Türk otomotiv sektörünün ihracatı, kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarak 2 milyar 769 milyon dolar oldu. Otomotiv sektörünün artış grafiğini sürdürdüğünü ifade eden iş dünyası, tüm zamanların rekorunu kırdığına
yönelik verilere, yıl sonu beklentisinin yükseldiğine yönelik olumlu görüş verdi.
Otomotiv sektör temsilcileri, sektörün gelişimi için Ar-Ge faaliyetlerinin büyük önem taşıdığı kanaatindeler. Bursalı otomotiv sanayinin güçlü kalemleri, akıllı yatırımlar yapılmasının altını çizdi. Bursa'daki otomotiv yan sanayi firmaları olarak dünyanın en önemli otomotiv üreticileri ile çalıştıklarını vurgulayan temsilciler, otomotiv sektöründe Bursa'nın üretim üssü konumunda olduğunu ve Bursa otomotiv yan sanayide de daha da iyi gelişmeler olacağını vurguladılar. Otomotiv sektöründe birçok şeyin belli bir disiplinde ilerlediğini savunan işadamları, uzun dönemli yatırımlar planlandığına da işaret ediyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, kasım ayında yüzde 5'lik artış ile 2 milyar 769 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü, bugüne kadarki en yüksek kasım ayı ihracatına ulaştı.Otomotiv, ocak-kasım döneminde de yüzde 12 artışla 29,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Böylece geçen yıla ait 28,5 milyar dolarlık ihracat rekorunu, bu yılın bitmesine bir ay kala geride bıraktı ve yıllık bazda ihracat rekorunu tazeledi. Endüstri, kasım ayında Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alırken, toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 18 oldu. Kasımda binek otomobiller ve yan sanayi ihracatı geçen yılla hemen hemen aynı gerçekleşirken, otobüs-minibüs-midibüs ve çekiciler ihracatı da çift haneli arttı. AB ülkelerine ihracat artışı yüzde 8 olurken, Afrika ülkelerine ihracat da yüzde 33 yükseldi. 11 aylık dönemde binek otomobiller ihracatı yüzde 6 artarken, otomotiv yan sanayi ihracatı, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da çift haneli artış gösterdi.
İÇ PAZAR DARALIRKEN...
İç pazar daralırken, ihracatta yıl bitmeden tüm zamanların rekorunu kıran Türk otomotiv sektörü, 11 ayda 1 milyar dolar ve üzerinde dış satım gerçekleştirdiği ülke sayısını 8'e çıkardı. Türk otomotiv sektörü, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya Belçika, Slovenya ve Polonya'ya 1 milyar 35 milyon dolar ila 4 milyar 413 milyon dolar arasında değişen ihracatlar gerçekleştirdi.ABD pazarı, geçen yılın aynı döneminin aksine, 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan pazarlar arasına giremezken, Slovenya ve Polonya ilk kez bu seviyeyi aştı. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, Türk otomotiv sektörü, ocak-kasım döneminde gelişmiş Batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada 182 ülke ve özerk bölgeyle 12 serbest bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın 11 ayında, 29 milyar 97 milyon 657 bin dolarlık ihracata ulaşan sektör, yılın bitmesine bir ay kala bu rakam ile geçen yıla ait 28,5 milyar dolarlık ihracat rekorunu geride bıraktı.Ocak-kasım döneminde, toplam otomotiv ihracatının 22 milyar 791 milyon 120 bin dolarlık bölümü, Türkiye'nin en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerine yapıldı. Bu miktar, toplam otomotiv ihracatının yüzde 78,32'sini oluşturdu. Türkiye'nin genel otomotiv ihracatı, 11 ayda yüzde 11,74 artarken, AB pazarındaki artış oranı yüzde 13,13'ü buldu. İşte, otomotiv sanayinde son durum ve yansıyanlar...
Baran Çelik OİB Yönetim Kurulu Başkanı
"Yıl sonunda ülke sayısı 9 olacaktır
"Otomotiv endüstrisinin bu yılı, hedeflenen 31 milyar doların da üzerinde bir ihracat rakamıyla kapatmasını bekliyoruz. Böylece yıllık bazda üst üste 13. kez ihracat lideri olarak başarımızı taçlandıracağız. 2017 yılının tamamında 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan ülke sayısı 7 oldu. Bu ülkeler sırasıyla Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, ABD ve Belçika'dan oluştu. 2017 yılında Polonya ve Slovenya'ya 900 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilmişti ve bu ülkeler geçen yıl 1 milyar dolar sınırındaydılar. Bu yıl Polonya ve Slovenya'ya yüksek oranlı ihracat artışları ilk 11 ayda bir milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan ülke sayısını 8'e yükseltti. Ocak-Kasım 2018 döneminde Polonya'ya yönelik yan sanayi ihracatımız yüzde 24, çekiciler ihracatımız yüzde 246 artmış, aynı dönemde Slovenya'ya yönelik eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatımız yüzde 32, binek otomobiller ihracatımız yüzde 42 artmıştır. Bu yıl ilk 11 ay itibarıyla liste dışı gözüken ABD'ye yönelik binek otomobiller ihracatının yüzde 60 gerilemesinin, bu ülkeye yönelik toplam otomotiv ihracatına da düşüş olarak yansıdı.Ancak ABD'ye yönelik otomotiv ihracatımız 11 ayda 997 milyon dolara ulaşmış durumdadır, yani yıl yine 1 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamıyla kapatılacaktır. Böylece yıl sonunda otomotiv ihracatında bir milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan ülke sayısı 9 olacaktır. Hollanda ve Romanya da bu yıl bir milyar dolar sınırına yaklaşacak ülkelerdir. Dolayısıyla 2019 yılında 11 ülke bu listede yer alma potansiyeli taşıyacaktır.
