Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 64. Genel Kurul Toplantısı, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başkanı Mehmet Ali Akben ve TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ile sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bankacılı sektörünün son 20 yılda Türkiye’nin kalkınmasında ve büyümesinde önemli rol oynadığını söyleyerek, TBB’nin gerçekleştirdiği faaliyetlerle sektörde verimliğin artması için değerli adımlar attığını kaydetti.

“Jeopolitik riskler artıyor, küresel tedarik zincirleri yeniden şekilleniyor” 
2021 yılının ilk dört ayındaki göstergelerin, salgın öncesi seviyeleri geçtiğini, ancak bu gidişata temkinli bir iyimserlikle yaklaşılması gerektiği uyarısında bulunan Bakan Elvan, “Şu an pek çok ülke, istihdam kayıpları, bütçe açıkları, borç stokları ve aşırı parasal genişlemenin beraberinde getirdiği sorunlarla mücadele ediyor. Emtia ve enerji fiyatları yükseliş eğiliminde, jeopolitik riskler artıyor. Küresel tedarik zincirleri yeniden şekilleniyor, bununla birlikte bazı sektörlerde arz kısıtlarının olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemin temel belirleyicileri, salgının seyri ve aşılamaya ilişkin gelişmeler olacak. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz dönemde, hem salgını iyi yöneten hem de salgın sonrası sürece en iyi şekilde hazır olan ülkeler, rakiplerine üstünlük sağlayacaktır. Biz de yeni döneme en iyi şekilde hazırlanmaya çalışıyoruz.” Elvan, Türkiye’nin böylesine zorlu ve belirsizliği yüksek bir süreçte, başarılı bir yönetim gösterdiğini, salgının ilk anlarından itibaren hükümetin tüm imkanları seferber edip, toplum sağlığını önceleyen kararlar aldığını, sanayi ve işgücü piyasalarını ayakta tutmaya büyük bir özen gösterdiklerini anlatarak, “Salgının başından bugüne kadar Merkezi Yönetim Bütçesi’nden 79 milyar liralık bir harcama yaptık. Yıl sonunda bu tutarın 109 milyar liraya ulaşmasını öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sektörün büyüklüğü  6,1 trilyon TL’ye ulaştı
Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Türk bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğünün 2020 yıl sonunda bir önceki yıla göre yüzde 36 artışla 6,1 trilyon TL’ye ulaştığını belirterek, “Benzer şekilde sektörün mevduat ve kredi toplamları 2019 yıl sonuna göre yüzde 35 artarak, sırasıyla 3,5 trilyon TL ve 3,6 trilyon TL olarak gerçekleşmiştir.” dedi. Akben, TBB 64. Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada başta KOBİ ve Esnaflara yönelik aldıkları ekonomik tedbirlerle salgının olumsuz etkilerini minimumda tutmayı başardıklarını söyledi. 

Çakar, sektörün pandemi performansın mutlu
TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ise, salgın dönemindeki uygulamalar sayesinde muhtemel yüksek hızda bir daralmanın önüne geçildiğini belirterek “Yakın zamanda yaşadığımız iç ve dış kaynaklı farklı nitelikteki şoklara benzer şekilde salgının yönetilmesinde de Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü genel olarak başarılı bir direnç ve performans göstermiştir” ifadelerini kullandı. Bankacılık sektörünün hükümetin ekonomiye olan doğrudan veya dolaylı desteklerine aracılık ettiğini belirten Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomik faaliyetin desteklenmesi ve müşterilerimizin nakde ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla bütün kanallar açık tutuldu. Kamu kesiminin artan finansman ihtiyacı karşılandı. Yeni kullandırılan kredilerin finansmanında, fiyatında, vadesinde, teminatında uygun imkanlar tanındı. Özellikle ekonomimizin lokomotifi olan KOBİ’lere dönük yaygın ve uygun kredilendirme imkanları hayata geçirildi. Yapılandırmalar yoluyla ek süreler tanındı. İstihdam, döviz kazancı ve tedarik zinciri açısından kritik öneme sahip sektörlere özel nitelikli kredi paketleri hazırlandı. Operasyon ve dijital alt yapının sağladığı imkanlar sayesinde bizlerden beklenen hizmetleri karşılayabildik. Salgın döneminde müşterilerimizin finansal erişimlerinde herhangi bir sorun yaşamadık, yaşatmadık. Ödeme sistemleri sağlıklı çalıştırıldı.”