Emin Direkçi, "Bu dönemde tüm toplantılarımızı Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştireceğiz. Böylece; hem daha katılımcı ve paylaşımcı bir yönetim süreci oluşturacağız hem de denetim altında yönetim uygulamış olacağız dedi.

Elif Didem DANACIOĞLU

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Bursa Şubesi Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Emin Direkçi 6 yıllık aranın ardından, yeniden KalDer Bursa Şubesi Başkanı oldu.
Emin Direkçi, "Bizlere güvenen ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bursa'nın önde gelen firmalarının tecrübeli yöneticileri ile güçlü bir yönetim kadrosu kurduk. Bu dönemde tüm toplantılarımızı Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştireceğiz. Böylece; hem daha katılımcı ve paylaşımcı bir yönetim süreci oluşturacağız hem de denetim altında yönetim uygulamış olacağız. Üyelerimizin de katılımıyla KalDer Bursa Şubesi'ni geleceğe en iyi şekilde taşıyacağız dedi.
‘Mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek, ülkemizin rekabet gücünün ve refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak' misyonuyla Bursa'da kalite çalışmalarının her alanda artması, yaşam kalitesi kavramının yaygınlaşması ve Bursa'nın tanıtılması amacıyla çalışmalarını sürdüren KalDer, uzun ve zorlu yolculukta işletmelerin rekabet gücünü artırabilmek için el ele vermeye devam ediyor.
KalDer Bursa Şubesi Başkanı Emin Direkçi, "Mükemmellik modeli çok büyük bir şemsiye dedi.
‘Yaşam kalitesi' kavramının yine KalDer'in felsefesiyle toplumda yer edindiğini ifade eden Başkan Direkçi, kalite kelimesi ile toplumda yeni bir imaj yaratıldığını ve hayatın her alanında kalite beklentisi aramak gerektiğini vurguladı.
Bursalı kurumların sadece uluslararası alanda değil, Avrupa'da da başarıları ile kendinden söz ettiren kurumlar olduğunu ifade eden KalDer Başkanı Emin Direkçi, her geçen gün KalDer'in yürüttüğü etkinliklere ve eğitimlere gerek özel sektörden gerekse kamudan başvuruların arttığını söyledi.
Bursa iş dünyasının kalitenin gerekliliğini çok uzun zaman önce keşfettiğini ifade eden Emin Direkçi ile KalDer Bursa Şubesi'nin yeni dönem çalışmalarından KalDer Evine, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarından EFQM Mükemmellik Modeline, KalDer'in sunduğu kalite anlayışına ve Bursa'da kalite istatistiklerine kadar her şeyi konuştuğumuz röportajımız.

"EN BÜYÜK PAY, EL ELE VERDİĞİMİZ KALİTE GÖNÜLLÜLERİMİZİN DESTEĞİDİR
Çizginizden, yeniliklerinizden ve yeni seçilen yönetim kurulu yapınızdan bahseder misiniz?
KalDer, 1998 yılından bugüne Bursa'da kalite alanında faaliyet gösteren, saygın ve kabul görmüş bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye'de 30.yılını kutlayan KalDer'in açılımı Türkiye Kalite Derneği'dir. KalDer'in tanıtmaya çalıştığı bir mükemmellik modeli var. Coğrafi olarak Avrupa'ya yakınlığımızdan dolayı da Avrupa mükemmellik modelini benimsiyoruz. Bu model özel kurumlar, kamu kuruluşları ve bireyler için bir yol haritası. Yani; hayatını iyileştirmek, geliştirmek, rekabetçiliğini arttırmak ve hepsinin sonunda yaşam kalitesini arttırmak için bir yol haritası. Geçmiş yıllarda kalite, ürün ve hizmet olarak adlandırılıyordu. Şimdilerde yönetim kalitesi, düşünce kalitesi ve yaşam kalitesi olmaya başladı. Günümüzde kalite başka felsefelere de dönüştü; kurum ve bireysel iyileşme... Stratejileri olan kurumlar; iyi liderlik yapacaklar, kaynaklarını etkin kullanacaklar, paydaşlarıyla ilişkileri iyi olacak ve iyi sonuçlar elde etmek için çalışacak.
Sonuçta toplumla faydalı etkinliklerle bütünleşmeleri gerekiyor. KalDer olarak mükemmellik doğrultusunda bu modeli yaygınlaştırmak ve güncel olan eğitimlerle çalıştaylar vasıtasıyla gerçekleştirmek için her türlü faaliyet ve iş birliği çalışmalarımızda 3 temel unsuru hedef alıyoruz. Birincisi; sunulan hizmetin, kapsamı, içeriği ve yapılması ile etki sağlamasını, ikincisi; faaliyetler sonucu, hedef kitle için katma değer yaratmayı ve üçüncüsü ise; kaynakların etkin kullanımı ile sunulan değerin sürekliliğini garanti altına almaya gayret ediyoruz. Bizlere gösterilen güven, derneğimizin yaşam kaynağıdır. Bugün kentimizde çalışmalarımızın geniş kitlelere ulaşmasındaki en büyük pay, el ele verdiğimiz kalite gönüllülerimizin desteğidir.

