Şanghay‘da bakır fiyatları, Çin‘deki potansiyel üretim kesintisinin etkisiyle yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Londra‘daki fiyatlar 10 ayın zirvesine çıktı.

Londra Metal Borsası‘nda (LME) üç ay vadeli bakır, yüzde 1,3 artarak 9.000 dolar/ton ile Nisan 2023‘ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası‘nda (SHFE) Mayıs ayı bakır kontratı, yüzde 1,3 artışla 72.610 yuan/tona (10.089,77 dolar) yükseldi ve seans başında Mayıs 2021‘den bu yana en yüksek seviyesi olan 72.640 yuan/tonu gördü.

Devlet destekli araştırma evi Antaike dün yaptığı açıklamada, Çin‘in önde gelen bakır döküm tesislerinin işletme oranlarını düşürmek, bakım planlarını ayarlamak ve yeni projeleri ertelemek konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi.

LME‘de alüminyum yüzde 0,9 artışla 2.272 dolar/tondan, nikel yüzde 0,9 artışla 18.235 dolar/tondan, çinko yüzde 0,9 artışla 2.570 dolar/tondan, kalay yüzde 0,5 artışla 28.400 dolar/tondan, kurşun yüzde 0,1 düşüşle 2.156,50 dolar/tondan işlem gördü.

Avustralyalı madencilik patronu Andrew Forrest‘in sahibi olduğu nikel şirketi Wyloo, Londra Metal Borsası‘nın (LME) yeşil nikel kontratı başlatmaması halinde sektörün başka bir işlem alanı aramak zorunda kalacağını söyledi.

Forrest geçen ay Avustralya medyasına LME‘nin müşterilere daha fazla seçenek sunmak için kontratlarını temiz ve kirli olarak sınıflandırması gerektiğini söylemişti.

Wyloo, Avustralya‘da geçen yıl 504 milyon dolara satın aldığı iki nikel madenini Mayıs ayında kapatacak.

LME, bir ton nikel başına 20 ton veya daha az karbondioksit üreten olarak sınıflandırdığı düşük karbonlu nikelin, ortağı MetalsHub‘ın sisteminde halihazırda alınıp satılabileceğini bildirdi.

Wyloo CEO‘su Luca Giacovazzi "Yeşil nikel primi geliştirmek isteyen birçok taraf Wyloo ile temasa geçti, bu nedenle temiz ve kirli nikel arasında daha fazla şeffaflık ve farklılaştırmaya yönelik açık bir talep var" dedi. Giacovazzi "LME, etik metal tedarik uygulamalarına yönelik standardı belirlemeye devam edecekse, hiçbir eylemde bulunmamayı göze alamaz, aksi halde sektör alternatif bir pazar arayacaktır" dedi.