Semih AYDIN – Göksel BAŞARAN

TÜİK verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı haziran ayında yüzde 10,3 oldu. 3 milyon 541 bin kişinin işsiz 30 milyon 232 bin kişinin ise iş gücüne dahil olmadığı ülkemizde iş dünyasının kronik sorunlarının başında nitelikli eleman bulamamak yer alıyor. Firmalar, çözümü deneyimsiz personel istihdamında arıyor.

Otomotiv Yan Sanayi

Ayhan KORGAVUŞ – Ünver Group YKB

Eleman ihtiyacımız arttı

Son zamanlarda yaptığımız yatırımlar ve şirket organizasyon yapısının büyümesiyle birlikte eleman ihtiyacımız daha da arttı. Üretim kapasitemizin büyümesi neticesinde en çok üretim hatlarında eleman eksikliğimiz bulunuyor. Özellikle montaj operatörü, kalite operatörü, mekanik ve elektrik bakım operatörü, sürekli eleman eksikliği yaşadığımız kritik pozisyonlar olarak göze çarpıyor.

Personel bulma konusunda profesyonelce davranıyor, şeffaflıktan ödün vermiyoruz. Bu konuda çeşitli platformlar üzerinden (iş ilanları yayınlıyor, buradan gelen başvuruları detaylı bir şekilde değerlendiriyoruz. Bunun yanında bizim için en önemli referans ve tecrübe kaynaklardan biri olan mevcut çalışanlarımızın tavsiyeleri ile başvuruda bulunan adayları da değerlendiriyoruz.

Eğitim sistemimizde bu konuda son zamanlarda özel sektörün de destekleri ile çalışmalar hız kazansa da henüz yeterli seviyede değil. Mesleki Eğitimi özendirici, onu cazip kılacak adımlar atılması gerekiyor. Biz de bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Çeşitli meslek liseleri ile iş birliği içerisindeyiz; MESEM projesi ile meslek liselerinin makine teknolojisi, makina bakım onarım, endüstriyel bakım onarım gibi bölümlerinde okuyan öğrencilere işletmemizde staj imkanı tanıyarak deneyimli personel yetiştirilmesi konusunda alan açıyoruz. Otomotiv endüstrisi başta olmak üzere tüm sektörlerde teknolojik bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşüme ayak uyduracak, sanayimizi geleceğe taşıyacak gençlerimize imkanlar sağlamalı, önlerini açmalıyız.

İbrahim TATAR – İbraş Kauçuk YKB

Yabancı dil bilgisinde zorluk yaşanıyor

Genel olarak açık olan pozisyonlarımızı hedef süreler içerisinde kapatmak ile birlikte, pozisyon gerekliliklerinde teknik bilgi ve deneyimin yanı sıra yabancı dil bilgisi gerekiyor ise, zorlanabiliyoruz.

Yeterli teknik bilgi ve deneyimi olan adayların, zaman zaman yabancı dil kullanmakta zorluk yaşadığını görebiliyoruz. Okuma ve yazma dışında, konuşabilir, iletişim kurabilir olmasını bekliyoruz.

Müşterilerimizin çoğunluk ile yabancı olduğu göz önüne alınırsa, özellikle satış ve iş geliştirme departmanı için İngilizce’nin yanı sıra Fransızca, Rusça, İspanyolca vb. ikinci yabancı dile ihtiyaç duyarken, Ar-Ge, kalite, üretim, satın alma gibi hemen hemen her departmanımızda yabancı dil ile iletişim kurabilecek çalışanların olmasına gayret gösteriyoruz.

Haluk Sami TOPBAŞ – TOPBAŞ Group YKB

Ara iş gücü piyasanın elması oldu

Bursa sanayisi olarak çok uzun süredir ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağlıyoruz. Bu süreç son yıllarda yeni işletmelerin eklenmesi ve mevcutların kapasite artışı nedeniyle had safhaya ulaştı. Bu dolayısıyla hem beyaz yaka hem de mavi yakada talebi artırdı. Üstüne enflasyon nedeniyle ücretlerin de piyasada tam anlamıyla oturmaması birleşince hem beyaz yaka da hem mavi yaka da çok fazla hareketlilik oluşturdu. Bu artışların işletmelerin varlığını sürdürebilmesi için çok önemli olduğunu biliyoruz. Fakat bu konuda kıt kaynaklar ile işletmedeki İK süreçleri en çok zorlanan bölümler olmaya başladı. Çünkü önce elindeki personeli tutması sonra da artan ihtiyacı karşılaması gerektiği için tüm şirket İK’larında personel savaşları ortaya çıktı. Üstüne bu talebi karşılasanız dahi yetkinlik kısmına hiç girmeye gerek bile görülmemeye başlandı. Mesleki bilgi ve beceri gençlerin okul hayatında, meslek liselerinde başlamalı. Buralarda olmadığı için işletmeler vasıfız elemanların eğitim ve toplama merkezlerine döndü. Devletimizin bu süreci iyi analiz etmesi ve Türkiye’nin 10 yıl sonra geleceği noktada oluşacak ihtiyaçları için şimdiden hazırlıkları hızlandırması gerekiyor. Firmaların mavi yaka ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü yola başvurduğunu biliyorum. Firmamız da aynı şekilde el ilanları, sosyal medya, sosyal alanlar, muhtarlar, işçi bulma kurumu ve özel istihdam bürolarını kullanarak arayışlarımızı sürdürüyor. Mesleki anlamda yeterlilik artık 2’nci aranılan özellik oldu. Çünkü öncelikle firmanın çalışan bulması lazım. İşletmeler kendi içlerinde bu mesleki yeterlilikleri vermeye razı hale geldiler. Ara iş gücü şu an piyasanın elması gibi oldu. Beyaz yakalar altın, mavi yakalar bronz gibi bir benzetme yapabiliriz. Büyük şehirlerde bu kıt kaynakları artırmak gerekiyor. Ülkemizin sanayileşme potansiyeli olan yerlerdeki insanlara hem istihdam hem de kalkınma sağlaması bir ülke politikası olmalıdır. Belirli şehirlerde artışların karşılanamayacağı noktaya geldik sayılır. Bu yoğunlukları diğer illere dağıtmak sağlıklı bir büyüme için uygun olacaktır.

Esma BAŞ GÖCEN – Yepsan A.Ş. YKÜ

İş beğenmemezlik var

Ham madde, işçilik, enerji, genel gider artışları gibi nedenlerle üretim maliyetlerindeki artışları satış fiyatlarına tam anlamıyla yansıtamadığımız bir dönemde, sektörümüzün yaşamış olduğu tedarik ve fiyat artışı kaynaklı olumsuzlukların yanı sıra kalifiye eleman istihdamında da sorunlar yaşanmaktadır. Tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de personel devir hızları inanılmaz yükseldi. Bu sorun hem mavi yaka hem de beyaz yaka personel istihdamında görülmektedir.

Ücret politikamızı asgari ücretin üstünde değerlendiriyor olmamıza rağmen bir tarafta işsizlikten bahsedilirken bir de iş beğenmemezlik gibi bir durum söz konusu.

Bu arada ihtiyacımız olan personeli kendimiz yetiştirmek gibi bir yöntem uygularken bu kez maalesef belli bir yetkinliğe ulaşmış çalışanlarımız transfer ediliyor.

Bu anlamda meslek liselerine olan ihtiyaç bariz bir şekilde ortadadır, dolayısıyla meslek liseleri ile üniversitelerin sanayi kesimi ile işbirlikleri daha kuvvetlendirilmelidir. Biz de bu yapılan çalışmaları destekliyoruz. Umarız sanayinin ihtiyaç duyduğu daha çok sayıda nitelikli mezun üretime dahil edilir.

Emel ÖZKAN TAŞKAYAN – Destek Amortisör YKÜ

Değişim topyekûn olmalı

Uzun yıllardır üreticilerin en büyük problemi teknik eğitim almış vasıflı, kalifiye ara eleman ve tekniği bilen tekniker, mühendis eksikliğidir. Meslek liselerinin yok olmaya yüz tutması, gençlerin mesleki eğitimi tercih etmemesi ve mezun sayısındaki yetersizlik bu sorunun giderek büyümesine neden olmuştur. Bu sebeple yetiştirmek üzere istihdam ettiğimiz meslek lisesi harici öğrenimi bulunan çalışanlarımıza Mesleki Eğitim Belgesi aldırıyoruz. Son zamanlarda yetişmiş eleman bulmada yaşadığımız güçlük sebebi ile yeni mezun yetiştirme veya yeni istihdama mesleki bilgi kazandırma yolunda bazı adımlar attık. Kalifiye elemanlarımız sayesinde ustalık belgesi ve usta öğretici belgesi gibi farklı programlar ile ekibimizi firma içi eğitime yönlendiriyoruz. Lise mezunu olup, firmada çalışma alanına göre, MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) Alan ve Eğitim Dalı konusunda uyan personele yönelik, Usta Öğretici Belgesi’ne sahip bir personelin kontrolünde gerçekleştirilecek uygulama için Bursa Hürriyet Meslek Lisesi ile protokol imzaladık. İŞKUR üzerinden de aynı şekilde açık pozisyonlar için eleman desteği alıyoruz. Mühendis adayları için de üniversiteler ile uzun dönemli staj programında yer alıyor, mezuniyet sonrası açık kadro bulunması durumunda firmamızda staj yapmış öğrencilerin istihdamına öncelik veriyoruz. Nitekim firmamızda attığımız adımlara rağmen ne yazık ki açık kapanamamakta, üretimdeki büyüme ile her geçen yıl ihtiyaç artmaktadır. Mesleki ve Teknik Eğitim alanında hem sanayinin katkısı hem de eğitim sistemindeki yeni düzenlemelerle mesleki eğitimi sevdirme, sanayi ile iç içe çalışma ve meslek liselerinin artması yönünde çalışmalar olduğunu görüyoruz. Ancak yeni açılan Üniversitelerin çoğunda ise teknik alt yapı donanım, uygulama gibi gereklilikler bulunmuyor. Değişimin ve gelişimin temelden en üst seviyeye kadar topyekûn olması gerekiyor. Staj programları ile sanayiye öğrenci yönlendirerek gençlere mesleki bilgi edindirmeyi sağlamak yerine özellikle üniversitelerdeki teknik donanımın, altyapının, uygulamalı eğitimin artması gerektiğini düşünüyorum.

Taner Yılmaz – MAY Fren Genel Müdürü

Sıkıntılar eğitim sisteminden kaynaklı

Özellikle talaşlı imalat konusunda vasıflı eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bulamadığımız için de vasıfsız elemanlar alıp, 4 – 5 kişilik gruplar oluşturarak bunları eğitim programlarına sokmak yöntemiyle hızlandırılmış bir şekilde yetkinlik kazandırma yoluna doğru gidiyoruz.

Eleman bulmak için her türlü kanalı deniyoruz. Şirketimizin sosyal medya kanallarını kullanarak duyurularda bulunuyoruz. İŞKUR ile işbirliği yapmaya çalışıyoruz. İnternet üzerinden duyurulara çıkıyoruz. Bunun yanı sıra tanıdıklarımız vasıtasıyla da eleman arayışlarımızı sürdürüyoruz.

Eleman eksikliğinde eğitim sistemimizden kaynaklı sorunları yaşıyoruz. Çünkü bütün genç nüfusumuz, sanki herkes üniversite mezunu olmak zorundaymış gibi, gereğinden fazla üniversite açıldı. Bu nedenle çok sayıda üniversiteli işsiz var. Üniversiteden mezun olanlar da masa başı, beyaz yaka pozisyonunda iş arıyor. Ama bu ülkenin beyaz yakadan ziyade mavi yaka çalışanlara ihtiyacı var. Eğitim sisteminde gerekli düzenlemeler yapılarak, gençlerin üniversiteye özendirildiği gibi mesleki okullara da özendirilmeli. Aksi takdirde bu sıkıntıların aşılacağını düşünmüyorum.

Ali Hakan SÜALP – İNSU Teknik YKB

Sektörlerin nitelikli iş gücü talebi karşılanamıyor

Son yıllarda iş dünyası genelinde özellikle nitelikli iş gücü bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Şirketler aradığı nitelikte ve kriterlere sahip çalışan bulmakta maalesef sıkıntı yaşıyor. Firmamızda da aynı durum söz konusu. Dönem dönem farklı alanlarda çalışma arkadaşı arayışlarımız oluyor. Genel olarak İŞKUR ve internet siteleri aracılığı ile ilanlarımızı yayınlıyoruz, Belediyelerin de istihdam sağlama konusundaki çalışmalarına katılıyoruz. Ancak iş ilanlarımız olmasına rağmen aradığımız kriterlere uygun kişileri bulmakta zorlanıyoruz. Bursa Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden biri. Buna rağmen kalifiye eleman açığı söz konusu. Genel olarak sektörlerin nitelikli iş gücü talebi karşılanamıyor. Bu da üzücü bir durum. Bu problemin aşılması adına gençleri iş hayatına kazandıracak uygulamaların daha fazla hayata geçmesi gerekiyor. Bu noktada sanayi okul iş birliğinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle meslek liselerine ilginin artması ile sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne ulaşmak daha kolay olacaktır. Mesleki eğitime yönlendirecek uygulamalar artmalı ve gençlerin meslek liselerine yönelmesi sağlanmalı. Meslek liselerinde okuyan öğrencinin öğrenmesi için gerçek iş ortamında elini üretim bandına koyması, tüm süreçlerde aktif olarak yer alması oldukça önemli. Bu sayede iş hayatına da hazır olmuş bireyler olarak mezun oluyorlar. Bu şekilde sadece ihtiyaç duyulan insan kaynağı yetiştirilmeyecek aynı zamanda genç işsizlik oranı da düşecektir.

