Londra‘da bakır fiyatları, ABD Merkez Bankası‘nın faiz indirimi yapacağı yönündeki bahisler üzerine zayıflayan doların desteğiyle dün çıktığı beş ayın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Londra Metal Borsası‘nda üç ay vadeli bakır, bugün TSİ 07.44‘te hemen hemen değişmeyerek 8.687,50 dolar/tondan işlem gördü.

Kontrat dün 8.715 dolar/ton ile 1 Ağustos‘tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası‘nda Şubat vadeli bakır kontratı, %0,3 artışla 69.360 yuan/tona (9.743,08 dolar) yükseldi.

Kontrat, seansın erken saatlerinde 69.870 yuan ile 1 Ağustos‘tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Her iki kontrat de yıllık kazanç sağlamaya hazırlanıyor. Dolar beş ayın en düşük seviyesini gördü.

LME‘de alüminyum yatay seyrederek 2.388 dolar/tondan, nikel %0,3 düşüşle 16.880 dolar/tondan, çinko değişmeyerek 2.641,50 dolar/tondan, kurşun %0,2 artışla 2.091 dolar/tondan, kalay ise %0,4 düşüşle 25.550 dolar/tondan işlem gördü.

Yıllık bazda LME‘de nike, bu yıl şu ana kadar %43,8 düşüşle 2008‘den bu yana en sert kaybına yöneldi.

Metal, Endonezya‘daki zayıf talep ve artan üretim nedeniyle arz fazlası baskısı altında.

SHFE‘de nikel, kontratın 2015‘te işlem görmeye başlamasından bu yana en büyük yıllık düşüşünü gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

Bu yıl şu ana kadar %35,7 düştü.

Dalian‘da demir cevheri vadeli işlemleri, güçlü sanayi verileri, teşvik beklentileri ve güçlü talep görünümünden kaynaklanan iyimser havanın etkisiyle art arda ikinci seansta yükseldi.

Dalian Emtia Borsası‘nda Mayıs vadeli demir cevheri, TSİ 06.30‘da %0,4 artışla 984 yuan/tona (137,65 dolar) yükseldi.

Singapur Borsası‘nda Ocak vadeli demir cevheri, yatay seyrederek 140,25 dolar/ton seviyesinde işlem gördü.

Çin‘in Kasım ayı sanayi karı, genel üretimdeki iyileşmeyle birlikte çift haneli artışlar kaydetti, ancak zayıf talep ticari büyüme beklentilerini kısıtlamaya devam ederek daha fazla makro politika desteği çağrılarını cesaretlendirdi.

Analistler, Çinli çelik üreticilerinin Ay Yeni Yılı tatili sırasında üretim ihtiyaçlarını karşılamak için hammadde takviyesi yapması nedeniyle önümüzdeki haftalarda demir cevheri talebinde olası bir artış bekliyor.

Öte yandan Çin‘deki iki şehir, Xian ve Yinchuan, sakinlerine evlerinde kalmalarını, ağır sanayi üretimini sınırlandırmalarını ve kömür işlemeyi durdurmalarını tavsiye ederek, önümüzdeki günlerde yoğun sis beklenmesi nedeniyle kirlilik uyarısında bulundu.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası‘nda inşaat demiri değişmedi, sıcak haddelenmiş rulo ve paslanmaz çelik ise sırasıyla %0,2 ve %0,6 kayıp yaşadı.

Filmaşin %0,3 arttı.

Koklaşabilir kömür %1,1 düştü ve kok kömürü değişmedi.