Selim Baykal Seger Yönetim Kurulu Başkan Vekili
"Sıkıntılı bir yılı geride bıraktı
"Otomotiv sektörü hem büyümeye hem de ihracata en çok katkı sağlayan sektörlerin başında gelmeye devam ediyor. Otomotiv yan sanayi sektörü de Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri. Sektör ekonomik olarak sıkıntılı bir yılı geride bıraktı. Ancak yine de diğer sektörlere nazaran kısa vadeli dalgalanmalardan büyük yara almadı ve iyi bir performans gösterdi. Biz Seger olarak sektördeki global oyunculardan biriyiz. 1981 yılında Bursa'da kurulduk ve şu anda Türkiye'nin en büyük ve dünyanın da sayılı korna üreticileri arasında yer alıyoruz. 70 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat odaklı olmamız dolayısıyla yurt içindeki dalgalanmalara karşı bir nebze de olsa korunduk. İhracat pazarlarımız belirli bir ivme ile yükselmeye devam ediyor. Avrupa ana sanayide ve Ortadoğu pazarlarında oldukça aktifiz. Bu dönemde Asya Pasifik, Latin Amerika ve Kuzey Amerika gibi pazarlarda marka bilinirliliğimizi artırmaya çalışıyoruz. Sektörde son yıllarda değişen teknolojilerle birlikte elektrikli ve otonom araçlar öne çıkmaya başladı. Bu alanda hem tehditler hem de fırsatlar bulunuyor. Tüm bu fırsat ve tehditleri iyi analiz edip iyi değerlendirmek gerekiyor. Türkiye otomotivde bazı fırsatları kaçırdı ama teknoloji geliştikçe daha hızlı yol alabiliriz. Biz de elektrikli araçları yakalayabiliriz. Seger olarak vizyonumuz, hem OEM tarafında hem de satış sonrası yenileme pazarında tercih edilen, izlenen global bir korna markası olabilmek. Bu vizyon doğrultusunda hem yurt içinde hem de yurt dışında markalaşma çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bursa'daki fabrikamızda devreye aldığımız yeni üretim bandımızla kapasitemizi çok daha yukarılara çekmeyi planlıyoruz. Şu anda Bursa ve Çin'deki fabrikalarımızla 15 milyon korna üretim kapasitesine sahibiz. Otomotiv sektöründe uluslararası bir marka olarak ülkemizde ve dünyada önemli araç üreticileri ile çalışıyoruz. Renault, Isuzu, Audi, Honda, Mercedes-Benz, Volkswagen, Tesla, Nissan, Ford, Dacia, ağır vasıta ve iş makinalarında BMC, Karsan, JCB, Iveco, Temsa, Otokar, DAF, traktör ve tarım makinalarında Hattat, Çukurova, Erkunt, Hidromek, Tümosan, Türk Traktör, Taral, Bozok Traktör, Hars Traktör, motosiklet grubunda ise Indian Motorcyle, Bigdog, Victory, Polaris gibi dünya devlerinin kornalarını tedarik ediyoruz. 2017 yılında Tesla ile yaptığımız anlaşmayla Tesla'nın kornalarını tedarik etmeye başladık.
