Özhan Market e-ticaretle ulusala açılacak
Nevzat Özhan’ın 1963 yılında Orhangazi’nin Yenisölöz Mahallesi’nde açtığı küçük bir bakkal dükkanının mirası, Özhan Ailesi’nin sonraki kuşakları tarafından Bursa’nın en köklü ve büyük market zincirlerinden bir tanesi olarak sürdürülüyor. 47 mağaza ve 1000’e yakın çalışanıyla Bursalılar’a kaliteli hizmet sunan Özhan Marketler Zinciri, gerçekleştirdiği e-ticaret yatırımlarıyla ulusal pazarlara açılmayı hedefliyor.

Nevzat Özhan’ın 1963 yılında Orhangazi’nin Yenisölöz Mahallesi’nde açtığı küçük bir bakkal dükkanının mirası, Özhan Ailesi’nin sonraki kuşakları tarafından Bursa’nın en köklü ve büyük market zincirlerinden bir tanesi olarak sürdürülüyor. 47 mağaza ve 1000’e yakın çalışanıyla Bursalılar’a kaliteli hizmet sunan Özhan Marketler Zinciri, gerçekleştirdiği e-ticaret yatırımlarıyla ulusal pazarlara açılmayı hedefliyor.
Üçüncü kuşak perakendeci olarak Özhan Marketler Zinciri’nin Genel Müdürlüğü görevini yürüten İbrahim Özhan, Özhan Market’in kuruluşundan bu yana geçen süreci, pandemi dönemini, e-ticaret başarısını ve gelecek dönem hedeflerini EKOHABER’e anlattı.
Özhan Marketler Zinciri’nin 1991 yılında organize perakende sektörüne adım attığını ve bugün 47 şubesi ve 1000’e yakın çalışanıyla hizmet verdiğini belirten İbrahim Özhan, Özhan Marketler Zinciri’nin, Nielsen verilerine göre Türkiye genelinde 800 milyar lira ciroya sahip olan organize perakende sektöründe yüzde iki paya sahip olduklarına ifade etti.
Yaşanılan pandemi dönemi hakkında konuşan Özhan, hastalık ülkemizde görülmeden önce olası tüm senaryoları çalıştıklarını ve pandeminin yoğun yaşandığı günlerde hem müşterilerinin hem de çalışanlarının sağlığını korumayı öncelediklerini kaydetti.
“Pandemi alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi”
Pandemi sürecinde insanların alışveriş alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Özhan Marketler Zinciri Genel Müdürü İbrahim Özhan,
“İnsanlar bu dönemde daha az mağazalara geldiler ama daha çok alışveriş yaptılar. Bu süreçte özellik sağlık ve hijyen ürünlerinin tüketiminde ciddi bir artış oldu. Salgının Ramazan ayı öncesi döneme denk gelmesi nedeniyle bu süreçte mal tedarikinde çok zorlanmadık. Çünkü perakende sektöründe Ramazan hazırlıkları birkaç ay önceden başlar. Böylece bu süreçte, tüm müşterilerimize eksiksiz bir şekilde alışveriş yapma imkanı sunduk. Sadece kısa bir süreliğine kolonya ve dezenfektan temininde sıkıntı yaşasak da firmalarımız hızlı şekilde önlem alarak bu sorunun üstesinden geldi” dedi.
“Perakende sektöründe dijital dönüşüm hız kazandı”
Perakende sektöründe dijital bir dönüşüm yaşandığını ve salgınla birlikte bu dönüşümün hız kazandığını vurgulayan Özhan, salgın süresince e-ticaret hacimlerinin yüzde 11’e çıktığına vurgu yaptı. Özhan, “Pandemiden önceki dönemlerde organize perakendedeki e-ticaret hacmimiz, offline ciromuzun yüzde 2’sini bulmuyordu. Fakat salgınla birlikte insanlar teması azaltabilmek için e-ticareti çok daha aktif bir şekilde kullanmaya başladır. Salgının görüldüğü ilk aylarda, daha önceki döneme göre dört kat artış yaşandığını söyleyebilirim. Önümüzdeki dönemde yapacağımız yatırımlarla bu oranın artarak devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.
Özhan Marketler Zinciri olarak, e-ticaret alanında faaliyet gösteren 100 marketin altyapılarını sağlayan Marketyo uygulamasını kullandıklarını dile getiren Özhan, “Bu platform sayesinde kendi markanızın uygulamasını yürütebiliyor ve uygulama üzerinden sipariş alabiliyorsunuz. Bunun yanında birçok değişik kampanya kurgusu da yapabiliyorsunuz. Pandemi döneminde buradan çok verim elde ettik” şeklinde konuştu.
