Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin konut satış ra­kamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı, ekimde ge­çen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 25,3 azalarak 102 bin 660 oldu. Ekimde satı­lan konut sayısı, eylüle göre de yüzde 9,47 düşüş gösterdi. Eylülde 113 bin 402 konut satılmıştı.

Ekimde en fazla konut satılan iller 16 bin 987 ile İstanbul, 8 bin 146 ile Ankara ve 6 bin 323 ile Antalya oldu. Söz ko­nusu ayda İzmir’de 5 bin 686 konut sa­tışı gerçekleştirilirken, Bursa bu ilin ar­dından 3 bin 787 satış ile ekimde en fazla konut satılan 5’inci il oldu.

Bursa’da yüzde 19 düşüş

Ekimde Bursa’da konut satışları bir önceki aya göre yüzde 8,3, geçen yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 19,9 düştü. Bursa’da ekimde satılan konutların 1.263’ü ilk el, 2 bin 524’ü ise ikinci el ko­nutlarda gerçekleşti. Geçen yılın ekim ayına göre yüzde 16,2 düşüş yaşayan ilk el konut satışların, Bursa’daki top­lam satışlar içindeki payı yüzde 33,3 oldu. Ekimde ipotekli konut satışla­rında da azalma yaşandı. Ülke gene­linde ipotekli konut satışlarındaki dü­şüş yüzde 52,6 olurken, bu oran Bursa’da 44,6 oldu. Ekimde Bursa’da 550 ipotekli konut satışı gerçekleşti­rildi.

Yabancıya satışlar da azaldı

Türkiye’de yabancılara yapılan ko­nut satışları, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 azalarak 5 bin 377’ye geriledi. Bursa’da ise söz ko­nusu ayda yabancıya yapılan konut satışlarında yüzde 11,3 düşüş yaşandı. Ekimde Bursa’da yabancılara 148 ko­nut satıldı. Bursa bu rakamla geçtiği­miz ay yabancılara en fazla konut satı­şının gerçekleştiği 4’üncü il oldu.

Konut fiyat endeksi eylülde yükseldi

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan (KFE) (2017=100), eylülde bir önceki aya göre yüzde 4,9 artarak 575,2 olarak kayıtlara geçti. Üç büyük il için konut fiyat en­deksi değişimine bakıldığında eylülde bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 4,6, yüzde 4,3 ve yüzde 5,8 artış görüldü.

Bursa’da kiralar bir yılda yüzde 91 arttı

Gayrimenkul değer tespiti yapan Endeksa.com’un verilerine göre, Bursa’da konut kiraları son bir yılda yüzde 91, son iki yılda yüzde 173 artış gösterdi. Kira değerleri en yüksek ilçeler ise Nilüfer, İnegöl Mudanya, Yıldırım ve Osmangazi oldu.

Verileri değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Pandemi ile başlayıp sonrasında döviz kurunda yaşanan hareketlenmeler ve enflasyonun artması sonucu kira fiyatları son bir yılda Türkiye genelinde yüzde 155 artış gösterdi.

Endeksa verilerine baktığımızda kiralarda artışın hız keserek devam ettiğini görüyoruz. Özellikle bu yılın Nisan, Mayıs aylarında kiralarda aylık yüzde 15-17 seviyelerinde artışlar görmüşken, geldiğimiz noktada aylık yüzde 4-5 seviyesinde artış olduğunu görüyoruz” dedi.

Kiralarda aylık yüzde 4-5 seviyesinde artış yaşanıyor

OSS: En büyük sorun maliyetlerdeki aşırı artış OSS: En büyük sorun maliyetlerdeki aşırı artış

Verileri değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Pandemi ile başlayıp sonrasında döviz kurunda yaşanan hareketlenmeler ve enflasyonun artması sonucu kira fiyatları son bir yılda Türkiye genelinde yüzde 155 artış gösterdi. Endeksa verilerine baktığımızda kiralarda artışın hız keserek devam ettiğini görüyoruz. Özellikle bu yılın Nisan, Mayıs aylarında kiralarda aylık yüzde 15-17 seviyelerinde artışlar görmüşken, geldiğimiz noktada aylık yüzde 4-5 seviyesinde artış olduğunu görüyoruz” dedi.