Uğur Pehlivanküçük UPK Otomotiv YKB"Değer üretmeye devam etmektedir
"Otomotiv sektörü öngörülemeyen tüm değişimlere rağmen çizgisini bozmadan Türkiye'ye değer üretmeye devam etmektedir. Kasımdaki veriler bunu teyit ediyor ancak olaylara içerden baktığımızda çok ciddi sıkıntılarımız var. Kurlardaki ani iniş çıkış hareketleri kar- maliyet dengesini kurmakta bizi oldukça zorladı. İlk bakışta artı gibi duran kurdaki ani yükseliş tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle siparişlerin zamanlaması açısından büyük risk doğurdu. Ayrıca Ağustos ayındaki kurlardaki zirve ile birlikte Eylül sonunda Kur veya kambiyo karı olarak gelir tablomuza inanılmaz bir kur farkı geliri yansıdı ve çok ağır vergi yükümlülüğü ile karşı karşıya kaldık. Ardından Ekim sonunda baktığımızda kur karlarının önemli bir kısmı eridi ama bizler vergimizi ödemek zorunda kaldık. Ayrıca ihracat KDV iadeleri basında çıkan 15 günde, bir ayda geri ödeniyor denmesine rağmen ITUS kapsamındaki bizler için tam bir hayal kırıklığı oldu. Özellikle ITUS kapsamındaki mükelleflerde iade süreci uzadıkça uzuyor ve içerideki dosyalarımız daha önceden aynı şekil ve esaslarla ödenmesine ve ek belge istenmemesine rağmen vergi dairelerinden çok değişik yeni taleplerle yeniden kontrollere tabi tutuluyor. Bu durum bütçemizi likiditemizi oldukça kötü etkiledi. Ayrıca kredi imkanları daraldı, kriz nedeniyle ödeme vadeleri daraldı. Birçok tedarikçi TL den vazgeçerek USD ve Euroyla hammadde satmaya başladı. Otomotiv sektörünün bu ciddi sorunlarına rağmen kararlılıkla büyüyeceğine inanıyoruz.
Ahmet Yağcı Chassis Brakes International Türkiye Genel Müdürü
"Sektörün gelişimi hızlanıyor
"Dolar/Euro bazlı piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, yakın coğrafyamız başta olmak üzere dünya ölçeğinde yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizlikler, hemen her sektörü olduğu gibi otomotiv sektörünü de yakından etkiliyor. Otomotiv sektörünün dünyadaki gelişimine baktığımızda ise Türk otomotiv ana sanayi ve yan sanayi bütünsel olarak her geçen yıl daha da büyüme göstermektedir. Sektörde rekabet çok yoğun olduğu için firmaların bilgiye ve teknolojiye yaptığı yatırımlar, rekabette öne çıkma noktasında çok büyük önem taşıyor.
Özellikle AR-GE'yi odağına alan yenilikçi yaklaşımların Türk sanayisinin üretim kabiliyetiyle birleşmesi sonucunda, sektörün ülkemizdeki gelişimi de hızlanıyor. (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörünün bugüne kadarki en yüksek kasım ayı ihracatına ulaşması, sektörün geleceği açısından son derece umut verici. Chassis Brakes International Türkiye olarak da otomotiv sanayisinin ülkemizdeki ve küresel ölçekteki gelişimi için üretmeye devam ediyoruz. Dünyada 16 ülkede, 13 üretim tesisi ile 11 mühendislik merkezi ve satış ofislerinde toplam 5.200 çalışanı bulunan şirketimizin Bursa fabrikası, Türkiye'de binek otomobillere fren üreten tek firma özelliğini taşıyor.Bursa fabrikası olarak amacımız; 2020 yılında dünyanın en iyi ve en büyük Chassis Brakes International fabrikası olmaktır. Bunun için de katma değer yaratmaya devam edeceğiz.
Ayhan Korgavuş - Ünver Group YKB
"Sürdürülebilir ihracat önem kazanmaktadır
"Ülkemizin zorlu bir süreci yaşadığı bugünlerde Kasım ayında gerçekleşen ihracat rakamları yüzümüzü güldürdü. Ekim ayında olduğu gibi Kasım
ayında da en fazla ihracatı otomotiv sektörü gerçekleştirmiştir. Küresel bir daralmanın yaşandığı bu dönemlerde sürdürülebilir ihracat önem kazanmaktadır. Bu amaçla otomotiv sektörünün yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda özellikle ihracat yapan üreticilerimizin yaşadığı sorunlara değinecek olursam gümrükleme işlemlerine ödenen ek bedeller ve KDV yüküne yönelik yükümüzü hafifletici çalışmalar yapılmalı, Gümrük Birliği Antlaşmasının mutlaka gözden geçirilerek güncellenmeli, ihracatımızın yarısını gerçekleştirdiğimiz AB ile üyelik sürecinde yeni fasıllar açılarak ilişkilerimizin güçlendirilmesi sağlanmalı. Ar-Ge ve inovasyona daha fazla destek verilmesi ve ihracatçı olarak karşılaştığımız en önemli sorun olan kur riskine karşı kalıcı çözümlerin üretilmesi sürdürülebilir ihracatın oluşmasına ve yeni rekorlar kırmamıza vesile olacaktır.
İbrahim Gülmez Haksan Otomotiv YKB
"İhracat devam edecek
"Lokomatif sektörlerden biri olan otomotiv, ekonomide en önemli sektörlerden ve Türkiye ihracatının en önemli kalemlerinden birisidir. Türkiye otomotiv endüstrisi, dünya otomotiv endüstrisinde yerini koruyor. Satış rakamlarımız dengede gidiyor. Otomotiv sektörü iyi bir noktada, ihracatını arttırmaya devam edecek.