Ümran ERTAŞ -SKE Otomotiv Genel Müdürü

Elemanı elde tutmak da zor

Türkiye genelinde tüm sektörlerde olduğu gibi bizde üretici firmalar olarak otomotiv sektöründe ciddi eleman sıkıntı yaşıyoruz. Özellikli sektörde pandemi sonrası nitelikli eleman bulmak bir hayli zorlaştı. Hem mavi yaka hem de beyaz yaka pozisyonlarında nitelikli eleman bulmak gerçekten bugünün Türkiye de üretim yapan sanayicilerin en önemli sıkıntılarından bir tanesi. Bizler yaptığımız üretimle ülke ekonomisine ciddi oranda katma değer sağlarken, çalışanlarımızın refahını da en üst seviyede korumak durumundayız. Pandemi, savaş ve akabinde enerji krizinin yaratmış olduğu yüksek enflasyonist ortamda çalışanlar işyerlerinde mutlu olsalar da özel hayatlarında ciddi şekilde mutsuzlar ve bu çalışma hayatını da olumsuz etkiliyor. Açık pozisyonlarımızı doldurmakta ciddi sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Yeni başvurularda bu ekonomik şartlar sebebi ile şirket içi dengeleri bozacak ölçüde astronomik taleplerle karşılaşıyoruz ve çoğunlukla geri çevirmek durumunda kalıyoruz. Eleman açığımızı günün sonunda bir şekilde kapatıyoruz ancak bu süreçte ciddi zaman ve maddi kayıp yaşıyoruz. Eleman ihtiyaçlarımızda daha duyarlı, sakin ve nokta atışı seçimlerde bulunmaya gayret ederken, karşı tarafında istek ve taleplerini şirket iç dengelerimizi bozmayacak şekilde karşılarken, kalite ve hizmet anlayışımızdan hiçbir zaman taviz vermemeye dikkat ediyoruz. Tabii ki eleman bulmak kadar halihazırdaki elemanı elde tutmak da artık çok zor. Bu kritik noktada şirket içi eğitimlerle çalışanlarınızın hedeflerimizi daha iyi anlamalarını sağlayarak işe olan bağlılıklarını arttırıyor, aynı zamanda hata yapma oranını da önemli ölçüde azaltıyoruz ve farkındalık yaratıyoruz. Bu yaklaşım, takıma yeni katılacak nitelikli elemanlar içinde tercih sebebi olabiliyor.

SKE Group olarak istihdam bulma kanallarının hemen hemen hepsini kullanıyoruz. Ağırlıklı olarak şirketimize danışmanlık yapan ortaklarımız üzerinden, özel internet istihdam platformlarından, son dönemde revaçta olan Linkedin ve tabii ki İŞKUR üzerinden çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

SKE Group olarak mesleki eğitime büyük önem veriyoruz. Güçlü bir ülke ekonomisi ve katma değerli üretim için reel sektör ile okulların iş birliğinin güçlenmesi gerekli. Biz bu bağlamda birçok gencimize grubumuzda staj yapma imkânı sağladık, sağlıyoruz ve çözümün bir parçası olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca tüm gençlerimize meslek liselerine gitmeleri konusunda sizlerin aracılığı ile çağrıda bulunmak istiyorum. Şunu da belirtmek isterim ki bu konuda çok zaman kaybedildi. Hızlı ve pratik çözümlerin derhal uygulanmaya başlaması gerekmektedir.

Büşra DEMİROĞLU OKUR - Burçak Metal Gen. Md.

Müfredat pratiğe yönelik olmalı

Talaşlı imalat sektörü olarak Özellikle üretim bölümünde yetişmiş personel eksikliğini çok yaşıyoruz. Bu açığı kapatmak için departmanlar arası rotasyonlar yapıyoruz, vasıfsız personel istihdamı yapmak ve eğitim vererek personeli vasıflı hale getirmeye çalışıyoruz. Mevcut personelimize de eğitimler vermek suretiyle bir üst kademeye yükselmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Aracı personel istihdamı sağlayan özel şirketler, internet ve İŞKUR aracığıyla eleman bulmaya çalışıyoruz.

eğitiminde alanında atılan adımların yeterli olmadığını sahada olmamız nedeniyle çok net görebiliyoruz. İlgili sayılacak eğitim alanından mezun olmasına rağmen vasıflı eleman bulmak çok zorlaştı. Eleman sıkıntısının çözümüne yönelik olarak mesleki eğitime dayalı eğitim veren kurum ve kuruluşların eğitim kalitesinin kesinlikle iyileştirilmesi, uygulamaya/pratiğe yönelik müfredatın oluşturulması gerektiğiniz düşünüyoruz. Batıda bu konuda daha iyi çözümler olduğunu görüyoruz. Bu noktada önerimiz/beklentimiz, zaten teorik bilgisini eğitim kurumlarında öğrenmiş, stajlarda yeterince işin pratiğini yapmış ve okuldan mezun olduğunda 1-2 yıl ilgili faaliyet alanında tecrübeli bir adaymış gibi iş görüşmesine gelebilmeliler. Ülkemizdeki üniversiteler ve meslek liselerinde bizim faaliyet alanımıza yönelik bölümler yok. Örneğin; meslek lisesi, ön lisans ya da lisans eğitimini kalıp, makine, otomotiv vb. bölümlerinden mezun olan bir aday, inşaat, otomotiv, makine ve bu sektörlerin içindeki hemen birçok faaliyet alanında istihdam edilebilir gibi görünüyor. Bu ilk bakışta güzel görünmesine rağmen yine de bir alana uzmanlaşmanın ilk adımı eksik kalmaktadır.

Mesleki eğitimi almış bir personel ile bu eğitimi almamış bir personel arasındaki fark o kadar az ki, yeni adaylar bizim faaliyet alanımızı, talaşlı imalatı tanımıyorlar/bilmiyorlar. Yeni mezun adayları iş başvurularında değerlendirdiğimizde Teknik Resim okuma bilgilerinin sınırlı, Makine program yazma ve makine kullanma bilgileri hiç olmadığını görüyoruz. Ölçüm cihazlarını tanımıyorlar ve iyi derecede kullanamıyorlar. Hatta Teknik resimdeki ölçüler üzerinde yer alan toleranslardaki artı-eksi değerleri bir toplamak çıkarmakta zorlandıklarına şahit oluyoruz.

Ana Sanayi nitelikli personel bulma konusunda bizlerden daha avantajlılar maalesef. Adaylar ana sanayi firmalarında çalışmayı tercih ediyorlar. Yan Sanayilerde zaten kısıtlı olan bu personelleri daha eğitim kurumlarında ve staj dönemlerinde iken ana sanayi firmaları görüşmelerini yaparak personelleri istihdam edebiliyorlar.

Deniz ALAGÖZ – TŞT Amortisör Dış Tic. Md.

İşsiz de işçi arayan da çok

Üretim alanımız nedeniyle daha çok talaşlı imalat konusunda eleman ihtiyacımız oluyor. Fakat yetişmiş eleman bulmanın zorluğundan dolayı bünyemize vasıfsız eleman alarak, iş yerimizdeki eğitmenlerimiz vasıtasıyla bunları eğitip, makinelerde ustalaşmalarını sağlıyoruz. Ancak istihdam ettiğimiz yeni, genç elemanlarda iş konusunda disiplin ve kendini geliştirmek adına bir çaba olmadığı için belirli bir süre sonra sıkılıp, bunalıp işi bırakabiliyor. Dolayısıyla eleman ihtiyacı her zaman yaşanıyor. Eleman açığını kapatmak için çalışan eleman bulsak, bu elemanların tüm haklarını verdiğimiz için bu açığı kapatmış olacağız. Ancak işsizlik çok olduğu kadar çevremizde iş arayan iş veren sayısı da çok. Durum garip bir hal aldı. Yeni gençlik daha çok masa başında ya da sosyalleşeceği AVM’lerde, kafelerde çalışmayı tercih ediyor. Fakat iş ortamında tecrübe kazanabilmek için bir çaba harcamıyor. O nedenle sürekli bir eleman açığımız var.

Eleman bulmak için İŞKUR, internet mecraları ve gazeteler üzerinden ilana çıkıyoruz. Bunların yanında fabrikamızın önünde sürekli olarak “Eleman alınacaktır” afişi de asılı.

Tecrübeli, kalifiye bir eleman aramayı bıraktık. Yeter ki dürüstçe ve sürekli çalışacak bir eleman olsun. Biz bu arkadaşları yetiştirip, belirli bir seviyeye getirmek istiyoruz. Bu elemanların bütün imkanlarını zaten sağlıyoruz. Kendi bünyemizde gerekli tüm eğitimleri verebiliriz. Ancak sıkıntının çözümü için meslek liseleri daha aktif hale getirilip, öğrenciler ve veliler teşvik edilmeli. Meslek lisesi mezunu gençlerin eğitimlerini işletmelerde verdiğimiz zaman bu gençler konuya daha vakıf oluyor ya da konuyu biraz daha anlayıp, daha çabuk öğreniyor. O nedenle meslek liselerinde teşvikler olmalı. Her öğrenci üniversite okuyacak diye bir durum yok. Zaten her üniversite okuyan da iş bulamıyor. Burada ailelere büyük görev düşüyor. Aileler, çocuklarının üniversite okuyacak kapasitesi yoksa, çocuklarını yeteneklerine göre yönlendirmeli.

Hikmet Sami BİLGİÇ - Turkas Amortisör YKÜ

Zor günler bekliyor

Ülkemizde ki her sektörün yaşadığı kalifiye eleman sıkıntısını maalesef bizlerde yaşıyoruz. Yıllar içerisinde toplumda iş hayatında sadece üniversite mezunlarının değer göreceği fikrinin benimsenmesi , ilkokul sonrasında başlayarak teknik yönde kabiliyeti olabilecek gençleri keşfedip meslek lisesi gibi okullara yönlendirip yapılacak uygulamalı eğitimler ile mesleki bilginin yanında uygulama imkanları sunma, akabinde iş imkanı sağlayıp sektöre kazandırma ya da eğitim hayatını üniversiteye taşımak isteyenlerin mühendislik bölümlerine girmeleri konusunda desteklenmesi gibi geniş çaplı bir ulusal eğitim politikamız olmadığı için şu anda pek çok alanda kalifiye personel sıkıntısı yaşadığımızı düşünüyorum. Üniversiteye giden mühendisler ise tabiri caizse eli yağlanmadan, uygulama imkanları elde edemeden mezun olup piyasaya çıktıklarından, iş ortamı ile yüzleştiklerinde özgüven kaybı yaşayıp, çok farklı kariyer planlarının içinde hayat mücadelesi veriyorlar.

Firma olarak kalifiye personel ihtiyaçlarımızda İŞKUR alt yapısını aktif olarak kullanıyoruz. İhtiyaçlarımıza tam olarak cevap vermese de teknik yönden gelişime açık arkadaşlar ile irtibata geçip gerekli görüşmelerden sonra firma bünyesinde bu arkadaşları eğitip yetiştirmeye çalışıyoruz. Sosyal medyanın hayatımızın her alanında olmasından dolayı personel arayışlarımızda sosyal medyada ki insan kaynakları gruplarından faydalanıyoruz. Bunların yanında ulusal anlamda faaliyet gösteren kariyer siteleri de faydalandığımız mecralar arasında.

Bir kaynakçı işe alım ilanına birkaç kişinin, bir mühendis ilanına binlerce kişinin başvuru yaptığı günümüzde beklentimiz; geniş çaplı bir eğitim politikasının belirlenmesi, ülkemizin geleceği olan gençlerin meslek edinmek için yaşları geçmeden kendi becerileri doğrultusunda doğru yönlendirilip iş hayatına kazandırılmasıdır. Aksi halde gelecek yıllarda ülkemiz sanayisini personel anlamında çok daha zor günler bekliyor.

Mehmet KAZANGİL - NSK Group İcra Kurulu Başkanı

Meslek Liselerine önemli görevler düşüyor

Şirketimizin toplamda 500’ün üzerinde çalışanı olup, Bursa Karacabey’de bulunan fabrikalarımızda üretim hatlarında yetişmiş tecrübeli veya eğitimli tekniker bulmakta zorlanıyoruz. Karşılaştığımız bu sorunu tecrübesiz adayları işe alıp belli bir eğitim programından geçirerek aşmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda belediyeler, İŞKUR ve bölgemizde bulunan meslek liseleri ile çeşitli programlar çerçevesinde işbirlikleri yapıyoruz.

Aslında sanayideki yetişmiş çalışan sorunu için meslek liselerine önemli bir görev düşüyor. Meslek liselerindeki eğitimin daha fazla sanayi ile iç içe ve öğrencilerin mezun oldukları zaman sanayinin ihtiyacı olan belirli yetkinlikleri taşımasına yönelik olması gerekiyor. Bunun için gerekli adımların atılmasının faydalı olacağını her zaman değerlendiriyoruz. Ayrıca meslekte uzmanlaşma ile ilgili teşvik ve desteklerin arttırılmasının da faydalı olacağını düşünüyoruz.

