Semih AYDIN

Saloni Mobilya, bina inşaatı hariç yaklaşık 40 milyon liralık yatırım tutarındaki yeni tesisini  faaliyete geçirdi. İnegöl Yenice Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 25 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 40 bin metrekare üzerine kurulu tesis, firmanın 6’ncı üretim merkezi oldu. Yeni yatırımları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Saloni Mobilya Kurucusu Haluk Özbek, “Yatak odası, yemek odası, karyola, metal mekanizma ve iskelet fabrikalarımızın ardından Yenice OSB’deki 6’ncı tesisimizin faaliyete geçirdiğimizden dolayı mutluluk duyuyoruz. Buradaki tesisimizde koltuk üretiminin yanı sıra diğer mobilya tesislerimizde imal edilen ürünlerin tüm ihracat lojistik operasyonlarını da gerçekleştireceğiz” dedi.

Teknolojik yatırımlar hız kazandı
Koltuk imalatının doğası gereği emek yoğun bir üretim şekli olduğunu ancak buna rağmen üretimlerinin her aşamasında mümkün olan her operasyon için otomasyon, CNC işlemler ve dijitalleşme ile ilgili adımlar attıklarını aktaran Özbek, şunları söyledi: “Ahşap, kumaş ve sünger kesim operasyonlarımız tamamen CNC kontrollü makinelerde gerçekleşiyor. Bunun yanında prototip üretimi aşamasına kadar olan tüm ürün tasarımı ve teknik tasarım faaliyetlerimizi dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ayrıca mobilya sektöründe ilk olacak şekilde ürün sunumu ve tanıtımı faaliyetlerini dijital ortama taşıyacak yenilikçi projelerimiz mevcut. Haluk Özbek, yeni fabrikalarındaki makine ve ekipman altyapılarını önemli ölçüde geliştirdiklerini belirterek, “Makine sayımızı iki katına çıkardık. Ayrıca verimli ve endüstriyel bir çalışma ortamı sağlamak adına rafları, tezgahları, tesisat ve altyapıyı tamamen yeniden tasarlayarak fabrikamızda kullanmaya başladık. Bu yatırımlarımızın bütçesi yaklaşık 20 milyon lirayı buluyor. Yakın zamanda yeni yatırımlar da yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Üretimle birlikte istihdam da artacak
Yeni üretim tesisleriyle birlikte üretim miktarlarını geçen yıla göre yüzde 40 artırdıklarını dile getiren Saloni Mobilya Ceo’su Özbek, 2022 yılında üretimlerini yüzde 25 daha artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Üretime bağlı olarak istihdamlarında da bir artış öngördüklerini ifade eden Özbek, önceliklerinin verimli ve kaliteli üretimle çalışanlarının ücret seviyelerini de üst düzeye çıkarmak olduğunu söyledi. 

Çevre dostu üretim
Özbek, firma olarak kuruldukları günden bu yana çevre konusunda üst düzey hassasiyete sahip olduklarının altını çizerek, yeni tesislerinde de kullanmak üzere yenilenebilir enerji projeleri hazırladıkları bilgisini paylaştı. Özbek, petrol esaslı sünger kullanımını yüzde 25 oranında azalttıklarını ve bunu yüzde 50’ye çekerek, karbon ayak izlerini mümkün olan en düşük seviyeye çekmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. Saloni Mobilya’nın gelecek dönem hedeflerini de anlatan Haluk Özbek şunları söyledi: “Öncelikli olarak tesisimizi global düzeyde örnek bir koltuk üretim tesisi haline getirmek için gerekli adımları atacağız. 
Fiziki yatırımımızın yanında sistem, sertifakasyon ve insan kaynaklarımıza yönelik yatırımlarımızı artıracağız. Tüm mavi ve beyaz yaka çalışanlarımız için kapsamlı bir eğitim ve gelişim planı hazırladık. 2022 bunun yoğun gerçekleşeceği bir yıl olarak planlandı. Hedefimiz hem teknik hem de kişisel gelişim açısından tüm çalışanlarımızı desteklemek olacak.”