TOSYÖVden yeni tarım vizyonu
TOSYÖV Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Habil Duran ve Yönetim Kurulu üyeleri, Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer'e 'Bursa'nın Tarım Vizyonu' başlıklı bir rapor sundu. Duran, görüşmede kırsal kesimde barınamaz hale gelen insanların şehirlere gelerek iş aradığını, ancak bu insanların vasıfsız olmaları nedeniyle istihdam imkanı bulamadığını belirtti.
Duran, "Tarımdan ayrılan vasıfsız insanlar sanayicinin kapısını çalıyor. 'Abi ne olursa yaparım' diyor. Bizim bu teknoloji ile 'ne olursa yaparım' diyen, gerçekten hiçbir işimizi yapamayacak insanları istihdam etme şansımız yok. Fabrikalarımızda ileri teknoloji makineleri kullanılıyor. Bu insanlara teslim edemeyiz. Biz bu insanların eğitimi için Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda İŞKUR ile birlikte hareket etmek gerektiğini düşünüyoruz. Tarımdaki istihdam azalışı devam ettiği sürece ekonomik ve sosyal sıkıntılar ortaya çıkacak" dedi.
Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer ise, tarım kesiminin sorunlarının çözümü için her türlü teklife açık olduklarını, 10 bin civarında çiftçiyi eğitim programına tabi tuttuklarını anlattı.
Tarıma KOBİ vizyonu
'Türkiye'nin geleceği verimli, çağdaş tarımla daha güvende olacak' denilen TOSYÖV raporunda, şu tespitlere yer verildi:
"Verildiği açıklanan bütün desteklere rağmen, tarımın üretimdeki payı 25 yılda yüzde 24'ten yüzde 12'ye düştü. Çiftçi, teknolojiye yatırım yapamadı. Kazanamayan sektör ekip biçmekten vazgeçti. İstihdam hızla azaldı. Tarım ürünleri ithalatı son 25 yılda 50 kat arttı. Tarımdaki kârlılık sürekli geriledi. Ürünün kent pazarlarında yüksek fiyatlardan satışı üreticiye yansımadı. Teknoloji kullanımındaki gerilik ve verimsizlik tarımı bitme noktasına getirdi. Tarım üreticilerinin eğitimi için geliştirdiğimiz tarım ve hayvancılık ile ilgili bir proje mevcut. Aşırı ve bilinçsiz ilaçlama, kontrolsüz hormon kullanımı sağlığı tehdit ediyor. Kamunun tohumculuğu terk etmesi, tarımın geleceğini yabancılara bıraktı.
Oyunlara gelmeyelim
Yeni Tohumculuk Yasası, dışa bağımlılığı artıracak. Parçalanmış toprakların birleştirilmesi ile ilgili çalışmalar yetersiz. Küresel oyunlara gelinmemeli, ürün planlamasına gidilmeli. Tarım dışı sektörlerin büyüme ve istihdam yeteneği tarımdan çıkanları karşılayacak düzeyde değil, siyasal ve ekonomik rahatsızlıklar kapıda. Girişimcilerin tarıma yatırım yapması teşvik edilmeli. Katma değeri yüksek organik tarımda potansiyel büyük. Girişimcilik özendirilmeli.

Sayı: 577 - Sayı'nın Kapağı