Çalışan bulmada iş ilanı yayınlayan internet sitelerinden önemli ölçüde faydalanıyoruz. Burada ilanlar yayınlayarak aday havuzları oluşturuyoruz ve fırsat eşitliğine bağlı kalarak uygun işe uygun aday yerleştirmeleri yapıyoruz. Bundan da öte çalışan bulmada en önemli kaynağımız; şirketimizde hâlihazırda veya geçmişte çalışanların başka kişilere verdiği olumlu referans olmaktadır. Bunu da; çalışanlarımızın tüm haklarını zamanında ve eksiksiz olarak ödemek konusunda hassasiyet göstererek sağlıyoruz. Ek olarak çalışanlarımıza aidiyet duygusunun yükselmesi ve güçlü bir motivasyona ulaşılması için aldığı ücrete ek olarak çeşitli haklar sunuyoruz. Bu faktörler ile çalışan istihdamında çalışanlar tarafından tercih edilen ve referans verilen bir marka olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

Ufuk ERDOĞAN – ERBAB Otomat Genel Müdürü

Meslek lisesi memleket meselesi olmalı

Sektör içerisindeki tüm firmalarda olduğu gibi kalifiye mavi yaka pozisyonunda eleman eksikliği yaşıyoruz. Bu konuyla alakalı meslek liseleriyle ortak çalışma yapmaya gayret ediyoruz ama malesef yeterli olmuyor. Eleman bulmak için İŞKUR ile görüşmelerimiz oluyor. Bunun haricinde taşeron eleman desteği sağlayan firmalardan ve internet sitelerinden temin etmeye çalışıyoruz. Tabi bunlar da ek maliyetler getiriyor. Koç Holding’in projesine ismini verdiği gibi ‘Meslek lisesi memleket meselesi’ Öncelikle ilk olarak buralarda adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Oradan mezun olacak olan genç arkadaşlarımızın sanayiye daha aktif teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum ve son olarak da meslek liseleri eskiden olduğu gibi cazip hale getirilmeli ve orta okullarından mezun olan gençlerimiz için tercih edilen konumuna geri dönmeli. Bunun olabilmesi içinde her proje desteklenmeli.

Aygül AYLA – BÜKE Plastik Genel Müdürü

Bulmak da almak da zor

Eleman bulmak zor. Özellikle genç nesil daha rahat ve kolay yoldan, sanal ortamlardan para kazanmayı hedeflemiş durumda. Bu gençlere özellikle fiziki olarak çalışmak zor geliyor. Kalifiye eleman bulmak da zor. Ayrıca bu son dönemde, artan maliyetler nedeniyle eleman almak da zor. Bu noktada, ben kendim bile üretimde çalışıyorum. Eleman bulmak için İŞKUR, kariyet.net gibi platformları tercih ediyorum. Ancak bu dönemde eleman almaktan ziyade mevcut personelimle hatta üretime kendi emeğimi de katarak yola devam ediyorum.

Makine sektörünün Polonya çıkarması Makine sektörünün Polonya çıkarması

İpek YALÇIN – THİERRY DİNİZ Otomotiv Genel Müdürü

Üniversite okuma isteği işsizlik oranını artırıyor

10 Ağustos 2022 tarihinde açıklanan işgücü istatistiklerine göre; mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10 üzerinde çıktı. Ancak bu işsizlik oranına rağmen birçok sektörde eleman bulma sıkıntısı yaşamaktayız. Biz de otomotiv tekstili üretiminde faaliyet gösteren bir firma olarak tekstil alanının her alanında eleman bulmakta zorluk yaşıyoruz. Özelikle alanında uzmanlaşmış kalifiye eleman bulmakta ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. Bu konuda mesleki yeterlilik eğitimleri, İŞKUR işbaşı eğitimleri veya alanına göre özel eğitim kurumlarının eğitim programlarından yararlanıyoruz. Özelikle “eleman bulma” krizini ikiye bölmek gerektiğini düşünüyorum. Nitelikli yani işinde uzman çalışan bulma konusunda meslek liseleri ile ilgili yapılan çalışmaların devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Maalesef tüm gençlerimizin üniversite okumak istemesi hem işsizlik oranını arttırmakta hem de kalifiye teknik eleman bulma sıkıntısını arttırmaktadır. Konusunda uzman meslek liselerimizde sanayi – okul - kamu işbirliklerinin arttırılarak iş garantisi sözü ile programlar oluşturulması hatta bu programların günümüzün güncel meslekleri eklenerek (veri analizi ve bilimcisi, proses otomasyon ve yazılım gibi) güncellenmesi işgücü niteliğinin arttırılmasında faydalı olabilir. Belirli bölümlerde ihtiyaçtan fazla mezun yaratmaktan ise ihtiyaç analizine göre yetiştirilmiş iş gücü yetiştirme programları konunun çözümüne yönelik bir adım olacaktır.

Rafet MUTLU - Bursa Trim Oto Dış Tic. Md.

İnsanın yaptığı işi robotlar yapacak

Üretim elemanı eksiklerimiz mevcut, daha çok kaynakçı ve kalifiye eleman bulmak zor oluyor, çözüm olarak içimizden birini yetiştiriyor açığı kapatmaya çalışıyoruz. İŞKUR ve tanıdıklar vasıtasıyla haber gönderip işçi bulmaya çalışıyoruz. Mesleki liselere daha çok önem verilmeli, çok adım atıldığını görmüyoruz, yoksa bu ülkenin üretimi durma noktasına gelir zamanla. İşverenler maliyetli olsa da robotlaşmaya ve otomasyona yönelir. İnsanın yapacağı işi robotlar yapar. Bu sefer ülkede ciddi bir işsizlik sorunu ortaya çıkar.

Adnan NUMAN – CAPPAFE Genel Müdürü

Makineleşme hissedilecek

Sektörde bizlerin ve birçok farkı sektörde üretim yapan firmaların ortak problemi kalıcı kalifiye iş gücü problemidir. Üretimde iş başı verilen görece nitelikli kişiler sektördeki bu açık yüzünden daha iyi koşullar bulma isteğiyle kalıcı bir şekilde istihdam edilemiyor. Bu personellerin istihdamında yaşanan kesintiler ise bu kişilerden işi öğrenme gayesinde olan diğer tecrübesiz personellerinde işten soğumasına ve verimliliklerinin düşmesine neden olmaktadır. Kalifiye personellere daha rahat bir ortam sağlamak ve kalıcılıklarını daim kılmak adına özlük haklarını iyileştirme, daha rahat bir çalışma ortamı sunma ve kariyer planlaması yapma gibi bir dizi önemler alınmaktadır.

Personel istihdamı için İŞKUR, sosyal medya ilanları, ilan panoları ve çeşitli personel istihdamı sağlayan sitelerden destek almaktayız.

Personel probleminin kalıcı çözümü için sektörde sayısı azalan bazı bölümler için ek istihdam teşvikleri sağlanabilir. Firmalara SGK teşviklerinden ayrıca yine bazı istihdam edilme problemi yaşayan iş kollarında bulunan personellere SGK prim ve gelir vergisi ayrıcalıkları tanınabilir. Her şeyden önemlisi bu insanların yaptıkları meslekten kazandıkları ücretler ile rahat ve sosyal bir yaşam sağlaması adına ücret artışlarından ziyade alım güçlerinin artırılmasına yönelik bazı ek çalışmalar bu kişilerin verimlilik ve performanslarında artış sağlayacağını düşünmekteyiz.

Efkan ÇİLDEM - Sumetal Genel Koordinatör

Mesleki eğitim çalışmalarını yeterli bulmuyorum

Sumetal satışını sunduğu malzemelere ebatlandırma yapan demir dışı metaller ve mühendislik plastikleri konusunda uzmanlaşmış tedarikçi bir firmadır. İş alanımız üretim faaliyeti olarak isimlendirilmediği için özellikle ebatlandırma atölyemizde “testere operatörü” bulmakta zorlanıyoruz. Bu konu ile ilgili İŞKUR üzerinden İEP işbaşı eğitim programı uygulamak istedik fakat faaliyet alanımız geçerli olmadığı için kullanamadık.

İnternet siteleri, İŞKUR ilanları, LinkedIn vb. sosyal medya siteleri aracılığı ile çalışan arayışımız bulunmaktadır.

Mesleki eğitim ile ilgili atılan adımları yeterli bulmuyor ve ilerletilmesi gerekliliğine inanıyorum. Özellikle bu noktada üniversite, teknik lise, meslek okulları gibi eğitim kurumlarının sanayi kuruluşları ile dirsek temasında olması gerektiğine ve akademik eğitimini tamamlamadan tüm teknik eğitim alan öğrencilerin belli bir faaliyet alanında yetkinlik kazanmasının ülke olarak üretim hacmi ve kalitesi açısından da yakın gelecekte önem arz edeceğini düşünüyorum. Hatta üniversitelerle yaptığımız iş birliklerinde mutlaka bu konularda fikirlerimizi ve önerilerimizi ısrarla beyan ediyoruz. Umarım bu tür faaliyetlerin önemi en kısa sürede anlaşılır ve özellikle yüksek hacimli ihracat yapan çok önemli firmaların kalifiye çalışan arayışı hızla çözüme kavuşur.

Makine sektörü

Ahmet ÖZKAYAN – Ermaksan YKB Vkl. ve Gen Md.

En büyük yatırım, insana yatırım

Ermaksan olarak en büyük yatırımı, ‘insana yatırım’ olarak görüyoruz. Nitelikli iş gücü ihtiyacını giderebilmek adına da kendi imkanlarımızı adeta seferber etmiş durumdayız. İnsan kaynağına yatırımlarımız, zaman ve maliyet açısından en önemli paya sahip. Çünkü özellikle ileri teknoloji geliştirme noktasında yetişmiş personele ciddi ihtiyaç var.

Bu noktada şirket olarak kendi personelimizi kendimiz yetiştiriyoruz diyebilirim. Öyle ki üniversitelerin fizik, elektronik, mekatronik ve yazılım bölümlerinden mezun olan kişileri işe alıyor ve yüksek lisans yapmak isteyenleri de Ar-Ge Merkezi’mizde tekrardan bir eğitim sürecine yönlendiriyoruz.

Bu süreçte, çalışma arkadaşlarımız hem çalışıp uygulama yapıyor hem de yüksek lisans ve doktora programlarını devam ettirebiliyor. Biz de ihtiyacımız olan nitelikli personeli bu sayede yetiştirmiş oluyoruz.

Aynı zamanda, son yıllarda üniversitelerde ilgili derslerin verilmesine yönelik çeşitli çalışmalarımız da var. Bu bölümlerde okuyan ve mezun olan personel ile sürekli şekilde ihtiyacımızı karşılama hedefimiz bulunuyor.

Engin ÇETİNER – Beka-Mak YKB

İhracat hedefinde işgücü en önemli etken

Her firma gibi bizim firmamızda kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Meslek ve teknik liselerinin yetersiz olması ve önem verilmemesi maalesef eleman eksikliğine sebep oluyor. Birçok sefer bu konuyu gündeme getirsek de hiçbir ilerleme olmadı. Bu şartlar altında ülkemizin 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak oldukça zor olacaktır.

Üretim yapan firmalar, üretim yapmanın yanında birçok zorlukları da aşmak zorunda kalıyor. Bunlardan en önemlisi kalifiye eleman bulma zorluğu. Bence bu konu Türkiye ekonomisi için çok önemli. Hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşılabilmesi için işgücü en önemli etkendir. En kısa zamanda meslek ve teknik liselere önem verilmeli, öğrencilerin buraları tercih etmesi için teşvikler verilmeli, yeterli satıda okul açılması ve bu okullara teknik ekipman sağlanması, kaliteli eğitim için gereken ne varsa yapılmalıdır.

Osman GÜLER – Elektroteks YKB

Eleman bulunca mutlu oluyoruz

Biz artık kalifiye eleman aramaktan vazgeçtik. ‘Çalışan eleman olsa yeter’ diyoruz. O kadar fazla sıkıntı var ki, eleman bulmaktan bile mutlu oluyoruz. Sokaktan geçeni işe almaya razıyız. Eleman aldıktan sonra, hangi bölümde kullanacağımıza karar veriyoruz. Ara elemanı geçtik, iş bu kadar vahim. Pandeminin başlangıcından bugüne kadar 200 kişiye yakın personel aldık. Bunların 150’si de vasıfsız, kendimiz yetiştirmek üzere aldığımız elemandı. Önümüzdeki 1 sene içinde de 100 eleman daha almak istiyoruz. Yeter ki çalışmak isteyen olsun. Yaptığımız iş gereği daha fazla erkek personel istihdam ettiğimizden, farklı konuları kadın personelle çözmenin peşindeyiz. Kadın istihdamını artıracak projeler üzerinde çalışıyoruz. Otomasyonu, makine tesisatını panel üzerinde kadınlara yaptırıyoruz. Makine montajını paket haline getirip, onları da kadın çalışanlarımıza yaptırıyoruz. CNC torna frezelerle de kadın çalıştırıyoruz. Erkek çalışan bulamadığımızdan dolayı kadın istihdamını artıracak formüller üretiyoruz. Şu an işletme bölümünde 40 kişiye yakın kadın istihdam etmeye başladık.

Bu arada, Avrupa vatandaşlığı bulunan çalışanlarımız var. Bu arkadaşlarımız kur farkından dolayı buradaki işlerini bırakıp Avrupa’ya gitmeyi tercih ediyorlar. Yüksek maaş alan personellerimiz bile Avrupa’da yaşamayı istiyorlar. Örneğin Hollanda’da inşaatta çalışan birisi aylık 4 – 5 bin euro maaş alabiliyor. Bu da haliyle insanlara cazip geliyor. AB vatandaşlığı olan arkadaşlarımızın birçoğu kalifiye elemanlar. Bunlar, yurt dışında montaja gönderdiğimiz, en kalifiye arkadaşlarımız. Ama biz bunları kaçırıyoruz. Elimizden geldiği kadar bu farkı kapatmaya çalışsak da, fark kapanacak gibi değil.