AB ülkelerine ihracat yüzde 8 arttı
Ülke grubu bazında en büyük pazar olan ve toplam ihracattan yüzde 78 pay alan Avrupa Birliği ülkelerine kasım ayı ihracatı yüzde 8 artışla 2 milyar 158 milyon dolar oldu. Alternatif pazarlar arasındaki Afrika ülkelerine yüzde 33 ihracat artışı yaşanırken, Orta Doğu ülkelerine ise yüzde 35 geriledi.
Yılın ocak-kasım döneminde yüzde 33,75 daralan otomotiv pazarı, satış rakamlarını korumaya çalışan markaların yoğun rekabetine sahne oldu. Bu yılın 11 ayında otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarında Renault 74 bin 303 adetle yine zirvedeki yerini korudu.Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye'de 2018'in ocak-kasım döneminde 425 bin 478 otomobil, 117 bin 753 hafif ticari araç satıldı. 543 bin 231 olarak gerçekleşen toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,75 daraldı. Ocak-kasım döneminde yoğun rekabete sahne olan otomotiv pazarında Renault liderliği bırakmazken, birçok markanın satış sıralamasındaki yeri değişti.
Yılın ocak-kasım döneminde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarında en çok satılan marka sıralamasında Renault yine zirvedeki yerini korudu. Renault liderliği bırakmasa da pazardaki daralmaya paralel satışları yüzde 33,2 azalarak 74 bin 303'e indi. Aynı dönemde marka, pazar payını ise yüzde 13,6'dan yüzde 13,7'ye çıkardı.Geçen yılın 11 ayında sıralamada üçüncü olan Volkswagen, bu yıl 58 bin 483 satışla ikinciliğe yükseldi. 58 bin 212 satış yapan Fiat ise ikincilikten üçüncülüğe geriledi.
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 11 ayda yüzde 34 daraldı
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2018'in 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,75 daralarak 543 bin 231 olarak gerçekleşti.Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları,Ocak-Kasım 2018'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33,75 azalarak 543 bin 231 düzeyinde gerçekleşti. Toplam pazarda geçen yılın 11 ayında 819 bin 954 satış yapılmıştı.Bu yılın 11 ayında 2017'nin aynı dönemine göre otomobil satışları yüzde 31,71 azalarak 425 bin 478, hafif ticari araç satışları ise yüzde 40,19 gerileyerek 117 bin 753 olarak gerçekleşti.Toplam pazarda kasım ayında ise 58 bin 204 araç satıldı. Bu rakam geçen yılın kasım ayında 100 bin 859 düzeyinde bulunurken, bu da otomobil ve hafif ticari araç pazarının yüzde 42,29 küçüldüğünü ortaya koydu.Kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre otomobil satışları yüzde 39,17 azalarak 46 bin 204'e, hafif ticari araç satışları da yüzde 51,81 gerileyerek 12 bine düştü.
Milyar dolarlık pazarlar
Ocak-kasım döneminde AB üyesi 8 ülke, 1 milyar dolar ve üzerindeki otomotiv ihracatı yapılan pazarlar olarak dikkati çekti. Bu ülkelere, sektörün toplam ihracatının yüzde 62,73'ü (18 milyar 253 milyon 838 bin dolar) gerçekleştirildi. Yılın 11 ayında, yüzde 9,57'lik artışla 4 milyar 413 milyon 891 bin dolar ihracat yapılan Almanya, pazardaki açık ara liderliğini sürdürdü. Bu ülkeyi yüzde 7,41 artış ve 3 milyar 82 milyon 755 bin dolar ihracat ile İtalya, yüzde 11,01 yükseliş ve 2 milyar 960 milyon 509 bin dolar ile Fransa, yüzde 6,32 artış ve 2 milyar 688 milyon 440 bin dolarla İngiltere, yüzde 10,51 yükseliş ve 1 milyar 661 milyon 811 bin dolarla İspanya, yüzde 19,81 artış ve 1 milyar 314 milyon 740 bin dolarla Belçika takip etti. Slovenya ve Polonya ise bu yıl ilk kez 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılan ülkeler arasına katıldı. 11 aylık dönemde Slovenya'ya yüzde 33,52 artışla 1 milyar 96 milyon 194 bin, Polonya'ya yüzde 23,99 artışla 1 milyar 35 milyon 498 bin dolar ihracat yapıldı. İhracat yapılan ilk 10 ülke arasındaki ABD'ye ise yüzde 23'lük düşüşle 996 milyon 632 bin dolar dış satım gerçekleştirildi. ABD'ye geçen senenin 11 aylık döneminde ise 1 milyar 294 milyon 328 bin dolar ihracat gerçekleştirilmişti.
yönelik verilere, yıl sonu beklentisinin yükseldiğine yönelik olumlu görüş verdi.
