Yıllık yüzde 140’a yaklaşan üretici enf-lasyonu ve yılın ilk yarısında 126 milyar dolar ihracat yapılarak rekor kırıl­masını değerlendiren Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Der­neği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Baş­kanı Nilüfer Çevikel, finansmana erişim yolundaki engellerin etkisiz hale getiril­mesi çağrısı yaptı.

126 milyar dolar ile yılın ilk yarısında aylık bazda tüm zamanların en yüksek ih­racat rakamlarının elde edildiğini vurgula­yan DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Küresel tedarik zincirindeki bozul­malar ve arz kaynaklı süregelen sorunlara rağmen ihracatçımızın, her geçen ay başarı çıtasını yükselt­mesi sürdürülebilir büyüme adına umutlarımızı diri tutuyor. Krizleri fırsata çevirmesini bilen iş dünyamı­zın kat ettiği mesafe, ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme adına çok kıymetlidir. Sanayicimiz marka, patent ve nitelikli iş gücü yatırımlarına ağırlık ver­meye devam ederse dış ticaret açığının hızla azaldığı bir tabloyla karşılaşmamız da mümkün olabilecektir” değerlendirme­sini yaptı.

29’uncu yılımızı kutluyoruz 29’uncu yılımızı kutluyoruz

Yeni pazarlara odaklanan ihracatçının önündeki en büyük engelin, finansmana erişimde yaşanan sorunlar ve yüksek üre­tim maliyetleri olduğunun da altını çizen Çevikel, “Yıllık bazda yüzde 140’a dayanan üretici enflasyonuna karşı adeta dayanık­lılık sınavı veren iş dünyamızın enerji başta olmak üzere üretim maliyetlerinin düşürülmesi için etkin ve iş dünyasının gö­rüşlerinin dikkate alındığı adımların atılması gereki­yor. Kurla mücadele edilirken enflasyon ile de dengeli şekilde mücadele edilmesini talep ediyoruz. Son yapılan asgari ücret artışı, çalışanları hayat pa­halılığına karşı koruma amaçlı yapılmış olsa da işve­renin maliyetini artırmıştır. Tüm girdi maliyetleri ile ilgili ekonomi yönetiminin uygulayacağı programla­rın başarılı olmasını temenni ediyoruz” dedi.