Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, "Türk Eximbank'ta 2018 yılında ihracata olan desteğimizi yüzde 13-14 seviyesinde artırmış olarak yılı kapatacağız, desteğimizi 44 milyar doların biraz üzerine taşıyacağız dedi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen 2019 Ekonomi ve Yatırım Zirvesi'ndeki konuşmasında, 2018 yılının ikinci yarısı ve 2019'da öne çıkan konuyu ticaret savaşları olarak açıkladı.Küresel tehdidin de bu konuya vurgu yaptığını belirten Yıldırım, konunun 2019 yılında da dünya ekonomisinin büyümesine etki edecek bir tehdit olduğunu söyledi.Yıldırım, bununla birlikte Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında, pozitif ayrışmanın bir yolunu bulması gerektiğini dile getirerek, "Önümüzdeki yıl, uluslararası alanda da algı yönetimi ile itibar yönetimi konusuyla meşgul olmamız lazım. Ticaret savaşlarında, Çin'in daha çok ABD'den mal alacağını, ABD'nin de 90 gün süreyle ilave vergi getirmeyeceğini söylemiş olması, riski biraz hafifletti dedi. Açıklanan Yeni Ekonomi Programı'na Yıldırım, dengelenme, disiplin, değişim ile yol haritasının belirlendiğini, bu haritayla 2019 ve ilerleyen yıllarda devam edileceğini aktardı.Yıldırım, ihracatın Türkiye ekonomiye katkısına işaret ederek, şunları söyledi: "Biz kendi çalışmalarımızda, 2019 yılı içinde yine ihracatın büyümeye ciddi katkısını öngörüyoruz. Türk Eximbank'ta, ihracatın finansmanında, ihracatçılarımıza verdiğimiz dolar bazındaki desteğin, mutlaka ihracatın ve büyümenin üzerinde olmasına büyük önem veriyoruz. Bu sene sonunda ortalama yüzde 3 civarında bir ekonomik büyüme, yüzde 10'a yakın bir ihracat artışı göreceğiz. Biz Türk Eximbank'ta 2018 yılında ihracata olan desteğimizi yüzde 13-14 seviyesinde artırmış olarak yılı kapatacağız, desteğimizi 44 milyar doların biraz üzerine taşıyacağız. Reel destek politikamızın ölçüsü büyüme ve ihracatın üzerinde bir destek sağlamak.
"DÜZENLİ İHRACAT YAPAN 15 BİN İHRACATÇIDAN 11 BİNİNİ KAVRADIK
Yıldırım, Türkiye'de üst üste 3 yıldan fazla düzenli ihracat yapan 15 bin ihracatçıdan 11 binini kavradıklarını bildirerek, önemli ölçüde ihracatçıları Eximbank şemsiyesi altına aldıklarını anlattı.Gelinen noktada Türkiye ihracatının yüzde 26'sını finanse eder hale geldiklerini belirten Yıldırım, "KOBİ'ler bizim için oldukça önemli. Geçen sene çalıştığımız ihracatçılar içinde KOBİ'lerin payı yüzde 53 iken, bugün itibarıyla yüzde 70'e ulaştık. Bunu daha da artıracağız.Önümüzdeki yıl yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, şunları söyledi:Turizm son derece önemli. 2018 bu anlamda, beklentilerin üzerinde olumlu bir yıl oldu. Biz de 2018'de turizm için, turizm ve seyahat acentelerinin kredi kapsamına alınması, turizmle beraber, sağlık, lojistik, mühendislik alanlarının, KOBİ kapsamına alınması gibi ilave adımlar attık, bunları önümüzdeki yıl da atmaya devam edeceğiz. Onların kontratlarının da aynen ihracat gibi sigortalanıp, poliçeye bağlanması ve teminat unsuru olarak kabul edilerek, başkaca teminat aranmaması konusundaki çalışmayı da, önümüzdeki senenin ilk aylarında sonuçlandıracağız.


