Londra‘da bakır fiyatları, trader‘lar piyasayı harekete geçirecek herhangi bir önemli katalizörün yokluğunda aktif bahis oynamaktan kaçınırken yatay seyretti.

Ayrıca doların bu hafta güçlü performansları metal üzerinde baskı yarattı.

Londra Metal Borsası‘nda üç ay vadeli bakır, TSİ de yatay seyrederek 8.284,50 dolar/ton seviyesinde tutundu.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası‘nda Ocak ayı bakır kontratı, %0,4 düşerek 67.480 yuan/tona (9.423,26 dolar) geriledi ve seansın başındaki 14 Kasım‘dan bu yana en düşük seviye olan 67.200 yuan/tona göre biraz toparlandı.

Dolar endeksi sabit kaldı ancak bu hafta şimdiye kadar yaklaşık %1 artış gösterdi. Fiyatların tamponlanmasına yardımcı olan Çin verileri, Kasım ayında ihracatın altı aydan beri ilk kez arttığını gösterdi.

Bu da imalat sektörünün küresel ticaret akışlarındaki artıştan yararlanmaya başlayabileceğini gösteriyor.

SHFE‘de kalay %3 kadar artarak 207.950 yuan/tona yükseldi ve 22 Kasım‘dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Demir cevheri vadeli işlemleri, yatırımcıların karışık sinyallere karşı temkinli davranmasıyla dar bir aralıkta işlem gördü.

Dirençli talep ve arz sıkışıklığına ilişkin endişeler fiyatları desteklerken, Çin‘deki üretim kısıtlaması nedeniyle talebin azalacağı beklentisi kazanımları sınırladı.

Dalian Emta Borsası‘nda (DCE) Ocak vadeli demir cevheri, TSİ 05.15‘te %0,31 artışla 972 yuan/tona (136,25 dolar) ulaştı.

Singapur Borsası‘nda Ocak ayına ait gösterge demir cevheri, yatay seyrederek 131,5 dolar/tondan işlem gördü.

Analistler, emlak şirketlerinin Çin‘den gelen zayıf talep beklentisiyle karşı karşıya kalması nedeniyle demir cevheri proje hattının kuruduğunu ve bu durumun öngörülebilir gelecekte piyasayı sıkışık tutacak gibi göründüğüne dikkat çekti.

Öte yandan ülkenin en büyük çelik üretim merkezi Tangshan da dahil olmak üzere kuzey Çin‘deki birkaç şehir, hafta sonu yoğun hava kirliliği tahmini üzerine 2.seviye acil müdahale başlattı.

DCE‘de koklaşabilir kömür ve kok kömürü, sırasıyla %3,56 ve %3,36 düşüş gösterdi.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası‘nda inşaat demiri %0,71, sıcak haddelenmiş rulo %0,52, paslanmaz çelik %0,51 düştü ve filmaşin %2,44 arttı.