Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, temel gıda maddelerinde yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle bu ürünlere olan talebin tüm dünyada arttığını, Türkiye’de buna ilave olarak dövizde yaşanan yükselme ile birlikte temel gıda maddelerinde ihracatın attığını belirterek, acil olarak temel gıda ihracatının durdurulmasını istedi. 

2021 yılının ilk 8 ayında gıda ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,8 artarak 13,8 milyar dolara çıktığını söyleyen Başkan Dönmez, “İhracatın artması güzel bir şey. Fakat ihraç edilen ürünler arasında un, beyaz et, makarna, sebze ve meyve de var. Tüm dünyada gıda krizi yaşanan bu süreçte hükümetten beklentimiz temel gıda maddeleri ihracatına kısıtlama getirmesidir. Aksi halde gerek hazır yemek sektörü olarak gerekse de tüketiciler bu durumdan oldukça olumsuz etkilenecek” dedi.

Yeni yılda 4 kap yemek 20 TL bandında olacak

Hükümet tarafından açıklanan yeni tedbirler paketi sonrasında aşırı yükselen dövizin gerilemesinin sevindirici olduğunu ifade eden Coşkun Dönmez, bu durumun kalıcı olması için herkesin elini taşın altına koymasını da istedi. Başkan Dönmez kamuoyunda mevcut fiyatların aşağı inmesi yönünde bir beklenti oluştuğunu da belirterek, “Biz fiyatlarımızı doların 12-13 TL olduğu döneme göre belirlemiştik. 18 TL’lik fiyat ayarlaması yapmamıştık.  Buna göre mevcut durum için 4 kap yemek fiyatımız ekstralar hariç 20 TL bandındadır. Piyasada bu olumlu hava devam ettiği sürece açıkladığımız fiyatlar geçerli olmaya devam edecek” dedi.

Artan yem fiyatları süt fiyatlarını tetikliyor

Et ve süt sektöründeki gidişatın, fiyatlandırmalar ve tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle kaygı verici olduğuna da dikkat çeken Coşkun Dönmez,    “8 Aralık’tan bu yana çiğ sütün tavsiye litre fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak uygulanıyor. Ancak Ekim ayı sonu itibarıyla hesaplanan maliyetler üzerinden yapılan güncelleme fiyatı, Kasım ayında yem fiyatlarının yüzde 53 artmasıyla yetersiz kaldı. Böylece 1 litre sütün maliyeti 5,5 lirayı buldu. Beklentimiz dövizdeki düşüşe uygun olarak yem fiyatlarının aşağıya çekilmesidir. Aksi halde çiğ süt yeniden fiyatlanabilir. Çiğ süt artınca yemek sanayicileri olarak bizim maliyetlerimizde artıyor” dedi.