Serdar SAĞLAM – Yavuzlar Makine YKB Yrd.

Personel kazandıran elemanlarımızı ödüllendiriyoruz

Ülkemiz sanayinde gerçekten eleman bulmak her sektör için gün geçtikçe zorlaşıyor. Yetişmiş eleman bulmak zor, yetiştirilmek üzere eleman bulmak daha da zor. Özellikle her sektör için fiziksel ve tamamen personel becerisine kalmış işlerde eleman bulmak ve elde tutmak en zoru. Personel sıkıntısı çekmemek için eldeki personelimizi elde tutmaya çalışıyoruz. Kolaylıkla personelden vaz geçmiyoruz, şartları zorluyoruz. Eleman arayışlarımız kariyer sitelerindeki ilanlar ile, şehrimizde düzenlenen istihdam fuarlarına katılarak, İŞKUE, BUTGEM gibi kurumlardan destek alarak, meslek liseleri ile sıkı iş birlikleri kurarak, sosyal medya platformlarından, firma dışına ve araçlara asılan ilanlar ile personel arayışlarımız her daim var. Ancak en sağlam eleman bulma kanalımız, çevremiz ve bize referans olan çalışan personelimizin çevresi ile yeni istihdamlara ulaşıyoruz. Bize personel kazandıran elemanlarımızı ödüllendiriyoruz. Son dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı ve Ticaret Odamız tarafından hataya geçirilen projeleri önemsiyoruz ve değerli buluyoruz. Meslek liseleri ve sanayi iş birlikleri gibi, birtakım kararlar geç alımmış olsa da, birkaç yıl içinde meyvelerinin toplanacağını düşünüyorum. Hala eksikler var, meslek liseleri gerçekten sevdirilmeli, özendirilmeli. Liseye gelen öğrenciler gerekten seçtikleri bölümleri severek icra etmeliler. Burada sorumluluk devletimize ve sanayicimize düşüyor.

Hakan SÖĞÜNMEZ – SÖNMEZ Makine YKB

Üreten nesiller dünyayla senkronize olur

Son dönemde yaşanılan üretim yoğunluğu nedeniyle tüm meslektaşlarımız ara elaman ihtiyacı sorunu yaşamakta. Özellikle talaşlı imalat alanında çalışacak mesai arkadaşları bulmakta zorlanmaktayız. Talaşlı imalat tezgâhlarına yatırım yaparken aklımızda farklı bir soru daha var, bu tezgâhlar nasıl çalışacak? Ayrıca bu yatırımlar yapıldıktan sonra tezgâhların 24 saat çalışması önemli konu. Tezgahlar orta vadeli krediler ile temin edilip 24 saat esasına göre çalıştırıldığında, bilançolara kâr olarak yansıma söz konusu. Yazılım alanın da problemler yaşamaktayız kaliteli yazılım ekiplerine ihtiyaç duymaktayız. Tabii halen kontrol paneli, sürücü ve servo motor üretimi yapamamaktayız bu da farklı bir sorun. Bizim gibi ihracat yapan firmalar için yabancı dil bilen teknik elaman da ayrı bir sorun bahsedilen bu sorunların yanında çok ciddi bir sıkıntı daha var ki mesai arkadaşlarımızın yurtdışı servis desteği maalesef son zamanların en büyük problemi vize. Devletimiz in ilgili makamlarından acil olarak ihracat çalışan şirketler için düzenleme yapılmasını ve yeşil pasaport sayısını arttırmasını talep ediyoruz. Üretim ve ihracat yarınlarımız için hayati önem arz ediyor. Üretim ve ihracat yapan imalatçılarımız için yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Bunun için; meslek liselerinin kaybolan itibarının geri kazandırılmalı; üretim ve ihracat yapan firmalarda çalışacak olan personelin vergi ve SSK kesintilerinde düzenleme yapılarak üretim alanının teşvik edici ve cazip bir alan haline getirilmeli; yurtdışı servis desteği vermek zorunda olan imalatçılarımızda yeşil pasaport sayısının arttırılmalı; üniversitelerimizde örgün eğitim ve öğretim ile birlikte staj zorunluluğu getirilmeli ve üniversitede bulunan değerli hocalarımız ile danışmanlık sistemi oluşturulmalı.

Acil ve ivedi olarak bu hazırlıkların bir an önce yapılarak üretim tarafının rahatlanması sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki üreten nesiller dünyaya senkronize olur dünya kültürlerini öğrenir, dünya milletlerini ve coğrafyasını öğrenir, dünya da devletimizin önemini ve değerini daha iyi algılar. Üretimin arkası aydınlıktır.

Metin GÜVENİLİR – KOMETYAY Genel Müdürü

Nitelikli personel bulmak çok zor

Cnc Yay makineleri konusunda bilgisi ve tecrübesi olan bu makineleri kullanmayı bilen teknik personel sorunu yaşamaktayız aynı zamanda mühendislik alanında hem yetiştirilmek üzere hem de yetişmiş personel bulmak oldukça zor. Değişen yasam koşulları genel olarak nitelikli personel sorunu olarak karsımıza çıkıyor. İşkur kariyer.net ve diğer kariyer sayfaları ve linkedin kullanıyoruz web sitemize insan kaynakları is başvurusu kısmını da gecen yıl dahil ettik. Eğitim sisteminin nitelikli eleman yetiştirme ve bireyi çalışma hayatına hazırlama noktasında çok eksik olduğunu ve bu konudaki çalışmaların yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Burada sorun sadece eğitim sisteminde değil yeni jenerasyon yetiştirilme koşulları ve toplumsal sosyolojide de var. Bireyin çocuk yasta sorumluluk duygusu edinmesi daha sonra ilgi alanlarına yönelik eğitim alması ile çalışma hayatında sermaye sahipleri tarafından desteklenmesi ile sorunun çözülmesi mümkün. Yani çözüm ne üniversite okumakta ne de sınav sistemini değiştirmekte. Bunların kalıcı çözümler olduğunu düşünmüyoruz. Aile-eğitim sistemi ve sermaye sahipleri yani süreç paydaşlarının alacağı aksiyonlarla sorun çözülebilir.

Özgür YILDIZ - Siff Gen. Md. Yrd.

Eğitim alan var, çalışan yok

Her sektörde olduğu gibi firmamızda da kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Şu anda kariyer.net’te devam eden 3 eleman ilanımız var. Yönetici bazlı planlama mühendisi, freze operatörü ve montaj elemanı arıyoruz. Montaj elemanı ve freze operatörüne 2 haftada yaklaşık 16 başvuru gelirken, planlama mühendisine 500’e kadar başvuru geldi. Türkiye’de çok büyük yapısal problem var. Operatör, teknisyen, formen bazında personel bulamıyorsunuz. Herkes üniversite okumuş ama karşılığında çok da iyi okumamış. Mühendislik pozisyonu için başvurulan 500 ilanı ele aldığınızda 5 tane düzgün mühendis bulmak bile çok zor. Freze operatörü ya da montaj elemanı olarak eğitim almamış personel yok. Bu konuda eğitim almış ama o işi yapmayan personel çok. Bunun sebebi de özellikle hizmet sektöründe, AVM’lerde istihdam edilen personellere sağlanan imkanlar karşısında bu insanların endüstride çalışmak istememesi. Bu noktada endüstriye de görevler düşüyor. Endüstride çalışma koşullarının, maaşların, sosyal imkanların da cazip hale gelmesi gerekiyor. Aksi takdirde personel bulup, çalıştırma imkanımız yok. Sanayide hemen hemen tüm firmalar vasıfsız eleman alıp, kendileri eğitim veriyorlar. Çünkü hazır, kalifiye eleman bulamıyorsunuz.

İmalat sanayi

Burak ARAS - Gökçelik Yönetim Kurulu Üyesi

Yeni meslekler ortaya çıktı

yeni nesil teknolojilerin öne çıkmasıyla birlikte yeni iş alanları ile yeni meslekler ortaya çıktı. Bu da nitelikli personel ve ara elemana olan ihtiyacımızı daha da arttı. Özellikle de spesifik konularda kalifiye personel bulmakta zorlanıyoruz. Türkiye İş Kurumu, internet siteleri, özel istihdam bürolarından işe uygun nitelikli personel bulma konusunda yararlanmaya çalışıyoruz. Ayrıca, insan kaynakları dernekleri ile de iletişim halindeyiz. Ancak bunlar da ihtiyacımız olan ara eleman ihtiyacını karşılamakta yeterli olmayabiliyor.

Sanayicinin nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanmasında mesleki ve teknik liselerin önemi ortaya çıkıyor. Bursa’da 17 OSB ve yeni kurulması planlanan organize sanayi bölgelerini de düşünürsek teknik ve meslek liselerinin gelişime ihtiyacı var. Her sanayicinin mesleki anlamda kendine özgü ihtiyaç duyduğu nitelikli ve ihtiyaca yönelik personel yetiştirme konusunda organize sanayi bölgeleriyle iş birliği içesinde çalışması faydalı olacaktır. bu konuda devlet ve otoritenin desteği de gerekmektedir.

Volkan TEZELLİ – İNTERSAM Etiket Firma Ortağı

Ara eleman bulamıyoruz

Günümüzde iş ve işçi ilişkileri çok farklı boyuta ulaşmış durumda. Dışarıya çıkıyoruz yakın çevremizde dahi birçok işsiz insan var bunları görüyoruz duyuyoruz. Buna rağmen gerekli durumda yayınladığımız vasıflı iş ilanımıza bizi şaşırtacak şekilde çok ama niteliksiz başvuru gelmekte ve bu başvurular içinden İK departmanımız gerekli kriterlere göre seçtiği 10 kişiden talep ettiği mülakat görüşmelerine katılım 3-4 kişiyi geçmiyor. Adama iş lazım bana eleman başvuru yapmışsın davet edilmişsin ve gelmiyorsun. İnanın adam dahi nereye ne için başvuru yaptığını bilmiyor. Ülkemizde şu an vasıfsız eleman sayısı ile lisans mezunu işsiz sayısı neredeyse birbirine denk gidiyor. Benim işletmeme lisans mezunu beyaz yaka 1 kişi lazımsa üretimde çalışacak mavi yakalı ara eleman 10 tane gerekli. Ama ne oldu meslek liselerine gerekli önem verilmediği için ara eleman bulamaz olduk. Bu yüzden ara eleman konusu her geçen çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıktı. Geçmişte meslek lisesi stajı ile birçok gencimiz okurken meslek sahibi olup okul bittikten sonra mesleğine devam ederek çıraklıktan ustalığa giden yolda hem kendine hem iş yerine hem de ülkesine katma değer sağlayabiliyordu. Bugün ise gerek İŞKUR gerekse İK sağlayıcı internet sitelerine vermiş olduğumuz personel ilanları ile tamamen vasıfsız personelleri işe alarak hem üretim sürecimizin aksamamasını hem de onları yetiştirmeye çalışmaktayız.

Murat KILIÇ – SUNVİTAL Enerji Kurucu Ortağı

Yeni nesil mesleki eğitime teşvik edilmeli

GES alanı, birçok mühendisliğin ortak bir alanı olduğu için eğer yetiştirmek üzere eleman almak istersek bu konuda zorluk yaşamıyoruz. Ama tecrübeli çalışan bulmakta zorlanıyoruz. Gerek teknik ekipte gerek satış ekibinde GES'te tecrübeli çalışan bulmakta zorlanıyoruz. Linkedin kullanıyoruz ağırlıklı olarak, zaman zaman diğer platformlarda da ilan çıkabiliyoruz. Referans ile gelen başvuruları kabul ediyor ve derneklerden de yardım alıyoruz. Herkes lisans okumalıymış gibi bir algı yaratıldı. Sınavda 3,5 soru çözen lisansa gidiyor. Bu yüzden meslek liselerine olan ilgi çok düştü. Halbuki bir meslek sahibi olmak oradan geçiyor. Zanaatkar ve usta insan sayımızı kaybettiğimiz için işini iyi bilen insan sayımız azaldı. İŞKUR ve benzeri belediye ya da halk eğitim merkezlerinin meslek edindirme kursları çok yararlı ama kalifiye çalışanların meslek lisesi ve yüksek okullardan çıkması sebebiyle bu bölümlerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Uğur ÖZÇAĞLAR – İTİMAT Kutu Gen. Md. Yrd.

