banner6

HOSAB 10 yılda ihracatını 33 kat artırdı

Kuruluşunu 2003 yılında tamamlayarak OSB statüsü almaya hak kazanan HOSAB son 10 yıl içerisinde sağladığı büyüme ile Bursa ve ülke ekonomisine önemli katma değer sağlıyor. Akçalar Islah OSB’yi de bünyesine katarak alanını iki kat genişleten HOSAB, otomotiv ve makine sektörü başta olmak üzere katma değerli üretim yapan firmaların başlıca tercihi oldu.

Söyleşi 24.01.2022, 23:01 25.01.2022, 14:16
HOSAB 10 yılda ihracatını 33 kat artırdı

Sanayileşmenin 1985 yılına kadar uzandığı Hasanağa Sanayi Bölgesi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca 26 Ağustos 2003 tarihinde OSB olarak onaylandı. 19 yıllık süreçte hızla büyümesini sürdüren bölge başta otomotiv ve makine sektöründeki firmalar olmak üzere, önemli sanayi tesislerinin tercih ettiği bölgeler arasında oldu. 2019 yılında Akçalar Islah Sanayi Bölgesi ile birleşen Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nin (HOSAB) sınırları 214 hektara ulaştı. 13 bin kişiden fazla vatandaşın istihdam edildiği bölge yıllık 2 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla, Bursa ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Altyapı, arıtma ve benzeri çalışmalarla bölge sanayicilerine katkı sunacak hizmetlerin hızla devam ettiği HOSAB’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, “Projelerimizde 5 yıl ilerisini düşünüyoruz. Yönetim olarak sanayicinin bir adım önünde olmak zorundayız. Çünkü sanayi çok hızlı gelişiyor” dedi. Bursa’daki organize sanayi bölgelerinin 10 yıllık gelişimini incelediğimiz “Sanayinin 10 Yılı” röportaj dizimizde HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun ile bölgenin geçmiş 10 yılını ve gelecek dönem hedeflerini konuştuk. 

Bölgenizin geçmiş on yılını değerlendirdiğinizde bölgenizdeki gelişimi nasıl yorumluyorsunuz? Bursa ve Türkiye sanayisinin son 10 yıllık süreci içerisinde bölgenizin rolü ne oldu?

Hem Türkiye hem Bursa hem de Hasanağa OSB olarak, son 10 yılda çok büyük gelişmeler kaydettik. Tam 10 yıl önce, 2011 yılında bölgenin büyüklüğü 111 hektardı. Bu dönemde 61 tane dolu, 44 tane boş olmak üzere toplam 105 parselimiz bulunmaktaydı. Bunun yanında bölgemizde o dönemde 71 firma faaliyet gösteriyordu. 2021 yılına geldiğimizde ise Akçalar Islah OSB’yi de kendi bünyemize kattık. Bununla beraber Islah OSB Yasası’ndan faydalanarak bölgemizin dışında kalan 3 tane kuruluşu bölgemize dahil ederek, 214 hektar haline geldik. Böylelikle, son 10 yıl içerisinde bölgemiz, alan olarak yüzde 100 büyümüş oldu. 154 tane faal firmamız bulunmakta ve yüzde 85 doluluğumuz var. Haliyle elektrik, doğal gaz ve su tüketimi de artmış durumda. 2011 yılında bölgemizde 3 bin 500 kişi çalışırken, son aldığımız verilere göre bu rakam 13 bin 110 kişiye ulaştı. Ancak bölgemizde 2 firma yeni yatırımlar yapıyor. Bu yatırımlar hayata geçirildiğinde yaklaşık bin 500 kişi işe alınacak. Bu yatırımlarla birlikte yaklaşık 15 bin kişilik çalışanımızla bölgede güçlü bir şekilde devam edeceğiz.

Daha çok hangi sektörlerden firmalar yatırımda bulundu? Bu firmalar içerisinde yabancı yatırımcıların payı ne oldu?

