı işini de sayın Şimşek halleder artık.

Daha önce Bakan iken 2018’de ayrılan Sayın Mehmet Şimşek şimdi kurtarıcı. Hayırlısı diyelim. Gelir gelmez on­larca efsanesi oldu. İngiliz vatandaşı imiş, Kemal Derviş’in rolü için gelmiş, aynı politikayı uygulayacakmış. Bu arada bir dosttan 3,5 milyar dolar bavulla gelmişte arka kapıdan dolar satılıp artış frenlenmiş. Sayın Şimşek “2 yıl sabır” diyor ve acı reçete öngörüyor, “Taze para şart, israftan kaçınmak gerek” diyor. Peki Nas ne olacak? Belediye seçimleri de kapıda. Para lazım. Al sana kriz. Merkez ban­kası başkanı da değişti. İş adamına “alma abi” diyen baş­kan BDDK’ya atanmış. MB’ına ise tarihin ilk hanımefendi Başkanı atandı ve bir enkaz devir alacak. İşi zor. Daha gel­meden yaldızlı rüzgârı gelmişti. Harika Türk kızı. Hafize Gaye Erkan. Eğitimi gayet iyi. Dedikoduları da öyle. 8 Yıl yönetiminde bulunduğu Amerikan bankası batmış ve dö­neminde bankanın riskleri konusunda gerçek dışı bilgiler verildiği suçlaması ile Amerika da açılmış bir dava söz ko­nusu. İlk celse 22 Ağustos 2023’te. Yeni başkanın ekono­mik görüşlerinin sayın Cumhurbaşkanımızın ekonomiye bakışı ile çok farklı olduğu söyleniyor, falan filan. Belgesiz, kanıtsız böyle sözler bizde asla olmayan tavırlar görüyoruz. Ayıptır yani. Yalan, iftira yoktur bizim siyasette.

Her ne ise. Sayın Nebati geldiğinde “keşke bir 6 ay uyusak” demişti, gözleri ışıldayarak. Sayın Şimşek’in ver­diği süre 2 yıl. Milletin dışarda kazanıp, burada yiyen mutlu vatandaşları ve taze ithal kardeş vatandaşları dahil %52’si peşinen vizeyi verdi ve sayın Cumhurbaşkanı 5 yıl için ye­niden görevi başında. Diğerleri ise önümüzdeki seçimlere baksın artık.

Seçim biteli 1 aydan fazla oldu, Hükümet kuruldu. Seçim sonuçları ve Hükümetin piyasalardaki ilk tepkisinin olumlu olduğunu söylemek zor. Maalesef Türk lirası freni boşalmış kamyon misali hızla değer kaybediyor, son 1 aylık devalüasyon %10’u geçti. Enflasyon ve piyasalardaki fiyat­lar, gıda ürünlerinin fiyatları başta olmak üzere artmaya devam ediyor. Temmuz da yeni asgari ücret bekleniyor. Ancak uzmanlar bunun yaraya ilaç olmayacağını, yapıl­ması gerekenin liranın alım gücünün arttırılması olduğunu defalarca söyledi. TÜİK, en ciddi harcama ve fiyat artışı gıda ürünlerinde diyor. Anlaşılan Milletin parası ancak gı­daya yetiyor. Porsiyonlar daha küçük olacak denmişti. Unutulmasın. Bu arada faiz arttıran ABD’de Enflasyon son 2 yılın en düşük seviyesine inmiş, bilginize.