Elif Didem Danacıoğlu


TÜGİAD Bursa Şubesi 11. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar, yeni
dönemde aldıkları hizmet çıtasını daha da yukarılara taşıyacaklarını ifade etti.

Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi üyelerinin temsil ettiği firmaların 50 tanesinin, BTSO'nun 2017 yılı için açıkladığı İlk 250 Büyük Firma listesinde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar, çalışmalarını arttırarak devam ettiklerini belirtti."2018 yılında ekonomimizin en önemli makro sorununun enflasyon olduğunu söyleyebiliriz diyen Ersoy Tabaklar, önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisindeki olası gelişmelerin yalnızca ekonomi politikası tarafından değil aynı zamanda dış politika ve daha da önemlisi küresel ekonomik oyuncuların kararları ile şekilleneceğini vurguladı. Ersoy Tabaklar, 2019 yılında Türkiye'nin en önemli büyüme kaleminin üretim ve ihracat olacağının da altını çizdi. 2019 yılında dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 3,5'lardan yüzde 3'lere inmesinin beklendiğini belirten Ersoy Tabaklar, küresel ekonomide normalleşmenin ve faiz artışlarının yavaşlayarak süreceğini öngördüklerini söyledi. "Küresel ekonominin karşısında bir takım riskler var diyen Ersoy Tabaklar, "ABD ve Çin arasındaki ticari korumacılığın daha da sertleşmesi ve diğer ülkelere de sıçraması, jeopolitik riskler ve Avrupa Birliğinde anlaşmasız bir Brexit kararının çıkması dünya ekonomisinde sıkıntılı bir 2019 yılının olacağını öngörmemize sebep oluyor dedi. İşte, TÜGİAD Bursa Şubesi 11. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar ile Türkiye ve dünya ekonomisi üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşimiz...


