banner34

banner50

banner6

Maliyet artışları konuta talebi düşürmedi

Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 96,4, bir önceki aya göre ise yüzde 13,5 arttı. Ancak vatandaş, fiyatların daha fazla yükseleceği beklentisiyle konuta yöneldi.

Sektörel Haberler 25.04.2022, 23:39 25.04.2022, 17:07
Maliyet artışları konuta talebi düşürmedi

Konut Fiyat Endeksi (KFE), şubatta bir önceki aya göre yüzde 13,5 artarak 317,6 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Şubat 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan (KFE) (2017=100), şubatta bir önceki aya göre yüzde 13,5 artarak 317,6 olarak kayıtlara geçti. Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda ise yüzde 96,4 artarken, bu dönemde reel yükseliş yüzde 26,9 oldu.

Üç büyük il için konut fiyat endeksi değişimine bakıldığında şubatta bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 14,9, yüzde 16,0 ve yüzde 12,7 artış görüldü.

İnşaat maliyetlerinin artması konut fiyatlarını uçurdu

Konut fiyatları deyim yerindeyse uçuyor. Piyasada bu durumu herkes gözleyebiliyor. Merkez Bankası’nın resmi verileri de bu gerçeği ortaya koyuyor. Merkez Bankası’na göre ocak ayı itibarıyla son bir yılda yeni konutların fiyatı yüzde 85, ikinci el konutların fiyatı yüzde 76 arttı. Genel artış oranı da yüzde 77’yi aştı. Bu artışın, son 3 ayda daha da belirginleştiğini ve nisan sonu itibarıyla daha yukarılarda oluştuğunu tahmin etmek zor değil. Bunun ana sebebi talepten değil, maliyet artışlarındaki yükselmedir. Şubat sonunda yüzde 90’ı aşmış inşaat maliyeti artışı karşısında konut fiyatları artmasına şaşmamak gerekir.

Fiyat artışlarının devam edeceğine yönelik tahminlerimiz sürüyor. Nispeten artışın ivmesinin azaldığını söyleyebiliyoruz. Aslında çıkışlar devam edecek ama aynı ivme ile olmayacaktır. TCMB verilerine baktığımızda Türkiye’de yıllık konut satış fiyat artışı şubat ayında yüzde 96,4 iken Bursa’da bu oran yüzde 86,5 gerçekleşmiştir. En fazla artış yüzde 117,8 ile Aydın ve Muğla’da en az artış yüzde 59,6 ile Van, Muş, Hakkâri ve Bitlis’te olmuştur. İstanbul’da ki artış oranı ise yüzde 106,3’tür. Konut fiyatlarındaki yükselme kira artışına, kira artışları işyeri kira artışına yol açıyor. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı şubatta yüzde 84,2 olurken, ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 30 TL’ye yükselmiştir.

Yıl sonunda talepte daralma öngörüyoruz (Not. Rıdvan Hasırcı)

Bursa’da son bir yılda sıfır konutlarda yüzde 100’e yakın fiyat artışları yaşandı. Bunun temel sebepleri Covid – 19 salgınıyla beraber dünyada uzun süre ham madde üretimimin yapılamaması. Bu durum inşaatta kullanılan beton, demir, çimento gibi ham madde fiyatlarında artışa yol açtı. Bununla birlikte ülkemizde işçilik ücretleri ve enflasyonun artması da maliyet artışlarındaki temel etkenler arasında gösterilebilir. Bursa özelinde ise kentte konut imarlı arazilerin bölgesel bazda yeterli olmaması ve Bursa’nın hızlı göç alması maliyet artışlarını etkileyen unsurlar oldu.

Konut fiyatlarındaki artışların normalde satışları ciddi anlamda düşürmesi beklenirken, konuta olan talep arttı. Yüksek enf-lasyon ve global ham madde kriziyle birlikte rakamların daha da artması beklentisi nedeniyle talebin bu denli arttığını düşünüyorum. Ancak konut fiyatlarının daha da artması talepte daralma yaracaktır. Bursa konumu itibariyle son zamanlarda en çok göç alan ve konut ihraç eden şehirlerden. Bursa’daki konut taleplerini barınma ihtiyacı ve yatırım aracı olarak ikiye ayırabiliriz. Ancak artan maliyetlerden dolayı konut satışında yıl sonuna kadar bir düşüş olacağı öngörümüz var.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51