Mavi yaka sirkülasyonu problemi yaşıyoruz

Çevremde neredeyse bütün firmalarda duyduğum mavi yaka personel sirkülasyonu problemini firma olarak bizde yaşıyoruz. Her ne kadar gelişen teknoloji ile birlikte makineler çok daha basit hale gelse de kendi sektörümde makine operatörünün uzmanlığının kaliteli işi etkilediğini düşünüyorum. Biz bu mavi yaka personel bulma-uzmanlaştırma gelişim alanımızı ‘’İtimat Akademi’’ projemizi hayata geçirerek önüne geçmeyi hedefledik. Projenin amacı makine operatörü arkadaşımızın yeni başlayan bir arkadaşla belli bir süre çalışarak bilgi, birikim ve tecrübelerini aktarması, akabinde yeni başlayan arkadaş belli bir uzmanlık kazanır ise makine operatörünün maddi olarak ödüllendirilmesi yönündeydi. Şu an üretimde her makinenin bir polivanı mevcut. Bundan sonra ki hedefimiz bunu sadece mavi yakada değil bütün departmanlarda yapmak olacaktır. Mavi yaka personellerimizi genel olarak İŞKUR – elemanonline – Kollektif Kariyer Merkezi gibi kariyer yönlendirme siteleri üzerinden bulmak için gayret gösteriyoruz. Beyaz yaka için ise Kariyer.net ve Linkedln gibi mecraları tercih etmekteyiz. Meslek liselerinin eskisi kadar revaçta olmaması gelecek yıllarda da bu gelişim alanlarımızın devam edeceği yönünde. Aslında ebeveynler olarak bizde çocuklarımızı mavi yaka olarak konumlandıramıyoruz sanırım. Fakat ülkemizin her iş alanında uzmanlaşacak kıymetli gençlere ihtiyacı var. Üretmeye devam ettikçe toplum olarak refah içinde yaşayacağımızdan şüphe yok. Özellikle Z kuşağının iş hayatına başlaması ile birlikte birçok kıymetli gencimiz beklentilerini karşılayamayıp hayal kırıklığına uğramaktadır. Firmalar gençlerimizin taleplerinin çok ütopik olduğundan serzenişte bulunsa da biz Z kuşağının beklentilerini karşılamaya yönelik pek çok faaliyette bulunuyoruz. Aynı zamanda iş-sosyal hayat dengesine de önem veriyoruz. İş – Sosyal Hayat dengelerini iyi kuran ve yöneten bireylerin kariyerlerinde çok daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Biz yöneticiler olarak dedelerimizin patron-çalışan hiyerarşisini yıkıp etkin liderler olmak yönünde eğitimler alıp adımlar atmalıyız. Bugün gençlerimize patronluk yapacak yöneticilere değil liderlik olgusunu sindirebilmiş, yol gösterici liderlere ihtiyacı var. Herkes kendini geliştirmeye odaklanırsa ülke olarak çok daha başarılı olacağımızdan şüphem yok.

Durmuş KUMRU – MASSİF Mobilya YKB

Sektörümüz personeline kimlik sunamıyor

Mobilya sektörü ülkemizde gıda ve tekstilden sonra perakende hizmetlerinde en geniş sektörlerimizdendir. Birkaç global mobilya firması haricinde sektörün tamamı ürün satışlarını teslimat ve montaj dahil hizmet vermektedir. Nakliye, teslimat ve montajın beraber yapıldığı bu aşamalarda mobilya montaj personelinin azımsanmayacak oranda istihdamı sağlamaktadır. Günümüzdeki mobilya firmaları bu alanda dışarıdan hizmet almaya çalışsalar da firmalarımız büyük oradan bünyelerinde istihdam ettikleri personeller ile hizmetlerini sunmaktadır. Ancak herhangi bir ünvanı bulunmayan bu meslek çalışan personeline net bir kimlik sunamadığı için yeni nesilde bir özendiriciliği bulunmamaktadır. Tercih edilmediğinden dolayı sektörümüzün geleceğini hizmet hususunda sıkıntıya sokmaktadır. Birçok perakende firmamız bu sebepten işlerini bırakmaktadır. BTSO bünyesinde bulunan MESYEB’te bu konuyu gündeme getirdik umarım bu alanda talep gören bir eğitim programı oluşturabiliriz. Eleman temini konusunda herkes gibi bizlerde İŞKUR ve online eleman sitelerini kullanıyoruz. Ancak çok kısıtlı olan montaj hizmet personeli başvuru sayısının yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. Bu alanda sertifikalı eğitim alarak, müşteri memnuniyetini artıracak ve teknik anlamda yeterli seviyedeki personellerinde gelir konusunda tatmin olacakları kanaatindeyim.

İnşaat sektörü

İlker ORAL – SİNTA A.Ş. YKB

Eğitimler uygulamalı olmalı

Şirketimiz özelinde gaz altı kaynakçısı, iş makinesi operatörleri, mikser ve beton pompa operatörleri, mekanik bakımcı, elektrikçi, ağır vasıta tamir ve bakımcısı, iş makinası tamir ve bakımcısı, konkasör operatörü meslek gruplarında eleman temini sorunu yaşamaktayız. İnternet üzerindeki portallar, İŞKUR, gazete ilanı, BURULAŞ metrosundaki kapalı devre televizyonlar, siyasi parti il-ilçe teşkilatları ve muhtarlıklar gibi yerlerden eleman bulmak için çalışıyoruz. Mesleki eğitim başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmiyor ve bu okullara çoğunlukla akademik olarak daha az başarılı öğrenciler gidiyor. Ülkemizde mesleki eğitim sisteminde, eğitim büyük oranda okulda yapılıyor. Oysa yurt dışında bu tür eğitimler ağırlıklı olarak iş yerlerinde uygulamalı eğitim olarak düzenleniyor. Gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse de üniversiteler ile özel sektörün ortak hareket etmesi hedeflenmelidir. Bu iş birliği içerisinde öğrencilerin eğitimleri boyunca bir işletme ile birlikte yol yürümesi ve kendini geliştirmesi amaçlanmalı, eğitim sonunda da istihdam garantisi ile söz konusu işletmede çalışmaya başlaması sağlanmalıdır.

Şinasi GÜNEŞ - BEMİS YKB

İnsan kaynağımızı yitirmek üzereyiz

Kalifiye personel açığı daha da artacak gibi görünüyor. Biz CNC operatörü, kalıpçı ustası, enjeksiyon operatörü, elektrikçi gibi alanlarda eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Genç personelleri alıp kendi bünyemizde yetiştirmeye çalışarak yaşanan sıkıntıya kendimizce çözüm bulmaya çalışıyoruz. Tabii bu elemanları tutabilirsek. Kalifiye personel bulmak için bütün kanalları kullanıyoruz. Sosyal medyada ilanlara çıkıyor, yakın çevremizin networkunu kullanarak eleman bulmaya çalışıyoruz. Bu sorunun çözülmesi için atılan adımlar var, hatta ciddi şekilde gayret ediliyor da ancak kesinlikle yeterli değil ve olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü öncelikle kalifiye eleman yetişmesine engel olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir, en önemli engel ise eğitimde 4 + 4 + 4 zorunlu sisteminin uygulanmasıdır. Yani 18, 19 yaşına gelmiş bir insanın meslek yapması mümkün olamaz. Biz komite olarak BTSO’da konuyla ilgili sorunu her fırsatta dile getiriyoruz. Hatta komite kararı alarak ilgili Bakanlıklara da gönderdik. Umarım meslek sahibi olmanın itibarını arttıran yolunu açan düzenlemeler yapılır ve bu sorun daha çok büyümeden önlenebilir. Aksi halde en önemli kaynağımız olan insan kaynağımızı yitirmek üzereyiz.

Şeref DEMİR – AKYÜKSELEN İnşaat YKB Yrd.

Ara eleman ihtiyacı artıyor

Kalifiye eleman sorunu dünya genelinde hemen her sektörde yaşanmaktadır. Her 10 işverenden 7’si kalifiye-yetişmiş nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. Yetenek açığının yüzde 83 ölçüldüğü Türkiye’de işverenin aradığı kalifiye eleman bulmada çok zorlandığı ülkeler arasında. Aynı zamanda işsizlik oranının yüksek fakat hemen hemen her sektörün eleman aradığı bir ülkeyiz. İnşaat sektöründe mimar, mühendis sayısı talebin üstünde olmasına rağmen, yetersiz uygulamalı eğitimden de kaynaklı donanımlı teknik eleman bulmakta zorlanılmaktadır. Bununla birlikte ara eleman ihtiyacı (Sıvacı, boyacı, fayans, kalıp, demir, tesisat ustası) her geçen gün artmaktadır. Süreç içerisinde devletin eğitim kurumlarından sağlanan ara eleman sayısını yetersiz kaldığı aşikâr. Bu nedenle Bursa özelinde BTSO başta olmak üzere, işletmelerden oluşan dernek, sivil toplum kuruluşlarının kalifiye eleman sorununu çözmek için eğitim merkezleri açmalı, İş başında eğitim olanakları sağlamalıdır. Mesleki eğitim kurumlarının çoğaltılması ve bu eğitim kurumlarının tercih edilmesi için ebeveynlerin ve gençlerin teşvik edilmesi gerekiyor. İşletmelerinde de bu eğitim kurumlarına sponsorluk, uygulamalı eğitim için işletmelerini açmaları gerekiyor. Mevcut kalifiye elemanları diğer ihtiyacı olan ülkelere kaptırılmaması için tedbirler ivedilikle alınmalıdır.

Selçuk EREN – ECS CAM YKB

Sıfırdan eleman yetiştiriyoruz

Bizim işimiz çok tehlikeli işler sınıfına girdiği için özellikle cam kesim, temper ve ısıcam pozisyonlarında personel bulmakta zorlanıyoruz. Kendi iç sistemimizde devamlı eğitim vererek sıfırdan eleman yetiştiriyoruz. Eleman bulabilmek için İŞKUR, eleman bulma siteleri ve özel iş bulma şirketlerinde destek alıyoruz. Maalesef mesleğimizin bir okulu yok. Önerimiz Odamızın öncülüğünde en azından bir teknik meslek lisesi kurulmasıdır.

Fikret KURTULDU – Çağla Elektrik YKB

Herkes mühendis olma çabasında

Çok sayıda üniversite ve bunlardan mezun olan fazla sayıda mühendis var. Mühendislerin altında çalışacak teknik eleman yok. Herkes mühendis olmaya çalışıyor. Teknikerler de mühendis olma çabasında. Elinde pense, torna tutacak eleman yok. Biz de firma olarak teknisyen bulmak da zorluk yaşıyoruz. Elektrik sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak elektrikçi bulamıyoruz. Diğer sektörlerde de meslek lisesi mezunu tornacı, kalıpçı, frezeci gibi ara eleman eksikliği yaşandığına şahit oluyoruz. Bir öğrenci meslek lisesinde o meslek dalıyla ilgili her şeyi öğrenemez ama en azından işleme yönünde bir temeli olur.

Firmamızda yaklaşık 30 kişi istihdam ediyoruz. Yaşanan nitelikli eleman sıkıntısına çözüm olarak her sene yaklaşık 3 arkadaşımızı istihdam edip, onlara işi öğretmek için çalışıyoruz. Bu noktada üzerimize düşen görevi yaptığımıza inanıyorum. Ama bizim niyetimizin, uğraşımızın tek başına sektöre çare olması mümkün değil. Dolayısıyla bunun en baştan, yönetimsel anlamda konjonktürün biraz daha değiştirilip, iş dünyasına ve halka kulak verilip, okulların sisteminin temelini değiştirerek veya eski zamanda olduğu gibi biraz daha adaptasyonu iş hayatına yönelik yaparak düzeltilmesi lazım.

Bu noktada mesleki eğitim ve sanayi-üniversite işbirliğinde atılan adımlar için geç kalındığını düşünüyorum. Bu iş tek taraflı değil. Bu iş özel sektör, kamu kuruluşları, sektörün STK’ları ve kamu kuruluşları, devlet tarafının, yerel yönetimlerin ve belediyelerin bir araya gelip, aynı masada toplanıp ortak çalışma yürütmesi lazım.

Cem KALELİ - NUMAN KALELİ AŞ YKB

Gençler iş dünyasına hazır değil

Son yıllarda, iş dünyasının en önemli mücadele konuları arasında yer alan kalifiye personel temini ve ara eleman sıkıntısını ne yazık ki bizde grup şirketlerimiz içerisinde yaşamaktayız. Kalifiye personel temininde, taleplere cevap verebilecek, sahada aktif şekilde rol alacak ya da şirket içerisinde hizmet sunabilecek personel bulmak bizleri oldukça zorlamakta. Potansiyeline inandığımız başvurular arasından, Şirket içi birçok eğitime tabi tutarak, kalifiye olma sürecini göze alarak işe alımları gerçekleştirmek zorunda kalıyoruz.

Personel istihdam etmek istediğimiz alanlarda, bizimle çalışmak isteyen adaylar için gerek kendi web sitemiz gerekse çeşitli iş ve kariyer siteleri üzerinden başvuru yaparak CV’lerini bizlere ulaştırmalarını sağlıyoruz. Kalifiye personel arayışımızdaki en önemli iletişim aracı şu an için internet siteleri diyebiliriz.

Ülkemiz ihracat ve iç pazarda iş hacmi olarak oldukça verimli olmasına rağmen bu iş gücünü göğüsleyebilecek personel sayısının yetersizliği başta şehrimiz olmak üzere ülke ekonomisi açısından çok üzücü bir durum. Eğitim hayatlarını bitirmiş olsalar da iş hayatına atılan gençlerin büyük çoğunluğu iş dünyasına hazır değiller. Buda kalifiye personel sıkıntısına neden olmakta. İşveren olarak, Potansiyeline inandığımız personelleri kendimiz yeniden eğitmeyi göze alarak işbaşı yaptırdığımız durumlarla karşı karşıya gelmekteyiz. Bu sebeple gençlerimizin iş hayatına atılmadan önce eğitim süreçleri içerisinde iş hayatına başlamalarını destekleyecek programlarla iş birliği içerisinde olmayı arzu ediyoruz. Üniversitelerin bünyelerinde, işverenlerle ortaklaşa dizayn edilmiş, iş dünyasının ihtiyacına uygun pozisyonlarda açılacak eğitim programları ile mezuniyet sonrası iş garantisi olarak gençlerimize umut olurken, işverenlerin de yükünü büyük ölçüde azaltacağını düşünüyoruz.

