banner34

banner50

banner6

Başkan Aktaş: Bursa'nın geleceğine imza atıyoruz

Bursa’da son dönemde gerçekleştirilen yatırımlar, projeler ve önümüzdeki dönem için verilen müjdeler, Bursalılar’ı heyecanlandırdı. Bursa’yı güzelleştirecek ve şehir içi yaşamı kolaylaştıracak projeler hakkında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Şehre zarar veren, şehrin siluetini kapatan yapıları temizleyerek, Bursa’yı yıkarak güzelleştireceğiz” dedi.

Röportajlar 19.10.2020, 20:50 19.10.2020, 20:50
Başkan Aktaş: Bursa'nın geleceğine imza atıyoruz
Bursa’da son dönemde gerçekleştirilen yatırımlar, projeler ve önümüzdeki dönem için verilen müjdeler, Bursalılar’ı heyecanlandırdı. Bursa’yı güzelleştirecek ve şehir içi yaşamı kolaylaştıracak projeler hakkında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Şehre zarar veren, şehrin siluetini kapatan yapıları temizleyerek, Bursa’yı yıkarak güzelleştireceğiz” dedi.

EKOHABER Yayın Kurulu’nu kabul eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın tarihi dokusunu canlandıracak Hanlar Bölgesi Projesi, toplu ulaşıma nefes aldıracak metro hatları sinyalizasyon çalışmaları, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji yatırımları ve Bursa’nın yeni dönem turizm yol haritası hakkında açıklamalarda bulundu.

“Hanlar Bölgesi’nde yaşam alanı oluşturuyoruz”

Bursa’nın tarihi ve kültürü için oldukça önemli bir yere sahip olan Hanlar Bölgesi’nde yapılan çalışmaların, Bursa’da bir tarih adası ortaya çıkaracağını belirten Başkan Aktaş, “Biz bu bölge için ulusal bir yarışma düzenliyoruz. Akademik Odalar, farklı kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisindeyiz. Burada amaç sadece Hanlar Bölgesi’nin önünü kapatan binaların temizlenmesi değil. Hanlar Bölgesi’ni Tophane’yle, Hisar’la buluşturarak bir yaşam alanı oluşturuyoruz” dedi. 480 dönümlük Hanlar Bölgesi’nde aktive alanlarının, yaya aksının oluşturulmasının önemine vurgu yapan Başkan Aktaş, yapılan yıkımların, projenin sadece bir ayağını oluşturduğunu söyledi. Binaları yıkmanın hem hukuki hem de mali anlamda zor olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Bursalı hemşerilerimiz şundan emin olsunlar; Bursa’yı sadece yaparak değil, yıkarak da güzelleştireceğiz. Şehre zarar veren, siluetini kapatan yapıları temizleyeceğiz, sonrasında da onlara nasıl bir fonksiyon kazandıracağımız noktasında üst düzey mimarlarla çalışmalar yapıp, bunları kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Sinyal optimizasyonuyla raylı sistem rahatlayacak

Mevcut raylı sistem hattında kapasite artışı hedefiyle gerçekleştirilen sinyalizasyon optimizasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Aktaş, çalışmalar tamamlanınca raylı sistem taşımacılığında yüzde 60’a yaklaşan bir kapasite artışı yaşanacağını ifade etti. Başkan Aktaş, optimizasyon çalışmalarının üç ayaktan oluştuğunu söyleyerek, projenin ilk fazının kısa zaman içerisinde tamamlanacağını dile getirdi. Sinyalizasyon optimizasyon çalışmalarının mevcut metro hatlarını daha rantabl kullanmak amacıyla gerçekleştirildiğine işaret eden Başkan Aktaş, “Bursa’da metro çalışmaları 2000’li yıllarda başladı. 2003 senesinde 45 milyon 300 bin kişi taşırken, bu sayı 2019 yılında 95 milyona ulaştı. O dönemde Bursa nüfusu 2 milyonken, şimdi 3 milyon 56 bin. Bursa yüzde 50 büyürken, yolcu sayısı yüzde 100’den fazla artmış. Raylı sistemin Batı ve Doğu hatlarında zaman aralığını düşürülerek, ilave vagonlarla, raylı sistemde bir rahatlama yaşanacak”  dedi. Başkan Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Pandemiden dolayı birkaç aylık bir gecikme yaşansa da Arabayatağı’ndan Paşaçiftliği İstasyonu’na uzanan  ilk fazı önümüzdeki günlerde tamamlayacağız. Küçük Sanayi İstasyonu’na kadar devam eden ikinci fazı bu yıl sonunda, Üniversite İstasyonu’nda son bulacak üçüncü fazı ise 2021 Temmuz’unda tamamlayacağız. Rakamsal olarak 150 milyon euroyu bulan bu yatırım tamamladığımızda Bursalılar raylı sistem taşımacılığındaki rahatlamayı ve farkı görecek.”

Başkan Aktaş’tan dört mevsim Uludağ vurgusu

Konuşmasında pandeminin turizme olan etkilerine de değinen Başkan Aktaş, artık otellerde, kapalı mekanlarda tatil yapmaktan ziyade doğal ortamlarda, doğayla iç içe ve özgürce tatil yapmanın ön plana çıktığının altını çizdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, Bursa’nın değişen turizm alışkanlıklarına yönelik önemli avantajlar barındırdığını söyleyerek, ‘Dört Mevsim Uludağ’ vurgusu yaptı.

Normalleşmeyle birlikte sanayide, ticarette, ihracatta nispeten toparlanmalar yaşandığını ancak kısa vadede turizmde bu toparlanmanın mümkün olmayacağını dile getiren Başkan Aktaş, “Biz şehrimizin turizmini geliştirmek adına 2021’den itibaren tanıtım, lansman faaliyetlerine devam edeceğiz.

Özellikle Güney Kore, Malezya ve bunun gibi üç dört ülkeyle irtibatlarımız yoğun şekilde devam edecek.

Bu çalışmalarımızın karşılığını almak istiyoruz” dedi. Uludağ’daki yol çalışmalarının hızla sürdüğünü ve Dağyeni projesinin ikinci etabıyla ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirten Başkan Aktaş, Dağ ilçelerine yönelik farklı yatırımlar gerçekleştireleceğinin işaretlerini verdi. Aktaş, “İki üç yıl içerisinde gerekli plan değişiklikleriyle kırsal turizm ve eko-turizmi de çok ciddi manada canlandırabiliriz” diye konuştu.

Büyükşehir kendi enerjisini üretecek

Büyükşehir Belediyesi olarak yenilenebilir enerji yatırımlarının öneminin farkında olduklarını söyleyen Başkan Aktaş, gelecek dönemde bu alandaki yatırımlarını sürdüreceklerine işaret etti. Başkan Aktaş, “Ülkemizin cari açığının en önemli kalemlerinden biri enerji ithalatı.

Büyükşehir Belediyesi gibi ciddi enerji tüketimi yapan ve büyük arazileri olan bir kurum olarak bu alanda daha seri hareket etmemiz gerekiyor.

Metro istasyonlarının çatıları, farklı amaçlarla kullandığımız arazilerimiz, depolama alanlarımız, hepsi bizim için potansiyel bir enerji kaynağı. Bu yatırımların bir kısmını bizzat biz yaparken, bir kısmını da yap-işlet-devret modeliyle hayata geçireceğiz. Yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelimizi kullanmak istiyoruz. Hem güneş enerjisi hem de katı atığın enerjiye dönüştürülmesiyle ilgili yatırımları hayata geçireceğiz ve bundan Bursamız kazançlı çıkacak” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51