banner6

Fuarlar 'Yeni normal'le birlikte kapılarını açıyor

Firmalar rekabet etme gücüne ne kadar sahipse, teknolojiyi, trendleri ve talepleri ne kadar hızlı yakalayabiliyorsa, işlerinde de o denli başarılı oluyorlar. Burada rekabete etki eden en önemli unsurlardan biri de fuarlar.

Söyleşi 14.09.2020, 13:11 14.09.2020, 13:11
Fuarlar 'Yeni normal'le birlikte kapılarını açıyor
Firmalar rekabet etme gücüne ne kadar sahipse, teknolojiyi, trendleri ve talepleri ne kadar hızlı yakalayabiliyorsa, işlerinde de o denli başarılı oluyorlar. Burada rekabete etki eden en önemli unsurlardan biri de fuarlar. Şirketlere sağladığı avantajlar, yabancı yatırımcılara satış yapma imkanı, rakiplerinizin ürünlerini görerek, sektörde hangi konumda olma analizini yapma fırsatı sunan fuarlar, pandemiyle birlikte sekteye uğradı.

 

Fuarların yeni normale hazırlıklarını ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek fuarlar hakkında EKOHABER’e açıklamalarda bulunan Tüyap Bursa Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarların tüm dünyada tekrar gerçekleştirmeye başlanacağını anımsatarak, fuarların ülkelerin dünyaya açılan kapısı olarak ticarete katma değer sağlamaya devam edeceğini ifade etti.

 

Fuarcılık sektöründe pandemi dönemi için alınan kararları sektör açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ekonomide üretim ve yatırımın hızlanması, ihracatın gerçekleşmesi ve çarkların dönmesi için can damarı olan fuarcılık sektöründe alınan kararların olumlu etkilerini çok kısa zamanda görmeye başlayacağız. Ülkemizde olduğu gibi dünyada gerçekleşmeye başlayacak fuarlar ülkelerin dünyaya açılan kapısı olarak ticarete katma değer sağlamaya devam edecektir.

 

Eylül ile birlikte yeni etkinlikler var mı? Varsa hangileri?

Tüm fuar şirketlerinde olduğu gibi bizde de pandemi döneminde yapılamayan ve daha sonraki dönemlere ertelenen fuarlarımız bulunuyor. 1 Temmuz tarihi itibari ile açık alanda, 1 Eylül tarihi ile kapalı alanda fuar düzenleme izni çıkması ile birlikte, zaten bu dönemde alt yapısını oluşturduğumuz hibrit fuarlarımızı “Tüyap farkıyla” hayata geçirmeye başlıyoruz.  İlk hibrit fuar modeli kurgusu olan “İstanbul Oyuncak Fuarı”   iki aşamalı olarak gerçekleşecek; oyuncak sektörünün dünyadaki seçkin buluşma noktalarından biri olan İstanbul Oyuncak Fuarı’nın ilk bölümü dijital platformda 16 - 17 Eylül 2020 tarihleri arasında B2B Networking Günleri olarak düzenlenecek. Fuarın ikinci bölümü ise geleneksel fuar tarihleri olan 18 - 21 Mart 2021’de yüz yüze fuar olarak İstanbul Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.  Bursa’da ise yeni normale uygun şartlarda düzenlenecek Tüyap Bursa Fuarları şu şekilde olacak; 20 – 24 Ekim tarihleri arasında Bursa 18. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstri Fuarı (BurTarım 2020) ve Bursa 13. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı, 4 – 7 Kasım tarihleri arasında Bursa 6. Uluslararası Blok Mermer Fuarı, 25 – 28 Aralık tarihlerinde de BUMATECH  Bursa Makine Teknolojileri Fuarları; Bursa 19. Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa 12. Sac İşleme Teknolojileri Fuarı ve Bursa 18. Uluslararası Elektrik, Elektronik ve Makine Otomasyonu Fuarı şeklinde olacak.

Yıl sonuna kadar 20 civarında fuarı hem İstanbul hem de bölgelerimizde düzenleyerek 2020 takvimini sonlandıracağız.

