Grup şirketlerinin temelleri 1975 yılında kurulan Ertuğrul Körüstan Makine firmasına dayanan Gera Makine, Ales Pres, Vision Makine ve Gera Crane markaları kurulduğu günden bugüne kadar Bursa ve Türkiye ekonomisine hizmet etmeyi güçlenerek sürdürüyor. 100 metrekare alanda kurulu torna atölyesinde başlayanbaşarı yolculuklarına 47’nci yaşına basan grup, bugün 140’ı aşkın çalışanı ve toplam 12 bin 500 metrekare üzerine kurulu dört farklı fabrikasıyla Bursa ve Türkiye’de katma değer sağlayarak büyümeye devam ediyor. Grup firmalarını geçmişten gelen deneyimlerini imalat ve hizmet aşamalarına aktararak günümüze taşıdıklarının altını çizen Gera Crane Genel Müdürü Ufuk Balun, hızlı çözümler üreterek yurt içi ve yurt dışı piyasaya satış yapmayı sürdürmenin ötesine geçerek ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Teknolojinin tüm imkânlarını üretimlerinin her aşamasında kullandıklarını ve sundukları hizmetlerde sektördeki gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Gera Crane Genel Müdürü Ufuk Balun, “Avrupa başta olmak üzere ABD’de müşteri edinerek gelecek yıllarda ihracata yönelmek istiyoruz” diyor. 2020 yılında kurulan Gera Crane, yerli bir firma olarak Bursa’nın vinç ihtiyacına yanıt veriyor. Sektörün ihtiyacını yurt dışından yurt içine kaydırarak yerli üretimi ana sanayilerin hizmetine sunmak amacıyla kurulan Gera Crane ile ilgili Ufuk Balun şunları söylüyor: “Gera Makina Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Körüstan, Ales Pres Yönetim Kurulu Başkanı Osman Körüstan ve benim ortaklığım ile Gera Crane vinç üretimine, kurulum ve bakım hizmete bir buçuk yıl önce başladı. Gera Crane’in vinç üretiminden söz etmek gerekirse, üretimimiz kendi içerisinde çift kirişli tavan vinçleri, tek kirişli tavan vinçleri, portal vinçler, pergel vinçler ve transfer arabaları gibi çeşitlere ayrılıyor. 250 kilogramdan 125 tona kadar tüm ağırlıkları kaldırmak üzere vinç üretimi yapıyoruz.”

Vinç sektöründe yerel yeni ürün

Türkiye’de aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların üretimini yapmadığı yeni bir ürün için çalışmalara başladıklarını söyleyen Gera Crane Genel Müdürü Ufuk Balun, “Ülkemizi ithalatından kurtarmayı planladığımız yeni bir ürün projemiz var. Ar-Ge aşamasında olan ürünümüzü geliştirme aşamasındayız. Ancak sektörün ihtiyaç duyduğu bir ürüne yerel üretici olarak yanıt vermeyi ve kaliteyi yüksek tutarak maliyetlerini azaltmak konusunda yanıt vermeyi hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor. Sektörde adında vinç geçen kayıtlı 300’e yakın firmanın olduğuna dikkati çeken Gera Crane Genel Müdürü Ufuk Balun, “Ancak merdiven altı diye tabir ettiğimiz vinç firmalarıyla bu sayı yaklaşık 600’e varıyor. Vinç sektöründeki bu büyük imalatçı sayısı haksız rekabeti doğurarak kazançları düşürüyor.

Biz, yaptığımız ürünlerin çeşidi ve kalitesiyle bu olumsuz rekabetten etkilenmemeye çalışıyoruz. Öte yandan Türkiye genelinde vinç sektöründeki ana oyuncu sayısı 20’yi geçmiyor. Bizim farkımız, hizmet sağladığımız sektörlerdeki firmaların yüksek maliyetlerle ithal etmek zorunda kaldıkları vinçleri, millileştirme politikasıyla, Türkiye’de üreterek aynı kalitedeki ürünü yurt içinden temin etmelerini sağlamak. Sektörümüzde, düşük kaliteli yerli vinçlerle sorunlar yaşayan sanayici, üretiminin aksamadan devam etmesi için Avrupa menşeili vinç markalarına yönelmektedir. Gera Crane olarak ülkemizde bu boşluğu doldurmak amacı ile hizmete başlamış durumdayız. Dünyada öncü haline gelmiş Avrupalı vinç üreticilerinin kalitesinde vinç üretimi yapıyoruz diyebilirim.”