KOSGEB desteği yeniden yapılandı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOSGEB'in Türkiye'de kredi garanti fonu sistemini getiren kuruluş olduğunu hatırlatarak, "KOSGEB, 2007nin 10 ayında 8 bin 400 işletmeye 81 milyon YTL destek verdi" dedi.
Balık tutma metodolojisi
Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında KOSGEB istihdam desteklerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin toplantı düzenledi. KOSGEB'in çalışma konseptinin "KOBİ'lere balık vermek olmadığını, "balık tutma metodolojisini öğretmek olduğunu ifade eden Çağlayan, bu proğrama göre KOSGEB'in 50 milyon Euro katkı sağlayacağını bildirdi. Çağlayan, bu programla katkının birkaç katı girdinin KOBİlere geri dönüşümünün hedefleneceğini ifade ederek, "Bir yandan makro ekonomik tedbirler alarak KOBİ'lerin gelişmesinde ve güçlenmesine imkan tanıyan ekonomik ortamı sağlarken; Bakanlığımız da kümelenme yaklaşımı ile işletmelerin ağ oluşturması ve güç birliği yapmalarına destek olacaktır" dedi.
Türkiye'de işletmelerin yüzde 98.83'ünü oluşturan KOBİ'lerin yaklaşık yüzde 95'inin işçi çalıştırdığını dile getiren Çağlayan, "KOBİ'ler Türkiye'de istihdamın yüzde 76.7'sini, yatırımların yüzde 56.5'ini, ihracatın yüzde 16'sını gerçekleştiriyor. Toplam kredilerden yüzde 25'lik pay alırken, toplam katma değerin de yüzde 38'ini oluşturuyor. KOSGEB'in desteği ile deri sektöründeki 80 işletmenin organize sanayi bölgelerine taşınması sağlanmıştır. Ayrıca gıda sektöründeki 304 işletmenin 700 yeni makine alması ve yaklaşık 700 kişilik ek istihdam yaratılması öngörülmektedir. Bu desteğin en önemlisi de nitelikli eleman istihdam kredisi faiz desteği ile 2 bin 308 işletmede 8 bin 633 kişiye iş imkanı sağlanması olmuştur" diye konuştu.
KOBİlere 60 milyon YTL
KOSGEB'in 2007 bütçesinden ödenek aktarımı yöntemiyle yaratılan 60 milyon YTL'lik kaynağın KOBİ'lerin istihdamlarına dönük olarak kullanılacağını kaydeden Çağlayan, "7 bin 500 insana istihdam yaratıyoruz" dedi. Şu anda 7 bin 500 meslek lisesi mezunu ile meslek yüksek okulu mezunlarını istihdam edecek proje gerçekleştirdiklerini kaydeden, Çağlayan, "Genç işsizleri istihdam eden işletmelere 40 bin YTL destek kredisi vereceğiz. Master ve doktora yapan mezunları istihdam edenlere 50 bin YTL ve diğer elamanları istihdam eden işletmelere ise 20 bin YTL destek kredisi vereceğiz. Geçmiş borçlarını da yapılandıracağız" diye konuştu.

Sayı: 600 - Sayı'nın Kapağı