Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) iliş­kin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçla­rını açıkladı.

Özel sektör desteklenirse işsizlik sorun olmaktan çıkar Özel sektör desteklenirse işsizlik sorun olmaktan çıkar

Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, yılın ikinci çeyre­ğinde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 7,6 artış gösterdi.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendi­ğinde, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 26,6, hizmet faaliyetleri yüzde 18,1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 11, sanayi yüzde 7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,3, gayrimenkul faa­liyetleri yüzde 4,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,7 arttı. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,9 ile inşaat sektörü ise yüzde 10,9 azaldı.

Dengeli büyüme sürüyor

Konuyla ilgili Twitter hesabından payla­şımda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati. paylaşımında, “Böylece Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G20 ül­keleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke ol­muştur. İkinci çeyrekte sadece kuvvetli bü­yüme performansı göstermedik, aynı zamanda 5 çeyrektir devam eden dengeli büyümeyi bu dönemde de sürdürdük” ifa­delerini kullandı.

İhracatın katkısı 3,87

Büyüme rakamlarıyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise, “İhracat, büyümeye 3,87 puan katkı vermiş, büyü­menin yarısı mal ve hizmet ihracatından kaynaklanmıştır. Hayırlı olsun” değerlen­dirmesinde bulundu.