Yusuf ŞEHİTOĞLU – ŞEHİTOĞLU İnşaat YKB

İnsan kaynağı planlamamız yok

Senelerdir ülkemizde mesleki eğitim ile ilgili konuşuyoruz ancak gelinen nokta maalesef tüm iş dünyası için ciddi anlamda problemli. Açıkçası bunun birçok nedeni var. Eğitim sistemi, aileler, ülkemizde üretim, hizmet, sanayi gibi alanlarda planlamamız olmadığı için buna uygun olan insan kaynakları planlamamızda maalesef yok.

12 yıllık eğitimin bu şekliyle eksik olduğunu düşünüyorum. Son istatistiklere baktığımızda yaklaşık 3 milyon ne istihdamda ne de eğitimde olan 15-24 yaş arasında genç var. Baktığımız tüm iş kolları harıl harıl çalışan ararken ciddi anlamda insan kaynağı ama bilinçsizlikten ama tembellikten ama hedefsizlikten iş dünyasına katılamıyor. Hedefsizlik olduğu için tek amaç para miktarı oluyor. Gelinen noktada bizlerin kucağında büyük bir problem olarak yer alıyor.

Özellikle yetenek yönetimini daha küçük yaşlarda yaparak gençlerin yönlenmesini ve hedeflemesini sağlamalıyız. Hem okul hem iş dünyasına yönelik bir sistemle ilerlemeliyiz ki bu şekilde bazı uygulamalar başladı. Diğer taraftan ailelerimizle iletişim kurarak çocuklarımızın mesleki sahibi olmalarının gerekliliğini, masa başı işlerin olmadığını, yorulmadan ilerlenemeyeceğini anlatmamız gerekiyor ki burada çok önemli bir husus.

Bir diğer önemli sorumluluk okullarımızda öğretmenlerimize düşüyor. İlkokulda ya da orta okulda çocuklarımızın hepsi fen liselerinde, Anadolu liselerinde okuyamaz. Aileleri sadece buralara hedeflemeyelim. Sonrasında üniversite eğitimi tarafında ciddi hedefsiz bir gençlikle karşı karşıya kalıyoruz. Örneğin sürekli buralara hedeflenerek koşturulan çocuk üniversite sınavında tercih yaparken hedeflenmediği için aynı tercih listesinde mimarlık da yazıyor diyetisyenlik de yazıyor. Baktığınızda birbirinden tamamıyla ayrı kulvarlar. Başarı kriteri fen lisesi kazanmak ya da üniversite olmamalı. Üretkenlik, çalışma disiplini ve yaratıcılık olmalı.

Açıkçası her alanda arkadan nesil yetişmiyor. 5 sene sonra bizler inşaatları bırakalım evlerde teknik işlerde kimseyi bulamayacağız. Tesisattan sıvaya her alanda eksik var. Bunu sadece inşaat değil her sektör yaşıyor. İŞKUR, okullar ya da çevre kanallarımızı kullanıyoruz ancak yeterli geldiği söylenemez.

Ersen DİNÇ – GB GRUP YKÜ

OSB’lerde meslek liseleri açılmalı

İnşaat sektöründe yurt dışı piyasalarının hareketli oluşu, eleman talebinin fazlalılığı nedeniyle kalifiye olan ve olmayan işçi alımında sıkıntı yaşadığımızı söyleyebilirim. Kalıpçı, kaynakçı, demirci, düz işçi, vinç operatörü, elektrikçi gibi ara elemanlara da ihtiyaç duyuyoruz. Yine de en doğru elemanı bulmak için standart prosedürü uygulayarak, stratejik iş alımlar yapmaya çalışıyoruz. Mavi yaka elemanlar için İŞKUR’dan faydalanıyoruz, beyaz yaka elemanlar için ise ağırlıklı olarak kariyer.net başvurularını değerlendiriyoruz. Eleman sıkıntısının çözümü için mesleki eğitimde alanında atılan adımları yeterli bulmuyorum. Z kuşağı özgüvenli ve bir önceki kuşaklara nazaran daha rahat bir kuşak. Şu an 18-25 yaş arasında olan gençler yorulma, üretme, özverili çalışma gibi konularda biraz daha özgür yetişmişler. Bence meslek liselerindeki eğitim daha kaliteli hale getirilip çocuklar mesleğe yönlendirilmeli. Benim önerim; tüm şehirlerdeki organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri açarak, öğrenciler yarım gün eğitim alıp kalan yarım günü okudukları bölümlere göre fabrikalarda çalışıp pratik yaparak yetiştirilmeli.

Hilal GÜNDÜZ – MEB Mimarlık Kurucu Ortağı

Okullarda iş ahlakı ve etiği öğretilmeli

Sektörde ki her firma gibi bizler de personel bulmakta zorluklar çekiyoruz. Mimari faaliyetler yürüttüğümüz için, mimari çizimlere destek mimar harici personele sık sık ihtiyaç duyuyoruz. Ne yazık ki, üniversite mezunlarımızın her gün artmasına karşılık, yeni mezun genç personel adayları iş hayatına en tepeden başlayabileceklerini düşünüyorlar. Böyle bir durum gerçek hayatta mümkün olmuyor pek tabii. İş hayatında bilgi ne kadar önemliyse tecrübe de o kadar önemlidir. İş etiği, iş ahlaki maalesef ki üniversitelerde öğretilmemekte. Bunlar zaman içinde kazanılan birikimlerdir. Mavi yaka personelde de ayni sorunlar maalesef ki yaşanıyor. Günümüz şartlarında maddi olarak hayat sürmenin ne kadar meşakkatli olduğunu bilsekte, personellerin bazı noktalarda firmaları düşünmediğini bilmek çok üzücü. Bizler de diğer firmalar gibi, online is ve personel istihdamı sağlayan sitelerden yararlanıyoruz. Elimizden geldiğince, beyaz yaka mavi yaka fark etmeksizin personelimizin önce sağlığını sonra maddi manevi refahını gözetmeye çalışıyoruz. Büyüyen Türkiye ekonomisine fayda sağlamak için biz elimizden geleni yapıyoruz, ayni özveriyi tüm çalışacak olan iş arkadaşlarımızdan bekliyoruz.

Yemek sanayi

Yusuf YARAR – Referans Catering YKB

Kolayca iş bırakılıyor

Ülkemizdeki tüm sektörlerde özellikle mavi yaka personel bulmada sorun yaşanmaktadır. Ayrıca bu durum; işe yeni giren asgari ücretle çalışan personel de iş şartlarından dolayı yaşanılan veya sebep gösterilen en ufak bir olayda tazminat hakkı da olmadığı için kolayca işi bırakmaya neden olmaktadır. Personel nasıl olsa aynı ücretle daha az yorulacağını düşündüğü başka bir iş bulurum anlayışıyla rahatça işi bırakabilmektedir. Özellikle bu sorun, hizmet sektöründe fazlasıyla yaşanmaktadır. Özellikle küçük yerleşim yerlerinde verilecek hizmet de o bölgede yaşayan personelin bulunmasında çok ciddi zorluk bulunmaktadır. Firmalar, maliyet artışına sebep olsa da merkezlerden personel taşıma hizmeti vererek bu sorunu çözmeye çalışmaktadır. Firmamız bu sorunu, mavi yaka personeline asgari ücretin üzerinde bir ücret vererek en az seviyeye getirmeye çalışmaktadır. Ayrıca nitelikli ara kademe (gıda teknikeri, eğitimli aşçı, vb.) personel bulmada da zaman zaman sorun yaşamaktadır. Bu nedenle devletimizin yetkili birimlerine ve firmaların İK birimlerine ayrıca bir görev düşmektedir.

Tayfun KURDAL – Kayra Yemek Genel Md.

İşsizlik oranlarının artması bizi şaşırtıyor

Ülkemizde ve Bursa’mızda bizler nitelikli veya niteliksiz insan kaynağı bulmakta zorluk çekerken işsizlik oranlarının her geçen gün artığı haberlerini duymak bizi şaşırtıyor.

Bu sorunun önüne geçmek için yetkililer nitelikli teknik eleman ihtiyacına odaklanmalı, özellikle orta öğrenim sonrası meslek liseleri teşvik ederek gençlerimizi sanayiye kazandırmalıyız.

Şakir ÖZEN – Örnek Yemek YKB

Mesleki eğitime önem verildiği bir dönemdeyiz

Bursa bir üretim üssü dolayısıyla ekonomik şartların hızlı döndüğü bir şehirde süreç anlamında personel konusun da biz de sorun yaşıyoruz. Genelde bu açığı kendi içimizdeki personel eğitimlerinizi biraz daha sıklaştırarak, yeni mezun olmuş veya yeni iş hayatına katılmak ve mesleğimize ilgi duyan genç arkadaşlarımıza yer veriyoruz. Personel bulmak için İŞKUR ve internet iletişim kanalları gibi kanallarına bizler de başvuruyoruz fakat sorunlardan bir tanesi İŞKUR’dan gelen veya başvurulardan gelen personelin kararsız olup işe başlayıp en kısa sürede vazgeçiyor olmaları. Başta BTSO olmak üzere diğer tüm kurumların da bu mesleki eğitim kanallarına çok ciddi önem verdiği bir dönemdeyiz. Tabii ki bu dönemin sadece kurumlar tarafından değil de iş arkadaşlarımızın da bu manada bu önemli fark edip bu farkındalığa biraz daha sahip çıkmaları gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü bu şehrimizin sorunu. İş arkadaşlarımızla sohbet ettiğinizde inanılmaz derecede iş arayan bir kesim var sanayi ve iş dünyası tarafına baktığımızda da onları bekleyen bir kesim var. Bunları bir arada buluşturup doğru noktalara yerleştirmek de bu tarz dinamiklerin görevi diye inanıyorum. İlerde biraz daha bu sorunların normale döneceğini konusunda düşüncem var ekonomide şartların dönüyor olması gerçekten ülkemiz ve şehrimiz için çok önemli dalgalanmaların en güzel çözümü iş hayatımızın devam ediyor olması. Türkiye gerçekten bir dünyanın üretim üssü olma yolunda hızla devam ediyor.

Tekstil sektörü

İhsan İPEKER – İPEKER Tekstil YKB

Meslek liseleri yeni teknolojilerle tanışmalı

Tekstil sektörünün lokomotif şehri olan Bursa’da nitelikli işgücünün mevcudiyetinin yanı sıra maalesef yetiştirilmek üzere alınabilecek işgücünün eksikliğini hissediyoruz. Modanın başladığı yer olan kumaş dokuma alanında dahi yeterli istek ve heyecanda bulunan gençlerimizin bulunmaması sebebiyle okul sınıflarının açılmaması söz konusu olabiliyor. Bu know-how’ın gelecek nesillere aktarılamaması sorununa yol açarken Sosyal 5.0 gibi yeni nesil uygulamalarda otomasyon sistemine yüklenilmesi gereken bilgi ve deneyimlerin eksikliğine yol açabileceğine inanıyoruz. Kumaş üretim sürecinin diğer aşamalarında aynı sorunla baş başa kalıyoruz. Meslek liselerinin yeni nesil teknolojiyle tanışmasını desteklemek, öğrencilere edinebileceği eşsiz tecrübelerin kıymetinden bahsederek meslek olarak seçmesi zeminini hazırlamak, burs vermek, istihdam garantisi sunmak ilerlemenin bir parçası olarak düşünülebilir. İpeker ve İpeker Ailesi olarak hem meslek liselerine hem de öğrencilere burs desteğinde bulunma olanaklarını her zaman açık tutuyoruz. İŞKUR, İŞKUR Sanal İstihdam Fuarı, kariyer.net, online olarak düzenlenen BİKO (Bursa İstihdam ve Kariyer Ofisi) ve headhunter şirketlerinden yararlanıyoruz. 2022 yılında yapılan İŞKUR Sanal İstihdam Fuarında en çok ziyaret edilen firmalar arasında ilk beşte bulunuyoruz. Uzun bir süredir kariyer.net’in İnsan Saygı Ödülü’ne layık görülmekteyiz. Devletimiz tarafından verilen teşviklerin yanı sıra özel sektörün, STK’ların, Belediyelerin bu konuda takdir edilecek pilot çalışmaları mevcut. Bu örneklerin artmasıyla gençlerimizin sektörümüze ilgisinin artacağına ve başarı hikayeleri yazacaklarına inancımız tamdır.

Yiğit DURAK - Durak Tekstil YKÜ

Hem dış hem iç kaynakları kullanıyoruz

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreten bir tekstil işletmesi olarak, özellikle teknik konularda, yetkinlik gerektiren işlerde nitelikli, kalifiye personel bulmakta piyasadaki genel zorluğu biz de yaşıyoruz. Personel ihtiyacı ya bizlerle çalışma süreçleri sona eren çalışanların yerini doldurmak için ya da yeni yatırımlarımızla kapasite artışımızla birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyaç hem üretim hem de pazarlama segmentlerinde dönem dönem yaşanmaktadır. Örneğin yurtdışı satış alanındaki hem dil bilgisi hem de satış / pazarlama anlamında kendini geliştirmiş personele olan ihtiyacımızın yanı sıra, boyahane süreçlerine hakim operatör ihtiyacımız da öne çıkıyor. Dönemsel yaşadığımız bu ihtiyaçları azaltmak ve gidermek için bir yandan dış kaynaklardan istihdam olanaklarını kullanırken diğer yandan kendi içimizde personel yetiştirme, yeniden konumlandırma gibi çözümlere de başvuruyoruz.

