banner34

banner50

banner6

BEBKA bölgeyi gençlerle kalkındıracak

Geçtiğimiz haftalarda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreterliği görevine atanan Doç. Dr.

Röportajlar 16.11.2020, 20:51 16.11.2020, 20:51
BEBKA bölgeyi gençlerle kalkındıracak
Geçtiğimiz haftalarda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreterliği görevine atanan Doç. Dr. M. Zeki Durak, gençleri BEBKA’nın projelerine daha fazla dahil etmek istediğini söyledi. Genel Sekreter Durak, “Önümüzdeki dönemde en az 1000 gencimize proje yazma eğitimi vermek istiyoruz” dedi.

SEMİH AYDIN

Bursa, Eskişehir ve Bilecik’i içerisine alan TR41 Bölgesi’nin kalkınması için çeşitli projeler, destekler ve hibeler sunan BEBKA’da geçtiğimiz günlerde görev değişikliği yaşandı. İsmail Gerim’den boşalan Genel Sekreterlik görevine Doç. Dr. M. Zeki Durak atandı. Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Amerika’nın prestijli üniversitelerinden olan Cornell Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan ve ABD’de çeşitli firmalarda danışmanlık görevleri gerçekleştiren Durak, sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün kurucuları arasında yer aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde En Fazla Proje Yapan Akademisyen Ödülü’nü de alan Durak, BEBKA Genel Sekreterliği göreviyle TR41 Bölgesi’nin kalkınması için çalışacak. Bursa, Eskişehir ve Bilecik hakkındaki görüşlerini, BEBKA’nın gelecek dönem hedeflerini, BEBKA’nın inşaatı devam eden hizmet binasında yürütülen çalışmaları EKOHABER’e anlatan BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. M. Zeki Durak, “Z kuşağına yönelik projelerle, gençleri BEBKA’yla buluşturmak istiyorum” diye konuştu.

 

Kısa bir süre önce BEBKA

Genel Sekreterliği görevine

getirildiniz. Öncelikle

sizden bu konudaki duygu

ve düşüncelerinizi

öğrenebilir miyiz?

Ben ekip çalışmasına çok önem veriyorum. Bu anlamda bizim heyecanlı ekiplere ihtiyacımız var. Kendi ekibime de bu heyecanı ve motivasyonu vermeye çalışıyorum. Sanayici, tarımcı, turizmci ve üniversite işbirlikleri olmadan bu bölgeyle ilgili stratejiler geliştirmek mümkün değil. Bu yüzden diyalog kanallarını mümkün olduğunca açık tutacağız. Bölgeyi daha da geliştirecek kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler ortaya koyacağız.

Başarılı bir akademik kariyere sahipsiniz. Bir akademisyen gözüyle baktığınızda TR41 bölgesinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bursa, Eskişehir, Bilecik bizim için özel bir bölge. Ben bölgeyi hep avantajları üzerinden değerlendiriyorum. İllerimizde şehrini seven, genç ve dinamik bir nüfus var.

Bu bölgenin en büyük artılarından bir tanesi bilinçli ve şehrini çok seven genç nüfusun olması. Gençlerimiz şehirleri için bir şeyler yapmak istiyor, bu konuda fikirleri ve projeleri var. Biz de bu bölgede daha interaktif bir şekilde, gençlerimizle daha fazla diyalog içerisinde olarak farklı projeler geliştirmek istiyoruz. Benim de akademisyen olmam, projelerle çok iç içe olmam görevimde de faydalı olacaktır. İllerimizde proje üreten, gelişen, düşünen bir gençlik ve ortam oluşturmak istiyoruz. Gençlerimizi davet ederek, onları projelerimize dahil etme hedefimiz var. “Orada yemek yedim, gezdim, dolaştım” diyen gençler yerine “Şöyle bir proje yaptım, çalışmalar gerçekleştirdim” diyen gençlikle bir araya gelmek istiyoruz.

Bugüne kadar BEBKA tarafındın çok sayıda proje yazma eğitimi verildi, çalışmalar düzenlendi ama önümüzdeki dönemde en az 1000 gencimize daha proje yazma eğitimi vermek istiyoruz. Bu proje yazma eğitimlerinin bir kısmına ben de katılıp, eğitimlere bizzat dahil olmak istiyorum. Proje yazmayı gençlerimize sevdirmek istiyoruz. Yeni bir çağrı programına çıktık, orada da gençlerle ilgili bir kısım ilave ettik.

 

Çağrı programında

gençlere verdiğiniz

yer nedir?

