Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların 2021 yılının son çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile 2022 yılının ilk çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayımladı.
Anket sonuçlarına göre 2021 yılının son çeyreğinde, bankalar genel olarak işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırdı. 

Standartlar gevşetilecek, talep artacak
2022 yılının ilk çeyreği için ise bankaların beklentisi, yabancı para cinsinden açılan krediler ve uzun vadeli krediler hariç tüm işletme kredilerinde standartların gevşetileceği yönünde. TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi’nde geçen yılın son çeyreğinde tüm işletme kredileri türlerinde talep artışı olduğu açıklanırken, stok artırımı ve işletme sermayesi ile sabit yatırım talebinin artıştaki en önemli faktörler olduğu bilgisine yer verildi. Anket sonuçlarına göre, 2022’nin ilk üç ayında bu talebin artacağı bekleniyor.

Bireysel kredilere olan talepte azalma bekleniyor
TCMB’nin anket sonuçlarında 2021’in son çeyreğinde bireysel krediler için standartların konut ve taşıt kredilerinde aynı kaldığı, diğer bireysel kredilerde için sıkılaşma gözlendiği bildirildi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise bireysel kredilere uygulanan standartların aynı kalması bekleniyor. Ankette, geçen yılın son çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredilere yönelik talepte artış olduğu, taşıt kredilerindeki talep azalışının devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Bankaların beklentisi, 2022 yılının ilk çeyreğinde ise tüm bireysel kredi türlerine yönelik talebin azalacağı yönünde oldu.