İnsanların e-ticaret kanalıyla sipariş ettikleri hızlı tüketim ürünlerinin, kısa sürede temin edilmesini talep ettiğine işaret eden Özhan, bunun için ciddi bir lojistik altyapıya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. E-ticaretin kısa sürede hayatımızın önemli parçası haline geleceğini vurgulayan Özhan, hızlı tüketim mallarındaki hacmin her geçen gün artmaya devam edeceği öngörüsünde bulundu.
“BiTarif’le ev kadınları ekonomiye katılacak”
E-ticaret kanalıyla müşterilerinin ürünlere ulaşmasının yanı sıra farklı deneyimler de elde etmesini hedeflediklerini dile getiren Özhan, bunun için ‘BiTarif’ uygulamasını hayata geçirdiklerini ifade etti. BiTarif’in zincir mağazalar haricinde bakkal, şarküteri, indirim mağazaları ve diğer markaların ürünlerini tanıtım noktasında kullanabileceği dikey bir platform olduğunu belirten Özhan, uygulama hakkında şunları söyledi;
“Bu platformu ev kadınlarını ekonomiye katma misyonuyla hayata geçirdik. Buradan insanlar yemek tariflerini paylaşıp, satabilecek. Beğenilen yemek tarifleri için satın alma talebi oluşturulacak. Yemek tariflerinin yanı sıra BiTarif uygulaması vasıtasıyla e-ticaret de yapılabilecek. Ayrıca kampanya modülleriyle müşterilerin mağazalarımızda da farklı deneyimler yaşamasını sağlayacağız. Böylece mağazamıza gelen dostlarımız satın alma sırasında ürünün faydalarını ya da o ürünle yapılabilecek olan alternatif yemek çeşitlerini görecek. Pandemi nedeniyle bu uygulamanın lansmanını ertelemek durumunda kaldık ama önümüzdeki günlerde bu uygulamayla ilgili daha kapsamlı tanıtımlar yapacağız.”
“E-ticaretle ulusal marka olacağız”
Özhan Marketler Zinciri’nin gelecek dönem hedefleri hakkında da açıklamalarda bulunan İbrahim Özhan, “Bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi; Bursa dışına açılıp, ulusal bir marka olup olmayacağımız. Ancak şöyle bir gerçek var; bütün bölgelerdeki, illerdeki perakendecilik sektörü gerçekten de dolu. Her bölgenin kendi yerel market zincirleri ve bunun yanında ulusal markalar ile indirim mağazaları var. Bu anlamda Bursa’dan çıkıp, başka bir ilde başarıyı yakalamak çok kolay değil. Bunun için ciddi rekabet ve emek gerekiyor” dedi.
E-ticaretin sunduğu imkanlarla Özhan Marketler Zinciri’nin ulusal bir marka haline geldiğinin altını çizen Özhan, “Gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ve lojistik hizmetlerimizle Türkiye’nin dört bir yanına hizmet verebilecek hale geldik. Bu anlamda önümüzdeki Bursa dışında yayılma politikamızı e-ticaret üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Farklı metotlar ve alışveriş deneyimiyle Özhan markasını ve markamızla bilinen şarküteri, sebze – meyve, et ve meze gruplarımızı Türkiye’deki dostlarımızla buluşturacağız. Bu bağlamda önümüzdeki dönem yatırımlarımızın daha çok teknoloji ve e-ticaret alanında olabileceğini söyleyebilirim. Fiziksel mağazalarımızda da tüketicilerin dijitale yakın bir şekilde, onların yeni deneyimler elde edebilmesi için de birçok yenilik ve kampanya şekli geliştiriyoruz” diye konuştu.
Özhan’dan aile anayasası vurgusu
Konuşmasında son olarak aile şirketlerinde sürdürülebilir başarıya da değinen Özhan Marketler Zinciri Genel Müdürü İbrahim Özhan, aile anayasasının önemini vurguladı. Özhan, “Anayasasının çerçevesini oluşturmuş şirketlerin gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde aktarılabileceğine inanıyorum. Dedemizin başlatmış olduğu yolda üçüncü nesil olarak hizmet etmekten mutluluk duyuyorum. Umuyorum ki çocuklarım da bu mirası devam ettirir” dedi.
