Gökçelik, depo ve raf sitemleri üretiminde kalite ve verimliliği arttırmak amacıyla üretimdeki her türlü metot ile verinin toplandığı, çevrimiçi olarak entegre edilen bilgisayar destekli bir sistem olan Üretim Yönetim Sistemi (MES), S/4 HANA ERP projesiyle entegre etti.

Depo ve raf sitemlerinde 70’ten fazla ülkeye ihracat yapan Gökçelik, tamamladığı MES projesi ile planlama sistemi ara yüzü, veri toplama, iş emri yönetimi, iş istasyonu yönetimi, stok takibi ve yönetimi, üretim zekâsı, görsel fabrika, ürün kalite yönetimi ve tüm üretim yönetim süreçlerini müşteri memnuniyetini arttırmak üzerine kurguladı.

MES ile nesnelerin interneti

Depo ve raf sistemleri üretiminde Endüstri 4.0 ve nesnelerin internetini odağına alan MES projesiyle Gökçelik, üretim sahasından anlık-eş zamanlı veri toplayarak, verileri düzenli merkezi bir tabanda saklarken, üretim tesislerini görsel olarak Andon ekranları ve mobil uygulamalardan izliyor.

Üretim planlama mühendislik büro gibi verilerin raporlanarak ağ üzerinden erişim sağlanan MES projesi, ERP’den iş emirlerini alıp düzenleyerek üretim birimleri arasındaki iletişimi de sağlıyor. Aynı zamanda vakalara eş zamanlı erişerek, kayıpları minimum seviyede tutarken, iş verimliliğini arttırıyor.

MES projesiyle Gökçelik; üretim tesislerini daha görsel hale getirerek yönetim izleme Andon ekranları ve mobil uygulamaların devreye alınmasıyla kayıpların minimum seviyeye indirilmesini sağladı.

Ayrıca şirketin iş sürekliliği ve verimlilik artışı ile anlık OEE (Overall Equipment Effectiveness) ve TPM (Toplam Verimli Bakım) verilerini izleme ve analiz etme, iyileştirici faaliyetleri gerçekleştirme ve maliyetleri yöneterek piyasa rekabet gücünü artırmayı hedefledi.

29’uncu yılımızı kutluyoruz 29’uncu yılımızı kutluyoruz

MES’in faydaları

Gökçelik, MES Projesi’nin tamamlamasıyla birlikte müşteri memnuniyetini artıracak, işçilik maliyetlerini, üretim çevrim süresini ve evrak işlerini azaltacak, sipariş teslim sürelerini kısaltacak, makine kullanımını artıracak, işletmeye çeviklik ve zaman kazandırarak, geliştirilmiş tedarik zinciri görünürlüğünü sağlayacak.