Durak Tekstil işçi bulma konusunda birçok farklı kanalı etkin bir şekilde kullanıyor. Öncelikle kamu ayağında İŞKUR’a direkt bildirim ve taleplerimizi geçiyoruz. Aranan nitelikler ve beklentiler net olarak ortaya konuyor. İŞKUR üzerinden genellikle alt ve orta düzey işçi taleplerine yanıt alabiliyoruz. Bunun yanı sıra, kurumsal taleplerimiz için kariyer ve iş/işçi bulma siteleriyle, danışmanlık firmalarıyla, belediyeler ve üniversitelerle sürekli temas halindeyiz. İlanlarımızın çıktığı alanında uzman web siteleri bulunuyor. Örneğin kariyer.net bunlardan birisidir. Bunun yanı sıra üniversitelerle de yakın temas halindeyiz, gerek staj eğitimleri gerekse staj sonrası işe yerleştirmelerde üniversitelerle güçlü iş birliği içindeyiz. Ayrıca son yıllarda belediyeler yöresel istihdam ve işsizlikle mücadelede aktif rol oynuyor, bu nedenle belediyelerin bu konulardaki ilgili birimlerine işçi taleplerimizi geçiyoruz ve iyi dönüşler sağlıyoruz.

Mesleki eğitim alanında son yıllarda ciddi gelişmeler yaşandığı bir gerçek. Özellikle mesleki eğitimlerin teşvik kapsamına alınması, sektörde daha fazla süre kalınması bağlamında güzel bir adım oldu. Fakat istenilen seviyeye henüz ulaşıldığını düşünmüyorum. Farklı meslek gruplarına, branşlarına ve hatta departmanlara göre eğitimlerin çeşitlendirilmesi, yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu konuda örgün eğitimin teorik bilgilerinin sanayi ile iş birliği içinde gerçeğe dönüştürülmesi, meslek liselerindeki öğrencilerin işlerini benimsemesini kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Kariyer planlamasının bu aşamada yapılması ve uzun yıllar bu mesleklerin başarıyla icra edilmesi için gereken adımlar bu noktada atılmalı. Yani meslek liseleri sadece üniversitelere geçmek için bir ara okul olarak görülmemeli, özellikle teknik konularda istihdam merkezlerine dönüştürülmesi gerekiyor.

Arzu IŞIK – IŞIKSOY Tekstil YKÜ

Mesleki eğitim kurumları desteklenmeli

Tekstil makinaları operatörü bulma konusunda sıkıntılar yaşarken, bünyemizde yetiştirilmek üzere personel istihdam ederek yeteneklerine göre meslek edindirerek istihdam sağlıyoruz. Eleman bulabilmek için İŞKUR, kariyer, LinkedIn, üniversite kariyer günleri, istihdam fuarları ve özel istihdam firmalarını kullanmaktayız. Son dönemlerde meslek liselerine verilen önemin arttığını gözlemlemekteyiz. Özellikle ara teknik eleman sıkıntısının çözümlenebilmesi adına meslek liselerinin arttırılması ve bunun beraberinde gençlerin tercihlerinin bu yöne odaklanmaları açısından özendirici çalışmalar yapılmalıdır. Tüm mesleki eğitim kurumları ivedi şekilde desteklenmelidir. Gençler geleceklerini şekillendirecek tercihlerinde mesleki eğitim kurumlarına yönlendirilmeli ve teşvik edilmelidir.

Hasan Altınsu – ALTINSU TEKSTİL YKB

İmkan var personel yok

Hemen hemen her alanda personel eksikliğini yaşamaktayız. Özellikle işletmemizin iplik, büküm ve dokuma alanındaki personel eksikliğini daha çok hissetmekteyiz. Bu durumda işletmemizde ki personel açığını minimum düzeye indirmek için kendi bünyemize yeni kattığımız personellerimize 15 ve 20'li grup halinde 3 aylık eğitim vererek, işletmemize personel kazandırıyoruz. İŞKUR, sosyal medya ve eleman bulma sitelerini aktif olarak kullanıyoruz. Eleman sıkıntısının çözümü için mesleki eğitimde alanında atılan adımları yeterli bulmuyoruz. Bu konuda Bursa Ticaret Sanayi Odası'na büyük sorumluluk düşüyor. İşletmelere personel kazandırma konusunu sektör bazlı ayrı projede değerlendirerek sektörün cazibesinin artırılması ve iş güvencesinin de verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mesleki kurslara daha çok ağırlık verilmesi gerekiyor. Günümüzde son model teknoloji imkanı var ancak yeterli düzeyde personel yok. Personel açığını kapatmak için bu konuya gereken önemin verilmesi ve çözüme kavuşturulması gerekiyor. Sadece BTSO değil tüm üyelerini de yakından ilgilendiren durum. Önerimiz şu: Sektör bazlı pilot firma seçilmeli ve BTSO'nun göndereceği personellerin firma bünyesinde 1 yıllık eğitim süreci olmalı ancak giderlerini BTSO karşılamalı. Böylelikle firma sektöre yeni personeller kazandıracaktır.

Ali ERGE - EMİRALİ Yönetim Kurulu Başkanı

Desteğe hazırız

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü emek yoğun çalışılan sektörlerin başında gelmektedir. Gelişen teknolojik altyapıya ve artış gösteren akademik eğitimlere rağmen, el becerisi ve tecrübenin ön plana çıktığı bir sektördür. Mavi yakalı personel grubunda, özellikle model numuneci, kesim personeli gibi özellik gerektiren gruplarda ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Beyaz yakalı personel grubunda ise, tekstil mühendisi olarak mezun olmuş ve üretim alanında çalışacak genç arkadaşlara ihtiyaç duyuyoruz. İstihdam konularında tüm işbirliklerine hazır olduğumuzu her ortamda dile getiriyoruz. STK’lar veya devlet tarafından yapılan her türlü projeye gerek maddi anlamda gerekse bilgi transferi kapsamında destek vereceğimizi taahhüt ediyoruz. Gerek mavi yaka gerekse beyaz yaka personel grubunda mevcut şartlarda kullanılması gereken tüm unsurları kullanıyoruz. İŞKUR başta olmak üzere, iş arama siteleri, sosyal medyaya ait tüm ortamlar ve gereken durumlarda özel istihdam bürolarını da arayışa dahil ediyoruz. Bununla beraber, üniversiteler ve meslek liselerinde ilgili birim ve öğretmenler ile de sıkı bir ilişki kurmaya çalışıyoruz. Tüm bu kanalların yanında, bizim tüm çalışanlarımız networkümüzün en güçlü kası olduğu için, bu yöntemi de çok sık kullandığımızı söyleyebiliriz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yakın bir tarihte başlatılan Mesleki Eğitim Merkezleri Ustalık Telafi Programı’na davet edildiğimiz için bu konuda ilgili tarafların elini taşın altına koyduğuna özel sektör olarak bizler de inandığımızı belirtmek isteriz. Özellikle İl Milli Eğitim Müdür Serkan Gür’ün teknik öğretmen olması ve meslek liseleri/özel sektör entegrasyonu konusunda yaşananlara çözüm bulma adına attığı adımlar bizleri çok heyecanlandırdı. Ayrıca Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Taşdelen’in proje konusunda gösterdiği çabalarda, özel sektör temsilcileri olarak bizleri çok mutlu etti. Tüm bu olumlu süreçlere rağmen, sahada bulunan Meslek Liselerinin Müdür, müdür yardımcısı, bölüm şefi ve meslek öğretmenlerini de işletmelerimiz de görmek istiyoruz. Meslek liseleri için paylaştığımız tüm düşünceler ilimizde bulunan üniversitelerin ilgili bölümleri içinde geçerlidir.

Murat CANİK – ELVİN Tekstil Genel Müdürü

Yeterli sayıda meslek lisesi yok

Özellikle üretim mavi yaka nitelik gerektiren mesleklerde dokuma, devere gibi personel bulma konusunda zorluklar yaşıyoruz. Meslek liseleri ile sürekli irtibat halindeyiz. Son sınıf stajyeri firmamızda değerlendirip sonrasında İŞKUR iş başı eğitim programları ile yetiştirip kadromuza katıyoruz. Kariyer.net site ve işin olsun uygulamasını, İŞKUR ilanları ve İŞKUR’un düzenlemiş olduğu istihdam fuar başvuruları, firmamıza çat kapı gelen başvurular, LinkedIn ve ilgili pozisyonların sosyal medya grupları. Eleman sıkıntısının çözümü için mesleki eğitimde alanında atılan adımları yeterli bulmuyorum. Bursamız tekstil ve otomotiv ağırlıklı sanayi merkezimiz olmasına rağmen yeterli derecede mesleki lise mevcut değil olanlar ise öğrencilerin yetkinlikleri ve hedeflerine göre yönlendirilmeyip genelde aile baskısı ile kayıt yaptırılarak zoraki okula gidenler. Mesleki eğitim daha fazla bilinçlendirilmesi gençlerin yetkinlikleri ve isteklerine göre ilgili bölümlerin belirlenip firmalar ile gerekli protokoller yapılabilir. Sınıflarda mesleki dersleri uygulama olarak işyerlerinde işletilmesi SGK ve asgari ücretin yüzde 30 net devlet desteği sonrasında iş garantisi ile meslek liseleri cezbedilmelidir.

Onur KIRAYOĞLU – KIRAYTEKS YKÜ

Vardiyaları döndürmekte zorlanıyor

Eleman sorunu maalesef artık her alanda mevcut ancak özellikle üretimde çalışacak eleman bulmaktaki güçlük her geçen gün daha da artıyor. Zaman zaman vardiyaları döndürmekte zorlandığımız durumlarla karşılaşıyoruz. Üretimin aksamaması ve üretim kalitemizin düşmemesi adına kalifiye personelimizi mümkün olduğunca kaybetmemeye çalışıyoruz. Bunun için sürekli eleman yetiştirmeye gayret ediyoruz ayrıca çalışan memnuniyetini ve bağlılığını artıracak şirket içi politikalar geliştiriyoruz. Eleman bulmak için insan kaynağı sağlayan tüm platformlarla işbirliğimiz var. İŞKUR, web tabanlı hizmet veren şirketler, STK'lar ve okullar gibi kurum ve kuruluşları örnek olarak sayabiliriz. Bunun dışında doğru insan kaynağına ulaşabilmek adına IK departmanımız ve birim yöneticilerimiz sürekli alternatif kaynak yaratmak için çalışmalar yapıyorlar. Mesleki eğitimde son yıllarda atılan bazı olumlu adımları ve gelecek için ortaya konan vizyonu destekliyoruz. Mesleki becerinin gelişimini hızlandıran eğitimin, işçi ve işveren tarafında olumlu sonuçlanacağı malum, mesleki yeterliliğini sağlamış elemanların sayılarının artması ve ivedilikle işletmelere kazandırılmasının sağlanması en büyük temennimiz.

Ali GÜZELDAĞ – AG Mensucat YKB

Sıkıntı eğitim sisteminden kaynaklı

Nitelikli ara eleman sıkıntısının çok büyük bir kısmı eğitim sisteminden kaynaklandığını düşünüyorum. Fakülteden yeni çıkışlı olanların maalesef sahada pratik bilgisi yok. Birçok Üniversite öğrencisi hafta sonları veya yaz tatillerinde bile pratiğe yönelik hiçbir işte çalışmıyor, staj yapmıyorlar. Bu nedenle sektördeki üreticiler; nitelik ve kalite yönünden yetersiz buldukları için işe almak istemiyorlar. Sonuçta diploma almış oldukları halde vasıfsız olarak da işe başlamak istemedikleri için de ortaya diplomalı işsizler ordusu çıkıyor. Çözüm olarak; uzun vadede çocukluktan, yeteneklerine göre, becerilerini önceden fark edilerek gelişmelerini sağlayacak bir eğitim sistemi kurulmalıdır. Meslek liselerinin üniversite ayağı olmalı ve derslerin daha çok sahada uygulaması olmalıdır. Ülkemizin ihtiyacı olan her kademedeki eleman problemini böylece kaynağından çözebiliriz. Aksi halde işi bilmeyince, becerisi de olmayınca, verim olmadığı gibi üretimde kaynak israfı ve zaman kaybının önüne geçilmeyecektir. Eleman bulmak için İŞKUR görevini yerine getirse de iş arayanların iş beğenmeme sorunu İŞKUR için boş bir iş yükü de oluşturmaktadır. BTSO ve Büyükşehir Belediyemizin şehrimizdeki sektörlerin ihtiyaçları için lise ve üniversite bölümlerine girenlere verdikleri burs destekleri sektör için değerlidir. Orta vadede bu çalışmada ihtiyaç olan bölümleri tercih etmelerinde önemli bir artış sağlayacaktır. Krizi çözmede bu tür yardımların merkezi eğitim sistemiyle desteklendiğinde etkisi daha büyük olacağına inanıyorum. Kısa vadede ise işletmeler sektöre fayda sağlamak için bütçeler ayırarak kendi üretim tesislerinde ‘çırak veya kalfa’ eğitimine önem vermeli, yeterli maaş ile ara eleman yetiştirmeye gayret ederek sektörlerindeki bu yaraya pansuman amaçlı da olsa destek vermelidir.