Çağrı planında, gençlerimizi projelerde daha çok görmek istiyoruz. Bunun için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla da görüştük ve yönetim kurulumuzun onayıyla 18 – 30 yaş arasındaki gençlerimizi  istihdam eden projelere ilave puan alma maddesi ekledik. Böylelikle projelere gençlerimiz daha fazla dahil olacak.

 

2020 Mali Destek

Programlarınızın konu

başlıkları nelerdir?

Mali Destek Programı planımız belli oldu ve çağrıya çıktık. Bunlar üç başlık altında toplanıyor; sanayi altyapının geliştirilmesi, yenilik ve verimlilik ile kırsalda ekonomik kalkınma. 50 milyon TL’lik bir hibe desteğimiz olacak. Bunla alakalı projeler bekliyoruz.

BEBKA Genel Sekreteri olarak Bursa iş dünyasından beklentileriniz nelerdir? BEBKA olarak siz hangi önerilerle iş dünyasına gideceksiniz?

Amacımız bölgemize vizyon çizmek ve stratejiler geliştirmek. Bunu yaparken kendi muhataplarımızla yakinen çalışmak istiyoruz. Bölgemizin sanayi ile ilgili vizyonunu sanayicilerimizle, tarımla ilgili vizyonunu tarımcılarımızla, turizmle ilgili vizyonunu turizmcilerimizle birlikte geliştirmek istiyoruz. Proje çalışmasıyla ilgili gelenlerden bizimle kısa, orta ve uzun vadeli projelerini paylaşmalarını istiyoruz. Biz de bunlara yönelik olarak stratejiler geliştirip, çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu bölgeyi kalkındırmak için kendimize dert ortakları, projelerde birlikte çalışacağımız paydaşlar arıyoruz. Ülkemiz, bölgemiz için dertlenen, çalışan kim varsa onlara kapımız açık. Şu anki çağrımız kar amacı gütmeyen kuruluşlar üzerinden olacak. Fakat bize kısa, orta ve uzun süreli planları oluşturulmuş, vizyonları olan projelerin gelmesini istiyoruz.

 

Gençlere verdiğiniz

önemden bahsettiniz.

BEBKA gençlerle buluşmak

için neler yapacak?

Biz üç ilimizdeki öğrencilere proje eğitimleri düzenlemek istiyoruz. 1000 öğrencimize proje eğitimi verme hedefimiz var.  Her ilimizde en az 20 – 30 tane projeci gencimizin olmasını istiyoruz. Bu gençlerimizi yetiştirdikten sonra da onlar birçok farklı proje geliştirecekler. Proje atölyeleri düzenleyeceğiz. Yeni binamızda inovasyon merkezi, girişimcilik merkezi gibi gençlerimize hizmet edecek merkezlerimiz olacak. Bunun yanı sıra TEKNOFEST’in ufak bir versiyonunu kendi bölgemizde yapılmasını koordine etmek istiyoruz. Gençlerimizle sanayicilerimizi bir araya getirerek onların projelerinin filizlenmesini imkan sağlamak istiyoruz. Bölgesel olarak baktığımızda birçok başarılı firmanın ortaya çıkmasında köprü rolü almak istiyoruz. Onların yatırımlarına, fikirlerine, projelerine destek olacağız. Bugüne kadar düzenlediğimiz, destek olduğumuz birçok yarışma var. TechXtile, SeedUp gibi etkinliklere olan desteğimizi de sürdüreceğiz. Bu ve benzer birçok yarışmayı organize eden kurumlara desteğimiz devam edecek. Bu yarışma ve programlarda ne kadar çok paydaşımızla bir araya gelip, onlarla çözümler ve stratejiler geliştirebilirsek, bizim açımızdan o kadar memnun edici olacak.

Bursa sanayisinde önemli isimler, duayenler var. Siz bu isimleri gençlerle buluşturmak için projeler gerçekleştirecek misiniz?

Göreve geldiğimden itibaren illerimizin sanayi ve ticaret odaları başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdim. Onlardan çok güzel geri dönüşler aldım. Düzenlemiş olduğumuz yarışmalarda, projelerde sanayicimizi projelerin içine katmalıyız. Çünkü şuna inanıyoruz; bu bölgenin başarılı sanayicilerinden, iş insanlarından daha iyi bir mentor olamaz. Onlar gerçekten de sektörleri oldukça iyi biliyorlar ve konularına oldukça vakıflar. Bu yüzden birçok projede ya da yarışmada sanayicilerimizin bir eğitmen gibi kendi tecrübelerini anlatmalarını istiyoruz. Gençlerle iç içe olmalarını ve onlarla tecrübelerini paylaşmalarını istiyoruz. Sanayi odası başkanlarına yaptığım ziyaretlerimizde de bunu dile getirdim. Onlara, “Siz gençlere bir saatinizi verin, gençler size ömrünü versin” dedim. Bu anlamda iş adamlarımızdan, proje yarışmalarıyla ilgili bu yönde bir talebimiz oldu. Bursa, Eskişehir ve Bilecik nezdinde üç sanayi ve ticaret odası başkanlarımız da bu konuda desteklerini belirttiler. Biz bu şekilde gençlerimizi motive ederek, iş adamlarımızla bu eğitimleri daha sık yapmayı amaçlıyoruz.

