İhracatta şimdi de fon sıkıntısı
Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği (BUGÜMDER) Başkanı ve BTSO Ticaret 16 Meslek Grubu Başkanı Ahmet Özenalp, TOBB'un ihracata yönelik dolaşım belgeleri konusunda aldığı karar ile ihracatçıya yüklenen ekstra maliyetler hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.
Rıza olmadan alınan para
İhracatçının cebinden rızası dışında çeşitli adlarla para alındığını vurgulayan Özenalp, bu grubun başında makine ihracatçılarının geldiğini söyledi. Özenalp, "İşim gereği birçok makine üreticisi firmanın ihracat işlemini yapıyorum. İhracatçılar birliğine depozite olarak firmalarımız adına nisbi aidat için bildiğiniz gibi para yatırıyoruz. Daha sonra oradan düşüm yaparaktan paramızı kullanıyoruz. Bu yılın Mart ayından sonra yatırdığımız nisbi aidat paralarımızın hemen bittiğine şahit olduk. Önce bir anlam veremedik, sonra baktık ki nisbi aidat sütununun altında bir sütun peydah olmuş, 'Makine Tanıtım Fonu.' Böylece aynı oranda aldıkları parayı iki kez tahsil etmek suretiyle yüzde yüz zamlandırmışlar. Nasıl olur diye araştırdığımda karşıma bakın ne çıktı. Bursa'da makine üreten ihracatçılarımız bildiğiniz gibi Orta Anadolu İhracatçılar Birliği'ne bağlı. İşlemleri Orta Anadolu adına Bursa'daki İhracatçılar Birliğimiz yapıyor. Bu tür işlemler için birlikler aralarındaki anlaşma nedeniyle aldıkları nisbi aidatı bölüşüyor. Binde yarımlık nisbi aidatın yarısı Bursa, yarısı Orta Anadolu'ya gidiyor. Orta Anadolu bu işi nasıl hallederim, ihracatçının cebinden bir binde yarım daha nasıl alırım diye düşünmüş, bakınız nasıl bir formül bulmuş. Bir genel kurul kararı almışlar, gündemlerinin dokuzuncu maddesine aynen, 'Makine Sektörü Tanıtım Fonu oluşturulması ve binde yarım oranında kaynak sağlanması hususunun görüşülmesi', diye eklemişler, oylayıp kabul etmişler. Sanmışlar ki fon kurmak bu şekilde yasal zemine oturuyor. Halbuki ihracatçılar birliğinin kuruluş ve işleyişine dair yönetmeliğin 40. maddesine bakınız, birliğin gelir kalemleri burada sayılmış. Giriş aidatı, yıllık aidat, nispi aidat ve hizmet karşılığı alınacak ücretler. 2006-2007 yılları Ocak-Ağustos dönemi Türkiye geneli ihracat kayıt rakamları değerlendirme raporu birliğimiz iştigal alanına giren gtıp`ler kapsamında belirlenen 2006 yılı Ocak-Ağustos döneminde Türkiye geneli ihracat kayıt rakamı 2.379.881.094 dolar iken, bu rakam 2007 yılının aynı döneminde yüzde 49 oranında artış göstererek 3.533.592.211 dolara çıktı. Makine ihracatçılarını bir çatı altında toplamak ve ihracatımızı artıracak her türlü faaliyeti koordine etmek üzere 2002 yılında faaliyete geçen Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği, Türkiye'de makine ihracatçılarının temsil edildiği tek ihracatçı birliği olup, 9 bin civarında üyesi bulunuyor. Normal şartlarda almaları gereken nisbi aidat yukarıdaki rakamlar üzerinden 1.750.000 dolar, şimdi bu birliğimiz bu düzenlemeyle 3.533.000 dolar alacak. Birliklerin görevi ihracatçının önünü açmak, işini kolaylaştırmak, maliyetini ucuzlatmak. İhracatçının dolarla ilgili mücadelesi devam ederken sanayicimin faizle ilgili mücadelesi sürerken bu tanıtım fonu uygulaması hiç de şık değil. İhracatçılarımız bu fonu dava etmeden birlik bu fonu kaldırsın. Bu konuya da BTSO öncülük etsin dedi.
ATR belgesi sorunu
TOBB'un ATR belgeleriyle (eşyanın dolaşım belgesi) ilgili aldığı kararın da ihracatçının hızını keseceğini ve ciddi sıkıntılar doğuracağını vurgulayan Özenalp, kararın ihracatçıya ekonomik yük getireceğini belirtti. Dolaşım belgesi ile ilgili kararda ihracatçının nelerle karşılaşacağının iyi hesap edilmediğini ifade eden Özenalp, ATR dolaşım belgelerinin Oda'lar tarafından sadece kendi üyesi olan firmalara satılması ve Oda'lar tarafından ibraz edilen ATR dolaşım belgelerinin onaylanması yönünde işlem yapılması konusunda ihracatçının gümrük vekili olan gümrük müşavirlerinin de ekstra maliyetler ile karşılaşacağını açıkladı.
BTSO güç kaybeder
Karar ile zaman kaybına uğranacağına ve mesai saatleri dışında gerçekleştirilecek işlemlerde sıkıntı yaşanacağına işaret eden Özenalp, kararın Bursa dışında gerçekleştirilen ihracata da olumsuz etkileri olduğunu ifade etti.
Özenalp, "Merkezi İstanbul'da bulunan birçok şirket ihracatını, üretim yeri olan Bursa'dan yapıyor. Yine aynı şekilde ihracatını İstanbul'dan yapan Bursa şirketleri de aynı sorunla karşılaşacak. Yine firmanız İnegöl ya da Karacabey'de olabilir. Gümrük işlemlerini Bursa'dan yapıyorsunuz. İşlemlerinizi yaptığınız gümrük müşaviriniz veya temsilciniz, ATR veya dolaşım belgelerinizi ihracatınız gibi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan yapıyordu. Bu karara göre ilgili ilçelerden yapması gerekecek. Gümrük işlemlerini Bursa'da yapacak olan müşavir, eşyanın dolaşım belgesi için Karacabey'e mi gidecek? Giderse bunun maliyeti kime, zaman kaybı kime fatura edilecek? KOBİ'lerimizin çoğu sevk vesaiklerini bile hazırlamayı bilmiyor. Dış ticaret departmanı yok. Bu karar mesai saatleri dışında olan işlemlere nasıl yansıyacak? Hafta sonu olan işlemler nasıl halledilecek?" dedi.
Zamanla yarışılan ihracat alanında ilçelerden belge gelmesinin beklenmesinin oluşturabileceği sıkıntıların altını çizdikten sonra söz konusu sorunların sadece Bursa ve ilçeleri özelinde olmadığını vurgulayan Özenalp, Bursa'da faaliyette bulunan birçok şirketin merkezinin İstanbul'da olduğunu, üretimlerini ve ihracatlarını ise Bursa'dan yaptıklarını dile getirdi. Özenalp, sevk vesaikleri ve dolaşım belgelerini Bursa'dan yaptıran bu tür şirketlerin ATR belgesi tasdiki için üyesi oldukları İstanbul'a yönlendirilmek zorunda kalınacağını hatırlattı. İstanbul'dan ihracat yapmak zorunda kalan Bursalı firmalar için de aynı işlemlerin geçerli olduğuna değinen Özenalp, Bursalı firmalarının bu zorlukları aşmak için İstanbul'a üye olmak ve şube açmak durumunda kalmasıyla BTSO'nun güç kaybedeceğini de savundu.

Sayı: 600 - Sayı'nın Kapağı