 

Ertelenen fuarların, 2020 yılında yapılması konusunda sizlere gelen talepler var mı? Normalleşmeyle birlikte, Bursa’da fuarcılık anlamında bir hareketlilik bekliyor musunuz?

Tüyap Bursa olarak 2020 yılında pandemi dönemi nedeni ile ertelenen tek fuarımız temmuz ayında yapmayı planladığımız Junioshow Fuarı oldu. O fuarı da yasak çerçevesinde düzenleyemedik ve 13 – 16 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştireceğiz.  Bu fuar dışında ertelenen başka fuarımız yok, fuar takvimimize Ekim ve Kasım aylarında tarım, hayvancılık, doğal taş ve makine sektörlerine yönelik düzenleyeceğimiz fuarlarımız ile devam edeceğiz.

Normalleşme daha doğrusu yeni normal hayatlarımız ile yaşamaya alışmamız gerekiyor. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak biliyorsunuz ki, hayatımızı yeni normale uyarladığımız gibi fuarlarımızı da uyarladık ve hibrit fuar anlayışı ile devam ediyoruz.  Yeni normal süreç ile tüm alanlarda olduğu gibi fuarcılık sektöründe de hareketlilik başladı. Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. dışında Bursa’da ve ilçelerde fuar düzenleyen diğer firmalar da bulunuyor, bu da şehrimize fuarcılık anlamında hareketlilik sağlayacaktır.

 

Pandemi süreci birçok şeyi değiştirdi. Fuar gibi fiziki temasın yoğun olduğu, kalabalık organizasyonların eskisi kadar sık ve kalabalık yapılamayacağı dillendiriliyor. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Pandemi süreci ile başlayan yeni normale hem iş hem de özel hayatta hızlı bir şekilde adapte olunması gerekiyor.  Sağlığımız açısından kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske, sosyal mesafe, temizlik gibi değerlere dikkat etmek gerekiyor bildiğiniz gibi.  Tabii bu şartlara uyarken bir yandan da ekonomideki çarkların dönmesi gerekiyor. Ekonominin can damarı olan fuarlar da gerekli önlemler alınarak devam etmeli.  Biz, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tüm önlemleri alarak “önce sağlık” mottosu ile hazırlandık ve Ekim ayını bekliyoruz. Tabii şu da bir gerçek ki insanlar kalabalık ortamlara girme konusunda tereddüt yaşayacaklardır, bu çok normal bir durum ama gerekli önlemlerin alındığını gördükten sonra planladıkları fuar ziyaretlerini gerçekleştireceklerdir.  TOBB Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin belirlediği kurallar arasında “Fuar alanında katılımcılar, ziyaretçiler ve görevliler dahil kişi sayısı her 10 m2 ye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılmalıdır” şartı var. Bu kapalı alandaki fuarlar için geçerli, açık alanda yapılan fuarlarda 4 m2 ye bir kişi olarak değişiyor. Ziyaretçileri bu kural çerçevesinde alanımıza almak zorundayız.

Şu açıdan bakmak daha doğru;  ziyaretçi sayıları pandemi öncesi döneme göre az olsa da ziyaretçilerin niteliği yüksek olacak, yani fuarın doğru ve gerçek alıcı kitlesi katılımcı firmalarımız ile bağlantı kuracak.  Sonuç olarak kısa zamanda doğru bağlantılar ile yüksek iş hacmi ortaya çıkacak.

 

Gerekli önlemlerin alınması halinde kapalı alanda gerçekleşecek fiziki fuarlara katılım olur mu?

Tüyap Fuarcılık Grubu olarak önceliğimiz katılımcı, ziyaretçi ve tüm paydaşlarımızın sağlığıdır.  T.C. Sağlık Bakanlığı’nın kapalı ve açık alanda fuar düzenleme kuralları doğrultusunda, tüm önlemleri alarak fuarlarda stant açacak katılımcı firmalarımızın ve gelecek ziyaretçilerimiz için temassız yolları oluşturduk.

Nasıl mı?

