Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çey­reğinde yüzde 3,9 büyüme kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçla­rını açıkladı.

Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, yılın üçüncü çeyre­ğinde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 3,9 artış gösterdi.

Üretim yönte­mine göre cari fi­yatlarla GSYH tahmini, yılın üçüncü çeyre­ğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 120,5 artarak 4 trilyon 258 mil­yar 168 milyon lira olarak ger­çekleşti. GSYH’nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyat­larla 241 milyar 523 milyon dolar olarak hesaplandı.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendi­ğinde, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yı­lın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 21,6, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 13,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 7,6, hiz­met faaliyetleri yüzde 6,9, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faa­liyetleri yüzde 4,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 1,1 ve sanayi yüzde 0,3 arttı. İnşaat sektörü ise yüzde 14,1 azaldı.

Böylece Türkiye ekonomisi üst üste 9 çeyrektir büyümüş oldu.

Türkiye, 85 milyon 372 bin 377 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada Türkiye, 85 milyon 372 bin 377 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Ne­bati, Türkiye ekonomisindeki büyüme ra­kamlarına ilişkin, “Büyüme 9 aylık dö­nemde yüzde 6,2 olmuştur. Orta Vadeli Program’da (2023-2025) öngördüğümüz şekilde yılı yüzde 5 civarı büyümeyle ka­patarak, bu yıl da en güçlü büyüyen ülke­lerden biri olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Resesyon ihtimali zayıf”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise, küresel risklerin ve resesyonun konuşulduğu bir ortamda dahi yüzde 3,9’luk bü­yüme gösteren Türkiye’nin bir kez daha dünya­dan pozitif ayrış­mayı başardığını belirterek, “Dola­yısıyla yılın üçüncü çeyreğin­deki büyüme ve­risi, Türkiye açısından resesyon ihtimali­nin de bir hayli zayıf olduğunu destekler nitelikte” ifadesini kullandı.

“Katma değerli üretim teşvik edilmeli”

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yöne­tim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı da, “Avrupa’da resesyon krizinin derinleştiği önümüzdeki süreçte; üretim, yatırım, istihdam ve ihracat odaklı kapsayıcı ve sürdürülebilir büyü­menin devamı için yüksek enflasyona odaklanılmalı, iş dünyasının üzerindeki maliyet baskısı azaltılmalı, katma değerli üretim modeli teşvik edilmeli, krediye ulaşımın kolaylaştırılarak ek destek pa­ketleri hayata geçirilmelidir” diye konuştu.