Geçen yılki rekor büyümeyle, dünyadaki toplam elektrikli araç sayısı 10 milyonu aştı. Avrupa 2020’deki toplam elektrikli araç satışlarının yaklaşık yüzde 47’sini oluşturdu ve yıllık bazda satışlarda ilk kez Çin’i geride bıraktı.
Dünyada satılan elektrikli araçların sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre rekor artışla 3 milyon oldu (%41 artış). Elektrikli araçlara 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 120 milyar dolar harcama yapıldı.
Küresel otomotiv endüstrisi yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 2020’de büyük bir şok yaşadı ve bir önceki yıla göre yüzde 16 daraldı.


Pazardaki bu daralmaya rağmen elektrikli araç satışları geçen yıl dünyadaki toplam araç satışlarının yüzde 4,6’sını oluşturdu. Ayrıca, toplam elektrikli kamyonet, kamyon ve otobüslerin sayısı da yaklaşık 1 milyona ulaştı. Tüm bunların gerçekleşmesine önemli katkısı olan hükümetlerin elektrikli araçlara sağladığı destek ve teşvikler de 14 milyar dolar olarak belirtildi.
Geçen yıl küresel elektrikli araçların toplam elektrik tüketimi 80 TWh (Terawatt saat) üzerinde gerçekleşti. Bu miktar Belçika’nın bugünkü elektrik tüketimine karşılık gelirken, elektrikli araçların yarattığı enerji talebi küresel elektrik tüketiminin yüzde 1’ini oluşturdu.
Avrupa, geçen yıl ilk defa Çin’i geride bırakarak 1,4 milyon adet satış gerçekleştirdi ve 2019’a göre satışları ikiye katladı. Çin’deki elektrikli araç satışları bu dönemde yüzde 9 artışla 1,2 milyon adet olarak gerçekleşti. ABD’de ise sadece 295 bin elektrikli araç satıldı.
Böylelikle Çin’in toplam elektrikli araç filosu geçen yılki satışların ardından 4,5 milyona, Avrupa’nın ise 3,2 milyona yükseldi. Dünyada elektrikli taşıt pazarındaki büyümede, hükümetlerin izlediği destekleyici politikalar, ülkelerin elektrikli araç sahibi olmak isteyenlere sunduğu teşvikler, marka ve model çeşitliliği ve batarya üretimindeki maliyetlerin düşmeye devam etmesi gibi sebepler etkili oldu. Araç üreticileri geçen yıl piyasaya 370 elektrikli araç modeli sundu. Elektrikli araç satışlarındaki büyüme ivmesi bu yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Bu dönemdeki satışlar geçen yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 140 yükseldi.
Otoriteler dünyada elektrikli araç pazarının gelecek 10 yılda önemli bir büyüme kaydedeceğini öngörüyorlar. Bu yükseliş trendi ile 2030’da yollardaki toplam elektrikli araç, ağır vasıta, kamyonet ve otobüs sayısının 145 milyona ulaşacağı belirtiliyor. Öte yandan, hükümetlerin uluslararası iklim ve enerji hedeflerini yükseltmeleri durumunda bu rakamın daha da artacağı aşikar.