 

  • My Tüyap Uygulaması ile Fuarlar Cebinizde


Katılımcılarımıza ve ziyaretçilerimize daha iyi bir fuar deneyimi sunmak için hizmet ve ürünlerimizi dijital dünyaya taşıyan bir mobil ve web platformudur.  Akıllı telefonlara indireceğiniz uygulama ile fuarları, katılımcı firmaları  ve ürünlerini detaylı arayabilir, temassız kartvizit değişimi yapabilir, online davetiye alarak fuarlara sıra beklemeden ve zahmetsizce giriş yapabilir, fuar alanı bilgilerine ve etkinliklerine ulaşabilirsiniz.

 

  • Online Davetiye ile Sıra Beklemek Yok


Online davetiye formuna Mytüyap uygulaması ile online davetiye alabileceğiniz gibi tuyap.com.tr ve ilgili fuarın web sitesinden de erişebilirsiniz. Fuar girişlerinde teması en az düzeye indirmek, sıra beklemeden, zaman kaybetmeden giriş sağlamak için fuara gelmeden önce form doldurarak kayıt yapılmalı, sonra yaka kartını alabilir ya da telefonun ekranına çıkan QR kodu fuar alanı girişinde okutabilirsiniz. Böylece temas etmeden ve sıra beklemeden fuara ziyaretçi olarak giriş yapmış olursunuz.

 

  • Fuar Alanında da Temassız Deneyiminiz Devam Ediyor


Fuar alanına girdikten sonra da temassız deneyiminiz devam ediyor. Sosyal mesafe kurallarına göre düzenlenen stantlarda iş görüşmeleri yapabilir, MyTüyap uygulamasında yer alan özelliklerden olan kartvizit değişimini kullanarak karşındaki kişi ile QR kodu sayesinde temas etmeden paylaşabilirsiniz.  Uyulması gereken hijyenik şartların tümünü bulabileceğiniz fuar alanımızda sosyal mesafe, maske, hijyen vb. olması gereken tüm kurallar uygulanacaktır.  Böylece aradıkları tüm ürünleri tek platformda; hijyenik koşulların sağlandığı bir ortamda “bakarak, test ederek, deneyerek” bulacak ziyaretçilerin tercihi olacağımızı düşünüyorum. Yine aynı koşullarda fuarı yurt içi ve yurt dışından organize edilen nitelikli iş insanları ile ekonomik bağlantılar kuracak katılımcı firma yetkililerin de fuarlardan memnun ayrılacağını düşünüyorum.  Birincil önceliğimiz katılımcı ve ziyaretçilerimizin sağlığı, kuşkusuz herkesin olduğu gibi benim de istediğim en kısa zamanda bu sıkıntılı dönemin atlatılması yönünde.

 

  • B2B Eşleştirme Sistemi ile 365 gün Ticaret Yapın


Dijital uygulamalarımız ile alıcı ve satıcılar, fuar zamanları ile sınırlı kalmadan yıl boyu kesintisiz ticaret imkanı buluyor. Ürün ve hizmetlerini katılımcı portalında sergileyen firmalarımız sadece fuar zamanı değil 365 gün potansiyel müşterilerine ulaşabiliyor. Online davetiye formunu doldurarak aradıkları ürünü detaylandıran ziyaretçiler, hedeflerine uygun katılımcı firmalar ile eşleşerek toplantı ayarlayabiliyor, fuar süresince de yüz yüze görüşebiliyor.  Dijital platformlarda uygulamalarımız çeşitlendirme devam edeceğiz. Yeni koşullara uyum sağlayacak normda hazırladığımız fuarlarımıza tüm sektör temsilcilerini davet ediyorum. Sizlerden aldığımız güç ile gerçekleştireceğimiz fuarlarımız ile ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam etmek en büyük hedefimiz.

 

Sanal fuarlar istenilen performansı verdi mi?

Fuarların amacı; yurt içi ve yurt dışı pazarlardan organize edilen doğru alıcılar ile satıcıların aynı platformda bir araya gelerek iş bağlantıları kurmalarını sağlamaktadır. Tüyap Fuarcılık Grubu olarak bu amacımızı fiziki fuarlarımız ile gerçekleştiriyoruz. Şimdi yaşadığımız pandemi dönemi ile fiziki fuarlarımızı dijital uygulamalarla desteklediğimiz hibrit fuarları hayata geçiriyoruz.  İlk uygulama olarak da İstanbul Oyuncak Fuarı ile başladığımızı belirtmiştim.