TÜGİAD Bursa Şubesinin yapısından ve üyeleri arasında işbirliğinden bahseder misiniz?
10 Ekim 2018 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul neticesinde, TÜGİAD Bursa Şubesi'nin 11.Dönemi, 18 Yönetim Kurulu Üyesi 6 da Denetim Kurulu olmak üzere 24 kişiden oluşuyor. 8 Çalışma Grubunu tamamlayarak faaliyetlerimize başladık. Üyelerimizin ortaya koyduğu sinerji ile sürekli gelişim sağlamaktayız. Amacımız, üyelerimiz arasındaki etkileşim ve gelişim içinde daha da büyümektir. TÜGİAD, gerçek bir sonuca ulaşmak hedefiyle faaliyet düzenleyen bir kurumdur. Üyelerimiz arasında çok yakın ilişkilerin ve işbirliğinin olduğunu söylemeliyim. Yeni dönemde de yine TÜGİAD'ı Bursa'da temsil etmek, üye ziyaretleri gerçekleştirmek, yeni üye kazanımı sağlamak, üst düzey konuşmacıların davet edildiği ‘TÜGİAD Buluşmaları' düzenlemek, Akademik çevreler ile ortak projeler düzenlemek, sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmek veya projelerde yer almak, TÜGİAD Akademi toplantıları düzenlemek, üyeler arası ticari işbirliğinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirmek gibi hedeflerimiz var. Bu doğrultuda da çalışıyoruz. Üye İlişkileri ve Üyelik Geliştirme Çalışma Grubu, TÜGİAD Bursa Akademi, Ar-Ge ve İhracat Geliştirme Çalışma Grubu, Kurumsal İletişim Çalışma Grubu, Sponsorluk ve Bağışlar Çalışma Grubu, Etkinlikler ve Sosyal Faaliyetler Çalışma Grubu, Otomotiv ve Makine Sektör Çalışma Grubu, Tekstil Sektör Çalışma Grubu olmak üzere 8 Çalışma Grubu oluşturduk ve hemen faaliyetlerimize başladık.
"ÇALIŞMALARIMIZI
ARTTIRARAK
SÜRDÜRÜYORUZ
TÜGİAD'ın ve Bursa Şubesi'nin üye profilinden de bahseden Ersoy Tabaklar, şöyle devam etti: "Türkiye çapında 870 üyesi olan TÜGİAD; inşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv ve yedek parça, turizm, yiyecek, mekanik ve diğer metal ürünlerin imalatı gibi 60'dan fazla sektörü temsil eden, ortalama 35 yaşında olan ve dinamik iş adamlarını, üreticileri ve dünya çapında 100 ülkeye ihracat yapan ihracatçıları kapsamaktadır. Ayrıca TÜGİAD üyeleri, yıllık 18 milyar dolarlık ihracat ve yıllık 23 milyar dolarlık ithalat ile ağırlıklı olarak dış ticaretle uğraşmaktadır. Bursa Şubesi de 117'si Aktif Üye (45 yaş ve altı), 56 tanesi Onursal Üye (46 yaş ve üzeri) olmak üzere toplam 173 üyeden oluşmaktadır. Bursa Şube üye profilinde tekstil, otomotiv, inşaat, makine, enerji, gıda ve hizmet sektörleri başı çekmektedir. Ayrıca TÜGİAD Bursa Şubesi üyelerinin temsil ettiği firmaların 50 tanesinin, BTSO'nun 2017 yılı için açıkladığı İlk 250 Büyük Firma listesinde yer alması bizleri son derece mutlu etmektedir. Ancak biz bunlarla yetinmiyor ve çalışmalarımızı arttırarak sürdürüyoruz.
"BURSA KENDİ ÖZELİNDE İYİ BİR YERE GİDİYOR
Bursa ekonomisinde etkin olma ölçünüz nedir?
Bursa ölçeğinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının açıkladığı istatistiklerde, Bursa'nın İlk 250 büyük firması arasında önemli sayıda üyemizin yer alıyor olması bizim adımıza gurur verici bir durum. Neticede istihdam konusunda da büyük bir payımız var. Bursa kendi özelinde iyi bir yere gidiyor. 
Piyasaların durumu ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?
Ülkemiz çok zor bir dönemden geçti. Türkiye ekonomisinin kuvvetli olduğunu görebiliyoruz. 2018 yılında ekonomimizin en önemli makro sorununun enflasyon olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisindeki olası gelişmeler yalnızca ekonomi politikası tarafından değil, aynı zamanda dış politika ve daha da önemlisi küresel ekonomik oyuncuların kararları ile şekillenecektir. 2019 yılında Türkiye'nin en önemli büyüme kalemi ise ihracat olacaktır.
KÜRESEL EKONOMİNİN KARŞISINDA BİR TAKIM RİSKLER VAR
Dünya ekonomisindeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
2019 yılında dünya ekonomisinde yumuşak iniş gerçekleşmesi bekleniyor. 2017 ve 2018 yıllarında dünyada hızlı büyümelere tanık olduk. 2019 yılında dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 3,5'lardan yüzde 3'lere inmesi bekleniyor. Küresel ekonomide normalleşmenin ve faiz artışlarının da yavaşlayarak süreceği öngörülüyor. Küresel ekonominin karşısında bir takım riskler var. ABD ve Çin arasındaki ticari korumacılığın daha da sertleşmesi ve diğer ülkelere de sıçraması, jeopolitik riskler ve Avrupa Birliği'nde anlaşmasız bir Brexit kararının çıkması dünya ekonomisinde sıkıntı bir 2019 yılını olacağını öngörmemize sebep oluyor. Türkiye ekonomisi 2019 yılında dengelenmeyi hedefliyor. Mevcut haliyle bakıldığında, dünyadaki küçülmeye paralel olarak 2019 yılı denge unsurundan çok küçülme beklediği yönünde. Dengelenme veya olası küçülme sürecinde Bursa'nın önemi çok fazla, yani üretim ve ihracat ön planda olacak. Dünya ve Türkiye'ye kıyasla Bursa'nın küçülmek yerine büyüyeceğini düşünüyorum. Bursa adına 2019 yılının iyi bir yıl olacağını öngörüyorum.
Finansal kaynaklara erişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şuanda finansal kaynaklara ulaşmak çok zor. Bu koşulların iyileşmesi gerekiyor ama diğer şehir ve ülkelere bakıldığında Bursa'nın biraz daha şanslı tarafı olduğunu düşünüyorum. Finansal kaynaklara erişim, konut sektöründe olduğu gibi düşük faizli krediler, vergi indirimleri ve vergi yükünün biraz daha hafifletilmesi yönünde beklentimiz yüksek. Beklenmedik ölçüde yükselen döviz kuru sebebiyle ciddi bir sıkıntı yaşandı. Bu sıkıntı başta enflasyonun yükselmesi, finansal kaynaklara erişim noktasında ciddi sorunlar yarattı. Banka kredi faizleri ciddi oranda yükseldi. Firmalar için zorlu bir süreç başladı. Konkordato ilan edilen firma sayısı artmaya başladı. 2018 yılının ilk ve ikinci yarısı ise tamamen birbirinden farklı. 2018 yılının ikinci yarısı beklenenden daha az olumsuz tablo çiziyor.
Yabancı yatırımcının
Türkiye'ye bakışı
ne durumda?
Türkiye, yabancı yatırımcılar açısından her zaman cazip olmuştur. Özellikle turizm açısından artış bekleniyor. Türkiye hizmet kalitesinde çıtayı yükselten bir ülke. Turizm adına yatırımlar artacak, sanayi ve endüstri açısından sakinliğini korumaya devam edecektir.
TÜGİAD'ın girişimcilere
desteğini paylaşır mısınız?
TÜGİAD üyeleriyle projeler üreten bir dernek. 3 sene önce ‘Girişim Türk' adı altında TÜGİAD üyelerinin sermayeleriyle melek yatırım şirketi kuruldu. Melek yatırım şirketi, girişimcileri destekleyen, onların projelerini dinleyen ve günümüz koşullarına uygun gelen projelere destek ve yatırım yapan bir şirket. Şu an çok başarılı ilerliyor. 2018 yılı Ağustos ayında da ‘Girişim Türk2' kuruldu. Girişimcilerimizin projelerini desteklemeyi önemsiyoruz.
Turizm sektörünü nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Turizm gündemde olan bir konu. Bursa çeşitli turizm dallarına sahip. Bursa'nın turizm stratejisini belirlerken, doğru planlama yapılması gerekiyor. Biz bir taraftan sağlık turizmine yüklenirken, bir taraftan da Arap ve Kongre turizmine de yükleniyoruz.
Doğru planlama ve öncelikleri belirleyerek, doğru sıralamaya koymak gerekiyor.
Batılı turist, sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin de sıkıntısı. Bursa'nın Arap turizminden vazgeçme şansı ise yok. Otellerin doluluğunu sağlayan ve esnafın yüzünü güldüren Orta Doğu pazarı.
Bursa, kaliteli turist potansiyelinde yoğunlaşabilir. Sağlık turizmine mutlaka yoğunlaşılması gerekiyor. Kongre turizmi diğer turizmlere göre daha çok gelir kaynağı yaratan bir dal. Bunun tekrar hareketlendirilmesi gerekiyor.
Tüm turizm dallarında da stratejinin doğru belirlenmesi gerekiyor. 2019 yılında kongre turizmin daha da ivme kazanacağını düşünüyorum.

Sayı: 1180 - Sayı'nın Kapağı