"SEMPOZYUMLARIMIZA ADETA BİR ŞÖLEN DİYEBİLİRİZ
KalDer Bursa Şubesinin faaliyetlerine değinirsek 2020'yi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bildiğiniz gibi Türkiye'nin yerelde en büyük etkinliği olan Kalite ve Başarı Sempozyumu'nu gerçekleştiriyoruz. Bursa Mükemmellik Ödülünü de içeren yaklaşık 2500 kişilik nitelikli bir katılımlı sempozyumumuzu BUSİAD ile birlikte gerçekleştiriyoruz.
Gönüllülerimizin de desteğiyle 17-18 Nisan 2020 tarihlerinde ‘Değişim Özünde' teması ile 18.Kalite ve Başarı Sempozyumumuzu gerçekleştireceğiz. Sempozyumlarımıza adeta bir şölen diyebiliriz. İçerisinde çalıştaylar, fuar, sergi imza saatleri, performans gösterileri, sosyal sorumluluk projeleri gibi o kadar çok etkinlik barındırıyor ki; katılımcıları, her yıl büyük bir heyecanla sempozyumu bekliyor. Sempozyumumuz Bursa Mükemmellik Ödül töreniyle de son buluyor. Ayrıca, iki yılda bir BTSO iş birliğinde ‘Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme' konferansı düzenliyoruz. Bu yıl 8'incisini gerçekleştireceğiz. Bunun dışında; Sürdürülebilir Gelişim ve Kalite Yönetim Sistemleri Programı altında son sınıf öğrencilerine ve yeni işe başlamış genç arkadaşlarımıza 20 konu başlığında eğitimler düzenliyor ve sonunda sertifikalarını veriyoruz. Eğitime katılan genç arkadaşlarımız farklı donanımlarla iş hayatlarında başlamış oluyorlar. Bu yıl bu programın 15'incisini Ekim-Aralık arası dönemde yapacağız.

Sosyal sorumluluk projelerinize yenileri eklenecek mi?
‘Saklamıyorum, paylaşıyorum' etkinliğimizde 8'inci yıldayız. Kullanılmış oyuncakları, okunmuş kitapları topluyor ve paylaşıyoruz. Eğitime destek veriyoruz. İyi durumdaki kitap, oyuncak, kırtasiye malzemesi, zeka oyunları gibi ürünleri ihtiyacı olan çocuklara ulaştırıyoruz. 7 sene önce yerelde başlattığımız karikatür yarışmamız devam ediyor. Bu yarışma uluslararası bir karikatür yarışması haline geldi. Bu sene yarışmaya 932 eser katıldı. Her sempozyumun ana teması, karikatür temasının da konusu o oluyor ve birinci olan karikatür ana temanın görseli haline geliyor. Amacımız sanatçıların evrensel bakış açılarını ve sanatsal yeteneklerini toplumun geniş kesimleriyle tanıştırmak. Bursa ve tüm insanların hayatına dokunalım istiyoruz.

"KALDER EVİ: OLDUKÇA DONANIMLI VE GÜZEL BİR YAPI OLDU
KalDer Evi hakkında
bilgi verir misiniz?
Uzun yıllardan beri KalDer ailesinin hayal ettiği KalDer Evi hayata geçti. KalDer Evi ile kalite kültürünün kurum ve bireylerde yaygınlaşması adına kentimizde yürüttüğümüz faaliyetlerin; kolay ulaşılabilir, sağlıklı, modern koşullara sahip, toplumun her kesiminden daha fazla kişinin yararlanabileceği bir merkezde sürdürmeyi, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarımızı çeşitlendirerek farklı gruplara ulaşmayı hedefledik. Gönüllülerimizin katkılarıyla Bursa'ya el birliği ile kazandırdık. Oldukça donanımlı ve güzel bir yapıdayız. Çok amaçlı toplantı salonlarımız, sosyal alanımız, kütüphanemiz, Kalite Parkımız ile kentimize daha çok değer katacak, iş dünyası ve toplum için yeni projeler üretmeye devam edeceğiz.