Bu eğitimlerin sonucunda da oluşacak yeni girişimlerin başarı haline gelmesi, bu fikirlerin çok daha sağlıklı ortamlarda tartışılarak sürdürülebilir hale gelmesi ve ilerleyen süreçlerde bu girişimlerin yatırım alarak bölgemize yeni start-up firmalarının oluşması konusunda da köprü vazifesi görmek istiyoruz. Bu konuda kimler çalışıyorsa, kimler bu tarz organizasyonlar düzenliyorsa bunlara destek olmak istiyoruz.

Bursa ve Türkiye sanayisinin en önemli konularından bir tanesi de üniversite – sanayi işbirliği. BEBKA’da mesleki eğitim alanında önemli destekleri olan bir kurum. Önümüzdeki dönemde mesleki eğitim alanında ne gibi projeleriniz olacak?

Bizim 2019 yılında temamız mesleki eğitimdi. 2019 çağrılarımızdan biri mesleki eğitim üzerine oldu. Bu hala çok önem verdiğimiz bir konu ve bununla ilgili önümüzdeki dönemlerde çağrılarımız devam edecek. En önemli hedeflerimizden bir tanesi de bugüne kadar başlattığımız desteklerin sürdürülebilir hale gelmesi. Bu yönde girişimlerimizi artıracağız. Biz sunduğumuz bu desteklerle başarı hikayeleri oluşturmak istiyoruz. Göreve başladığımdan günden bu yana bölgenin röntgenini çekmeyi, bugüne kadar BEBKA’nın yaptığı başarılı çalışmaları incelemeyi sürdürüyorum. Bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda farklı çağrı programlarına çıkacağız. İl ve ilçe bazında GZFT analizleri yaparak stratejiler geliştirip, bu stratejileri de muhataplarımızla birlikte diyalog halinde olarak sürdürülebilir projelere imza atmak istiyoruz.

 

Bir paydaşınız da

üniversiteler olacak.

Siz Bursa’daki üniversitelerle

nasıl bir işbirliği

düşünüyorsunuz?

Bursa’da iki tane güzide üniversitemiz var, inşallah önümüzdeki dönemde sayıları daha fazla artar. Biz Bursa’daki üniversitelerle çok yakından çalışacağız. Üniversitelerin TEKNOFEST takımları var, bu takımların daha başarılı hale gelmesi için projeler geliştirmek istiyoruz. Eskişehir ve Bilecik’deki üniversitelerimizle de işbirliklerimiz devam ediyor. Bölgemizde farklı yarışmaların ve programların düzenlenmesi, üniversitelerimize bağlı bulunan teknoloji transfer ofisleriyle birlikte işbirlikleri yapılması gibi hedeflerimiz var. İnşaatı devam eden yeni binamızda gençlerle ilgili çalışmaların planlanması noktasında birçok ortak çalışmaya açığız. Üniversitelerimiz bizim için çok kıymetli. BEBKA olarak bakış açımız tüm paydaşlarımızla çok iyi bir diyalog içerisinde olmak. Üniversiteyle, sanayiciyle, kamuyla, tüm paydaşlarımızla. Bu bağlamda üniversiteler bizim en önemli partnerlerimizden bir tanesi olacak.

 

BEBKA’nın yeni idari binasının inşaatı nasıl gidiyor? Burası tamamlandığında BEBKA operasyonel olarak nasıl bir dönüşüm geçirecek?

2019 Mart ayı gibi başlayan bir inşaat sürecimiz var. Burada çok güzel bir planlama oldu. Bölgemize böyle önemli bir merkezi kurgulayan ve kazandıran Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüze, yönetim kurulumuza ve bir önceki Genel Sekreterimiz İsmail Gerim Bey’e teşekkür ederim. Üç katlı bir binamız olacak. Binamızda girişimcilik, inovasyon merkezleri, dene-yap atölyeleri, üç tane konferans salonu, girişimcilere iş insanlarımızın bir araya geldikleri kafeterya tarzında alanlarımız olacak. Bu konuda çok ciddi bir çalışma yapılmış. Biz de bu alanları nasıl aktif hale getirebiliriz, nasıl daha efektif kullanabiliriz diye düşünüyoruz. Aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü de binamızın üçüncü katında faaliyet gösterecek. Böyle bir inovasyon merkezini ve aynı zamanda BEBKA Hizmet Binası’nı Bursa’mıza kazandıracağız. Burası bir hizmet ofisinden ziyade yaşayan bir merkez olacak.

