Türk Hava Kurumu’nun uçuş okulu Türkkuşu’nda 1950’li yıllarda pilotluk yapan Şükrü Özkılıç’ın, Türkiye’de araç koltuğu üretimindeki boşluğu doldurmak amacıyla 1967’de kurduğu aile şirketi, imal ettikleri koltukları dünyanın önde gelen taşıt üreticilerine tedarik ederek, işlerini giderek büyüttü. Özkılıç’ın 1987’de vefatının ardından çocuklarına devrolan şirket, şimdi 3’üncü kuşak torunları tarafından yönetiliyor. Pilot Taşıt Koltukları, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde otobüs, kamyon, kamyonet, traktör, forklift, iş makinesi, gemi ve tren koltukları üreterek, bunları dünyanın 52 ülkesine ihraç ediyor. 

52 ülkeye ihracat
Dedesinin kurduğu şirketi büyüterek ülke ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Pilot Taşıt Koltukları Genel Müdürü Merve Özkılıç Usal, “Yıllar önce bu işe ilk başladığımızda günde 3 koltuk üretiliyormuş. Şimdi ise biz yılda 200-240 bin koltuk üretiyoruz. 400 çalışanımızla 16 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Ayrıca kalıp, plastik enjeksiyon ve elektrikli araç fabrikalarımız da var. Tüm ticari araçlar için üretim yapıyoruz. Otomobil ve uçak dışında aklınıza gelebilecek tüm taşıtların koltuklarını imal ediyoruz. Üretimimizin yüzde 60’ını ihraç ediyoruz. Genelde tüm büyük uluslararası orijinal ürün üreticileriyle çalışıyoruz. 52 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi.

Hedef ilk üç arasında yer almak
Gelecek dönemde markalarını global pazarlarda daha aranır hale getirmeyi hedeflediklerini aktaran Usal, öncelik olarak ABD pazarında büyümeyi istediklerini dile getirdi. müşteri odaklı üretim yaptıklarını, esnek çalışma yapısına sahip olduklarını belirten Usal, “Müşteri isteklerine çok hızlı cevap verebiliyoruz. Kendi kalıp fabrikamızın olması da bizim için büyük avantaj. Türkiye’de bu alanda fonksiyonel, süspansiyonlu koltuk dediğimiz alanda çok fazla üretici yok. Biz bu alanda öncü firmayız. Firmamız, dünyadaki ilk 5 koltuk üreticisi arasında. İlerleyen yıllardaki hedefimiz ilk 3 firma arasında yer almak” diye konuştu.