"Türk Eximbank ihracatçıya 44 milyar dolar destek sağladı
Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk Eximbank'ın bu yıl ihracatçılara 44 milyar dolarlık destek sağladığını belirterek, "Eylül 2018 itibarıyla Türkiye'deki bankaların ihracatçılara sunduğu nakdi ihracat kredileri toplamının yaklaşık yüzde 48'ini Türk Eximbank tek başına kullandırdı dedi.Türk Eximbank'ın 2017'de ihracatçıya 39,3 milyar dolar finansman desteği sağladığını anımsatan Yıldırım, "Türk Eximbank 2018 yılının bu dönemine kadar ise 44 milyar dolar büyüklüğe ulaşan, yani ihracatçısına destek sağlayan banka durumuna geldi. Gelecek yıl için de endişeniz olmasın. Geçmiş yıl ve bu sene yaptığımız gibi önümüzdeki yıl da ihracatı, ihracat artışının üzerinde desteklemeye devam edeceğiz diye konuştu.Yıldırım, Türk Eximbank'ın, Türkiye'de alacak sigortası şirketleri arasında birinci, yurt dışı fon temininde yedinci, kredi büyüklüğünde ise 52 banka arasında sekizinci sırada olduğunu belirtti.İhracat kredileri özelinde bakıldığında da Türkiye'deki bankaların ihracatçılara sunduğu nakdi ihracat kredileri toplamının yaklaşık yüzde 48'ini Türk Eximbank'ın kullandırdığının altını çizen Yıldırım, "Eylül 2018 itibarıyla Türkiye'deki bankaların ihracatçılara sunduğu nakdi ihracat kredileri toplamının yaklaşık yüzde 48'ini Türk Eximbank tek başına kullandırdı. İhracatçılarımızın sadece ihracatlarını artırmalarını değil, büyük bir atılım ve dönüşüm gerçekleştirmelerini hedefliyoruz ifadesini kullandı.Yıldırım, 2017 yılında 7 bin 700 civarında ihracatçıyla çalıştıklarını dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:Bugün itibarıyla bu sayı 10 bin 980'e geldi. Yıl sonu hedefimiz 11 bin ve zannediyorum ki 10 güne kadar 11 bini aşmış olacağız. 31 yılda geldiğimiz noktayı son 2 yılda yüzde 50 ile aşmış durumdayız. Hedefimiz 15 bin. Türkiye'de 70 binden fazla ihracatçı var ama arka arkaya 3 yıldan fazla düzenli ihracat yapan dediğimiz zaman bu sayı 15 bine düşüyor. Bizim de hedefimiz Türkiye'de arka arkaya düzenli ihracat yapan ihracatçıların tamamına ulaşmak.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de son 12 aylık ihracatın 168,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2018 sonunda tarihin en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. İhracatta gelecek yıllar için hedeflerinin 100'lü rakamları geride bırakıp 200'lü rakamlara ulaşmak olduğunu kaydeden Gülle, "2019 yılında YEP'te belirtildiği gibi 182 milyar dolar seviyesine doğru yol alacağımızı düşünüyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmenin ülkemizin potansiyelini göz önüne aldığımızda çok da uzak olmadığı kanaatindeyiz. Ancak bu süreçte bizleri bazı zorluklar da bekliyor. En önde gelen tehdit, ABD ve Çin arasında başlayan, karşılıklı gümrük vergisini artırmaya yönelik adımlarla başlayan ticaret savaşları olgusu... 2019'da ticaret savaşlarının diğer ülkelerin katılımıyla daha da derinleşmesi de gündemde ifadelerini kullandı.
Gülle, gelecek dönemde Türkiye'nin itici gücünün yine ihracat olacağını vurgulayarak, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma çalışmalarının daha çok gelişmesiyle 2023 ihracat hedeflerine emin adımlarla ilerleyeceklerini söyledi. 2019'da daha çok üretime ve ihracata odaklanacaklarını belirten Gülle, "Bizler, 72 bin ihracatçının çatı kuruluşu TİM olarak, ülkemizin geleceğine umutla bakıyoruz. Umut ediyoruz ki Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma faaliyetlerimize ağırlık vererek katma değerli ürün yoğunluğumuzu artıracağız ve dış ticaret açığını ülkemizin kaderi olmaktan çıkaracağız. Önümüzdeki yıllarda da ihracat rekorları kırmaya, ülkemizin yüz akı olmaya devam edeceğiz şeklinde konuştu.

Sayı: 1180 - Sayı'nın Kapağı