FED ve 5 büyük merkez bankasından ya­pılan ortak açıklamada, var olan ABD doları swap hattı düzenlemeleri aracılığıyla likiditeyi artırmak için koordineli bir adım atıldığı duyuruldu.

Emtia piyasasında Fed'e ilişkin belirsizlikler satış baskısına neden oldu Emtia piyasasında Fed'e ilişkin belirsizlikler satış baskısına neden oldu

Açıklamada, ABD doları fonlamasını sağla­mada swap hatlarının etkinliğini artırmak için halihazırda dolar işlemleri sunan merkez bankalarının 7 gün vadeli işlemlerinin sıklı­ğını haftalıktan günlüğe çıkarma konusunda anlaştığı bildirildi.

Günlük operasyonların başlayacağı belirti­len açıklamada, en az nisan ayı sonuna kadar devam edeceği aktarıldı.

Açıklamada, merkez bankalarının arasın­daki swap hatları ağının, küresel fonlama pi­yasalarındaki baskıları hafifletmek için önemli bir likidite desteği işlevi gördüğü ve böylece bu tür baskıların hanehalkı ve işlet­melere yönelik kredi arzının üzerindeki etki­leri hafifletmeye yardımcı olduğu kayde­dildi.

Büyük merkez bankalarının likiditeyi artır­maya yönelik attığı adım, İsviçre’nin en büyük bankası UBS’in kriz yaşayan Credit Suisse’i satın alacağını açıklamasının ardın­dan geldi.

Söz konusu adım, ABD ve Avrupa’da finan­sal sistemdeki son gelişmelere ilişkin endişe­lerin derinleştiği şeklinde yorumlandı.