Otomotiv sektör temsilcileri, sektörün gelişimi için Ar-Ge faaliyetlerinin büyük önem taşıdığı kanaatindeler. Bursalı otomotiv sanayinin güçlü kalemleri, akıllı yatırımlar yapılmasının altını çizdi. Bursa'daki otomotiv yan sanayi firmaları olarak dünyanın en önemli otomotiv üreticileri ile çalıştıklarını vurgulayan temsilciler, otomotiv sektöründe Bursa'nın üretim üssü konumunda olduğunu ve Bursa otomotiv yan sanayide de daha da iyi gelişmeler olacağını vurguladılar. Otomotiv sektöründe birçok şeyin belli bir disiplinde ilerlediğini savunan işadamları, uzun dönemli yatırımlar planlandığına da işaret ediyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, kasım ayında yüzde 5'lik artış ile 2 milyar 769 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü, bugüne kadarki en yüksek kasım ayı ihracatına ulaştı.Otomotiv, ocak-kasım döneminde de yüzde 12 artışla 29,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Böylece geçen yıla ait 28,5 milyar dolarlık ihracat rekorunu, bu yılın bitmesine bir ay kala geride bıraktı ve yıllık bazda ihracat rekorunu tazeledi. Endüstri, kasım ayında Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alırken, toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 18 oldu. Kasımda binek otomobiller ve yan sanayi ihracatı geçen yılla hemen hemen aynı gerçekleşirken, otobüs-minibüs-midibüs ve çekiciler ihracatı da çift haneli arttı. AB ülkelerine ihracat artışı yüzde 8 olurken, Afrika ülkelerine ihracat da yüzde 33 yükseldi. 11 aylık dönemde binek otomobiller ihracatı yüzde 6 artarken, otomotiv yan sanayi ihracatı, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da çift haneli artış gösterdi.
İÇ PAZAR DARALIRKEN...
İç pazar daralırken, ihracatta yıl bitmeden tüm zamanların rekorunu kıran Türk otomotiv sektörü, 11 ayda 1 milyar dolar ve üzerinde dış satım gerçekleştirdiği ülke sayısını 8'e çıkardı. Türk otomotiv sektörü, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya Belçika, Slovenya ve Polonya'ya 1 milyar 35 milyon dolar ila 4 milyar 413 milyon dolar arasında değişen ihracatlar gerçekleştirdi.ABD pazarı, geçen yılın aynı döneminin aksine, 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan pazarlar arasına giremezken, Slovenya ve Polonya ilk kez bu seviyeyi aştı. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, Türk otomotiv sektörü, ocak-kasım döneminde gelişmiş Batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada 182 ülke ve özerk bölgeyle 12 serbest bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın 11 ayında, 29 milyar 97 milyon 657 bin dolarlık ihracata ulaşan sektör, yılın bitmesine bir ay kala bu rakam ile geçen yıla ait 28,5 milyar dolarlık ihracat rekorunu geride bıraktı.Ocak-kasım döneminde, toplam otomotiv ihracatının 22 milyar 791 milyon 120 bin dolarlık bölümü, Türkiye'nin en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerine yapıldı. Bu miktar, toplam otomotiv ihracatının yüzde 78,32'sini oluşturdu. Türkiye'nin genel otomotiv ihracatı, 11 ayda yüzde 11,74 artarken, AB pazarındaki artış oranı yüzde 13,13'ü buldu. İşte, otomotiv sanayinde son durum ve yansıyanlar...
Baran Çelik OİB Yönetim Kurulu Başkanı
"Yıl sonunda ülke sayısı 9 olacaktır
"Otomotiv endüstrisinin bu yılı, hedeflenen 31 milyar doların da üzerinde bir ihracat rakamıyla kapatmasını bekliyoruz. Böylece yıllık bazda üst üste 13. kez ihracat lideri olarak başarımızı taçlandıracağız. 2017 yılının tamamında 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan ülke sayısı 7 oldu. Bu ülkeler sırasıyla Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, ABD ve Belçika'dan oluştu. 2017 yılında Polonya ve Slovenya'ya 900 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilmişti ve bu ülkeler geçen yıl 1 milyar dolar sınırındaydılar. Bu yıl Polonya ve Slovenya'ya yüksek oranlı ihracat artışları ilk 11 ayda bir milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan ülke sayısını 8'e yükseltti. Ocak-Kasım 2018 döneminde Polonya'ya yönelik yan sanayi ihracatımız yüzde 24, çekiciler ihracatımız yüzde 246 artmış, aynı dönemde Slovenya'ya yönelik eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatımız yüzde 32, binek otomobiller ihracatımız yüzde 42 artmıştır. Bu yıl ilk 11 ay itibarıyla liste dışı gözüken ABD'ye yönelik binek otomobiller ihracatının yüzde 60 gerilemesinin, bu ülkeye yönelik toplam otomotiv ihracatına da düşüş olarak yansıdı.Ancak ABD'ye yönelik otomotiv ihracatımız 11 ayda 997 milyon dolara ulaşmış durumdadır, yani yıl yine 1 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamıyla kapatılacaktır. Böylece yıl sonunda otomotiv ihracatında bir milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan ülke sayısı 9 olacaktır. Hollanda ve Romanya da bu yıl bir milyar dolar sınırına yaklaşacak ülkelerdir. Dolayısıyla 2019 yılında 11 ülke bu listede yer alma potansiyeli taşıyacaktır.