Bölgemizde ağırlıklı olarak makine ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalar bulunmakta. Bunun yanı sıra inşaat, gıda ve tekstil sektöründeki firmalar da faaliyet göstermekte. Son 10 yıl içerisinde bölgemize otomotiv sektöründen çok fazla firma yatırım yaptı. Bunlar arasında da çok sayıda yabancı firma bulunmakta. Bölgemizde Alman, İtalyan, Güney Kore, Suudi Arabistan, İsviçre ve Japon firmaları faaliyet göstermekte. Bölgemizde uluslararası firma çeşitliliği olduğunu söyleyebilirim. Bunların da çoğu son 10 yıl içerisinde HOSAB’a geldi.

Son 10 yıl içerisinde bölgede gerçekleştirilen altyapı ve çevre yatırımlarını kısaca özetler misiniz? Bu anlamda Bölgenizin firmalara sağladığı avantajlar nelerdir?

OSB olarak 4562 sayılı OSB Kanunu’na göre hizmet veriyoruz. Oradan aldığımız yetki ve güçle sanayicimize elektrik, doğal gaz, su, arıtma gibi hizmetleri sunuyoruz. Bizler 2023’te tam 20 yıllık bir OSB olacağız. Dolayısıyla biz Hasanağa OSB’nin birinci bölgesinde doğal gaz, kanalizasyon, su ve yağmur suyu gibi altyapı hizmetlerinin hepsini tamamladık. Akçalar Gelişim Bölgesi’nde geçtiğimiz yıl ciddi bir yatırıma başladık. Mevsim şartlarından dolayı buradaki çalışmalara bir süre ara verdik, yaz ayı başında  bu bölgenin altyapı çalışmalarına yeniden başlayacağız.  Biz burada sanayicimize kesintisiz ve temiz bir enerji sağladık. Daha önce bölgemizin 6 – 7 km dışında İrfaniye’deki elektrik dağıtım merkezinden buraya bir hat çekmiştik fakat o hat bize yetmedi. Daha sonra yine TEİAŞ ve danışman arkadaşlarımızın yönlendirmesi ile bölgemizin 1 km dışında trafo merkezi inşa ettirdik. Hasanağa OSB’nin elektrik arzını garanti altına aldık. Böylelikle firmalarımıza dalgalanma olmadan, temiz bir enerji sağlıyoruz. Doğal gaz temininin şartları zaten belli, bölgemizde, proseste doğal gaz kullanan firmalarımız az ve diğer bölgelere göre çok fazla bir doğal gaz kullanımı söz konusu değil. Ancak yine de onlara da temiz ve kesintisiz enerji sağlıyoruz. Aynı zamanda arıtma tesisimiz ile doğaya ve çevreye de zarar vermiyoruz. Bu anlamda bölge olarak bizden emisyon ve atık olarak bir şeyin çıkması söz konusu olmadığı için doğaya karşı iyi bir yaklaşımımız var diyebilirim. Tüm bunların yanında ayrıca bölgemizde kuyu suyu kullanımını minimuma indirdik. Zaten çok fazla değildi, biz de artmasını engelledik. Hasanağa Beldesi’nde DSİ’ye bağlı olan barajın yüzde 17’lik kullanım hakkını satın aldık. İleri arıtma tesisi kurduk. İleri arıtma tesisinde bu suyu arıtıyoruz. Sanayicimize iki şekilde veriyoruz suyu. Arıtarak, birinci sınıf kullanma suyu olarak ve prosesinde kullanması için iki ayrı hat üzerinden suyu sanayicimize veriyoruz. Aynı zamanda da biyolojik arıtma tesisimiz var. Burada da sanayicimizden çıkan kirli suyu arıtarak doğaya geri kazandırıyoruz.

Son yıllarda önemi artan çevreci ve yeşil üretim kapsamında gelecek dönemde ne gibi yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz?

