NOSAB arıtmada çığır açtı
NOSAB'da emanet usulü ile maliyeti yarı yarıya düşürülerek yapılan Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi, sadece kimyasal arıtma yapan Türkiye'deki tek tesis.
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Bölgede ayrı şebekelerle yağmur suyunu dereye, evsel ve kanalizasyon atıklarını Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Batı Arıtma Tesisine yönlendiren NOSAB, ağır metallerden oluşan endüstriyel atıklar için merkezi bir arıtma tesisi kuran ilk organize sanayi bölgesi oldu.
Proje keşif bedeli 5,5 milyon Euro olan tesisi emanet usulü ile 2,3 milyon Euıro'ya gerçekleştiren NOSAB'ın Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, "Biz temizledik, diğer bölgeler de temizlesin. Bursa hepimizin dedi.
NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras ile Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Gündoğdu, Erol Gülmez, Levent Bezmez, Müteşebbis Heyet Başkanı Fikri Ünal ve NOSAB Bölge Müdürü Adnan Gerez, yaklaşık bir aydır deneme üretimi yapan ve fiilen işletmeye alınan NOSAB Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi'ni basına tanıttı.
NOSAB'da faaliyet gösteren 250 civarındaki firmadan sadece 70'inin kimyasal atığı olduğunu açıklayan Aras, bu firmaların tamamının tesise bağlandığının altını çizdi. Çevreye verdikleri önceliğe işaret eden Aras, "Biz, büyük kirliliğe neden olan kimyasal atıkları ortadan kaldırmak için adeta savaş açtık. Kirliliğe karşı kendi kendimize savaş açtık. Çünkü kirleten bizdik. NOSAB'ı pırıl pırıl bir sanayi bölgesi haline dönüştürmeye karar verdik. Bunu da başardığımızı söyleyebilirim. Ancak Bursa hepimizin. Bugün kentte, kirletici sanayinin bulunduğu pek çok bölge var. Bunlar için belediyeyi göreve çağırıyoruz. Biz 70 kirletici, kaplama vs. işi yapan firmanın atığını artık arıtıyoruz. Ama Bursa'da 700'e yakın kaplama tesisi var diye konuştu.
NOSAB Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi, günde 800 metreküp atıksu arıtabiliyor. İnşaatı Z-A İnşaat tarafından yapılan tesis, 4 bin metrekare kapalı alanda, havuzlar ve pompalama sistemi ile çalışıyor. Çıkan çamur İZAYDAŞ'a gönderilirken, arıtılmış su çevre sulamada kullanılıyor. Arıtma; asit/alkali, konsantre yağlı sıvı ve konsantre kesme sıvı olarak ayrı ayrı havuzlarda yapılırken, sanayi kuruluşları çıkardıkları atığın debimetrede ölçülen miktarına göre arıtma ücreti ödeyecek. Tesisin, yüzde 50 kapasite artışına uygun olarak projelendirildiği de belirtildi. NOSAB Endüstriyel Arıtma Tesisinin basına tanıtılması sırasında, hem NOSAB yönetiminde yer alan işadamları ile projeyi gerçekleştiren firmaların yetkilileri bulundu.
Arıtma tesisi ile ilgili NOSABlı sanayicilerin görüşleri de şöyle...
Levent Bezmez: "Başından beri Yalçın Aras yönetimi çevre hassasiyeti üzerinde duruyor. Çevreyi ne ölçüde kirlettiğine de bakmadan herkesin buna sahip çıkması lazım. Benim firmam tekstil işi yapıyor ve çevreyi kirletmiyor. Buna rağmen arıtma tesisinin yapımına gerekli katkıyı sağlıyorum.
M. Fikri Ünal: "Kimyasal arıtma işi gerçekten pratik bir çözüm oldu. Atıkları başından ayırıştırdıktan sonra sadece en ağır kirletici olan kimyasal atıklar için arıtma tesisi kuruldu. Çok da uygun fiyata gerçekleştirildi. Biz NOSAB Müteşebbis Heyeti olarak tabi ki elimizden geleni yapıyoruz. Elbette kirleten öder ilkesi işleyecek. Fakat başlangıçta tesisin bölgenin katkıları ile yapılması, ardından kirleten kuruluşlardan kirletme ölçülerine göre tahsil edilmesi pratiklik açısından faydalı oldu.
Erol Gülmez: "Üretime hazır hale gelen arıtma tesisi kendi alanında gerçekten çok önemli. Türkiyede böylesi yok. Avrupada bile sayılı. Şu anda denemeler yapılıyor. Maliyet hesapları yapıldıktan sonra firmaların atığı için ne kadar para vereceği belli olacak. 70 kuruluşun hepsi iletim hattı yaptırdı. Boru hattı olmayan da vidanjörle atığını getirebiliyor. Çok ekonomik bir arıtma tesisi.

Sayı: 575 - Sayı'nın Kapağı