EFQM Mükemmellik Modeli hazırlıkları ile ilgili nelersöylemek istersiniz?
Mükemmellik modeli kendini güncelleyen bir model. Örneğin; Birleşmiş Milletlerin 17 ana başlıktan oluşan Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri ve Küresel ilkeler sözleşmesi 2020 yılından itibaren EFQM modelinin içerisinde yer almaya başlamıştır. Küresel ilkeler sözleşmesi'ni ilk imzalayan STK KalDer'dir

"MÜKEMMELLİK MODELİ ÇOK BÜYÜK BİR ŞEMSİYE
Kaliteyi her alanda tartışacak olursak, KalDer Bursa kalitenin hangi noktasında ve KalDer'in sunduğu kalite anlayışı neleri kapsıyor?
Bireysel ve kurumsal anlamda eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerle kurumların kaliteye olan faaliyetlerini pekiştirmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz. Mükemmellik modeli çok büyük bir şemsiye. Bu sadece operasyonel kaliteyi değil; yönetim, liderlik, iş yapış tarzını ve en önemlisi de yönetim kalitesini etkiliyor. ‘Yaşam kalitesi' dediğimiz kavram yine KalDer'in felsefesiyle toplumda yer edinmiştir. Kalite kelimesi ile toplumda yeni bir imaj yaratılmış, hayatın her alanında kalite beklentisi aramak gerektiği vurgulanmıştır.

Kaç üyeniz var?
Bursa'da kurumsal ve bireysel toplam 340 üyemiz var. Türkiye'de ise 2000 üyemiz var.

"GENİŞLETİLMİŞ BİR YÖNETİM KURULUMUZVAR
Yönetim kurulunuz kimlerden oluşuyor?
Yönetim Kurulumuz 7 asıl ve 7 yedekten oluşuyor. Denetleme kurulumuz ise, 3 asıl ve 3 yedekten oluşuyor. Geçmişten bugüne toplam 14 kişi ile yönetim kurulumuz toplandı. Yeni dönem Yönetim ve Denetleme Kurulu'nu oluştururken kadın üyelerimizin sayısının artmasına özen gösterdik.


"BURSA'NIN KALİTESİNİNARTAN BİR İVMEDE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Bursa'da kalite istatistiklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bursalı kurumlar sadece uluslararası alanda değil, Avrupa'da da başarıları ile kendinden söz ettiren kurumlardır. Her geçen gün KalDer olarak yürüttüğümüz etkinliklerimize ve eğitimlerimize gerek özel sektörden, gerekse kamudan başvurular artmakta. Bursa iş dünyası kalitenin gerekliliğini çok uzun zaman önce keşfetti. Bursa, Türkiye'nin 4. büyük şehri. Sektörel olarak tekstil, otomotiv, makine tasarım/imalatı ve tarımı barındıran çok güçlü olduğu bir şehirdeyiz. Ankara, İstanbul ve İzmir'i bir üçgen olarak düşündüğümüzde, bu illerin merkezine de Bursa'yı konumlandırdığımızda; Türkiye ekonomisinin yüzde 55'i, nüfusun da yüzde 45'i bu bölgededir. Bursa kaliteyi benimsemek zorunda. Makro verilere baktığımız zaman, ihracat, hizmet, yatırım ve nüfus artıyorsa demek ki bir şeyleri iyi yapıyorsunuz. Bir şeyleri iyi yapmak kalite demek. Bursa'nın kalitesinin artan bir ivmede olduğunu düşünüyorum. Firmaların yaklaşımında ciddi bir iyileşme var. KalDer Bursa Şubesi olarak çalışmalarımızla toplumun farklı kesimlerine ulaşmayı başardık. Yürüttüğümüz faaliyetlerin diğer sivil toplum kuruluşlarına cesaret verdiğini de gördük.

KalDer Bursa Şubesi deneyimli bir kadroya sahip. Bu başarı sürekli yenilenerek karşımıza çıkıyor. Neler söylemek istersiniz?
Katma değer yaratacak üye sayısı hedefliyoruz. Hizmet verebileceğimiz kadar üye sayımızı arttırıyoruz. Medya ile yaptığımız iş birlikleri bizim için çok önemli. Biz, her kesimi kucakladık, kucaklamaya da devam ediyoruz. Bu yaklaşımımız Derneğin artan başarısını sağlamlıyor ve bizi diri tutuyor. KalDer Bursa Şubesi olarak deneyimli bir kadroya sahibiz. Genel Sekreterimiz Aykan Kurkur, yöneticilerimiz Arzu Özel, Ebru Yalçın Gürük ve Semih Şenyuva uzun süredir KalDer'de çalışıyor. Deneyim ve uzmanlıkları ile faaliyetlerin başarıya ulaşmasında KalDer güç kazanıyor.

Sayı: 1240 - Sayı'nın Kapağı