Avrupa Birliği’ne ürün satan firmaların üretimlerinde kullandıkları enerjinin yüzde 30’u yeşil enerji olmak zorunda. Biz de bundan yola çıkarak enerji temin ettiğimiz firma ile anlaşma yaptık. Böylece yeşil enerji teminini de sağlamış olduk. İsteyen sanayicimize yeşil enerji sertifikasını verebiliyoruz. 

Bölgenin başlıca sıkıntıları nelerdir? Bunların çözümü için neler yapılmalı?

Yol ile ilgili bir sıkıntımız var. Bunu da Bursa’da herkes biliyor. Ancak bu sorunu çözüme de ulaştıramadık. Bu konuyla ilgili bir projemiz vardı; çevre yolundan bölge girişine kadar 4 km’lik bir bağlantı yolu planlandı. Bunla ilgili projeler çizildi fakat yatırım planına aldıramadık. Yatırım planına aldıramadığımız için de yolu daha yaptıramadık. Bu anlamda en büyük problemimizin yol olduğunu söyleyebilirim. Yol konusu ilerleyen günlerde daha büyük bir sorun haline gelecek. Çünkü bölgemizde otomobil üreten bir fabrika var. Bu fabrikanın yeni bir projesi mevcut, 2022’nin 6’ncı ayından sonra 55 bin adet araba üretecek. 

Dolayısıyla üretim için gerekli malzemeler bölgemize gelecek, ürün olacak ve tekrar gidecek. Bu da büyük bir sıkıntıya yol açacak. Biz bu işin çözümünü sağlayacak olan yetkililerin tamamına başvurumuzu yapmamıza rağmen henüz bir gelişme yok, sonucun ne olacağını bilmiyorum. Biz kendi bölgemiz içerisinde yaptığımız yatırımları bundan 5 yıl sonrasını düşünerek yapıyoruz. Sanayicimizden bir adım önde olmak istiyoruz. Çünkü sanayi çok hızlı gelişiyor. Önümüzdeki günlerde yapmayı planladığımız bir su deposu projemiz var. Akçalar Bölgesi’deki su BUSKİ tarafından temin ediliyordu ama şimdi bize geçti. Bu nedenle o bölgeye bir su deposu inşa etmemiz lazım. Yaklaşık 10 bin metreküplük bir su deposu inşa edeceğiz. Bunu 2 bin 500 metreküp olarak bölüp, 4 eşit bölmede yapacağız. Bunların birincisinin inşasına en kısa zamanda başlayacağız. Dolayısıyla sanayicimizin ihtiyacı olan konularda bir adım önde olmaya gayret ediyoruz.

Bölgenizdeki firmaların Ar – Ge ve Tasarım Merkezi yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni teknolojiye sahip yüksek katma değerli ürünlerin bölgeniz ihracatındaki payı nedir?

Bölgemizde Ar – Ge ve Tasarım Merkezi kuran 6 firmamız var. Bölgemizdeki firmalar ağırlıklı olarak otomotiv ve makine sektöründe faaliyet gösterdiği için teknolojiyi takip etmek zorundalar. Bunu yapmazlarsa zaten müşteri taleplerine cevap veremezler. Dolayısıyla bölgemizdeki firmaların birçoğu teknolojik olarak çok iyi durumda ve yüksek katma değerli ürün imal ediyorlar.

OSB yönetimi dijitalleşme yönünde gerçekleştirdiğiniz çalışmalar var mı? Varsa bunlardan kısaca bahseder misiniz? Bu çalışmalar bölge sanayicisine ne gibi avantajlar sağlamakta?

OSB yönetimi olarak SCADA Merkezi kurmaya çalışıyoruz. SCADA Merkezi’nde tamamen dijital olarak elektrik, su ve doğal gaz tüketimlerini kontrol altına alacağız. Böylelikle anlık değişimleri takip ederek, bunlara anında müdahale edebileceğiz. 