Selim Baykal Seger Yönetim Kurulu Başkan Vekili
"Sıkıntılı bir yılı geride bıraktı
"Otomotiv sektörü hem büyümeye hem de ihracata en çok katkı sağlayan sektörlerin başında gelmeye devam ediyor. Otomotiv yan sanayi sektörü de Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri. Sektör ekonomik olarak sıkıntılı bir yılı geride bıraktı. Ancak yine de diğer sektörlere nazaran kısa vadeli dalgalanmalardan büyük yara almadı ve iyi bir performans gösterdi. Biz Seger olarak sektördeki global oyunculardan biriyiz. 1981 yılında Bursa'da kurulduk ve şu anda Türkiye'nin en büyük ve dünyanın da sayılı korna üreticileri arasında yer alıyoruz. 70 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat odaklı olmamız dolayısıyla yurt içindeki dalgalanmalara karşı bir nebze de olsa korunduk. İhracat pazarlarımız belirli bir ivme ile yükselmeye devam ediyor. Avrupa ana sanayide ve Ortadoğu pazarlarında oldukça aktifiz. Bu dönemde Asya Pasifik, Latin Amerika ve Kuzey Amerika gibi pazarlarda marka bilinirliliğimizi artırmaya çalışıyoruz. Sektörde son yıllarda değişen teknolojilerle birlikte elektrikli ve otonom araçlar öne çıkmaya başladı. Bu alanda hem tehditler hem de fırsatlar bulunuyor. Tüm bu fırsat ve tehditleri iyi analiz edip iyi değerlendirmek gerekiyor. Türkiye otomotivde bazı fırsatları kaçırdı ama teknoloji geliştikçe daha hızlı yol alabiliriz. Biz de elektrikli araçları yakalayabiliriz. Seger olarak vizyonumuz, hem OEM tarafında hem de satış sonrası yenileme pazarında tercih edilen, izlenen global bir korna markası olabilmek. Bu vizyon doğrultusunda hem yurt içinde hem de yurt dışında markalaşma çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bursa'daki fabrikamızda devreye aldığımız yeni üretim bandımızla kapasitemizi çok daha yukarılara çekmeyi planlıyoruz. Şu anda Bursa ve Çin'deki fabrikalarımızla 15 milyon korna üretim kapasitesine sahibiz. Otomotiv sektöründe uluslararası bir marka olarak ülkemizde ve dünyada önemli araç üreticileri ile çalışıyoruz. Renault, Isuzu, Audi, Honda, Mercedes-Benz, Volkswagen, Tesla, Nissan, Ford, Dacia, ağır vasıta ve iş makinalarında BMC, Karsan, JCB, Iveco, Temsa, Otokar, DAF, traktör ve tarım makinalarında Hattat, Çukurova, Erkunt, Hidromek, Tümosan, Türk Traktör, Taral, Bozok Traktör, Hars Traktör, motosiklet grubunda ise Indian Motorcyle, Bigdog, Victory, Polaris gibi dünya devlerinin kornalarını tedarik ediyoruz. 2017 yılında Tesla ile yaptığımız anlaşmayla Tesla'nın kornalarını tedarik etmeye başladık.