Levent KAYAOĞLU – Dilek Tekstil YKB

Her sektörün kanayan

Türkiye'deki üniversite sayılarının artışıyla ve üniversiteye girişlerin kolaylaşmasıyla birlikte üniversite mezunu sayısı inanılmaz fazlalaştı. Dolayısıyla beyaz yaka dediğimiz pozisyonlarda herkes çalışmak istiyor. Buradaki beyaz yaka çalışma pozisyonunda çalışmak isteyen insanlara o kadar iş verimliliği olabilecek veya o kadar iş olanağı sağlayacak bir imkan yok. Ama alt kadrolarda çalışacak, makine operatörleri, ustalar, işletmeyle alakalı yetişmiş elemana ciddi anlamda ihtiyaç var. Hatta şöyle söyleyeyim size. Türkiye’de sadece bizim sektörde değil birçok sektörde yetişmiş eleman ihtiyacı var ve bu ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Yirmi tane müracaat var. Muhasebeci otuz tane var. Pazarlamacı kırk tane var. Örme diyoruz. İçeride çalışacak adam diyoruz. Üç tane var. O da üçü de ya işi gerçekten bilmiyor veya biraz işi biliyorsa beklentileri çok yüksek. Şimdi o yüzden hani bunu iyileştirilebilmesi için tabii bu bireysel olarak bizim yapabileceğimiz bir şey midir? Ama geliştirilmesi yönünde kurslar açılması lazım. Bu istihdamı sağlayabilecek işte BTSO'dan veya diğer kurumlardan. Çünkü bu konu artık her işletmenin kanayan yarası haline geldi, Kalifiye personel bulamadığı için fabrikasını başka şehre taşıyan işletmeler var. Dolayısıyla bunun yerel yönetimlerin veya işte sivil örgütlerin vesaire yapması gerekiyor. Eleman sıkıntısının çözümü için mesleki eğitimde alanında atılan adımlar konusu bizi aşan bir konu. Yukarıda da belirttiğim gibi kalifiye eleman her sektörün kanayan yarası. Dolayısıyla bunun yerel yönetimlerin veya işte sivil toplum örgütlerin projelendirip hayata geçirmesi gerekiyor.

Fatma AYYILDIZ - Finezza Concept YKB

Öğrenciler iş hayatı konusunda bilgilendirilmeli

Firmamız için nitelikli üretim elemanı bulmakta zorluklar yaşıyoruz. Aslına bakarsak bu durum tüm sektörleri etkileyen genel bir sorundur. Üretim hattında çalıştırılmak üzere meslek lisesi ve meslek yüksekokulu düzeyinde eğitim almış personellerle çalışıyoruz. Meslek lisesi mezunu olmayan fakat üretim hattında çalışmaya istekli personelimizin ise meslek edindirme kurslarına katılımını teşvik ederek, üretim alanında istihdam ediyoruz. Bunun haricinde davet edildiğimiz meslek liseleri ve meslek yüksek okullarının seminer ve bilgilendirme amaçlı toplantıları vasıtasıyla öğrencilere sektör ve çalışma koşulları konusunda bilgiler veriyor ve üretim elemanlarının önemi konusunda kendilerini yönlendiriyoruz. Firmamızın her departmanında ihtiyaç duyduğumuz eleman ihtiyacımızı İŞKUR ve diğer istihdam siteleri vasıtasıyla karşılıyoruz. Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının eğitim gören öğrencilerimizin sektörler ve çalışma hayatı konusunda detaylı bilgilendirilmesi, seminerlerle ve firma gezileriyle bu konunun desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Teoride öğretilen birçok konunun; pratikte nasıl işler hale geldiğinin anlatılması ve gerçek anlamda üretim personelinin firmanın bel kemiğini oluşturan en önemli unsur olduğunun vurgulanması; nitelikli mezunların iş hayatına atılması konusunda önem teşkil edecek bir konudur. Üniversite mezunu olmanın gelecek kaygısını minimize edeceği gibi geniş bir toplumsal yanılgı mevcut. Ara eleman bulunamamasının nedenlerinden biri de gelecek kaygısıdır. Halbuki meslek liseleri ve yüksekokullarımız donanımlı mezunlar yetiştirmektedir. Bu nedenle öğrencilerimizin sektörler/iş hayatı konusunda bilgilendirilmesi ve cesaretlendirilmesinin gerekliliği açıktır.

Hizmet sektörü

Barış GÜL – Faveo Eğitim ve Danışmanlık Gen Md.

Çalışan bulsanız da bilgi eksik

Mesleki eğitim geçmiş döneme göre oldukça geride. Son 10-15 yılda kaderine terk edilmiş durumdaydı. Bir de onun üzerine hızla değişen iş hayatına eğitim konuların entegrasyonunda yavaş kalınınca nitelikli çalışan bulmak zor hale geldi. Dünyanın beklentileri hızla değişti. Teknolojinin hızı yetişilemez boyutlarda. Bugün öğrendiğimiz bir konuda yarın eksik kalabiliyoruz. Üretmeyi büyüme politikası olarak belirlemiş bir ülkenin daha esnek, hızlı ve ilerici bir eğitim programına ihtiyaç var. Bugün çalışan bulsan bile bilgi eksik. Bilgiyi tamamlamak ve onu uzmanlığa dönüştürmek ise çok kolay değil. İşletmeler eğitim yuvası değil. Öğrendiklerimizin uygulanacağı yerler. Tabii ki eğitimler olacak ama okullarda verilmesi gereken eğitimler değil. Acil olarak paydaşlar bir araya gelip özellikle mesleki eğitimde binasıyla, eğitmeniyle, işletmesiyle, müfredatıyla, yazılımı, programıyla ve diğer tüm paydaşlarla acil önlem planı hazırlanmalı ve devreye alınmalıdır. Yoksa üretmek değil ama verimli ve doğru üreten bir ülke olmaktan uzaklaşıyor olacağız.

Sanayinin şartlarını genelde müşteri belirliyor. Müşteriyi ise üretim kabiliyetiniz ve ürettiğiniz katma değerli ürünler belirler. Ülkemiz, genç nüfusunun ve dinamik iş gücünün bilincine varmalı. Değeri yüksek ürün üretmenin peşinden koşmalı. Bunun içinse devletimiz mutlaka en az 10-15 belki de 20 yıllık bir insan kaynağı politikasını oluşturması, öğretim argümanlarını bu politikaya göre dizayn etmesi, sermaye sahipleri, ya kendilerini her platforma eğiterek kendini geliştirmeli ya da stratejilerini profesyonellerle oluşturup yönetimlerini profesyonellere bırakması gerekmektedir. Sebebi ise patron sanayicilerin bildikleri ürünleri, bildikleri yöntemlerle üretmeyi istemeleri ve yönetebilecekleri çalışanlarla çalışmayı istemeleridir. Bu da aslında sanayimizi ve ürün yapımızı da geri de tutuyor. Profesyoneller, jenerasyonu, müşteri yapısını, gelecek vizyonunu daha iyi gözlemleyip, araştırıp, analiz edebiliyorlar. Gençler için sanayiyi daha cazip hale getirebiliyorlar. Zaten resim de çok net ortada. Bunu başaran kurumlar, nitelikli çalışan bulma konusunda diğer firmalarımızdan çok daha öndeler.

Firmalar önce nasıl personelle çalışmak istediklerini ortaya koymalı. İşin ve emeğin değerini birçok kriteri kullanarak çıkartabilmeli. Adaletli bir performans ve ücret yönetimi sistemi oluşturmalı. Sonrasında ise ihtiyacı oluşturulan personele ulaşmak çok daha kolaylaşıyor. Bu kriterler sonrasında aday çalışanlara tüm yetkili özel istihdam bürolarından, İŞKUR’dan, Bursa İstihdam ve Kariyer Ofisinden (BİKO), internet mecralarından ve birçok kanaldan ulaşılabilir.

Nitelikli çalışan sıkıntısının kök nedeni üniversite – sanayi işbirliğinin zayıf olması değildir. Nitelikli çalışan sadece üniversite mezunu değildir. Nitelikli çalışan; iyi eğitim almış (doğru bilgilerle donatılmış), hedefini ve amaçlarını doğru belirlemiş, fiziki ve zihin gücünü birleştirip verime dayalı çalışan demektir. Bu üniversite mezunu da olabilir, lise mezunu da olabilir. Kendisini dış eğitimlerle, sertifika programlarıyla geliştirmiş bireylerde olabilir. Doğru mesleği belirlememiş, ne yapacağını, neye becerisi olup olmadığını bilmemesi, nasıl bir hayat statüsünde yaşamak istediğini hesaplamış, ebeveynler ve eğitim kurumları tarafından iş hayatı konusunda bilgilendirilmemiş bireyler yetişiyor. Böyle olunca da gençlerimiz mezun olduklarında uzun bir süre ne iş yapacaklarını, hangi sektör ve meslekte çalışacaklarını bilmiyorlar. Önlerine çıkan fırsatları sorgulamadan kabul ediyorlar. Ve büyük bir oranda da hayal kırıklığı ile sonuçlanıyor.

Ülkemiz her alanda kaynakları güçlü, pratik zekası kuvvetli, geleceğimize ışık olabilecek potansiyeli yüksek genç nüfusa sahip bir ülkedir. İhtiyacımız olan şeyler ise, devletimizin gelecek odaklı güçlü bir iş gücü planlaması, buna bağlı eğitim sisteminin revizyonu, ebeveynlerin iş hayatı ve meslekler hakkında doğru bilgilendirilmesi ve tabiiki sanayicilerin artık kurumsal yapıya geçmeleri.

Türker DURAN – Türker Danışmanlık YKB

Kendini yetiştirmiş eleman bulamıyoruz

Türkiye’de eleman sıkıntısı daha çok mavi yakada. Firmamızda çalışan personellerimiz daha çok beyaz yaka olduğu için eleman bulma konusunda sıkıntı çekmiyoruz. Bizim bu noktada yaşadığımız en büyük sıkıntı, kendini yetiştirmiş eleman bulamamak. Ancak danışmanlığını yaptığımız firmaların büyük çoğunluğunda ara elaman ihtiyacı olduğunu gözlemliyoruz.

Teknik liselerin ve meslek liselerinin geri plana bırakılması ve eğitim sisteminin aksamasıyla çok sayıda üniversite mezunu oluştu. Meslek liselerinin içi boşaltıldı. Örneğin, Bursa’ya tekstil şehri dememize rağmen köklü endüstri meslek liselerinde bile dokuma bölümü açılmıyor. Bu çok acı bir şey. Çünkü öğrencilerin talebi yok. Bu da eğitim sisteminin aksaklığından dolayı.

Erdi ALTINTAŞ - ESA Lojistik ve Gümrükleme Kurucusu

Personel yetiştirmeye odaklandık

Personel eksikliği daha doğrusu nitelikli personel eksikliği sürücülerimizden yöneticilerimize kadar her pozisyonda personel sıkıntısı yaşamaktayız. Nitelikli personel için şirket kararı olarak daha çok personel yetiştirmeye odaklandık. Üniversiteden yeni mezun olmuş arkadaşlar olsun sektöre yeni atılmayı bekleyen genç arkadaşlarımız olsun daha çok onlara odaklanıp sektöre gerekli bilgi donanıma sahip arkadaşlar yetiştiriyoruz. Çalışma arkadaşlarımız bize daha çok referanslar ve İŞKUR aracılığı ile ulaşmaktadır. Personel sıkıntısı günümüzde her sektörde çok ciddi bir sorun fakat gözlemlerimiz gösteriyor ki bu konu gelecekte bizi daha çok meşgul edecek sıkıntılara yol açacaktır. Bu konuda hızlı şekilde adımlar atılıp nitelikli personel sıkıntısı minimilize edilmedir.

Simge KAYA - Özbay Eğitim Kurumları YKÜ

İşletme içi eğitimler önem kazanıyor

Türkiye genelinde ve Bursa özelinde mesleki eğitimlerin göz ardı edilmesi işletme içi personel eğitimlerini daha da önemli hale getiriyor. Uzmanlık gerektiren birçok konuda mesleki bilgisi olan eleman bulmakta zorlandığımızı söyleyebilirim. Eğitim alanında tecrübeli olan kişileri tercih etmeye çalışsak da İŞKUR ve benzeri internet sitelerini aktif olarak kullansak da spesifik alanlardaki elemana ulaşmakta zorlanıyoruz. Bu durumda iki seçenek kalıyor. Birincisi sektörel bazda deneyimli ve uzman personel bulmak. İkincisi eğitim durumu ve diğer kriterleri uygun olanları işe alıp yetiştirmek. Elbette ki ikinci seçenek zaman ve maliyet açısından çok daha zor. Bu nedenle üniversitelerde trafik ve sürücü eğitimleri ile ilgili bölümlerin açılması konusundaki fikirlerimizi her platformda gündeme taşıyoruz.

Mustafa AKDEMİR – 2Mbt Bilgi Tekn. Gn. Md.

Sorun giderek büyüyor

Bilişim sektörünün de en büyük sorunu teknik eleman sorunudur. Bu sorun hem yetişmiş eleman hem de yetiştirilmek üzere aranan personel sorunudur. Sektörün temel sorunu, bilişim sektörüne gerekli olan personel için üniversitelerin ilgili alanlarının olmamasıdır. Mühendislik fakültelerinden sonra kişisel gayretlerle ilgili alanlara yönelen arkadaşlarla açığı kapatmaya çalışıyoruz.

Personel arayışlarımızı, ülke çapında faaliyet gösteren İnsan kaynakları firmaları arayıcılığıyla yapıyoruz.

Bilişim teknolojileri alanındaki personel sıkıntısı için, mesleki okullarda branş açılması gerekiyor. Özellikle Fiber ve Bakır Kablolama, Veri merkezi çözümleri için personel yetişmiyor. Ustalıktan evrilen arkadaşlarla çalışıyoruz. Mühendislik eğitimi alan öğrenciler için kesinlikle siber güvenlik, network mühendisliği ve WiFi teknolojileri için mühendisler yetiştirmek zorundayız. Sorun giderek büyümektedir.