Bunun yanında bölgemize MOBESE kameraları kurduk. Bunlarda hem plaka taşıt tanıma sistemini kullanabiliyor  hem de böylelikle bölgemizin güvenliğini sağlıyoruz. Bunların dışında internet sitemizden hem bölge sanayicimize hem de kamuoyuna gerekli duyuruları yapabiliyoruz. 

Dünyadaki çevreci üretim ve dijitalleşme  bölgenizdeki firmaları ve Bursa sanayisini nasıl etkileyecek? Bu konudaki öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?

Biz yaşadığımız dünya ile iç içeyiz. Bu değişime hep beraber ayak uydurmak zorundayız. Uydurabilirsek olumlu yönleri çok fazla. Uyduramazsak bu dönüşümden kötü etkileneceğimizi düşünüyorum. Sanayi bölgemizin etrafında tarım da yapılıyor. Dolayısıyla bizim yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyle iç içe yürümemizde fayda var. Bunun Bursa ve Türkiye sanayisini iyi yönde etkileyeceğini düşünüyorum.

Eklemek  istedikleriniz?

Bölgemizin içerisinde yaklaşık bir tanesi 800 – 850 metrekare civarında olan 7 tane blok yapıyoruz, hizmet destek alanı olarak. Bunları 2022 yılının temmuz ayı civarında bölge sanayicilerimizin ve isteyenlerin hizmetine sunacağız. Buraları kiraya vereceğiz. Gerek bölgemizdeki sanayicimizin ihtiyacı gerekse de sanayi dışından başka firmaların bölgemize gelip sanayicimize hizmet etmek istiyorlarsa onlara da kiraya verebileceğiz. Bu bizim için bir gelişme. Çok da talep gördük. Bunun yanında bölgemize bir itfaiye binası yaptırdık. Hasanağa OSB’nin itfaiye binası gibi gözüküyor ama Bursa Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokol kapsamında binayı biz yaptık, işletimini Büyükşehir Belediyesi’ne verdik. Onlar bir tane araç getirdi, bizim aldığımız yeni araç da geçtiğimiz günlerde hizmete girdi. İtfaiyemiz sadece Hasanağa OSB’ye değil civardaki yerleşim yerlerine, Kayapa OSB’ye de hizmet verebilecek. Dolayısıyla bunu çok faydalı bir yatırım olarak görüyoruz. Bir de Kayapa OSB’nin atık sularını kendi tesisimizde arıtacağız. Onun da protokolünü yaptık. Çevre ile alakalı sadece kendi sularımızı değil, diğer OSB’lerden ve kurumlardan da sularını alıp, temizleyip, arıtıp doğaya salıyoruz.

Hosab’da faaliyet gösteren firmalar

3 S Kalıp 

5-M Mühendislik

Ak Doruk Makine

AKP Otomotiv 

Akyapak Makine

Aldar Medikal

Ales Pres

Al-Kor Makina 

Altınmas Mobilya

Angst Prfister Tek.

Aptiv Turkey Tekn Hiz.

Ardö Tekstil

Art Ofis Mobilya

Asaf Makina

Asfur Otomotiv 

Atölye Tasarım

Balap Tekstil

Bal-Pi Gıda 

Bedayet Karagöz 

BCR Otomotiv

Bend-Mak Makina

Bese Teknoloji 

Bilge Kauçuk

Burkar End Ürünler

Can Metal

Canel Otomotiv

Cankar Plastik

Canray Ulaşım Sis.Cansan Alüminyum

Capri Soğutma 

Cdm Mobil 

CMA Ulus.Nakliyat

Çevre İnşaat

D.L.G. Yangın Sönd.Demir Kalıp Makina

Doplast Plastik 

Drama Kimya

Drama Makine

Durfom İzolasyon

Elipsan Elyaf ve İplik

Elitplus Plastik Kalıp

Elringklinger TR 

ELS Equillibrium 

Elsi Elektrik Sistemleri

Emay Mühendislik

Endüstri Teknik

Erbab Otomat

Eta Kauçuk

Etis End.Kaplama

Eyser Ambalaj

Fabio Hava Süs. Sis.

