95 yıllık tecrübesi, toplamda dört lokasyonda yüzlerce çalışanıyla üretim yapan Gökçelik, perakende sektörünün ve sanayi işletmelerinin yeni nesil beklentilerini karşılayabilmek amacıyla otomasyon ve bilgi işlem teknolojileriyle desteklenmiş Endüstri 4.0 yatırımlarına ağırlık veriyor. GDS markasıyla tüm dünyaya depolama çözümleri sunan Gökçelik, yüksek teknolojili seri üretim hattı ve geniş bir makine parkurunun mümkün kıldığı ekstra kıvrımlar sayesinde daha mukavemetli, profil ve ayak kesitinde daha fazla yüzey alanına sahip raflar üretiyor.

Türk markası yaratmış olacağız
Gökçelik Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, yüzde yüz yerli ve içinde ilkleri barındıran depo sistemlerini ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Ürün üzerinde geliştirme çalışmalarına aynı heyecanla devam ediyoruz. Ürünümüz mevcut mekik sistemlerinden farklı ve yeni özelliklere sahip olarak tasarlandı. Zamanla perakende sektörüne yönelik, marketlerin içinde ihtiyaç duyulan otomasyon sistemlerini geliştirmek istiyoruz. Bunlar, yerli üretim ile insansız çalışan sistemler olacak. Böylece bu alanda hem bir Türk markası yaratmış olacağız hem de ithalatın önünü keseceğiz. Türkiye bu alanda dışarıya ciddi paralar veriyor. Şirketimiz gerçekleştirdiği Endüstri 4.0 yatırımları ile hızlı üretim, arızaların en kısa sürede tespiti, üretimde esneklik, yüksek verimlilik, çok daha az fire, daha az enerji tüketimi, doğru veri ve rasyonel analiz ve maliyetleri düşüren sistemler gibi kavramlar ile dost bir üretim yeteneğine kavuşmuş oldu” şeklinde konuştu.

70 ülkeye ihracat
Endüstri 4.0’ın özü olan Iot teknolojisi sayesinde dünyada çok fazla işi artık birbirleri ile konuşan insanların değil birbirleri ile konuşan makinelerin yaptığına değinen Aras, günümüzde bir fabrikada bulunan robotların, üretim sürecindeki bütün verileri analiz ederek üretim kararlarını kendilerinin verebildiğini dile getirdi. Aras, yapay zekanın iş başında olduğu akıllı fabrikaların, robotların dünyayı ele geçireceği yönünde bir algı yaratsa da aslında işi en hatasız şekilde robotlara yaptırarak insan için daha refah dolu bir dünyayı mümkün kılmayı sağlayacak bir olanak sunduğu söyledi. Gökçelik’in Endüstri 4.0 devriminin ilk adımlarını attığına ve bilgi işlem teknolojisine yaptığı yatırımlarla bütün iş süreçlerinde ‘düşünebilen, yorumlayabilen, karar verebilen’ akıllı teknolojiyi hayata geçirdiğine işaret eden Aras, “Endüstri 4.0 dönüşümü konusunda Gökçelik’in 5 yıllık hedefi, yapılacak yeni yazılım ve network yatırımıyla otomasyonda son teknolojiyi yakalayarak Endüstri 4.0’ın bütün gereksinimlerini tamamlamak” dedi. Yüzde 50 ihracata yönelik üretim yapan Gökçelik, toplam 5 milyon liralık ERP yatırımıyla SAP yazılımına geçiş yaptı. Bu sayede üretimde izlenebilirlik ve müşteri memnuniyetinde artış hedefleyen, ağır yük depolama sistemi alanında da ihracata başlayan şirketin potansiyel pazarları ise Avrupa, Orta Doğu, Amerika ve Afrika ülkeleri. Gökçelik, Avrupa ülkelerine yaptıkları ihracattaki payını artırırken, ülke sayısını da ABD ile birlikte 70’e yükseltti.