Hazır yemek için zor günler
Zor günler geçiren hazır yemek sektöründe yüzde 20'ye yakın kapanma ve el değiştirme yaşandı.
Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Faruk Aslanoba, piyasadaki haksız rekabetin yanı sıra son dönemde gıda fiyatlarındaki anormal yükselişin, sektörde daralma, firmalarda ise kapanmaları gündeme getirdiğini söyledi.
Maliyetler çok arttı
Son dönemde temel gıda maddelerine yapılan zamların, haksız rekabet baskısı altında zor günler geçiren toplu yemek sektörüne ciddi bir darbe vurduğunu belirten Aslanoba, servis hizmetlerinin de akaryakıt zamları nedeniyle önemli oranda arttığını kaydetti. Aslanoba, "Son bir ayda sadece motorin fiyatlarında yüzde 10 artış var. Servis ve üretim beraber olduğunda bu maliyet artıyor. Ana gıda maddelerinin hepsinde yüzde 50'nin üzerinde artış var. Örneğin, dövizde bu kadar düşüş olmasına rağmen ham yağ fiyatlarında ciddi artış yaşanıyor. Varili 100 doları geçen petrol nedeniyle ham yağın dünyada biodizelde kullanıldığı söyleniyor. Türkiye ise yüksek fiyattan ham yağ ithal ediyor. Çiçek yağı ve benzeri bitkisel yağ fiyatları dört ayda yüzde 60-70 oranında arttı. Yine süt ürünlerindeki artış yüzde 40'ı geçti. Ekmekteki artışın yüzde 25, makarnadaki artışın ise yüzde 50 civarında olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Derneğe katkı yapılamıyor
Hazır yemek sektörünü sosyal bir sorumluluk projesi gibi gördüğünü belirten Aslanoba, işverenin bu şekilde çalışanına çok ucuza hem kaliteli hem de çok çeşit yemek yeme imkanı sunduğunu kaydetti. Aslanoba, "Bu, çok özel bir durum. Çünkü işletmeler de bu maliyetlerini kontrol etmek durumunda. Ama bu şartlarda yemek sektöründe ciddi karsızlık durumunun hakim olmaya başladığını görüyorum. Hammadde fiyatlarındaki artışı satış fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Sektörümüzdeki haksız rekabet malum, çok üst düzeyde. Ciddi karsızlık ortamı, gelişmeye ve yeni yatırıma yönelmek isteyen firmaları engelliyor. Yeni yatırımlardan vazgeçiliyor. Bu da kalitesizliğe yol açıyor. Tüm Türkiye'de kapanan ve isim değiştiren yemek şirketlerinin sayısı artıyor. Bursa'da da yüzde 15-20'ye yakın kapanma ve el değiştirme olduğunu söyleyebilirim. Derneğimizin 30 civarında üyesi var. Bunun yüzde 35'i kendi sorunlarıyla uğraşmaktan sektörün gelişimine katkı yapamıyor, Derneğin faaliyetlerine destek veremiyor" diye konuştu.
Sektörel sorunların dışında ekonomideki genel sıkıntılardan dolayı ülkenin yavaş yavaş bir kaotik ortama doğru sürüklendiğini düşünen BUYSAD Başkanı Faruk Aslanoba, Türkiye'de bundan sonra bir kriz olmayacağını, yalnız ciddi bir sıkıntıya gidildiğini ifade etti. "Bizim sektörümüz açısından asıl konsolidasyon sürecinin başlangıcı olarak 2008 yılını görüyorum" diyen Aslanoba, gelecek yıl şirketlerin büyük ölçüde ya birleşeceğini ya da kapanacağını söyledi.
Aslanoba, "Bu şekilde götüremezler. Bunu samimi olarak söylüyorum. Düşünün bir kere, müşteriye en az dört veya altı ay fiyat garantisi veriyorsunuz. Ancak sürekli artan maliyetlerin yanı sıra kısıtlı vadelerle mal almak durumundasınız. Satarken, aşırı rekabetten dolayı fiyat oluşturamıyorsunuz. Diğer sektörlerin de zorda olmasından dolayı nakit sıkıntısı yaşıyorsunuz. Gıda fiyatları arttığı zaman vadeler kısalıyor. Uzun vadede yüksek vade farkı ödemek durumunda kalıyorsunuz. Sermaye az, nakit akışı da problemli olunca iş, içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bütün bu sorunları son beş aydır ciddi manada gözlemliyorum. Sektörde önemli düzeyde kan kaybı yaşanmaya başladı" dedi.

Sayı: 601 - Sayı'nın Kapağı