Freudenberg Sealing 

Gloplast Kalıp

Goldsit Ofis Mobilyaları

Gotec - G Otomotiv 

Gökdağ Plastik Kauçuk

Happiness Oto Sanayi

Hasberk Metal

Hünel Boru

Hünel Kalıp

Hüner Alüminyum

Hüner İç ve Dış Ticaret

Hüner Kriko

Hüroğlu Orman Ürünleri

Indec Endüstriyel 

Isıtan Makina

Işıklar Mobilya

İno Metal

İnoxlfov Metal

İp-Ka Plastik

İzo-Tek 

Karsan Otomotiv

Kesan Çelik

Kometyay Yay

Kota Otomotiv

Kutluk Alüminyum

LFSS Şahin Makina

Linde Gaz

Majestik Banyo

Makelport Makina

Martur Fompak

Me-Be-Sa Ambalaj

Meha Otomotiv

Mehmet Koç Süt ve Süt

Melih Plastik

Metekim Kauçuk

Metgür Makina

MHA İplik Dokuma

Modern Plastik

N U Uçar Doğalgaz Isı

Oldrati Kauçuk

Orjin Otomotiv

Orsez Sınai 

Orsez Yangın Güvenlik 

Orta Karadeniz Kauçuk 

Otm Plastik

Özsırt Demir Profil

Özteknik Otomat

Öztuğ End.ve Otomotiv

Özyıldız Taşıt Koltuk

Paromak Sızdırmazlık

Penelope Dokuma

Plast-Met 

Posco Tnpc Otomotiv 

Presmetal Otomotiv

Presmetal Tasarım 

Profil Sanayi

R.B.R Oto Yedek Parça

Raimondi Steel Dış.Tic

Resco Oto. Parçaları

Safteknik Toz Emme

Sazcılar Otomotiv

Seçkin Onur Gıda

SMR Plast Met 

Srt Metal Ambalaj

Şahinler Metal Makina

Şahterm Elek. Isıtıcılar

Tabii Soğuk Hava 

TDM Otomotiv Sanayi

TİM Polyplast Plastik 

Tita Tekstil

Tork Plastik Ambalaj

Tri-Wall Turkey Kağıt

TSF Kauçuk

Tunca Teknik

Türmosan Mühendislik

Umdasch Madosan 

Umdasch Madosan Raf 

UTM Tarım Makineleri

Vatan Pres

Yeditepe Maden

Yılmaz Hurda Metal

Youngsan TR

YTT Otomotiv

RAKAMLARLA HOSAB

2011 Yılında;

Bölge büyüklüğü alan – hektar: 111 

Toplam parsel sayısı: 172

Toplam sanayi parseli sayısı: 105

Bölge büyüklüğü 111 Hektar

Dolu/faaliyetteki parsel sayısı: 76

İnşaat hakindeki parsel sayısı: - 

Bölge katılımcıları toplam istihdamı:: 2.600

Bölge katılımcıları toplam ihracatı: 60 milyon dolar

2021 Yılında;

Bölge büyüklüğü alan-hektar: 213,94 

Toplam parsel sayısı: 172

Toplam sanayi parseli sayısı: 157

Dolu/faaliyetteki parsel sayısı: 132

İnşaat halindeki parsel sayısı: 6

Bölge katılımcıları toplam istihdamı: 13.187

Bölge katılımcıları toplam ihracatı: 1,2 Milyar Dolar.

Faaliyetteki Firmaların Sektörel Dağılımı - 2021

Sektör Firma sayısı Oran %

Otomotiv ve yan sanayi 58 37,91

Makine ve Teçhizat 29 18,95

Plastik ve Kauçuk Ürünler 22 14,38

Metal Sanayi 12 7,84

Mobilya ve orman ürünleri 8 5,23

Kimyasallar ve kimyasal ürün imalatı 6 3,92

Diğer 18 11,76

Toplam 153 100,00

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51