Uğur Pehlivanküçük UPK Otomotiv YKB"Değer üretmeye devam etmektedir
"Otomotiv sektörü öngörülemeyen tüm değişimlere rağmen çizgisini bozmadan Türkiye'ye değer üretmeye devam etmektedir. Kasımdaki veriler bunu teyit ediyor ancak olaylara içerden baktığımızda çok ciddi sıkıntılarımız var. Kurlardaki ani iniş çıkış hareketleri kar- maliyet dengesini kurmakta bizi oldukça zorladı. İlk bakışta artı gibi duran kurdaki ani yükseliş tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle siparişlerin zamanlaması açısından büyük risk doğurdu. Ayrıca Ağustos ayındaki kurlardaki zirve ile birlikte Eylül sonunda Kur veya kambiyo karı olarak gelir tablomuza inanılmaz bir kur farkı geliri yansıdı ve çok ağır vergi yükümlülüğü ile karşı karşıya kaldık. Ardından Ekim sonunda baktığımızda kur karlarının önemli bir kısmı eridi ama bizler vergimizi ödemek zorunda kaldık. Ayrıca ihracat KDV iadeleri basında çıkan 15 günde, bir ayda geri ödeniyor denmesine rağmen ITUS kapsamındaki bizler için tam bir hayal kırıklığı oldu. Özellikle ITUS kapsamındaki mükelleflerde iade süreci uzadıkça uzuyor ve içerideki dosyalarımız daha önceden aynı şekil ve esaslarla ödenmesine ve ek belge istenmemesine rağmen vergi dairelerinden çok değişik yeni taleplerle yeniden kontrollere tabi tutuluyor. Bu durum bütçemizi likiditemizi oldukça kötü etkiledi. Ayrıca kredi imkanları daraldı, kriz nedeniyle ödeme vadeleri daraldı. Birçok tedarikçi TL den vazgeçerek USD ve Euroyla hammadde satmaya başladı. Otomotiv sektörünün bu ciddi sorunlarına rağmen kararlılıkla büyüyeceğine inanıyoruz.
Ahmet Yağcı Chassis Brakes International Türkiye Genel Müdürü
"Sektörün gelişimi hızlanıyor
"Dolar/Euro bazlı piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, yakın coğrafyamız başta olmak üzere dünya ölçeğinde yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizlikler, hemen her sektörü olduğu gibi otomotiv sektörünü de yakından etkiliyor. Otomotiv sektörünün dünyadaki gelişimine baktığımızda ise Türk otomotiv ana sanayi ve yan sanayi bütünsel olarak her geçen yıl daha da büyüme göstermektedir. Sektörde rekabet çok yoğun olduğu için firmaların bilgiye ve teknolojiye yaptığı yatırımlar, rekabette öne çıkma noktasında çok büyük önem taşıyor.
Özellikle AR-GE'yi odağına alan yenilikçi yaklaşımların Türk sanayisinin üretim kabiliyetiyle birleşmesi sonucunda, sektörün ülkemizdeki gelişimi de hızlanıyor. (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörünün bugüne kadarki en yüksek kasım ayı ihracatına ulaşması, sektörün geleceği açısından son derece umut verici. Chassis Brakes International Türkiye olarak da otomotiv sanayisinin ülkemizdeki ve küresel ölçekteki gelişimi için üretmeye devam ediyoruz. Dünyada 16 ülkede, 13 üretim tesisi ile 11 mühendislik merkezi ve satış ofislerinde toplam 5.200 çalışanı bulunan şirketimizin Bursa fabrikası, Türkiye'de binek otomobillere fren üreten tek firma özelliğini taşıyor.Bursa fabrikası olarak amacımız; 2020 yılında dünyanın en iyi ve en büyük Chassis Brakes International fabrikası olmaktır. Bunun için de katma değer yaratmaya devam edeceğiz.
Ayhan Korgavuş - Ünver Group YKB
"Sürdürülebilir ihracat önem kazanmaktadır
"Ülkemizin zorlu bir süreci yaşadığı bugünlerde Kasım ayında gerçekleşen ihracat rakamları yüzümüzü güldürdü. Ekim ayında olduğu gibi Kasım
ayında da en fazla ihracatı otomotiv sektörü gerçekleştirmiştir. Küresel bir daralmanın yaşandığı bu dönemlerde sürdürülebilir ihracat önem kazanmaktadır. Bu amaçla otomotiv sektörünün yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda özellikle ihracat yapan üreticilerimizin yaşadığı sorunlara değinecek olursam gümrükleme işlemlerine ödenen ek bedeller ve KDV yüküne yönelik yükümüzü hafifletici çalışmalar yapılmalı, Gümrük Birliği Antlaşmasının mutlaka gözden geçirilerek güncellenmeli, ihracatımızın yarısını gerçekleştirdiğimiz AB ile üyelik sürecinde yeni fasıllar açılarak ilişkilerimizin güçlendirilmesi sağlanmalı. Ar-Ge ve inovasyona daha fazla destek verilmesi ve ihracatçı olarak karşılaştığımız en önemli sorun olan kur riskine karşı kalıcı çözümlerin üretilmesi sürdürülebilir ihracatın oluşmasına ve yeni rekorlar kırmamıza vesile olacaktır.
İbrahim Gülmez Haksan Otomotiv YKB
"İhracat devam edecek
"Lokomatif sektörlerden biri olan otomotiv, ekonomide en önemli sektörlerden ve Türkiye ihracatının en önemli kalemlerinden birisidir. Türkiye otomotiv endüstrisi, dünya otomotiv endüstrisinde yerini koruyor. Satış rakamlarımız dengede gidiyor. Otomotiv sektörü iyi bir noktada, ihracatını arttırmaya devam edecek.