Tüyap Fuarcılık Grubu olarak hibrit fuar konsepti ile devam ediyoruz.  Büyük ölçekte gerçekleşecek ticaretin kararının sanal ortamlarda verilmemesi bizim düşüncemizi destekliyor.  Örneğin; büyük miktarda makine alımı gerçekleştirecek bir firma sanal ortamdaki şartlara bakarak karar vermez, karşısındaki satıcının güvenirliğine, sektördeki bağlantılarına ve konumuna, fiziki gerçekleşen bir fuarda tanımış olup olmadığı vb. kriterlere bakarlar ve mutlaka yüz yüze görüşmek isterler.  Yani fiziki olarak gerçekleştirilen fuarların geçerliliği daha uzun süre devam edecektir.

Alınan kararlar 2020 yılı için yaraları sarar mı?

Fuarlar Türk iş insanlarının dünya ile iş bağlantıları kurmasına olanak sağlıyor ve olan bağlantılarını da global noktaya taşıyor.  Alınan kararların yaraları saracağını düşünüyorum. Dünyanın içinde bulunduğu pandemi sürecinin en kısa zamanda sağlıkla atlatılması ve normal hayatımıza dönmeyi diliyoruz ve umutlu bekliyoruz.

Fuarlarımız ile hem yurt dışından hem de yurt içinden ilgilileri ülkemize getirmeye devam ederek tanıtımımıza, sanayimize ve ticaretimize katkı sağlamaya devam etmeyi hedefliyoruz.

 

Bursa’da uzun zamandır konuşulan konulardan biri de, kentin fuar ve kongre turizminden aldığı payı artırmak. Sizce bunun için ne gibi adımlar atılması gerekiyor?

Bursa; sanayi şehri olduğu kadar tarihi ve doğal güzellikleri, değerleri ile öne çıkan nadide şehirlerden birisi.  İlimizde Tüyap Bursa dışında fuar ve kongre düzenleyen başka firmalar da mevcut.  Aynı zamanda termal, sağlık, Uludağ, kış turizmi gibi şehrimizin  hem ekonomik hem de sosyal kalkınmasını sağlayan katma değerleri mevcut. Amacımız Bursa’nın tanıtımına, ülke ve şehir sanayisine ve ticaretine katkı sağlamak ise tüm şehir dinamiklerinin el ele verip birlikte çalışması gerekir. Birlikten güç doğar. Bu konuda Tüyap Bursa olarak üzerimize düşen görevi yaptığımıza inanıyorum.  Bursa şehir yönetimi ve halkı, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarları çok önemsiyor ve sahipleniyor. Biz de bu güveni boşa çıkarmamak adına çok çalışıyor, tanıtım ve pazarlama politikalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.

 

 

 

Yeni normale uygun şartlarda düzenlenecek Tüyap Bursa Fuarları

Bursa 18. Uluslararası Tarım, Tohumculuk,

Fidancılık ve Süt Endüstri Fuarı (BurTarım 2020)

20 – 24 Ekim 2020

***

Bursa 13. Uluslararası

Hayvancılık Ve Ekipmanları

Fuarı  20 – 24 Ekim 2020

***

Bursa 6. Uluslararası Blok

Mermer Fuarı 4 – 7 Kasım 2020

***

BUMATECH  Bursa Makine Teknolojileri Fuarları

25 – 28 Aralık 2020

***

Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı 19.

Uluslararası Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Robotik Teknolojiler ve

Yan Sanayiler Fuarı (Depolama, İstifleme Özel Bölümü, Kalıp ve Döküm

Teknolojileri Özel Bölümü)

***

Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı

  1. Uluslararası Sac, Boru, Profil İşleme


Teknolojileri ve Yan Sanayileri Fuarı

***

Otomasyon Fuarı 2020 Bursa 18. Uluslararası Elektrik,

Elektronik ve Makine Otomasyonu Fuarı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51