Türkiye Genç İş İnsanları Der­neği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, TÜGİAD’ın faaliyet­lerini ve ekonomideki güncel du­rumu değerlendirdi.

Nilüfer Çevikel, Türkiye’nin Avru­pa’nın en genç nüfusuna sahip ol­duğunu ancak beşeri sermayesini yeterince kullanamadığını belirtti.

“Siparişler azalabilir”

İhracatta elde edilen avantajı riske atan konuların başında mali­yet artışlarının geldiğini vurgula­yan Nilüfer Çevikel, “Enerji başta olmak üzere işletmeleri zorlayan maliyetlerle karşı karşıyayız. Döviz kurları sanayici açısından önem arz ediyor. Enflasyon kadar artmayan bir kur, ihracatçıyı fiyatlama konu­sunda sıkıntıya sokuyor. Bunu başta tekstil ve hazır giyim sektör­leri olmak üzere derinden hisset­meye başladık. Burada bir denge yakalanmazsa, başlayan sipariş ip­talleri daha da artacaktır” dedi.

Bursa OSB yeşil olma yolunda Bursa OSB yeşil olma yolunda

“Sanayicinin enerji yükü hafifletilmeli”

Rekabette sahada güç kaybetme­mek için mutlak suretle krediye eri­şimin daha kolay hale getirilmesi gerektiğini savunan Çevikel, “İş dünyası kredi için bankaların kapı­sını çaldığında türlü zorluklarla kar­şılaşıyor. Türkiye’nin bu tarz finansman sistemini aşması gereki­yor. Ayrıca, her ne kadar sübvanse edilse de doğalgaz ve elektrik üze­rindeki vergi yükü mutlak suretle azaltılmalı. Resesyonun ayak sesle­rinin arttığı ve rekabetin kızıştığı bir ortamda sanayicimizin enerji yükü hafifletilmeli. Bunun ayrıca enflas­yona da pozitif katkısı olacaktır” açıklamasını yaptı.

Çevikel, enflasyonist ortamın da etkisiyle öz kaynakların erimeye başladığını, finansman sorunu bü­yüdükçe işletmeleri iflasa dahi sü­rükleyecek bir etkinin söz konusu olduğuna dikkat çekti.