İhracat çıldırdı!
Son yıllarda ekonominin motoru olan ihracat, 2008'e de rekor artışlarla girdi.
İhracat artışında, performansın yanı sıra geçtiğimiz yıl Ocak ayında Kurban Bayramı tatili ve kar yağışı nedeniyle yaşanan sorunlar, ayrıca Türkiye'nin ihracatında Euro payının yüksek olması ve paritedeki değişimlerin etkili olduğu görülüyor. Döviz kuru ile ilgili şikayetlerin sürdüğü, ihracatçıların yakınmalarının arttığı bir ortamda ihracatın sadece Bursa değil, Türkiye genelinde yüksek oranlarda artması, ekonomi yönetiminin dikkatini de dış ticarette yaşanan dengesizliğe çekti.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreteri İbrahim Okur, Birlik ile İGEME'nin birlikte düzenlediği, 'Dış Ticarette Ödeme Teslim Şekilleri ve Kambiyo İşlemleri' konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, ihracattaki rekor artışı müjdeledi. 1-22 Ocak arasında ihracatın yüzde 92 oranında artarak 1,4 milyar dolara tırmandığını kaydeden Okur, 2007 Ocak ayı boyunca gerçekleşen bir milyar 272 milyon dolarlık ihracatın bu yıl Ocak ayının ilk 20 gününde gerçekleştirildiğini söyledi.
İhracatın Türkiye genelinde de yüzde 60 gibi yüksek bir oranda arttığına dikkat çeken Okur, "Tüm zorluklara rağmen, ihracatımız artmaya devam ediyor. Ama ihracat artışları ile birlikte firmalarımızın kar marjlarının sürekli eridiğini görüyoruz. 2007 yılı firma bilançoları yavaş yavaş çıkmaya başladı. Karın azalması bu bilançolara yansıyacak. İhracat artık ekonomi için vazgeçilmez bir şey. Hem dış ticaret açıklarının hem de ülkenin en büyük sorunu olan cari açığın panzehiri de ihracat" dedi.
Hammadde ithalatı masada
İhracat artışı ile birlikte dış ticaretteki en önemli sorunun dengesizlik olduğunu ve ithalatta en büyük kalemin ara malı ve hammadde olduğuna dikkat çeken Okur, İhracat Genel Müdürlüğü ve ilgili bakanlık bünyesinde üst düzeyde yapılacak bir dizi toplantıda ana gündem maddesinin ara malı ve hammadde ithalatının azalması olduğunu açıkladı.
Okur, "Ankara'da yapılacak bu toplantının ana konusu ithalat artışı ve buradaki en büyük kalem olan ara malı ve hammadde ithalatının azaltılması. Hepimiz biliyoruz ki, aşırı ithalattan en büyük zararı bizim ulusal sanayimiz görür. Ama herkes çok iyi bilir ki kimseye zorla yerli girdi kullan diyemezsiniz. Yerli hammadde ve ara malı kullanımının teşvik edilmesi ve fiyatların dünya fiyatlarına yakın olması lazım. Sanayici, ihracatçı fiyata bakacaktır, bu normal. Önemli olan yerli üretimin fiyatlarının aşağı indirilmesi ve bunun için de bazı teşvik sistemlerinin devreye sokulması. Bu teşvikler olmadıkça sanayici de YTL ile alıp ucuz dolarla sattığı sürece cari açıkların kapanması mümkün değil" diye konuştu.
İbrahim Okur, bu yıl ihracat hedefinin Türkiye'de 125 milyar dolar, UİB'de ise 28 milyar dolar olduğunu da hatırlattı.
Mal teslimi ve ödemenin incelikleri...
AKBANK Dış İşlemler Müdür Yardımcısı Namık Şamlıoğlu ise, ihracat ve ihracat işlemleri sırasında uyulması gereken kurallar konusunda bilgi verdi. Mal nakliyesinde "FOB" ve "CIF" farkı üzerinde duran Şamlıoğlu, FOB'da faturanın sadece malın bedeli, CIF'de ise mal bedeli artı navlun ve sigorta giderlerini ifade ettiğine dikkat çekti.
Türkiye'de genellikle ihracat FOB, ithalat da CIF olarak yapılıyor. Şamlıoğlu, özellikle firmaların zarara uğramaması için buna dikkat etmelerini ve kendilerine en uygun yöntemi kendilerinin belirlemeleri gerektiğini, bu konuda karşı taraf ile tam bir uyumun gerekli olduğunu da belirtti.

Sayı: 612 - Sayı'nın Kapağı