AB ülkelerine ihracat yüzde 8 arttı
Ülke grubu bazında en büyük pazar olan ve toplam ihracattan yüzde 78 pay alan Avrupa Birliği ülkelerine kasım ayı ihracatı yüzde 8 artışla 2 milyar 158 milyon dolar oldu. Alternatif pazarlar arasındaki Afrika ülkelerine yüzde 33 ihracat artışı yaşanırken, Orta Doğu ülkelerine ise yüzde 35 geriledi.
Yılın ocak-kasım döneminde yüzde 33,75 daralan otomotiv pazarı, satış rakamlarını korumaya çalışan markaların yoğun rekabetine sahne oldu. Bu yılın 11 ayında otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarında Renault 74 bin 303 adetle yine zirvedeki yerini korudu.Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye'de 2018'in ocak-kasım döneminde 425 bin 478 otomobil, 117 bin 753 hafif ticari araç satıldı. 543 bin 231 olarak gerçekleşen toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,75 daraldı. Ocak-kasım döneminde yoğun rekabete sahne olan otomotiv pazarında Renault liderliği bırakmazken, birçok markanın satış sıralamasındaki yeri değişti.
Yılın ocak-kasım döneminde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarında en çok satılan marka sıralamasında Renault yine zirvedeki yerini korudu. Renault liderliği bırakmasa da pazardaki daralmaya paralel satışları yüzde 33,2 azalarak 74 bin 303'e indi. Aynı dönemde marka, pazar payını ise yüzde 13,6'dan yüzde 13,7'ye çıkardı.Geçen yılın 11 ayında sıralamada üçüncü olan Volkswagen, bu yıl 58 bin 483 satışla ikinciliğe yükseldi. 58 bin 212 satış yapan Fiat ise ikincilikten üçüncülüğe geriledi.
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 11 ayda yüzde 34 daraldı
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2018'in 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,75 daralarak 543 bin 231 olarak gerçekleşti.Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları,Ocak-Kasım 2018'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33,75 azalarak 543 bin 231 düzeyinde gerçekleşti. Toplam pazarda geçen yılın 11 ayında 819 bin 954 satış yapılmıştı.Bu yılın 11 ayında 2017'nin aynı dönemine göre otomobil satışları yüzde 31,71 azalarak 425 bin 478, hafif ticari araç satışları ise yüzde 40,19 gerileyerek 117 bin 753 olarak gerçekleşti.Toplam pazarda kasım ayında ise 58 bin 204 araç satıldı. Bu rakam geçen yılın kasım ayında 100 bin 859 düzeyinde bulunurken, bu da otomobil ve hafif ticari araç pazarının yüzde 42,29 küçüldüğünü ortaya koydu.Kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre otomobil satışları yüzde 39,17 azalarak 46 bin 204'e, hafif ticari araç satışları da yüzde 51,81 gerileyerek 12 bine düştü.
Milyar dolarlık pazarlar
Ocak-kasım döneminde AB üyesi 8 ülke, 1 milyar dolar ve üzerindeki otomotiv ihracatı yapılan pazarlar olarak dikkati çekti. Bu ülkelere, sektörün toplam ihracatının yüzde 62,73'ü (18 milyar 253 milyon 838 bin dolar) gerçekleştirildi. Yılın 11 ayında, yüzde 9,57'lik artışla 4 milyar 413 milyon 891 bin dolar ihracat yapılan Almanya, pazardaki açık ara liderliğini sürdürdü. Bu ülkeyi yüzde 7,41 artış ve 3 milyar 82 milyon 755 bin dolar ihracat ile İtalya, yüzde 11,01 yükseliş ve 2 milyar 960 milyon 509 bin dolar ile Fransa, yüzde 6,32 artış ve 2 milyar 688 milyon 440 bin dolarla İngiltere, yüzde 10,51 yükseliş ve 1 milyar 661 milyon 811 bin dolarla İspanya, yüzde 19,81 artış ve 1 milyar 314 milyon 740 bin dolarla Belçika takip etti. Slovenya ve Polonya ise bu yıl ilk kez 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılan ülkeler arasına katıldı. 11 aylık dönemde Slovenya'ya yüzde 33,52 artışla 1 milyar 96 milyon 194 bin, Polonya'ya yüzde 23,99 artışla 1 milyar 35 milyon 498 bin dolar ihracat yapıldı. İhracat yapılan ilk 10 ülke arasındaki ABD'ye ise yüzde 23'lük düşüşle 996 milyon 632 bin dolar dış satım gerçekleştirildi. ABD'ye geçen senenin 11 aylık döneminde ise 1 milyar 294 milyon 328 bin dolar ihracat gerçekleştirilmişti.
Sayı: 1178 - Sayı'nın Kapağı