Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında 2021 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
Ekonomiden turizme, eğitimden sosyal ilişkilere kadar hayatın her alanını etkileyen koronavirüs salgınına rağmen Türk ekonomisine asla kontak kapattırmadıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ekonomisi 2021 Ekim ayı itibarıyla salgın öncesi döneme göre 2 milyon ilave istihdam oluşturmuştur” dedi.

Geçen yıla göre yüzde 32,9 arttı
2021 yılındaki rekor ihracat performansıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: 
“Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke konumuna gelmiştir. 2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu bir rekordur."

Dış ticaret hacmi 496,7 milyar dolara ulaştı
Dış ticaret hacminin 2002 yılında 87,6 milyar dolar olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu rakamı 2021 yılında 496,7 milyar dolar ulaştırdıklarını söyledi. İhracat yapılan 75 ürün grubunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaşıldığı bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dış ticaret açığımız önceki yıla göre yüzde 7,8 azalışla 45,9 milyar dolara gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83,1'e yükseldi. En fazla ihracat artışımız Amerika’ya oldu. Türkiye bunu da başardı. İhracatımız Güney Amerika'ya yüzde 86,6, AB dışı Avrupa ülkelerine yüzde 29, yakın ve Ortadoğu'ya yüzde 22,6, Kuzey Afrika'ya 44,8 oranında artmıştır. Biz şu anda dünyayla yarışıyoruz. Küresel bazda bir yarışın içindeyiz. Son 12 ayın 11'inde ihracat rekoru kırdık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk lirası vurgusu
Konuşmasında Türk lirasının önemine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirası ile ticaret gerçekleştirilen ülke sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılı ihracat hedefini de revize ederek, yeni hedefin 250 milyar dolar olduğunu açıkladı.