 

Bursa, Eskişehir, Bilecik

arasındaki koordinasyonu

nasıl sağlamayı

düşünüyoruz?

Bu üç ilin koordinasyonu

bölgeye nasıl bir katma

değer sağlayacaktır?

Her bölgenin farklı dinamikleri var. Şu anda yaptığımız çalışmada bölgenin röntgenini çekmeye çalışıyoruz. Bursa, Eskişehir ve Bilecik’in öne çıkan özellikleri, alanlarını değerlendiriyoruz. Mesela şimdi kırsal kalkınmayla ilgili bir çağrımız var. Hangi bölgede hangi ürünün yetiştirileceğine kadar, bu ürünle ilgili mevcut yapılan çalışmaların, oluşumların değerlendirilmesi, kooperatiflerin bu konuda daha aktif hale getirilmesi, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi, çiftçinin ürünlerinin markete daha rahat ulaştırılabilmesini hedefliyoruz. Bölgeyi farklı stratejik ürünler üreten bir konuma getirmek istiyoruz. Eskiden şeftali bölgemizde çok fazla yetiştiriliyorken şu anda başka illerin rekolte olarak Bursa’nın önüne geçtiğini görüyoruz. Ama bölgemizi farklı alanlarda, farklı

 

ürünlerle ön plana çıkarmak istiyoruz. Bu üç ilimizin de farklı dinamikleri ve özellikleri var. Çağrı planımızda farklı özelliklere göre çalışılması konusunda girişimlerimiz oldu ama bundan sonraki çağrılarımızda da bölgenin farklı dinamiklerini göz önünde bulunduracağız.

 

BEBKA’nın desteklerinden daha az faydalanan il, ilçe ve kurumları BEBKA’yla buluşturmak için neler yapacaksınız?

Proje başvurusu yapan ve yapmayan bütün kurumların, kar amacı güden ve gütmeyen kurumların analizini yapıyoruz, il ve ilçe bazında. Başarılı olan kurumların neyi başarılı yaptıklarını, nasıl proje aldıklarını inceliyoruz. Başvurmayanları da arayıp, konuşarak, onlara niye başvurmadıklarını sormak istiyoruz. Biz bölgesel kalkınma üzerine çalışıyoruz. Tüm paydaşlarımızın proje yapması konusunda ekipler kurmasını istiyoruz. Biz tüm bu ekiplere eğitim vermeye hazırız. Ekip kurulsun, biz eğitimleri verelim. Proje yapmayanları, proje yapmaya teşvik edeceğiz. Daha doğrusu interaktif bir şekilde, onlarla diyalog halinde proje başvurularını artırmak, bölgemiz açısından daha çok proje yapılmasını sağlamaya çalışacağız. O yüzden tüm il ve ilçe bazında bugüne kadar kaç başvuru yapılmış, kaç proje desteklenmiş, başvuru sayısı, proje sayısı, il ve ilçe bazında bunların değerlendirmesini yapıyoruz. Tüm paydaşları BEBKA’ya çekmeye çalışacağız. Şu an onun hazırlıklarını yapıyoruz. Bölgemiz eğitim düzeyi yüksek, girişimci ruhu olan, dinamik bir bölge. Bu şehirlerin çok ciddi bir potansiyeli var. BEBKA bugüne kadar bu destekleri hep devam ettirdi. Bundan sonra daha fazla kişiye ulaşmaya, daha fazla projeye başvurmaya teşvik etmeye, proje teşviklerini daha fazla anlatmaya çalışacağız.

 

Eklemek istedikleriniz?

Geçmişini iyi bilmeyen, geleceğini iyi planlayamaz diye düşünüyorum. Bu anlamda BEBKA olarak geçmiş dönemde gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmaların haritasını çıkartıp, analiz ediyoruz. İl ve ilçe bazında başarılı olan projeleri ortaya çıkaracağız. Her kuruma bir proje karnesi düzenliyoruz. Yapmış olduğu başarı hikayelerini gidip dinlemek, hikaye haline getirmek, onları başarılı birer örnek olarak sunmak istiyoruz.

 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51